Podczas otwierania opiekacza nale˝y zachowaç ostro˝noÊç ze wzgl´du na
wydobywajàcà si´ z niego goràcà par´.
OGÓLNE WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE U˚YTKOWANIA
- UmieÊciç pojemnik na t∏uszcz w otworze w przedniej cz´Êci opiekacza.
- Pod∏àczyç opiekacz do gniazda sieci elektrycznej o napi´ciu 230 V. Zapali
si´ czerwona i zielona kontrolka.
- Ustawiç ˝àdanà temperatur´ za pomocà regulatora.
L = niska temperatura
M = Êrednia temperatura
H = wysoka temperatura
- Zamknàç pokryw´ opiekacza na czas nagrzewania. Po osiàgni´ciu w∏aÊciwej
temperatury zgaÊnie zielona kontrolka.
- Otworzyç pokryw´ i umieÊciç potraw´ przeznaczonà do opiekania na
powierzchni grzewczej. Ostro˝nie zamknàç pokryw´.
- Opiekanie trwa od 8 do 10 minut, zale˝nie od gruboÊci opiekanej potrawy.
-Otworzyç pokryw´ i wyjàç potraw´ za pomocà drewnianej ∏opatki lub
podobnego przyrzàdu. Nie korzystaç z przyborów metalowych, poniewa˝
mogà uszkodziç powierzchnie grzewcze opiekacza.
- Pokrywa opiekacza powinna byç zamkni´ta, gdy urzàdzenie nie jest
wykorzystywane do opiekania.
- Aby zakoƒczyç opiekanie, ustawiç regulator temperatury w pozycji OFF
(wy∏àczony) i wyjàç wtyczk´ z gniazda sieci elektrycznej.
CZYSZCZENIE
- Wyjàç wtyczk´ przewodu zasilajàcego z gniazda sieci elektrycznej i
odczekaç, a˝ opiekacz ca∏kowicie ostygnie.
-Przetrzeç powierzchnie grzejne papierowym r´cznikiem kuchennym lub
wilgotnà Êciereczkà. W razie potrzeby u˝yç do czyszczenia wilgotnej gàbki.
- Aby usunàç wszelkie Êlady potraw pozostawione na powierzchniach
grzejnych, mo˝na je posmarowaç niewielkà iloÊcià oleju kuchennego.
Nast´pnie nale˝y odczekaç 5 minut i przetrzeç powierzchnie grzejne
papierowym r´cznikiem. Przed wykonaniem powy˝szych czynnoÊci nale˝y
odczekaç, a˝ opiekacz ca∏kowicie ostygnie.
- NIE NALE˚Y korzystaç z jakichkolwiek silnych rozpuszczalników bàdê
Êrodków czyszczàcych, które mogà zarysowaç powierzchni´. Do
czyszczenia NIE WOLNO u˝ywaç metalowych przyborów ani szczotek.
18
TSK-2676_IM 16/02/04 11:15 Side 18