14
UŻYTKOWANIE
Uwagi dotyczące pracy
urządzenia
• Należy pamiętać, że w przypadku
niedomknięcia drzwi, w warunkach wysokiej
wilgotności w porze letniej lub jeżeli drzwi
zamrażalnika są często otwierane, może
tworzyć się szron.
• Upewnić się, że między żywnością
przechowywaną na półce lub w koszyku w
drzwiach jest wystarczająco dużo miejsca, aby
całkowicie zamknąć drzwi lodówki.
• Pozostawianie otwartych drzwi przez dłuższy
czas może prowadzić do znacznego wzrostu
temperatury w komorach urządzenia.
• Jeśli urządzenie chłodnicze pozostaje puste
przez długi czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć i pozostawić otwarte drzwi,
aby zapobiec tworzeniu się pleśni w urządzeniu.
Sugestie dotyczące oszczędzania
energii
• Upewnić się, że między przechowywanymi
produktami jest wystarczająco dużo miejsca.
Dzięki temu zimne powietrze cyrkuluje
prawidłowo, co obniża koszty energii
elektrycznej.
• Gorącą żywność można przechowywać dopiero
po jej wystygnięciu w celu zapobiegania
procesom skraplania lub szronienia.
• Przechowując żywność w zamrażarce, należy
ustawić temperaturę zamrażarki na niższą
niż temperatura wskazana na produkcie
żywnościowym.
• Nie umieszczać żywności w pobliżu czujników
temperatury. Zachować od nich dystans co
najmniej 3 cm.
• Należy pamiętać, że wzrost temperatury
po rozmrażaniu musi odbywać się w
dopuszczalnym zakresie wskazanym w
specyfikacjach urządzenia. Jeżeli użytkownik
chce zminimalizować wpływ procesu na
żywność ze względu na wzrost temperatury,
należy kilkukrotnie owinąć przechowywaną
żywność.
• Automatyczny system rozmrażania zapobiega
gromadzeniu się lodu w urządzeniu w
standardowych warunkach działania.
Efektywne przechowywanie
żywności
• Należy przechowywać mrożoną i schłodzoną
żywność wewnątrz szczelnie zamkniętych
pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
w urządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie należy przechowywać żywności przez długi
czas (dłużej niż 4 tygodnie), jeżeli łatwo ulega
ona zepsuciu w niskiej temperaturze.
• Umieścić żywność zamrożoną i schłodzoną
w lodówce lub zamrażarce od razu po jej
zakupieniu.
• Surowe mięso i ryby należy przechowywać w
lodówce w odpowiednich pojemnikach tak, aby
nie stykały się i nie skapywały na inne produkty.
• Unikać ponownego mrożenia żywności, która
uległa całkowitemu rozmrożeniu. Ponowne
zamrożenie żywności, która uległa całkowitemu
rozmrożeniu, obniża jej walory smakowe i
odżywcze.
• Nie owijać ani nie przechowywać warzyw
w gazecie. Nadruki w gazecie i inne obce
substancje mogą przenikać do żywności i ją
skazić.
• Urządzenia nie należy przepełniać. W
przepełnionym urządzeniu zimne powietrze nie
może prawidłowo cyrkulować.
• W przypadku ustawienia zbyt niskiej
temperatury dla produktów żywnościowych
mogą one zamarznąć. Nie ustawiać temperatury
niższej niż temperatura wymagana do
prawidłowego przechowywania żywności.
• Aby uzyskać więcej przestrzeni, możesz wyjąć
półkę na butelki, tackę na jajka, tackę na lód i
szufladę komory świeżości.