90
Charakterystyki techniczne
Typ urządzenia .......................................................... elektryczny opiekacz do szaszłyków
Model .......................................................................................................................RBQ-0251-E
Napięcie ..........................................................................................................220-240 V, 50 Hz
Moc znamionowa ........................................................................................................... 1000 W
Prędkość obrotowa szpadek ................................................................................. 2 obr./min.
Zestaw
Elektryczny opiekacz do szaszłyków .............................................................................1 szt.
Osłona .................................................................................................................................... 1 szt.
Szpadki...................................................................................................................................5 szt.
Miseczki .................................................................................................................................5 szt.
Instrukcja obsługi ............................................................................................................... 1 szt.
Książeczka serwisowa .......................................................................................................1 szt.
Producent zastrzega sobie prawo do wniesienia zmian w designie i zestawie
wyrobu, a także do zmiany jego charakterystyk technicznych w procesie dosko-
nalenia swojej produkcji bez dodatkowego powiadomienia o tych zmianach.
Budowa modelu
A1
1. Uchwyt
2. Szpadki
3. Element grzewczy
4. Miseczki
5. Korpus
6. Osłona
I. PRZED ROZPOCZĘCIEM
UŻYTKOWANIA
Ostrożnie wyjmij wyrób i jego części z kartonu. Usuń wszystkie materiały opakunkowe
i naklejki reklamowe.
Obowiązkowo zachowaj na miejscu naklejki ostrzegawcze, naklejki-wskazówki
(jeżeli są) i tabliczkę z numerem seryjnym wyrobu na korpusie! Brak numeru
seryjnego na wyrobie powoduje automatyczne wygaśnięcie prawa do jego obsługi
gwarancyjnej.
Całkowicie rozwiń przewód elektryczny. Korpus urządzenia przetrzyj wilgotną
szmatką. Części zdejmowane przemyj wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń,
dokładnie wysusz wszystkie elementy urządzenia przed podłączeniem do sieci
elektrycznej. Pojawienie się niepożądanego zapachu przy pierwszym użyciu nie
świadczy o niesprawności urządzenia.
Po transportowaniu lub przechowywaniu urządzenia przy niskiej temperaturze
należy pozostawić je w temperaturze pokojowej w ciągu co najmniej 2 godzin
przed włączeniem.
I I. UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Składanie i ustawienie
Przed przystąpieniem do składania urządzenia upewnij się, że jest ono odłączone
od sieci elektrycznej.
Przed ustawieniem wybierz odpowiednie do tego miejsce. Powinno ono spełniać
następujące warunki: wolna przestrzeń od góry powinna wynosić nie mniej niż 50
cm, po bokach — 25 cm, między tylną ścianką a ścianą — nie mniej niż 25 cm.
Przed pierwszym użyciem włącz puste urządzenie i daj mu popracować w ciągu
20-25 minut. Następnie wyłącz i daj opiekaczowi do szaszłyków wystygnąć.
Urządzenie jest gotowe do użycia.
Użycie
1. Przygotowany do pracy opiekacz do szaszłyków podłącz do sieci elektrycznej
i pozostaw włączonym w ciągu 5 minut, aby rozgrzał się. Przy czym osłona i
szpadki powinny być zdjęte.
2.
Przygotuj marynowane mięso na szaszłyki. Nadziewaj mięso tak, aby
pozostawało wolne miejsce na części szpadki ze strony ostrza, oraz ze strony
uchwytu.
3.
Po rozgrzaniu się nagrzewacza, po kolei wstaw szpadki na miejsce. Opuść
szpadkę tak, aby ostrze trało do specjalnego otworu na dnie miseczki, a część
kręcona wchodziła do otworu w tarczy górnej.
4.
Wstaw wszystkie szpadki i upewnij się, że mogą one obracać się. Załóż na
opiekacz do szaszłyków osłonę.
5.
Po zakończeniu opiekania szaszłyków odłącz urządzenie od sieci elektrycznej,
zdejmij osłonę zabezpieczającą i wyjmij szpadki z szaszłykami.
Podczas pracy z opiekaczem do szaszłyków używaj rękawic kuchennych i ręczników,
nie dotykaj nagrzanych części urządzenia, aby uniknąć oparzeń.
III. OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed czyszczeniem urządzenia, upewnij się, że jest ono odłączone od sieci elektry-
cznej i całkowicie wystygło. Zawsze utrzymuj urządzenie w stanie czystym.
Do czyszczenia urządzenia używaj wody z odrobiną płynu do mycia naczyń, gąbki
lub miękkiej szmatki. Nie używaj chemicznych i ściernych środków do czyszczenia,
które mogą pozostawić zadrapania na powierzchni części składowych i naruszyć
wygląd zewnętrzny urządzenia.