16
UŻYTKOWANIE
PL
Uwagi dotyczące pracy
urządzenia
• Zbiornika na schłodzoną wodę nie wolno
wykorzystywać do przechowywania innych płynów
niż woda pitna.
• Należy pamiętać, że w przypadku niedomknięcia
drzwi, w warunkach wysokiej wilgotności w porze
letniej lub jeżeli drzwi zamrażalnika są często
otwierane, może tworzyć się szron.
• Upewnić się, że między żywnością
przechowywaną na półce lub w koszyku w
drzwiach jest wystarczająco dużo miejsca, aby
całkowicie zamknąć drzwi lodówki.
• Pozostawianie otwartych drzwi przez dłuższy
czas może prowadzić do znacznego wzrostu
temperatury w komorach urządzenia.
• Nie należy zbyt często otwierać drzwi urządzenia.
• Lampa LED jest przeznaczona do oświetlania
urządzeń i nie jest dostosowana do oświetlania
pomieszczeń domowych.
Sugestie dotyczące oszczędzania
energii
• Upewnić się, że między przechowywanymi
produktami jest wystarczająco dużo miejsca.
Dzięki temu zimne powietrze cyrkuluje
prawidłowo, co obniża koszty energii elektrycznej.
• Gorącą żywność można przechowywać dopiero
po jej wystygnięciu w celu zapobiegania
procesom skraplania lub szronienia.
• Przechowując żywność w zamrażarce należy
ustawić temperaturę zamrażarki na temperaturę
niższą niż temperatura wyświetlana na
urządzeniu.
• Nie należy ustawiać temperatury urządzenia
niższej niż wymagana. W normalnym klimacie, do
tworzenia lodu należy ustawić temperaturę
zamrażarki na -19 lub niższą.
• Nie umieszczać żywności w pobliżu czujników
temperatury. Zachować od niech dystans co
najmniej 3 cm.
• Należy zauważyć, że wzrost temperatury po
rozmrażaniu musi odbywać się w dopuszczalnym
zakresie wskazanym w specyfikacjach
urządzenia. Jeżeli użytkownik chce
zminimalizować wpływ procesu na żywność ze
względu na wzrost temperatury, należy
kilkukrotnie owinąć przechowywaną żywność.
Efektywne przechowywanie
żywności
• Należy przechowywać mrożoną i schłodzoną
żywność wewnątrz szczelnie zamkniętych
pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
w urządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie należy przechowywać żywności przez długi
czas (dłużej niż 4 tygodnie), jeżeli łatwo ulega ona
zepsuciu w niskiej temperaturze.
• Umieścić żywność zamrożoną i schłodzoną w
lodówce lub zamrażarce od razu po jej
zakupieniu.
• Unikać ponownego mrożenia żywności, która
uległa całkowitemu rozmrożeniu. Ponowne
zamrożenie żywności, która uległa całkowitemu
rozmrożeniu obniża jej walory smakowe i
odżywcze.
• Nie owijać ani nie przechowywać warzyw w
gazecie. Nadruki w gazecie i inne obce substancje
mogą przenikać do żywności i ją skazić.
• Urządzenia nie należy przepełniać. Należy
wypełniać nie więcej niż 70 % dostępnej
przestrzeni. W przepełnionym urządzeniu zimne
powietrze nie może prawidłowo cyrkulować.
• Przed przechowywaniem należy schłodzić gorące
produkty. Jeśli w urządzeniu będzie zbyt dużo
ciepłej żywności, temperatura w jego wnętrzu
wzrośnie, co może negatywnie wpłynąć na inne
przechowywane produkty.
• W przypadku ustawienia zbyt niskiej temperatury
dla produktów żywnościowych mogą one
zamarznąć. Nie ustawiać temperatury niższej niż
temperatura wymagana do prawidłowego
przechowywania żywności.
• Urządzenie należy utrzymywać
w czystości.
Maksymalna zdolność zamrażania
• Funkcja Express Freeze (szybkie zamrażanie)
powoduje włączenie maksymalnej wydajności
zamrażarki.
• Zamrażarka pracuje zazwyczaj z maksymalną
wydajnością przez 24 godziny, po czym funkcja
wyłącza się automatycznie.
• Aby osiągnąć maksymalną wydajność
zamrażania, funkcję szybkiego zamrażania należy
włączyć siedem godzin przed umieszczeniem
świeżego produktu w zamrażarce.
Automatyczny system rozmrażania zapobiega
gromadzeniu się lodu w urządzeniu w
standardowych warunkach działania.
•
Jeśli urządzenie chłodnicze pozostaje puste przez
długi czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć i pozostawić otwarte drzwi,
aby zapobiec tworzeniu się pleśni w urządzeniu.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w komory schładzania,
nie przechowywać w nich warzyw ani owoców o wysokiej
zawartości wody, ponieważ może ona zamarznąć w wyniku
niskiej temperatury.
•
W razie awarii sieci zasilania należy skontaktować się z
dostawcą energii i zapytać, jak długo potrwa przerwa.
•
- W przypadku braku zasilania należy unikać otwierania
drzwi.
- Po przywróceniu zasilania sprawdzić stan żywności.
•
Surowe mięso i ryby należy przechowywać w
lodówce w odpowiednich pojemnikach tak,
aby nie stykały się i nie skapywały na inne produkty.
•