Aeg-Electrolux 69807G-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
69807 G-M
Instrukcja użytkownika Płyta gazowa
PL
2
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie doskonałego produktu firmy Electrolux. Mamy
nadzieję, że korzystanie z niego będzie dla Ciebie źródłem prawdziwej
przyjemności. Ambicją Grupy Electrolux jest oferowanie klientom bogatego
wyboru wysokiej jakości produktów, które pomogą uczynić Twoje życie jeszcze
bardziej wygodnym. Ich przykłady znajdziesz na okładce niniejszej instrukcji
obsługi. Zachęcamy do przeczytania niniejszej instrukcji tak, aby optymalnie
wykorzystać wszystkie zalety Twojego nowego urządzenia. Z pewnością
docenisz jego zalety i wygodę użytkowania. Powodzenia!
3
Urządzenie wyprodukowano zgodnie z następującymi normami
Unii Europejskiej:
2006/95/EWG - 93/68/EWG -
89/336/EWG - 90/396/EWG,
aktualne wydanie.
Wskazówki dotyczące korzystania z niniejszej instrukcji
Objaśnienie symboli używanych w instrukcji obsługi:
))
))
)
U
Spis treści
Instrukcje dla użytkownika
Ważne informacje bezpieczeństwa .................................................... 4
Opis płyty ............................................................................................ 6
Eksploatacja ........................................................................................ 7
Konserwacja i czyszczenie .............................................................. 10
Gwarancja/Serwis ............................................................................. 24
Gwarancja europejska....................................................................... 26
Instrukcje dla instalatora
Dane techniczne ............................................................................... 12
Podłączenie gazu.............................................................................. 14
Podłączenie elektryczne ................................................................... 16
Przystosowanie do różnych rodzajów gazu...................................... 17
Montaż w blacie................................................................................. 19
Możliwości zabudowy ....................................................................... 21
Wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa
Kolejność wykonywania
czynności
Porady i wskazówki
Informacje dotyczące
środowiska naturalnego
4
Podczas eksploatacji
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do zastosowań niezawodowych i
powinno być używane wyłącznie w prywatnych gospodarstwach domowych.
Służy ono do przygotowywania jedzenia i nie może być wykorzystywane do
żadnych innych celów.
Zmienianie, w jakikolwiek sposób, parametrów urządzenia jest
niebezpieczne.
Ze względów bezpieczeństwa i higieny, urządzenie powinno być zawsze
utrzymywane w czystości. Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się przyczyną
pożaru.
Zabrania się korzystania z płyty, jeśli ma ona kontakt z wodą. Zabrania się
obsługi płyty mokrymi rękoma.
Płyty nie wolno pozostawiać bez nadzoru podczas gotowania z użyciem oleju
i tłuszczy.
Na płycie nie należy stawiać niestabilnych lub odkształconych naczyń
ponieważ mogą się one przewrócić się, prowadząc do rozlania płynu.
Na płytę nie należy nigdy stawiać naczyń z plastiku ani folii aluminiowej.
Pod płytą nie wolno przechowywać produktów żywnościowych o krótkiej
trwałości, elementów wykonanych z tworzywa sztucznego, ani produktów w
aerozolu.
Pod żadnym pozorem nie należy próbować naprawiać urządzenia we
własnym zakresie. Naprawy wykonywane przez osoby niedoświadczone
mogą spowodować obrażenia lub poważne nieprawidłowości w działaniu
urządzenia. Należy skontaktować się z lokalnym serwisem technicznym.
Należy zawsze domagać się oryginalnych części zamiennych.
Podczas gdy urządzenie nie jest używane, pokrętła powinny być zawsze
wyłączone.
W razie podłączenia innych urządzeń elektrycznych do gniazdka obok płyty,
należy dopilnować, aby ich przewody nie dotykały gorących elementów płyty.
Jeśli urządzenie jest niesprawne, należy odłączyć je od zasilania
elektrycznego.
Niniejsze ostrzeżenia mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa. Należy
je uważnie przeczytać, przed instalacją lub użyciem urządzenia.
Niniejszą instrukcję należy zachować wraz z urządzeniem, na wypadek
potrzeby jej późniejszego użycia. W razie sprzedaży lub przekazania
urządzenia innemu użytkownikowi należy pamiętać o przekazaniu nowemu
użytkownikowi niniejszej instrukcji, aby umożliwić mu zapoznanie się z
funkcjonowaniem urządzenia i ewentualnymi ostrzeżeniami.
Niniejsza instrukcja obowiązuje wyłącznie w krajach, których symbole
podano na okładce oraz na samym urządzeniu.
Informacje ważne dla bezpieczeństwa
POLSKI
5
Funkcja zabezpieczenia przed dziećmi
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi przez dzieci, ani inne
osoby, których zdolności fizyczne, sensoryczne lub mentalne, bądź brak
doświadczenia i wiedzy, nie pozwalają na bezpieczne z niego korzystanie bez
nadzoru lub przeszkolenia osoby odpowiedzialnej.
Urządzenie jest przeznaczone do obsługi przez osoby dorosłe oraz przez
dzieci pod nadzorem. Nie wolno pozwalać małym dzieciom manipulować
pokrętłami, ani bawić się piekarnikiem czy w pobliżu piekarnika.
Dostępne części urządzenia mogą rozgrzewać się w trakcie działania.
Uważać, aby dzieci nie zbliżały się do kuchenki, gdy jest ona gorąca.
Dzieci mogą również doznać poważnych urazów w wyniku ściągania patelni
lub garnków stojących na płycie.
Instalacja, Czyszczenie i Konserwacja
Wszystkie czynności związane z instalacją muszą być wykonywane przez
wykwalifikowaną lub kompetentną osobę zgodnie z obowiązującymi
przepisami i normami kraju, w którym urządzenie będzie użytkowane.
Wokół urządzenia należy zapewnić odpowiednią wentylację. Niedostateczny
dopływ świeżego powietrza może prowadzić do braku tlenu.
Należy sprawdzić, czy typ gazu i napięcie zasilania w sieci są zgodne z
parametrami podanymi na tabliczce znamionowej znajdującej się w pobliżu
przewodu zasilającego gazu.
Urządzenia nie podłącza się do wyciągu gazów. Należy je zainstalować i
podłączyć zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi instalacji.
Szczególną uwagę należy zwrócić na wymagania dotyczące wentylacji.
Stosowanie kuchennych urządzeń gazowych powoduje wytwarzanie
ciepła i wilgotności w pomieszczeniu, w którym są one zainstalowane.
Sprawdzić, czy kuchnia posiada prawidłową wentylację: naturalne
otwory wentylacyjne powinny być otwarte, w przeciwnym razie należy
zainstalować wentylator mechaniczny (wyciąg mechaniczny).
Dłuższe intensywne użytkowanie urządzenia może spowodować
konieczność zapewnienia dodatkowej wentylacji, np. otwarcia okna,
bądź wydajniejszej wentylacji, np. zwiększenia mocy wentylacji
mechanicznej, jeśli taka jest stosowana.
Po wypakowaniu urządzenia, należy sprawdzić, czy nie jest ono uszkodzone
i czy przewód zasilający jest w idealnym stanie. W przeciwnym razie, przed
instalacją urządzenia, należy skontaktować się ze sprzedawcą.
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego przed rozpoczęciem
czyszczenia oraz przed wykonaniem jakichkolwiek prac konserwacyjnych.
Do czyszczenia urządzenia nie należy stosować pary ani parowych urządzeń
czyszczących.
Po wyłączeniu pola grzewczego, zapala się wskaźnik ciepła resztkowego.
Uważać, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia dopóki wskaźnik nie zgaśnie.
Płyty ceramicznej nie należy wykorzystywać jako blatu roboczego. Nie
przechowywać żadnych rzeczy na płycie ceramicznej.
Nie stosować żadnych naczyń z tworzywa sztucznego ani folii aluminiowej na
6
płycie ceramicznej. Mogą się one stopić na płycie i ją uszkodzić. Zasadniczo,
wszystko co przypadkowo zetknie się z powierzchnią ceramiczną powinno być
natychmiast usunięte, gdy płyta jest jeszcze gorąca, a następnie wytarte.
Dzięki temu zapobiegnie się uszkodzeniu powierzchni płyty. Podobnie należy
usuwać cukier oraz resztki potraw o dużej zawartości cukru. Użyć do tego celu
skrobaka do płyt ceramicznych.
Niestabilne lub zniekształcone naczynia nie powinny być używane na płycie
ceramicznej, ponieważ mogą spowodować wypadek, mogą się wywrócić lub
rozlać zawartość.
Płyta ceramiczna jest odporna na uderzenia, lecz nie jest niezniszczalna!
Twarde lub ostre przedmioty spadające z dużej wysokości mogą uszkodzić
płytę. W razie wykrycia zadrapań lub pęknięć, należy odłączyć urządzenie od
zasilania, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia, i skontaktować się z
najbliższym punktem serwisowym.
Nie stosować gąbek do szorowania, produktów ściernych ani silnych środków
chemicznych. Stosować wyłącznie środki do czyszczenia płyt ceramicznych.
Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności w razie
nieprzestrzegania wszystkich zaleceń bezpieczeństwa.
Serwis
Pod żadnym pozorem nie należy próbować naprawiać urządzenia we
własnym zakresie. Naprawy wykonywane przez osoby niedoświadczone
mogą spowodować obrażenia lub poważne nieprawidłowości w działaniu
urządzenia. Należy skontaktować się z lokalnym serwisem technicznym.
Należy zawsze domagać się oryginalnych części zamiennych.
U Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Po zainstalowaniu urządzenia należy pozbyć się opakowania zgodnie z
zasadami bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
W czasie złomowania urządzenia należy odciąć kabel zasilający tak, aby nie
można było ponownie wykorzystać kuchenki.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że produktu tego nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów domowych. Należy oddać go do
właściwego punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego urządzenia, należy skontaktować
się z lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta lub sklepem,
w którym produkt został zakupiony.
7
1
3
3
5
6
7
8
1. Blat płyty kuchennej
2. Duży palnik
3. Średni palnik
4. Palnik pomocniczy
5. Pokrętło tylnego prawego palnika (średniego)
6. Pokrętło tylnego lewego palnika (średniego)
7. Pokrętło przedniego lewego palnika (dużego)
8. Pokrętło przedniego prawego palnika (pomocniczego)
Opis płyty
2
4
8
Pokrętła sterujące palników płyty
Znaczenie symboli na pokrętłach:
z = brak doprowadzenia gazu
= maksymalne doprowadzenie gazu
= minimalne doprowadzenie gazu
Aby łatwiej zapalić palnik, należy to
zrobić przed położeniem naczynia na
ruszcie palnika.
Palniki płyty
Zapalanie palników:
obrócić wybrane pokrętło w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na
pozycję maksymalną, a następnie wcisnąć
pokrętło i zapalić płomień.
Po zapaleniu płomienia, trzymać pokrętło
wciśnięte przez 5 sekund. Dzięki temu
termoelement (Rys. 2 - poz. D) rozgrzeje się,
a zabezpieczenie wyłączy. W przeciwnym
razie dopływ gazu zostanie przerwany.
Następnie sprawdzić, czy płomień pali się równomiernie i ustawić pokrętło na
wybraną pozycję.
Jeśli nie można zapalić płomienia po kilku próbach, należy sprawdzić kołpak
(Rys. 1 - poz. A) oraz koronę (Rys. 1 - poz. B) palnika - czy są prawidłowo
ułożone.
Aby zgasić płomień, przekręcić pokrętło na symbol z.
Eksploatacja
))
))
)
Instalacja
Instalacja gazowa musi zawsze być wykonana przez
wykwalifikowaną osobę zgodnie z obowiązującym prawem i
normami.
Odpowiednie instrukcje podano w drugiej części niniejszych instrukcji.
Przy instalowaniu urządzenia, należy przewidzieć dostęp dla serwisanta w
razie konieczności dokonania naprawy.
Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności w razie
nieprzestrzegania instrukcji podanych powyżej oraz jakichkolwiek innych
wskazówek bezpieczeństwa podanych w niniejszej instrukcji.
PIERWSZA INSTALACJA PŁYTY
Po zainstalowaniu płyty należy usunąć z niej wszelkie zabezpieczenia
fabryczne.
Rys. 1
A - Kołpak palnika
B - Korona palnika
C - Elektroda zapłonowa
D - Termoelement
9
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć płomień tak, aby jedynie utrzymać
stan gotowania.
Stosować jedynie garnki i patelnie o płaskim dnie.
Stosowanie naczyń, których średnica jest mniejsza od zalecanej
powoduje wyjście płomienia poza dno naczynia oraz nadmierne
nagrzewanie uchwytów.
Należy uważnie nadzorować gotowanie z użyciem oleju lub tłuszczy,
ponieważ artykuły te mogą spowodować pożar w razie przegrzania.
Unikać dłuższego gotowania potraw w naczyniach krzemionkowych,
ceramicznych lub żeliwnych. Podobnie, nie stosować folii aluminiowej
do zabezpieczania góry naczynia podczas gotowania.
Sprawdzić, czy naczynia nie wystają poza krawędź blatu płyty
kuchennej oraz czy są ustawione centralnie na pierścieniach. Dzięki
temu zapewnia się mniejsze zużycie gazu.
Nie stawiać niestabilnych lub zdeformowanych garnków na
pierścieniach: może dojść do wypadku, gdy się przewrócą lub rozleje
się ich zawartość.
Nie wolno kłaść naczyń na panelu sterowania.
W przypadku trudności w obracaniu pokręteł należy skontaktować się z
lokalnym punktem serwisowym.
W razie awarii zasilania, zapłon zadziała nawet bez elektryczności; w takiej
sytuacji należy zbliżyć ogień do palnika, wcisnąć odpowiadające temu
palnikowi pokrętło i przekręcić je maksymalnie w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara.
Po włączeniu zasilania po zakończeniu instalacji lub po przerwie w dostawie
prądu często automatycznie uruchamiana jest zapalarka.
Prawidłowa eksploatacja płyty
Aby zapewnić maksymalną sprawność palników, zaleca się stosowanie jedynie
garnków i patelni o płaskim dnie, których średnica pokrywa się ze średnicą
stosowanego palnika, dzięki czemu płomienie nie wychodzą poza spód naczynia
(patrz tabela obok).
Palnik Średnica Średnica
minimalna maksymalna
Duży (szybkie grzanie) 160 mm 260 mm
Średni
(średnio-szybkie grzanie) 120 mm 220 mm
Mały (pomocniczy) 80 mm 160 mm
10
Przed przystąpieniem do konserwacji lub czyszczenia należy ODŁĄCZYĆ
płytę od zasilania i poczekać, aż ostygnie.
Płytę grzewczą najlepiej jest czyścić gdy wciąż jest ciepła. Rozlane resztki
potraw łatwiej jest wtedy usuwać, niż gdy zaschną.
Do czyszczenia urządzenia nie należy stosować pary ani parowych
urządzeń czyszczących.
Ruszt palnika
Aby podkładki pod naczynia zawsze
pozostawały na właściwym miejscu, są one
montowane na metalowych sworzniach
umieszczonych z tyłu płyty. Aby umożliwić
łatwiejsze czyszczenie, podkładki pod
naczynia można zdejmować. Podnieść
podkładkę pod naczynia trzymając ją poziomo
tak, jak to pokazano na rys. 2a.
Nie podnosić podkładek pod kątem,
ponieważ może to mieć negatywny wpływ
na metalowe sworznie. Może dojść do ich
uszkodzenia, a nawet złamania.
Po oczyszczeniu płyty sprawdzić, czy
podkładki są poprawnie umieszczone z
powrotem na miejscu tak jak na rys. 2b.
Podkładki pod naczynia można myć w
zmywarce. W przypadku ręcznego zmywania,
należy uważać, ponieważ proces emaliowania
czasami powoduje powstanie szorstkich
krawędzi. Trudne do usunięcia plamy można
usunąć pastą do czyszczenia.
Należy uważać podczas wkładania
podkładki na miejsce, aby nie zadrapać
powierzchni szklanej płyty.
Blat płyty kuchennej
Płytę należy czyścić, gdy jest ona jeszcze
ciepła.
Nie stosować agresywnych ani ściernych środków, np. środków do piekarników
w aerozolu, odplamiaczy czy środków odrdzewiających, proszków do szorowania,
ani gąbek o szorstkiej powierzchni.
Na rynku dostępne są specjalne środki do czyszczenia oraz skrobaki do płyt
ceramicznych.
Konserwacja i czyszczenie
Rys. 2a
TAK
NIE
Rys. 2b
11
Konserwacja okresowa
Okresowo zlecać w serwisie przegląd stanu instalacji gazowej oraz regulatora
ciśnienia, jeśli jest zainstalowany.
Elektroda zapłonowa
Zapłon elektryczny uzyskuje się dzięki “elektrodzie” ceramicznej zawierającej
elektrodę metalową (Rys. 1-C). Opisane elementy należy utrzymywać w czystości
tak, aby nie utrudniać zapłonu. Sprawdzać, czy otwory w korpusie palnika nie są
zatkane.
Niewielkie, nieprzypalone resztki potraw można zetrzeć wilgotną ściereczką.
Przypieczone resztki należy usunąć skrobakiem. Następnie przetrzeć płytę
ceramiczną wilgotną ściereczką.
Lekkie metalowe plamy (resztki aluminium) można usuwać z powierzchni płyty
grzewczej specjalnymi środkami do czyszczenia płyt, np. Vitroclen, po ostygnięciu
płyty.
Roztwory cukru oraz potrawy o dużej zawartości cukru należy natychmiast
usuwać skrobakiem. Jeśli tego rodzaju zabrudzenia nie zostaną usunięte
natychmiast, powierzchnia ceramiczna może się nieodwracalnie uszkodzić. Po
ostygnięciu powierzchni płyty przetrzeć ją wilgotną ściereczką i Vitroclenem.
Przed użyciem jakiegokolwiek środka do czyszczenia, sprawdzić, czy jego
producent przewidział stosowanie go do czyszczenia płyt ceramicznych.
Nie stosować żadnych środków czyszczących na gorącej powierzchni płyty.
Należy pamiętać, aby zetrzeć resztki potraw z płyty przed kolejnym jej użyciem.
W razie wykrycia zadrapań lub pęknięć, należy odłączyć urządzenie
od zasilania, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia, a następnie
skontaktować się z najbliższym punktem serwisowym.
Wszelkie przedmioty i materiały, które mogą się stopić, np. tworzywa
sztuczne, folia aluminiowa, powinny być przechowywane z dala od płyty.
Należy uważać podczas przygotowywania potraw i napojów zawierających
cukier. Jeśli cokolwiek zawierające cukier przypadkowo zetknie się z
powierzchnią ceramiczną, należy to natychmiast zetrzeć - gdy płyta jest
jeszcze gorąca - i przetrzeć, aby zapobiec uszkodzeniu płyty.
Palniki
Kołpaki i korony palnika można wyjmować do umycia.
Korpusy i korony palników myć w gorącej wodzie z dodatkiem mydła, a mocne
zabrudzenia usunąć delikatną pastą do czyszczenia. W przypadku szczególnie
trudnych do usunięcia plam można użyć stalowej myjki zwilżonej wodą z mydłem,
zachowując ostrożność.
Po oczyszczeniu wytrzeć do suchą miękką szmatką.
12
Wymiary ogólne Szerokość: 580 mm
Głębokość: 510 mm
Wymiary do wycięcia Szerokość: 550 mm
Głębokość: 470 mm
Klasa urządzenia 3
Podłączenia Gaz:
RC 1/2 cala (1/2 cala, męska) Narożnik
tylny z prawej strony
Elektryczność:
230 V
~ 50 Hz , przewód trójżyłowy,
elastyczny
MOC CIEPLNA ( G20/ 20 mbar)
Palnik tylny lewy 1,9 kW
(średni)
Palnik przedni lewy 2,9 kW
(duży)
Palnik tylny prawy 1,9 kW
(średni)
Palnik przedni prawy 1,0 kW
(pomocniczy)
KATEGORIA URZĄDZENIA
II2ELs3B/P
GAZ Gaz ziemny
G20/20 mbar
Instrukcje dla instalatora
Dane techniczne
13
Palnik Ø
1/100mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 40
Średnica by-passa
Palnik Moc Zużycie gazu
Dysza gazowa
Moc
[kW] [mm x 100]
zredukowana
G2.350 G20 G30/G31 G2.350 G20
G30/G31
G2.350 G20
G30/G31
13mbar 20mbar 37mbar 13mbar 20mbar 37mbar 13mbar 20mbar 37mbar
m
3
/h
g/h
Mały
Średni
Duży
[kW]
1,0 1,0 0,132 0,095 73 105 70 46 0,33
1,9 1,9 0,251 0,181 138 150 96 0.66 0,45
2,9 2,7 0,384 0,276 196 181 119 77 0,75
14
Przed przystąpieniem do instalowania kuchni w pomieszczeniu kuchennym
należy upewnić się, czy spełnia ono wymagania stawiane przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz. 414)
W świetle tych przepisów pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla mieszkania jednopokojowego lub 2,3 m dla
mieszkania wielopokojowego
- mieć minimalną wysokość 2,2 m
- mieć odpowiednią kubaturę, która zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewnić wentylację nawiewno-wywiewną (co najmniej 1,5- krotną wymianę
powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin np. poprzez sprawny kanał kominowy o min.
boku 0,14 m.
Ścianki boczne mebli nie mogą wystawać (na wysokość) poza blat roboczy
urządzenia.
Urządzenia nie należy ustawiać w pobliżu materiałów łatwopalnych (np.
zasłony, ścierki kuchenne itp.).
Podłączenie urządzenia do instalacji gazowej należy wykonać zgodnie z
obowiązującymi normami i przepisami bezpieczeństwa. Wszystkie prace
związane z instalacją urządzenia oraz dopasowaniem do spalania
określonego rodzaju gazu może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności konserwacyjnych lub
napraw urządzenia należy odłączyć je od zasilania. Jeśli jednak będzie
konieczne pozostawienie urządzenie pod napięciem, wtedy należy zachować
szczególną ostrożność.
Wskazówki dla instalatora
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
Podłączenie urządzenia do instalacji gazowej należy wykonać za
pomocą kurka odcinającego. Zaleca się połączenie sztywne lub
giętkim wężem z nierdzewnej stali szlachetnej, posiadającym
certyfikat bezpieczeństwa B .
Płytę gazową zasilaną gazem płynnym z butli można także podłączyć przy
pomocy elastycznego węża gumowego lub z tworzyw sztucznych (posiadającego
certyfikat bezpieczeństwa B), poprzez reduktor ciśnienia gazu (posiadającego
certyfikat bezpieczeństwa B). W tym celu na króciec przyłączeniowy płyty
gazowej należy nakręcić przyłącze z karbowanym króćcem do węży
elastycznych.
Sprawdzić, czy w trakcie użytkowania węży metalowych nie stykają się one z
ruchomymi częściami i nie są zagniecione.
15
WAŻNE !!
W celu zapewnienia prawidłowej pracy, oszczędności w zużyciu
energii elektrycznej oraz utrzymania urządzenia w dobrym stanie
technicznym, ciśnienie zasilające urządzenia musi odpowiadać
zaleconym wartościom.
Obrotowy element podłączeniowy należy zamontować do króćca
przyłączeniowego kolektora gazowego kuchenki nakrętką śrubową G 1/2.
Na końcówce złączki z nakrętką G 1/2 umieszczony jest pierścień
uszczelniający pomiędzy poszczególnymi częściami (patrz rys.3).
Części te należy lekko przykręcić, a następnie ustawić element podłączeniowy
w wybranym kierunku i dokręcić.
WAŻNE !!
Po zakończeniu instalacji należy sprawdzić szczelność wszystkich
połączeń za pomocą wody z roztworem mydlanym.
Do sprawdzenia szczelności w żadnym wypadku nie wolno stosować
płomienia!
Przy połączeniu płyty z piekarnikiem należy również zachować takie same
środki ostrożności.
Przed podłączeniem płyty do instalacji gazowej należy sprawdzić
prawidłowość zasilania gazem. Przy pełnej mocy obniżenie ciśnienia nie może
przekraczać 5%.
Na utratę ciśnienia mają wpływ następujące czynniki
- maksymalna wydajność licznika;
- średnica i długość rury przed licznikiem i za licznikiem;
- przekrój przepływu różnych kurków w instalacji gazowej;
- średnica ewentualnych elementów
podłączeniowych.
FO 2365
A) Końcówka złączki z
nakrętką
B) Uszczelka
C) Regulowany element
podłączeniowy
Rys. 3
16
Podłączyć do sieci elektrycznej 230 V jednofazowej.
Podłączenie trzeba wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Przed podłączeniem urządzenia:
1. sprawdzić, czy główny bezpiecznik i domowa instalacja wytrzymają obciążenie
(patrz tabliczka znamionowa);
2. sprawdzić, czy zapewniono właściwe uziemienie instalacji zgodnie z
obowiązującymi przepisami;
3. sprawdzić, czy gniazdko lub przełącznik dwubiegunowy użyte do podłączenia
urządzenia są łatwo dostępne po wbudowaniu urządzenia.
Urządzenie jest dostarczone z przewodem zasilającym. Musi on być
wyposażony w odpowiednią wtyczkę, odpowiednią dla obciążenia wskazanego
na tabliczce identyfikacyjnej. Wtyczka musi zostać włączona do odpowiedniego
gniazdka.
W przypadku, gdy urządzenie jest podłączane bezpośrednio do instalacji
zasilającej konieczne jest zainstalowanie przełącznika dwubiegunowego
pomiędzy urządzeniem a źródłem zasilania, z zachowaniem minimalnego odstępu
3 mm pomiędzy stykami przełącznika, a sam przełącznik musi być odpowiedni
biorąc pod uwagę wymagane obciążenie, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący musi być ułożony w taki sposób, aby żaden z jego
fragmentów nie nagrzewał się do temperatury przekraczającej 90°C.
Brązowy przewód fazowy (zamontowany w zacisku oznaczonym „L”) musi być
zawsze podłączony do fazy w sieci.
Wymiana przewodu zasilającego
Przewód zasilający można
wymienić wyłącznie w serwisie
technicznym lub należy zlecić tę
wymianę osobie posiadającej
odpowiednie kwalifikacje, zgodnie z
obowiązującym prawem.
Można stosować wyłącznie przewody
typu H05V2V2-F T90. Przekrój przewodu
musi odpowiadać napięciu oraz
temperaturze roboczej.
Żółto-zielony przewód ochronny
powinien być o 2 cm dłuższy od przewodu
fazowego i neutralnego (Rys. 4)
Podłączenie elektryczne
Rys. 4
Przewód ochronny (żółto-
zielony)
Przewód
fazowy
Przewód
neutralny
17
W celu wymiany dysz należy
wykonać następujące czynności:
1 Zdjąć z płyty ruszty.
2 Zdjąć pokrywki z palników i
rozdzielacz płomienia.
3 Kluczem nasadowym Nr 7 odkręcić
dyszę, zdjąć (patrz rys. 2) i
zastąpić inną dyszą odpowiednią do
stosowanego rodzaju gazu (patrz
tabela).
Przy zmianie na gaz G2.350: Po
zamocowaniu dysz (oznaczonych
na rys. 2 literą B) należy nakręcić
na nie odpowiednie koszyczki: do
palnika średniego i pomocniczego
oznaczone literą A (z otworem o
przekroju 10), a do palnika dużego
oznaczony literą C (z otworem o
przekroju 16).
4 Ponownie złożyć te elementy
wykonując opisane czynności w
odwrotnej kolejności.
5 Następnie należy wymienić etykietę
znajdującą się obok otworu
podłączenia gazu i zastąpić ją
etykietą ze stosowanym rodzajem
gazu. Etykieta znajduje się w torebce z wyposażeniem razem z dyszami.
Jeśli ciśnienie gazu nie zgadza się z przewidzianym ciśnieniem, lub występują
odchylenia, należy na króćcu rury doprowadzającej zamontować odpowiedni
regulator ciśnienia.
Wymiana dysz palników
Rys. 5
FO 0392
FO 0465
Przestawienie na inny rodzaj gazu
18
Rys. 6
By-pass
Regulacja płomenia oszczędnościowego
Aby ustawić płomień oszczędnościowy palnika należy wykonać następujące
czynności:
1 Zapalić palnik.
2 Pokrętło kurka obrócić w lewo do oporu (pozycja minimalna).
3 Zdjąć pokrętło.
4 Obracać iglicę by-passa (patrz rys. 6) w trzpieniu lub na zewnątrz kurka.
5 Jeśli wykonują Państwo przestawienie z gazu ziemnego G20 20 mbar na gaz
płynny G30/G31 37 mbar, należy całkowicie wkręcić iglicę by-passa do
osiągnięcia regularnego małego płomienia.
Przy zmianie z gazu płynnego G30/G31 37 mbar na ziemny G20 20 mbar,
należy odkręcić iglicę o 1/2 obrotu. Przy zmianie z gazu ziemnego G20 20
mbar na ziemny G2.350 13 mbar, należy odkręcić iglicę o 1/4 obrotu. Przy
zmianie z gazu płynnego G30/G31 37 mbar na ziemny G2.350 13 mbar, należy
odkręcić iglicę o 3/4 obrotu.
Przy zmianie z gazu G2.350 13 mbar na G20 20 mbar, należy całkowicie
wkręcić iglicę by-passa o 1/4
obrotu.
Przy zmianie z gazu G2.350 13
mbar na G30/G31 37 mbar, należy
całkowicie wkręcić iglicę by-passa
do osiągnięcia regularnego małego
płomienia.
6 Następnie sprawdzić, czy przy
szybkiej zmianie z dużego
płomienia na mały, nie gaśnie
płomień na palniku.
19
Montaż w blacie
Wymiary podano w milimetrach
Rys. 7
Wymiary do wycięcia
Wymiary wycięcia zostały podane na rysunku poniżej.
Płyta może być zabudowana w meblach kuchennych do zabudowy, których
głębokość mieści się w graniach od 550 mm do 600 mm.
Krawędzie wycięcia powinny znajdować się w odległości minimum 55 mm
od ściany tylnej.
Jeśli wokół urządzenia będzie jeszcze jakaś ściana, lub ścianka mebli,
krawędź wycięcia musi zachować od nich odległość minimum 100 mm.
Meble wiszące lub okapy muszą znajdować się w minimalnej odległości 650
mm od płyty.
20
Zamocowanie płyty w
blacie
Przed włożeniem w wycięcie, do
dolnej zewnętrznej krawędzi płyty
należy zamocować przylepną
uszczelkę. Bardzo ważne jest, aby w
uszczelce nie pozostały żadne
szczeliny, tak aby nie doszło do
przeciekania płynów rozlanych w
pobliżu płyty do szafki pod płytą.
1) Zdjąć ruszty, kołpaki i korony
palników i odwrócić płytę do góry
nogami, uważając przy tym, aby nie
uszkodzić świec zapłonowych.
2) Zamontować uszczelnienie wzdłuż
całej krawędzi szklanego blatu, jak
pokazano na rys. 8. Uszczelki nie
mogą się na siebie nałożyć.
3) Włożyć płytę w wycięcie i
wyśrodkować.
4) Zamocować płytę śrubami
dostarczonymi w zestawie (Rys. 9).
A
A) Uszczelka
Rys. 8
Rys. 9
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux 69807G-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi