13
UŻYTKOWANIE
PL
Uwagi dotyczące pracy
urządzenia
• Należy pamiętać, że w przypadku niedomknięcia
drzwi, w warunkach wysokiej wilgotności w porze
letniej lub jeżeli drzwi zamrażalnika są często
otwierane, może tworzyć się szron.
• Upewnić się, że między żywnością
przechowywaną na półce lub w koszyku w
drzwiach jest wystarczająco dużo miejsca, aby
całkowicie zamknąć drzwi lodówki.
• Pozostawianie otwartych drzwi przez dłuższy
czas może prowadzić do znacznego wzrostu
temperatury w komorach urządzenia.
• Jeśli urządzenie chłodnicze pozostaje puste przez
długi czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć i pozostawić otwarte drzwi,
aby zapobiec tworzeniu się pleśni w urządzeniu.
Sugestie dotyczące oszczędzania
energii
• Upewnić się, że między przechowywanymi
produktami jest wystarczająco dużo miejsca.
Dzięki temu zimne powietrze cyrkuluje
prawidłowo, co obniża koszty energii elektrycznej.
• Gorącą żywność można przechowywać dopiero
po jej wystygnięciu w celu zapobiegania
procesom skraplania lub szronienia.
• Nie umieszczać żywności w pobliżu czujników
temperatury. Zachować od niech dystans co
najmniej 3 cm.
• Należy pamiętać, że wzrost temperatury po
rozmrażaniu musi odbywać się w dopuszczalnym
zakresie wskazanym w specyfikacjach
urządzenia. Jeżeli użytkownik chce
zminimalizować wpływ procesu na żywność ze
względu na wzrost temperatury, należy
kilkukrotnie owinąć przechowywaną żywność.
• Automatyczny system rozmrażania zapobiega
gromadzeniu się lodu w urządzeniu w
standardowych warunkach działania.
Efektywne przechowywanie
żywności
• Należy przechowywać mrożoną i schłodzoną
żywność wewnątrz szczelnie zamkniętych
pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
w urządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie należy przechowywać żywności przez długi
czas (dłużej niż 4 tygodnie), jeżeli łatwo ulega
ona zepsuciu w niskiej temperaturze.
• Umieścić żywność zamrożoną i schłodzoną w
lodówce lub zamrażarce od razu po jej
zakupieniu.
• Surowe mięso i ryby należy przechowywać w
lodówce w odpowiednich pojemnikach tak, aby
nie stykały się i nie skapywały na inne produkty.
• Nie owijać ani nie przechowywać warzyw w
gazecie. Nadruki w gazecie i inne obce
substancje mogą przenikać do żywności i ją
skazić.
• Urządzenia nie należy przepełniać. W
przepełnionym urządzeniu zimne powietrze nie
może prawidłowo cyrkulować.
• W przypadku ustawienia zbyt niskiej temperatury
dla produktów żywnościowych mogą one
zamarznąć. Nie ustawiać temperatury niższej niż
temperatura wymagana do prawidłowego
przechowywania żywności.
• Aby uzyskać więcej przestrzeni, możesz wyjąć
półkę na butelki, tackę na jajka, tackę na lód i
szufladę komory świeżości.