113
Odszranianie komory chłodziarki przebiega całkowicie
automatycznie.
Krople wody na tylnej ściance komory chłodziarki oznaczają,
że trwa faza automatycznego odszraniania. Skropliny
automatycznie spływają do otworu spustowego i zbierają się w
pojemniku, skąd wyparowują.
• Wyjmij okrągłe pojemniki, napełnij je wodą do ok. 3/4 i
umieść z powrotem w urządzeniu.
• Kostki lodu samoczynnie wypadną do pojemnika po
przekręceniu pokręteł tacki na lód.
W systemie oświetlenia wewnątrz chłodziarki zastosowano
diody LED, które zapewniają lepsze oświetlenie i bardzo
niskie zużycie energii.
Jeśli oświetlenie LED nie działa, należy skontaktować się z
serwisem w celu jego wymiany.
Gdy drzwi są otwarte, zapala się lampka wewnętrzna komory
chłodziarki. Jeśli drzwi pozostają otwarte przez ponad
8 minut, oświetlenie jest automatycznie wyłączane.
• Wyjęcie koszy/klapek*, aby umożliwić przechowywanie
dużych produktów.
• umieszczenie produktów spożywczych bezpośrednio na
półkach zamrażarki.
• wyjęcie stojaka na butelki*.
• wyjęcie tacki z pokrętłami* - sposób postępowania został
przedstawiony na poniższych ilustracjach:
• Nie należy blokować produktami żywnościowymi obszaru
wylotu powietrza (na tylnej ściance wewnątrz urządzenia).
• Jeśli zamrażarka jest wyposażona w klapkę, pojemność
przechowywania można zwiększyć przez wyjęcie klapki.
• Wszystkie półki, klapki oraz wysuwane kosze można
wyjmować.
• Temperatury wewnątrz urządzenia zależą od temperatury
otoczenia, częstotliwości otwierania drzwi oraz od
miejsca, w którym stoi urządzenie. Czynniki te należy
uwzględnić podczas ustawiania temperatury.
• O ile nie zostało określone inaczej, akcesoria urządzenia
nie nadają się do mycia w zmywarce.
Chłodziarka służy do przechowywania potraw gotowych,
świeżych i zakonserwowanych artykułów spożywczych,
produktów nabiałowych, owoców, warzyw i napojów.
• Naturalna cyrkulacja powietrza w komorze chłodziarki
sprawia, że tworzą się strefy o różnych temperaturach.
Najzimniej jest bezpośrednio nad pojemnikiem na owoce
i warzywa i przy tylnej ściance. Najwyższa temperatura
panuje na górze i z przodu komory.
• Niedostateczna wentylacja powoduje zwiększenie
zużycia energii i obniżenie wydajności chłodzenia.
• Należy korzystać z nadających się do ponownego
przetworzenia pojemników plastikowych, metalowych,
aluminiowych i szklanych bądź też z folii samoprzylegającej.
• Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub przyjmować
zapachy, należy zawsze przechowywać w zamkniętych
pojemnikach lub pod przykryciem.
• Żywność, która wydziela duże ilości etylenu, a także
żywność wrażliwą na ten gaz, np. owoce, warzywa i
surówki, należy zawsze przechowywać oddzielnie lub
po owinięciu, tak aby nie skracać czasu przydatności
do spożycia. Na przykład nie należy przechowywać
pomidorów razem z kiwi lub kapustą.
• Nie należy przechowywać artykułów spożywczych zbyt
blisko siebie, aby zapewnić dostateczną cyrkulację
powietrza.
• Butelki można umieścić w uchwycie, aby się nie przewracały
(opcja dostępna w wybranych modelach).
• Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka
ilość żywności, zalecamy skorzystanie z półek nad
pojemnikiem na owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.