POLSKI
Nie należy usiłować obracać wspornika rolkowego
ręcznie, ponieważ może to spowodować
uszkodzenie układu napędowego. Jeżeli obroty są
nieprawidłowe, należy upewnić się, że pod płytą nie
są obecne żadne ciała obce.
Wyłączenie obrotów płyty umożliwia wykorzystywa-
nie dużych naczyń, zajmujących całą powierzchnię
kuchenki. W takim przypadku w połowie wykonywa-
nia programu należy obrócić naczynie lub zamieszać
jego zawartość.
1.5 ZASADA DZIAŁANIA
Mikrofale używane w celu pieczenia produktów są
falami elektromagnetycznymi. Są one zawsze
obecne w naszym otoczeniu, w postaci fal radioe-
lektrycznych, światła lub promieniowania podczer-
wonego.
Ich częstotliwość należy do pasma 2450 MHz.
Zachowanie fal jest następujące:
• Są one odbijane przez metale.
• Przechodzą przez wszystkie inne materiały.
• Są wchłaniane przez cząsteczki wody, tłuszczu i
cukru.
Kiedy produkt spożywczy jest poddany działaniu mi-
krofal, następuje szybki ruch jego cząsteczek, co po-
woduje ich podgrzanie.
Głębokość penetracji fal do wnętrza produktów wy-
nosi około 2,5 cm - jeżeli grubość pieczonego pro-
duktu jest większa, pieczenie odbywa się na
zasadzie przewodzenia ciepła, jak w piekarniku tra-
dycyjnym.
Należy wiedzieć, że mikrofale powodują wewnątrz
produktów jedynie zwykłe zjawisko cieplne i nie są
w żaden sposób szkodliwe dla zdrowia.
2.1 ROZPAKOWANIE
Po odbiorze dostarczonego urządzenia należy
natychmiast je rozpakować. Sprawdzić ogólny
wygląd urządzenia. Wpisać wszelkie ewentualne
zastrzeżenia na potwierdzeniu dostawy i zachować
jego jeden egzemplarz. Wyjąć wszystkie elementy
zabezpieczające. Sprawdzić prawidłowość
parametrów urządzenia zamieszczonych na
tabliczce danych znamionowych (2.1.1).
2.2 WYBÓR MIEJSCA INSTALACJI I
WBUDOWANIA
Urządzenie może być zainstalowane w kolumnie,
Instalacja
2
jak pokazano na schemacie instalacji (2.2.1 do
2.2.3).
Nie należy natychmiast używać urządzenia
(zaczekać około 1 do 2 godzin), które zostało
przeniesione z miejsca o niskiej temperaturze do
pomieszczenia ciepłego, ponieważ kondensacja
może spowodować nieprawidłowe działanie.
Ustawić kuchenkę wewnątrz szafki w taki sposób,
aby odległość od sąsiedniego mebla wynosiła co
najmniej 10 mm. Mebel do zabudowy kuchenki
powinien być wykonany z materiału odpornego na
wysoką temperaturę (lub pokryty takim
materiałem).
Dla zapewnienia większej stabilności należy
przymocować kuchenkę w szafce za pomocą 2 śrub
w przewidzianych do tego otworach.
2.3 PODŁĄCZENIA ELEKTRYCZNE
Uwaga:
Prace dotyczące instalacji mogą zostać
wykonane wyłącznie przez
wykwalifikowanych instalatorów i
techników.
Bezpieczeństwo elektryczne musi zostać
zapewnione poprzez prawidłowe wbudowanie.
Podłączenie energii elektrycznej powinno zostać
przeprowadzone przed wbudowaniem urządzenia
do mebla.
Należy sprawdzić, czy:
- moc instalacji jest wystarczająca (16 amperów).
Uwaga:
Żyła ochronna (zielono-żółta) jest
podłączona do styku urządzenia i powinna
być połączona z uziemieniem instalacji. W razie
jakiegokolwiek uszkodzenia kuchenki należy
natychmiast odłączyć urządzenie od zasilania
lub wyjąć bezpiecznik jego instalacji zasilania.
Nasza firma nie ponosi żadnej odpowiedzialności
w razie jakichkolwiek wypadków lub szkód
spowodowanych brakiem lub nieprawidłowym
wykonaniem uziemienia, bądź niewłaściwym
podłączeniem urządzenia. Jeżeli w celu
podłączenia urządzenia domowa instalacja
elektryczna musi zostać zmodyfikowana, należy
zlecić wykonanie niezbędnych prac
wykwalifikowanemu elektrykowi.
Podczas wykonywania jakichkolwiek prac
dotyczących konserwacji, urządzenie musi być
odłączone od zasilania elektrycznego, a
bezpieczniki powinny być odcięte lub wyjęte.