20
PL
Efektywne przechowywanie żywności
• Należy przechowywać mrożoną i schłodzoną
żywność wewnątrz szczelnie zamkniętych
pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
w urządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie należy przechowywać żywności przez długi
czas (dłużej niż 4 tygodnie), jeżeli łatwo ulega
ona zepsuciu w niskiej temperaturze.
• Umieścić żywność zamrożoną i schłodzoną w
lodówce lub zamrażarce od razu po jej
zakupieniu.
• Surowe mięso i ryby należy przechowywać w
lodówce w odpowiednich pojemnikach tak, aby
nie stykały się i nie skapywały na inne produkty.
• Unikać ponownego mrożenia żywności, która
uległa całkowitemu rozmrożeniu. Ponowne
zamrożenie żywności, która uległa całkowitemu
rozmrożeniu obniża jej walory smakowe i
odżywcze.
• Nie owijać ani nie przechowywać warzyw w
gazecie. Nadruki w gazecie i inne obce
substancje mogą przenikać do żywności i ją
skazić.
• Urządzenia nie należy przepełniać. W
przepełnionym urządzeniu zimne powietrze nie
może prawidłowo cyrkulować.
• W przypadku ustawienia zbyt niskiej temperatury
dla produktów żywnościowych mogą one
zamarznąć. Nie ustawiać temperatury niższej niż
temperatura wymagana do prawidłowego
przechowywania żywności.
• Jeśli urządzenie jest wyposażone w komory
schładzania, nie przechowywać w nich warzyw
ani owoców o wysokiej zawartości wody,
ponieważ może ona zamarznąć w wyniku niskiej
temperatury.
Maksymalna zdolność zamrażania
• Funkcja Express Freeze (szybkie zamrażanie)
powoduje włączenie maksymalnej wydajności
zamrażarki.
• Zamrażarka pracuje zazwyczaj z maksymalną
wydajnością przez 24 godziny, po czym funkcja
wyłącza się automatycznie.
• Aby osiągnąć maksymalną wydajność
zamrażania, funkcję szybkiego zamrażania należy
włączyć siedem godzin przed umieszczeniem
świeżego produktu w zamrażarce.
Maksymalna ilość przechowywanych
produktów
• Aby uzyskać lepszy obieg powietrza, należy
wsunąć wszystkie szuflady.
• Aby przechować dużą ilość żywności, należy
wyjąć wszystkie szuflady zamrażarki, a
żywność umieścić bezpośrednio na półkach.
UWAGA
• Aby wyciągnąć szuflady, należy najpierw wyjąć z
nich produkty spożywcze. Następnie ostrożnie
wyciągnąć szuflady, trzymając je za uchwyty.
Może to spowodować obrażenia.
• Szuflady mogą różnić się kształtem. Należy
włożyć je we właściwym położeniu.