Poniżej wymienione są określone zasady, których należy przestrzegać oraz wskazówki bezpieczeństwa
zapewniające jak najlepsze działanie kuchenki mikrofalowej:
1. Podczas działania kuchenki szklany talerz obrotowy, ramiona z rolkami, złączka i prowadnica rolek powinny
być zawsze na właściwym miejscu.
2. Kuchenka nie powinna być stosowana w żadnym innym celu poza przygotowywaniem jedzenia. Nie należy
jej używać do suszenia ubrań, papieru czy do podgrzewania czegokolwiek oprócz jedzenia, bądź do
sterylizacji.
3. Nie należy włączać kuchenki, gdy jest ona pusta, ponieważ mogłoby to spowodować uszkodzenie
urządzenia.
4. Wnętrza kuchenki nie należy wykorzystywać do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów, na przykład
papieru, książek kucharskich itd.
5. Nie należy w niej gotować żywności, otoczonej błonką – np. żółtka jaja, ziemniaków, wątróbek drobiowych
itd. – bez uprzedniego przekłucia błonki w kilku miejscach widelcem.
6. Nie należy wstawiać żadnych przedmiotów w otwory w obudowie urządzenia.
7. Nigdy nie należy usuwać z urządzenia elementów takich jak nóżki, złączki, śruby itd.
8. Nie należy przygotowywać żywności bezpośrednio na szklanym talerzu obrotowym czy tacy. Zanim
jedzenie wstawi się do kuchenki, należy je włożyć do odpowiedniego naczynia.
WAŻNE – NACZYNIA, NIE NADAJĄCE SIĘ DO STOSOWANIA W PAŃSTWA KUCHENCE MIKROFALOWEJ
- Nie należy stosować naczyń metalowych lub naczyń z metalowymi uchwytami.
- Nie należy stosować naczyń z metalowymi brzegami.
- Nie należy stosować metalowych klamerek lub drucików do zamykania plastykowych torebek, nawet jeśli
klamerki lub druciki są owinięte papierem.
- Nie należy stosować naczyń z melaminy, ponieważ absorbują one energię mikrofalową, a to może
spowodować, że naczynie pęknie lub się przypali, gotowanie będzie też powolniejsze.
- Nie należy stosować naczyń Centura, ich szkliwo nie nadaje się bowiem do stosowania w kuchence
mikrofalowej. Nie należy również stosować naczyń z zamkniętym uchwytem typu Corelle Livingware.
- Nie należy gotować jedzenia w pojemnikach o zamkniętej pokrywce lub o zwężonej szyjce, np. w butelkach
do napojów lub butelkach po oleju, ponieważ tego typu naczynia podczas podgrzewania w kuchence
mikrofalowej mogą wybuchnąć.
- Nie należy stosować konwencjonalnych termometrów do pieczenia mięsa i ciast.
- Dostępne są specjalne termometry, przeznaczone do przygotowywania jedzenia w kuchenkach
mikrofalowych, których można używać.
9. Akcesoria do przygotowywania jedzenia w kuchence można stosować tylko zgodnie z instrukcjami ich
producenta.
10. W kuchence mikrofalowej nie należy smażyć żywności w głębokim oleju.
11. Prosimy pamiętać, że w kuchence mikrofalowej podgrzewa się raczej płyn bądź żywność w pojemniku
aniżeli sam pojemnik. Dlatego nawet, jeżeli pokrywa pojemnika nie jest gorąca podczas wyjmowania z
kuchenki, należy pamiętać, że po zdjęciu pokrywki z pojemnika zostanie uwolniona taka sama ilość pary, co w
przypadku konwencjonalnego gotowania oraz, że może dojść do rozpryskiwania się zawartości pojemnika.
12. Zawsze należy sprawdzić temperaturę gotowanej żywności, zwłaszcza w przypadku podgrzewania lub
gotowania posiłków dla niemowląt. Zalecamy, aby nigdy nie spożywać żywności bądź napojów bezpośrednio
po wyjęciu z kuchenki, lecz odczekać kilka minut i zamieszać potrawę w celu równomiernego rozprowadzenia
temperatury.
13. Jedzenie zawierające mieszaninę tłuszczu i wody, np. bulion, należy pozostawić w kuchence na 30-60
sekund po zakończeniu podgrzewania. Dzięki temu mieszanina osiądzie i przestanie kipieć podczas wkładania
do potrawy łyżki lub po dodaniu kostki rosołowej.
14. Przygotowując żywność bądź napój, należy pamiętać, że niektóre rodzaje jedzenia, jak np. pudding
bożonarodzeniowy, dżem i mielone mięso, podgrzewają się bardzo szybko. Podczas podgrzewania lub
gotowania żywności z dużą zawartością tłuszczu lub cukru, nie należy stosować plastykowych pojemników.
15. Naczynia i akcesoria kuchenne mogą się mocno nagrzewać w kuchence z powodu energii cieplnej,
przekazywanej przez żywność. Dotyczy to zwłaszcza pokrytych plastykiem pokrywek i uchwytów naczyń czy
też akcesoriów kuchennych. Konieczne może się okazać stosowanie rękawic kuchennych lub temu podobnych
do wyjmowania naczyń czy też akcesoriów kuchennych z kuchenki.
16. Aby zmniejszyć ryzyko pożaru wewnątrz kuchenki, należy się kierować następującymi wskazówkami:
a) nie przygotowywać (gotować, piec) żywności zbyt długo. Cały czas nadzorować przebieg podgrzewania,
jeżeli w kuchence znajdują się opakowania papierowe, plastykowe lub z innego materiału palnego.
b) Z torebek zdjąć metalowe spinacze i druciki przed umieszczeniem torebek w kuchence.
c) Jeżeli nastąpi zapłon materiału wewnątrz kuchenki, nie należy otwierać drzwiczek kuchenki. Kuchenkę
należy wyłączyć, wyciągając wtyczkę z gniazda elektrycznego lub używając wyłącznika obwodu elektrycznego.