N C
M Y
PRZED UZYCIEM P⁄YTY KUCHENNEJ
x
W celu najlepszego wykorzystania p¿yty
kuchennej, nalez¨y uwaz¨nie przeczytac˜instrukcj„
obs¿ugi i zachowac˜ j“ w razie potrzeby na
przysz¿os˜c˜.
x
Trzymac˜ z dala od dzieci materia¿y opakowania
(woreczki nylonowe, kawa¿ki polistyrenu, itp.),
poniewaz¨ stanowi“ one potencjalne z˜ro˜d¿o
niebezpieczen˜stwa.
x
Sprawdzic˜, czy p¿yta kuchenna nie zosta¿a
uszkodzona podczas transportu.
x
Upewnic˜ si„, czy instalacja i po¿“czenia
gazowe = elektryczne zosta¿y wykonane
przez wykwalifikowanego technika wed¿ug
instrukcji producenta oraz wed¿ug
obowi“zuj“cych norm lokalnych.
RADY DOTYCZ·CE OCHRONY S×RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿y opakowania nadaj“ si„ w 100 % do
ponownego przetworzenia i oznakowane s“
odpowiednim symbolem
ß materia¿y
oznakowane w ten sposo˜b nalez¨y odnies˜c˜do
najbliz¨szych punkto˜w skupu.
2. Produkt
P¿yta kuchenna zosta¿a wykonana z materia¿u
nadaj“cego si„ do ponownego przetworzenia lub
ponownego wykorzystania. Nalez¨y oddac˜j“na
z¿om, przestrzegaj“c obowi“zuj“cych norm
lokalnych. Przed oddaniem na z¿om, nalez¨y
odci“c˜ kabel, aby produkt sta¿ si„ nieuz¨yteczny.
S×RODKI OSTROZNOS×CI ORAZ OGO× LNE ZALECENIA
x
Przed wykonaniem jakichkolwiek operacji
czyszczenia lub konserwacji, nalez¨y od¿“czyc˜
p¿yt„ od sieci elektrycznej.
x
Podczas pracy urz“dzenie gazowe wytwarza
ciep¿o i wilgotnos˜c˜ w pomieszczeniu, w kto˜rym
jest zainstalowane. Nalez¨y zapewnic˜ dobr“
wentylacj„ pomieszczenia lub zainstalowac˜
okap z wydalaniem na zewn“trz.
x
Wskutek przed¿uz¨onego uz¨ytkowania p¿yty
kuchennej, moz¨e zajs˜c˜ koniecznos˜c˜
dodatkowego przewietrzenia lokalu (otwarcie
okna lub zwi„kszenie mocy wyci“gowej
okapu).
x
Podczas funkcjonowania p¿yty, nalez¨y trzymac˜
dzieci w bezpiecznej odleg¿os˜ci.
x
Po zakon˜czeniu uz¨ytkowania p¿yty, pokr„t¿a
nalez¨y ustawic˜ w po¿oz¨eniu Æ0« i nacisn“c˜
przycisk W¿“czenie=Wy¿“czenie (patrz§
oddzielna ÆKarta Produktu«) w celu wy¿“czenia
p¿yty.
Zamkn“c˜g¿o˜wny kurek przewodu
doprowadzaj“cego gaz lub kurek butli gazowej.
x
W przypadku uz¨ytkowania p¿yty kuchennej
przez zbyt d¿ugi okres czasu, na wys˜wietlaczu
pojawi si„ ÆH« i p¿yta wy¿“czy si„, az¨do
momentu och¿odzenia si„ elemento˜w
elektronicznych.
Nast„pnie ÆH« zacznie migotac˜.Ustawic˜
ponownie pokr„t¿o w po¿oz¨eniu Æ0« i powto˜z¨yc˜,
jez¨eli trzeba, operacj„ w¿“czenia.
x
Uwaga § pokrywa (o ile nalez¨y do
wyposaz¨enia), jez¨eli za bardzo si„ rozgrzeje,
moz¨e p„kn“c˜. Zanim si„ j“ opus˜ci, nalez¨y
wy¿“czyc˜ wszystkie palniki.
Os˜wiadczenie zgodnos˜ci
x
Ta p¿yta kuchenna przeznaczona jest do kontaktu
z produktami spoz¨ywczymi i zgodna jest z
Dyrektyw“ Europejsk“ 89=109=EWG.
x
Ta p¿yta kuchenna (Klasa 3) zosta¿a
zaprojektowana wy¿“cznie jako urz“dzenie do
gotowania. Kaz¨de inne zastosowanie (ogrzewanie
pomieszczen˜), nalez¨y uwaz¨ac˜ jako niew¿as˜ciwe i
w zwi“zku z tym niebezpieczne.
x
Ta p¿yta kuchenna zosta¿a zaprojektowana,
skonstruowana i wprowadzona na rynek zgodnie
z§
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy ÆGaz«
90=396=EWGß
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy ÆNiskie
cis˜nienie« 73=23=EWGß
- Wymogami zabezpieczen˜ Dyrektywy ÆEMC«
89=336=EWGß
- Wymogami Dyrektywy 93=68=EWG.
Te instrukcje waz¨ne s“ tylko w tych krajach
przeznaczenia, kto˜rych symbole
identyfikacyjne widniej“ na ok¿adce instrukcji i
na urz“dzeniu.
11