10
•
1 PREZENTACJA KUCHENKI
AKCESORIA
Kratka zabezpieczona przed przewróce-
niem się (rys. A).
Umożliwia opiekanie, przypiekanie lub gril-
lowanie.
W trybie działania kuchenki mikrofalowej,
grilla + kuchenki mikrofalowej lub termoo-
biegu + kuchenki mikrofalowej kratka nie
może być w żadnym wypadku używana
wspólnie z innymi naczyniami metalowymi.
Niemniej jednak, można podgrzewać pro-
dukty znajdujące się na tacce aluminiowej,
oddzielając ją od kratki za pomocą talerza.
Szklana brytfanna (rys. B).
Może zostać wypełniona wodą do połowy i
użyta do gotowania w kąpieli wodnej po wy-
braniu funkcji
termoobiegu. Może ona być wykor-
zystywana jako naczynie do pieczenia.
Uwaga:
Należy uważać, aby umieścić
brytfannę dokładnie na środku kratek
bocznych, aby nie zakłócić przepływu
powietrza.
Kratka + szklana brytfanna (rys. C)
w celu pieczenia i zbierania ociekającego
soku, należy umieścić kratkę na brytfannie.
Stopnie (rys. D)
2 mocowane stopnie umożliwiają
umieszczenie kratki na 3 poziomach.
Płyta obrotowa (rys. E)
Płyta obrotowa zapewnia równomierne
pieczenie produktów bez jakichkolwiek
dodatkowych czynności.
Płyta obraca się w 2 kierunkach. Jeżeli
płyta nie obraca się, należy sprawdzić,
czy wszystkie elementy zostały włożone
prawidłowo.
Może ona być wykorzystywana jako nac-
zynie do pieczenia. Aby ją wyjąć, należy
wykorzystać miejsca umożliwiające dostęp
wewnątrz kuchenki.
Element napędowy zapewnia obroty płyty
szklanej.
W przypadku wyjmowania elementu
napędowego należy uważać, aby woda nie
mogła przedostać się do otworu osi silnika.
Nie należy zapomnieć o ponownym założe-
niu elementu napędowego, wspornika rolk-
owego i szklanej płyty obrotowej.
Nie należy usiłować obracać wspornika rol-
kowego ręcznie, ponieważ może to spowo-
dować uszkodzenie układu napędowego.
Jeżeli obroty są nieprawidłowe, należy
upewnić się, że pod płytą nie są obecne
żadne ciała obce.
Wyłączenie obrotów płyty umożliwia wykor-
zystywanie dużych naczyń, zajmujących
całą powierzchnię kuchenki. W takim pr-
zypadku w połowie wykonywania programu
należy obrócić naczynie lub zamieszać
jego zawartość.
ZASADA DZIAŁANIA
Mikrofale używane w celu pieczenia pro-
duktów są falami elektromagnetycznymi. Są
one zawsze obecne w naszym otoczeniu,
w postaci fal radioelektrycznych, światła lub
promieniowania podczerwonego.
Ich częstotliwość należy do pasma 2450
MHz.
Zachowanie fal jest następujące:
• Są one odbijane przez metale.
• Przechodzą przez wszystkie inne ma-
teriały.
• Są wchłaniane przez cząsteczki wody,
tłuszczu i cukru.
Kiedy produkt spożywczy jest poddany
działaniu mikrofal, następuje szybki ruch
jego cząsteczek, co powoduje ich podgrza-
nie. Głębokość penetracji fal do wnętrza pro-
duktów wynosi około 2,5 cm - jeżeli grubość
pieczonego produktu jest większa, piecze-
nie odbywa się na zasadzie przewodzenia
ciepła, jak w piekarniku tradycyjnym.
Należy wiedzieć, że mikrofale powo-
dują wewnątrz produktów jedynie zwykłe
zjawisko cieplne i nie są w żaden sposób
szkodliwe dla zdrowia.
2