Whirlpool AKM 300/NB instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

N C
M Y
SPIS TRES×CIPL
PRZED UZYCIEM P⁄YTY KUCHENNEJ Strona 11
RADY DOTYCZ·CE OCHRONY S×RODOWISKA Strona 11
S×RODKI OSTROZNOS×CI ORAZ OGO× LNE ZALECENIA Strona 11
RADY DOTYCZ·CE OSZCZ$DNOS×CI ENERGII Strona 12
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA P⁄YTY KUCHENNEJ Strona 12
WYSZUKIWANIE USTEREK Strona 13
SERWIS POMOCY TECHNICZNEJ Strona 13
INSTALACJA Strona 14
10
N C
M Y
PRZED UZYCIEM P⁄YTY KUCHENNEJ
x
W celu najlepszego wykorzystania p¿yty
kuchennej, nalez¨y uwaz¨nie przeczytac˜instrukcj
obs¿ugi i zachowac˜ j“ w razie potrzeby na
przysz¿os˜c˜.
x
Trzymac˜ z dala od dzieci materia¿y opakowania
(woreczki nylonowe, kawa¿ki polistyrenu, itp.),
poniewaz¨ stanowi“ one potencjalne z˜ro˜d¿o
niebezpieczen˜stwa.
x
Sprawdzic˜, czy p¿yta kuchenna nie zosta¿a
uszkodzona podczas transportu.
x
Upewnic˜ si„, czy instalacja i po¿“czenia
gazowe = elektryczne zosta¿y wykonane
przez wykwalifikowanego technika wed¿ug
instrukcji producenta oraz wed¿ug
obowi“zuj“cych norm lokalnych.
RADY DOTYCZ·CE OCHRONY S×RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿y opakowania nadaj“ si„ w 100 % do
ponownego przetworzenia i oznakowane s“
odpowiednim symbolem
ß materia¿y
oznakowane w ten sposo˜b nalez¨y odnies˜c˜do
najbliz¨szych punkto˜w skupu.
2. Produkt
P¿yta kuchenna zosta¿a wykonana z materia¿u
nadaj“cego si„ do ponownego przetworzenia lub
ponownego wykorzystania. Nalez¨y oddac˜jna
z¿om, przestrzegaj“c obowi“zuj“cych norm
lokalnych. Przed oddaniem na z¿om, nalez¨y
odci“c˜ kabel, aby produkt sta¿ si„ nieuz¨yteczny.
S×RODKI OSTROZNOS×CI ORAZ OGO× LNE ZALECENIA
x
Przed wykonaniem jakichkolwiek operacji
czyszczenia lub konserwacji, nalez¨y od¿“czyc˜
p¿yt„ od sieci elektrycznej.
x
Podczas pracy urz“dzenie gazowe wytwarza
ciep¿o i wilgotnos˜c˜ w pomieszczeniu, w kto˜rym
jest zainstalowane. Nalez¨y zapewnic˜ dobr“
wentylacj„ pomieszczenia lub zainstalowac˜
okap z wydalaniem na zewn“trz.
x
Wskutek przed¿uz¨onego uz¨ytkowania p¿yty
kuchennej, moz¨e zajs˜c˜ koniecznos˜c˜
dodatkowego przewietrzenia lokalu (otwarcie
okna lub zwi„kszenie mocy wyci“gowej
okapu).
x
Podczas funkcjonowania p¿yty, nalez¨y trzymac˜
dzieci w bezpiecznej odleg¿os˜ci.
x
Po zakon˜czeniu uz¨ytkowania p¿yty, pokr„t¿a
nalez¨y ustawic˜ w po¿oz¨eniu Æ0« i nacisn“c˜
przycisk W¿“czenie=Wy¿“czenie (patrz§
oddzielna ÆKarta Produktu«) w celu wy¿“czenia
p¿yty.
Zamkn“c˜g¿o˜wny kurek przewodu
doprowadzaj“cego gaz lub kurek butli gazowej.
x
W przypadku uz¨ytkowania p¿yty kuchennej
przez zbyt d¿ugi okres czasu, na wys˜wietlaczu
pojawi si„ ÆH« i p¿yta wy¿“czy si„, az¨do
momentu och¿odzenia si„ elemento˜w
elektronicznych.
Nast„pnie ÆH« zacznie migotac˜.Ustawic˜
ponownie pokr„t¿o w po¿oz¨eniu Æ0« i powto˜z¨yc˜,
jez¨eli trzeba, operacj„ w¿“czenia.
x
Uwaga § pokrywa (o ile nalez¨y do
wyposaz¨enia), jez¨eli za bardzo si„ rozgrzeje,
moz¨e p„kn“c˜. Zanim si„ j“ opus˜ci, nalez¨y
wy¿“czyc˜ wszystkie palniki.
Os˜wiadczenie zgodnos˜ci
x
Ta p¿yta kuchenna przeznaczona jest do kontaktu
z produktami spoz¨ywczymi i zgodna jest z
Dyrektyw“ Europejsk“ 89=109=EWG.
x
Ta p¿yta kuchenna (Klasa 3) zosta¿a
zaprojektowana wy¿“cznie jako urz“dzenie do
gotowania. Kaz¨de inne zastosowanie (ogrzewanie
pomieszczen˜), nalez¨y uwaz¨ac˜ jako niew¿as˜ciwe i
w zwi“zku z tym niebezpieczne.
x
Ta p¿yta kuchenna zosta¿a zaprojektowana,
skonstruowana i wprowadzona na rynek zgodnie
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy ÆGaz«
90=396=EWGß
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy ÆNiskie
cis˜nienie« 73=23=EWGß
- Wymogami zabezpieczen˜ Dyrektywy ÆEMC«
89=336=EWGß
- Wymogami Dyrektywy 93=68=EWG.
Te instrukcje waz¨ne s“ tylko w tych krajach
przeznaczenia, kto˜rych symbole
identyfikacyjne widniej“ na ok¿adce instrukcji i
na urz“dzeniu.
11
N C
M Y
RADY DOTYCZ·CE OSZCZ$DNOS×CI ENERGII
x
Na p¿ycie roboczej s“ zamontowane palniki i=
lub p¿yty o ro˜z¨nej s˜ rednicy. Nal ez¨y uz¨y wac˜
naczyn˜os˜rednicy dna taki ej samej l ub nieco
wi„kszej od s˜rednicy pal niko˜w lub p¿yty.
x
Nalez¨y uz¨ywac˜naczyn˜ o p¿askim dnie.
Odradza si„ uz¨ywani a nacz yn˜ o dnie wkl„s¿ym
lub wypuk¿ym.
x
Naczynia nie mog“ dochodzic˜dostrefy
sterowania.
Palnik Ø pojemnika
Szybki (duz¨y) od24do26cm
Po˜¿-szybki (s˜redni) od 16 do 22 cm
Pomocniczy (ma¿y) od 8 do 14 cm
x
Gotowac˜moz¨liwie z pokrywk“
x
Gotowac˜ jarzyny, ziemniaki itd. w ma¿ej ilos˜ci
wody, aby skro˜cic˜ czas gotowania.
x
Uz¨ywaj “c szybkowaru, uzyskuje si„ dodatkow“
oszcz„dnos˜c˜ energii i skraca si„ czas
gotowania.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA P⁄YTY KUCHENNEJ
Czyszczenie p¿yty i ruszto˜w
x
Przed przyst“pieniem do czyszczenia
p¿yty kuchennej, nalez¨y od¿“czyc˜jod
sieci elektrycznej i poczekac˜az¨si
och¿odzi.
x
Czys˜cic˜ z a pomoc“ szmatki nawilz¨onej w
ciep¿ej wodzie z myd¿em lub w wodzie z
p¿ynnym detergentem.
x
Nie uz¨ywac˜produkto˜w s˜ ciernych,
korozyjnych, na bazie chloru lub myjki
metalowej.
x
Unikac˜ pozostawiani a na p¿ycie kuchennej
substancji kwas˜nych lub alkalicznych
(ocet,so˜l, sok cytryny, itd.).
Czyszczenie palniko˜w
1.
Zdj“c˜ruszt.
2.
Podnies˜c˜izdjc˜ko¿pak.
3.
Wyci“gn“c˜ palnik z gniazda, podnosz“c go
do go˜ry.
4.
Zamoczyc˜ w gor“cej wodzie z p¿ynnym
detergentem.
5.
Op¿ukac˜ i dok¿adnie osuszyc˜.
6.
Sprawdzic˜czyz¨aden z o twor o˜w palnika nie
jest zatkany.
7.
Zamontowac˜ ponownie palnik, odpowiedni
ko¿pak i ruszt.
Uwaga§ Aby unikn“c˜ uszkodzenia
elektrycznego urz“dzenia w¿“czaj“cego, nie
nalez¨y go uz¨ywac˜, jez¨eli palniki nie znajduj“
si„ w swoich gniazdach.
NIE!
12
N C
M Y
WYSZUKIWANIE USTEREK
Palnik nie zapala si„§
y Czy kurek od gazu jest otwarty ?
y Czy nie ma przerwy w dostawie gazu
komunalnego (metanu) ?
y Czy skon˜ czy¿ si„ gaz w butli ?
y Czy nie s“ zatkane otwory palnika ?
y Czy ko¿pak palnika lub palnik zosta¿y
poprawnie zamontowane po operacji
czyszczenia ? (Patrz rozdzia¿§ ÆCzyszczenie
i konserwacja p¿yty kuchennej«)
y Czy nie ma przerwy w dostawie pr“du ?
y Czy zosta¿o zasygnalizowane ulatnianie si„
gazu (AL)?
Zamkn“c˜g¿o˜wny kurek gazu, przewietrzyc˜
pomieszczenie, az¨ zniknie sygnalizacja
alarmowa.
y Czy p¿yta zosta¿a w¿“czona? (s˜wiate¿ko
sygnalizacyjne pod przyciskiem
ÆW¿“czenie=Wy¿“czenie« pali si„).
SERWIS POMOCY TECHNICZNEJ
Przed wezwaniem Serwisu
1. Sprawdzic˜, czy nie moz¨na samemu usun“c˜
usterki (Patrz§ Wyszukiwanie usterek«).
2. W¿“czyc˜ ponownie urz“dzenie, aby si„
upewnic˜ , czy urz“dzenie w dalszym ci“gu
nie pracuje prawid¿owo.
3. Jez¨eli wynik jest negatywny, nalez¨y
skontaktowac˜sizSerwisem.
Nalez¨y podac˜.
x Rodzaj usterki lub ewentualny kod
b¿„du.
x Model p¿yty.
x Numer Serwisowy (numer, kto˜ry
znajduje si„ za s¿owem SERVICE na
tabliczce znamionowej umieszczonej
pod p¿yt“ i na karcie gwarancyjnej).
x Wasz dok¿adny adres.
x Numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
KOD B⁄$DU
P¿yta jest wyposaz¨ona w pamic˜
autodiagnostyczn“, kto˜ra pozwala na
wykrycie sytuacji awaryjnej, sygnalizuj“c jej
kod b¿„du na wys˜wietlaczu, gdzie pojawia
si„ wskazo˜wka ÆF« z dwoma cyframi.
W celu wykonania naprawy w czasie trwania
gwarancji, nalez¨y zawsze zg¿aszac˜sido
Autoryzowanego Serwisu Producenta, jak
zosta¿o wyszczego˜lnione w warunkach
gwarancji.
W przypadku koniecznos˜ci wykonania
naprawy przez techniko˜w nie nalez¨ “cych do
Autoryzowanego Serwisu Pruducenta,
nalez¨y poprosic˜ozas˜ wiadczenie wykonanej
naprawy. Nalez¨y stosowac˜tylko
oryginalnecz„s˜ ci zamienne.
przestrzeganie tych podstawowych zasad
gwarantuje jakos˜c˜ i bezpieczen˜stwo w
uz¨ ytkowaniu produktu.
13
N C
M Y
INSTALOWANIE
Informacje techniczne dla instalatora
Ta p¿yta kuchenna moz¨e zostac˜ wbudowana w
blat roboczy o grubos˜ciod20do55mm.
Nalez¨y w¿oz¨yc˜ panel oddzielaj“cy, w odleg¿os˜ci
min. 145 mm od go˜rnej cz„s˜cip¿ytyroboczejdo
go˜rnej cz„s˜ c i elementu oddzielaj“cego.
Uwaga § Przed zainstalowani em nalez¨y si„
upewnic˜, czy warunki dostawy gazu (rodzaj i
cis˜nienie gazu) oraz ustawienia p¿ yty kuchennej
s“ zgodne (patrz tabliczka).
x
Ewentualny mebel musi ssi„ znajdowac˜w
odleg¿os˜ci przynajmniej 100 mm od brzegu
p¿yty kuchennej.
x
Przed zainstalowaniem p¿yty, nalez¨y usun“c˜
ewentual“ plastykow“ foli„ zabezpieczaj“c“.
Pokrycie szafek lub, znajduj“cych si„ w
pobliz¨u p¿yty, urz“dzen˜musibyc˜ wytrzyma¿e
na temperatur„ (zabezpieczenie przed
rozgrzaniem ÆY« wed¿ug norm EN 60335-2-6).
x
Instalacja musi byc˜ zgodna z
obowi“zuj“cymi normami.
x
Niezb„dne jest, aby w pomieszczeniu, w
kto˜r ym jest zainstalowana p¿yta kuchenna,
by¿a wystarczaj“ca ilos˜c˜ powietrza,
konieczna do prawid¿owego spalania gazu
(patrz. tabele iniektoro˜w w Karcie P roduktu).
x
Naturalny dop¿yw powietrza musi si„
odbywac˜ poprzez odpowiedni otwo˜r
wylotowy, kto˜ry musi byc˜§
-Sta¿y,wykonanyws˜cianie pomieszczenia
wychodz“cej na zewn“trz, z dala od z˜ro˜de¿
zanieczyszczenia.
- Wykonany w taki sposo˜b, aby nie mo˜g¿
nigdy zostac˜ zatkany, nawet przypadkowo.
- Zabezpieczony krat“, siatk“ metalow“, itp.
tak, aby nie uleg¿ zmniejszeniu jego przekro˜j
uz¨ytkowy, podany powyz¨ej.
- Usytuowany w niewielkiej odleg¿os˜ci od
pod¿ogi, nie przeszkadzaj“cej w poprawnym
funkcjonowaniu urz“dzen˜ wydalaj“cych
produkty spalania.
Montaz¨
x
Za¿oz¨yc˜ na p¿yt„ uszczelk„ znajduj“ca si„ na
wyposaz¨eniu ( jes˜li nie zosta¿a juz¨za¿oz¨ona),
po uprzednim wyczyszczeniu powierzchni
styku tak, jak to pokazano na ilustracji.
Montaz¨ winien byc˜ wykonany za pomoc“
wsporniko˜w
, znajduj“cych si„ na
wyposaz¨eniu.
1. Ustawic˜ wsporniki naprzeciw otworo˜w i
zamocowac˜ je za pomoc“ odpowiednich s˜rub.
2. Wykonac˜otwo˜r w blacie kuchennym wed¿ug
wymiaro˜w A lub B podanych na za¿“czonym
schemacie. Jez¨eli wykonany otwo˜r posiada
wymiary
,nalez¨y wyj“c˜dwieprzek¿adki z
tylnej cz„s˜ci dna p¿yty.
C
3. Zamocowac˜ p¿yt„ w blacie.
14
N C
M Y
INSTALACJA
Pod¿“czenie elektryczne
Uwaga§ Kabel zasilaj“cy oraz wtyczka
musz“ odpowiadac˜ mocy pobieranej przez
p¿yt„ a d¿ugos˜c˜ kabla musi pozwolic˜na
wyci“gni„cie p¿yty na pewn“ wysokos˜c˜.
x Po¿“czenia elektryczne musz“ byc˜
zgodne z miejscowymi normami.
x Dane dotycz“ce napi„cia oraz
pobieranej mocy podane s“ na tabliczce
znamionowej.
x Uziemienie urz“dzenia jest wymagane
przez prawo. Producent nie bierze na
siebie z¨ adnej odpowiedzialnos˜ci za
ewentualne szkody poniesione przez
osoby, domowe zwierz„ta lub rzeczy,
wynik¿e z niezastosowania si„ do tego
wymogu.
x Podczas instalacji nalez¨y przewidziec˜
wy¿“cznik dwubiegunowy o odleg¿os˜ci
pomi„dzy stykami nie mniejszej niz¨
3 mm.
x Wymiana kabla zasilaj“cego,
posiadaj“cego te same cechy, co kabel
dostarczony przez producenta, musi byc˜
wykonana przez Serwis lub przez
wykwalifikowanego technika.
Pod¿“czenie do zasilania gazem
Instalacja zasilania gazem musi byc˜
zgodna z obowi“zuj“cymi normami
lokalnymi (patrz§ rozdzia¿ ÆKrajowe
informacje normatywne«).
Przy pod¿“czaniu p¿yty kuchennej do sieci
gazu lub butli gazowej, uz¨yjcie sztywnego
przewodu metalowego z miedzi lub ze stali z
odpowiednimi z¿“czkami, zgodnymi z lokalnymi
normami lub gi„tkiego przewodu ze stali
nierdzewnej o ci“g¿ej s˜ciance, zgodnego z
lokalnymi normami. Przy pod¿“czaniu w¿oz¨yc˜
uszczelk„
.
Maksymalna d¿ugos˜c˜ gi„tkich przewodo˜w
metalowych wynosi 2 m.
Uwaga§ W razie uz¨ ycia gi„tkiego przewodu
ze stali nierdzewnej, nalez¨y go
zainstalowac˜ w taki sposo˜b, a by nie styka¿
si„ z ruchomymi cz„s˜ciami mebla. Nalez¨y
go umies˜cic˜ w miejscu pozbawionym
przeszko˜d, gdzie b„dzie go moz¨na
kontrolowac˜ na ca¿ej d¿ugos˜ci.
A
15
N C
M Y
INSTALACJA
Przystosowanie do ro˜z¨nych
rodzajo˜w gazu
W przypadku uz¨ycia gazu innego od podanego
na etykietce, nalez¨y przystosowac˜ p¿yt„ do tej
nowej funkcji.
W celu wymiany iniektoro˜w, nalez¨y si„ zwro˜cic˜
do Serwisu lub do wykwalifikowanego
technika.
Iniektory nie b„d“ce na wyposaz¨eniu, nalez¨y
zamo˜wic˜ w Serwisie.
1. Pod¿“czyc˜p¿yt„dokurkazapomoc
przewodu odpowiedniego dla gazu, wed¿ug
obowi“zuj“cych norm.
2. Wymienic˜ iniektory (patrz§ Karta Produktu),
post„puj“c w poniz¨szy sposo˜b§
x Usun“c˜ ruszty (A).
x Wyj“c˜ korpusy palniko˜w (B).
x Za pomoc“ klucza nasadowego Ø 7(C)
odkr„cic˜ iniektor do wymiany.
x Wymienic˜ go na iniektor odpowiedni dla
nowego typu gazu i zamontowac˜go(D).
x Zamontowac˜ ponownie korpusy palnika i
ruszty.
x Wymazac˜wskazo˜wk„ kalibrowania (dla
gazu...) podan“ na tabliczce znamionowej
iumies˜cic˜ tabliczk„ odpowiadaj“c“
nowemu rodzajowi gazu w pobliz¨u
przy¿“cza do sieci gazowej.
Znajduje si„ w woreczku z iniektorami.
3. Wybrac˜ rodzaj gazu (patrz§ Karta Produktu),
wzalez¨nos˜ ci od wybranych iniektoro˜w w
punkcie 3, post„puj“c w poniz¨szy sposo˜b§
x Sprawdzic˜ czy jest wy¿“czony przycisk
U
(patrz§ Karta Produktu).
x Ustawic˜ wszystkie pokr„t¿a w po¿oz¨eniu
poszukiwania minimalnego p¿omienia.
x Trzymac˜wcis˜ni„ty przycisk -
)
inacisnc˜
przycisk +
=
3razyw ci“gu 5 sekund,
nast“pnie zwolnic˜. Na wys˜wietlaczu
pojawia si„ rodzaj gazu wyregulowany w
fabryce lub rodzaj gazu wybrany jako
ostatni.
Jez¨eli w ci“gu 10 sekund nie zostanie
wykonana z¨adna operacja przy uz¨yci u
przycisko˜w, procedura zostanie
zakon˜ czona bez zmian.
x W celu wybrania innego rodzaju gazu,
nalez¨y nacisn“c˜przycisk+
=
, wybieraj“c
wed¿ug ci“gu
C1 f C2 f C3 f C4 f C5.
f
x W celu zapami„tania wybranego rodzaju,
nalez¨y trz y m ac˜wcis˜ni„ty przycisk -
)
oraz nacisn“c˜przycisk+
=
3razyw
ci“gu 5 sekund, nast„pnie zwolnic˜
przycisk§ sygna¿ akustyczny potwierdzi
dokonany proces zapisania w pami„ci.
4. Wykonac˜ automatyczn“ regulacj„ p¿omienia
oszcz„dnos˜ ciowego (Patrz§ Karta
Produktu).
16
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AKM 300/NB instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla