Zanussi ZCG560MW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL
Instrukcja obsługi 2
Kuchenka
ZCG560M
PL
Spis treści
Informacje dotyczące
bezpieczstwa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – codzienna
eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Płyta grzejna – przydatne rady i
wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Płyta grzejna – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 9
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele
pieczenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Piekarnik – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob‐
sługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą‐
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenia nie powinny używać osoby (w
tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysło‐
wych, a także nieposiadające doświadcze‐
nia i wiedzy niezbędnej do jego obsługi.
Osoby te mogą obsługiwać urządzenie
wyłącznie pod nadzorem lub po odpowied‐
nim poinstruowaniu przez osobę odpowie‐
dzialną za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowy‐
wać poza zasięgiem dzieci. Istnieje ryzyko
uduszenia lub odniesienia obrażeń.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo‐
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutkować
trwałym kalectwem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na‐
leży jej używać. Zapobiega to przypadko‐
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci
lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob‐
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacje, podłączenie lub naprawy urzą‐
dzenia mogą być wykonywane wyłącznie
przez pracownika autoryzowanego serwi‐
su.
Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowania
urządzenia (zasad i przepisów dotyczą‐
cych bezpieczeństwa, recyklingu, bezpie‐
czeństwa elektrycznego i/lub gazowego,
itp.)!
2
Nieprzestrzeganie instrukcji instalacji po‐
woduje unieważnienie gwarancji w przy‐
padku powstania jakichkolwiek uszko‐
dzeń.
Należy upewnić się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone w czasie transportu.
Nie należy podłączać uszkodzonego urzą‐
dzenia do źródła zasilania. W razie ko‐
nieczności należy skontaktować się z do‐
stawcą
Urządzenia nie należy instalować w pobli‐
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
Przed pierwszym użyciem usunąć wszyst‐
kie materiały opakowaniowe.
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przenoszenia należy zachować ostroż‐
ność. Należy zawsze stosować rękawice.
Nie wolno ciągnąć urządzenia za uchwyt
lub płytę kuchenną.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli!
Ważna uwaga! Nie umieszczać kuchni na
dodatkowym cokole, ani na żadnych in‐
nych elementach, które powodują jej pod‐
niesienie. Może to zwiększyć ryzyko prze‐
wrócenia się urządzenia!
Podłączenie elektryczne
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o pod‐
łączeniu elektrycznym podane na tablicz‐
ce znamionowej zgodne z parametrami
domowej instalacji zasilającej.
Należy zawsze używać prawidłowo zain‐
stalowanych gniazd sieciowych z uziemie‐
niem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno samodzielnie wymieniać lub
modyfikować przewodu zasilania. W tym
celu należy skontaktować się z lokalnym
punktem serwisowym.
W instalacji elektrycznej należy zastoso‐
wać rozłącznik, umożliwiający odcięcie
wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu
styków wynoszącym minimum 3 mm.
Należy upewnić się, że wtyczka przewodu
zasilającego i przewód nie zostały przy‐
gniecione ani uszkodzone przez tylną
ściankę urządzenia.
Należy zadbać, żeby wtyczka przewodu
zasilającego była dostępna po zakończe‐
niu instalacji.
Podczas odłączania urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Należy za‐
wsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest również zastosowanie od‐
powiednich urządzeń odcinających zasila‐
nie, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni‐
cowo-prądowe (RCD) i styczniki.
Informacje dotyczące napięcia znajdują
się na tabliczce znamionowej.
Podłączenie do instalacji gazowej
Zapewnić dobrą wentylację wokół urzą‐
dzenia. Niedostateczny dopływ powietrza
może prowadzić do niedoboru tlenu.
Sprawdzić, czy rodzaj gazu w instalacji za‐
silającej odpowiada rodzajowi gazu pod‐
anemu na tabliczce znamionowej - patrz
rozdział "Opis produktu".
Urządzenie nie jest podłączone do insta‐
lacji wyciągu spalin. Należy je zainstalo‐
wać i podłączyć zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące wenty‐
lacji.
Eksploatacja gazowych urządzeń do go‐
towania powoduje wytwarzanie ciepła i wil‐
goci w pomieszczeniu, w którym zainsta‐
lowano dane urządzenie. Zapewnić dobrą
wentylację w kuchni: otwory służące natu‐
ralnej wentylacji pomieszczenia powinny
być otwarte. Można też zainstalować wen‐
tylację mechaniczną (okap kuchenny z
wentylatorem).
Długotrwała i intensywna eksploatacja
urządzenia może wymagać dodatkowej
wentylacji, np. otwarcia okna lub zwięk‐
szenia wydajności wentylacji mechanicz‐
nej, jeśli jest dostępna.
3
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Włączonego urządzenia nie wolno pozos‐
tawiać bez nadzoru. W przypadku pożaru
urządzenie należy wyłączyć. Pożar ugasić
pokrywką do naczyń , nie stosować wody.
Istnieje ryzyko poparzenia! Nie kłaść na
płycie metalowych przedmiotów, takich jak
sztućce lub pokrywki naczyń, gdyż mogą
one ulec nagrzaniu.
W przypadku spadnięcia na płytę grzejną
jakichkolwiek przedmiotów czy naczyń jej
powierzchnia może ulec uszkodzeniu.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni‐
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może doprowadzić do jej zaryso‐
wania.
W razie zauważenia pęknięcia powierzch
ni odłączyć urządzenie od zasilania, aby
uniknąć porażenia prądem.
Nie dopuszczać do wygotowania się za‐
wartości naczyń, gdyż mogłoby to spowo‐
dować uszkodzenie naczyń oraz płyty
grzejnej.
Nie wolno używać pól grzejnych bez na‐
czyń ani z pustymi naczyniami.
Odbarwienie emalii piekarnika nie wpływa
na wydajność urządzenia. Gwarancja nie
obejmuje takiego uszkodzenia.
Nie wywierać nacisku na drzwi urządze‐
nia.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia moc‐
no się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeń‐
stwo poparzenia! Podczas wkładania i wy‐
jmowania naczyń lub akcesoriów należy
używać rękawic ochronnych.
Zawsze należy odsunąć się od urządzenia
podczas otwierania drzwi włączonego
urządzenia. Z jego wnętrza wydostaje się
wówczas nagromadzona para i gorące po‐
wietrze.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie‐
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia, ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo‐
średnio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na‐
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń‐
czeniu pieczenia.
Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon‐
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw wewnątrz urządzenia po za‐
kończeniu pieczenia, ponieważ wilgoć mo‐
że uszkodzić emaliowane powierzchnie
lub przedostać się do podzespołów elek‐
trycznych.
Nie kłaść ani nie trzymać na urządzeniu
lub w jego pobliżu łatwopalnych cieczy i
materiałów ani przedmiotów z topliwych
tworzyw (plastiku lub aluminium.
Należy pamiętać, aby nigdy nie zasłaniać
kratki wentylacyjnej piekarnika, gdyż za‐
pewnia ona prawidłową wentylację komo‐
ry piekarnika.
Nie kłaść materiałów przewodzących ciep‐
ło (np. metalowych kratek lub metalizowa‐
nych przewodników ciepła) pod naczynia‐
mi do gotowania ani na ruszcie Nadmiar
wypromieniowanego ciepła może dopro‐
wadzić do uszkodzenia szklanej powierz‐
chni urządzenia.
Uwaga! Szklane pokrywy mogą pęknąć
pod wpływem wysokiej temperatury.
Przed zamknięciem pokrywy należy
wyłączyć wszystkie palniki.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na‐
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źródła zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji na‐
leży upewnić się, że urządzenie jest zim‐
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry‐
4
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze‐
nia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po‐
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy‐
łącznie wodą z mydłem. Nie używać pro‐
duktów łatwopalnych i mogących spowo‐
dować korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ściernych,
szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie‐
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie nanosić żadnych sub‐
stancji na grzałki i czujnik termostatu.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani me‐
talowymi skrobakami. Może dojść do usz‐
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po‐
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna
jest ich wymiana. Skontaktować się z
punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu
może wykonywać tylko uprawniony pra‐
cownik serwisu. Należy skontaktować się
z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory‐
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasila‐
nia.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze‐
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist‐
nieje ryzyko uduszenia.
5
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
11
2 3 4
6
5
7
8
9
1
2
3
4
10
1 Panel sterowania
2 Poktła sterująceytą grzejną
3 Pokrętło minutnika
4 Pokrętło regulacji temperatury piekarni‐
ka
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Tabliczka znamionowa
11 Prowadnice blach
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze‐
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Schowek
Pod komorą piekarnika znajduje się scho‐
wek na przybory kuchenne.
Aby dostać się do schowka, należy unieść
dolne przednie drzwi, a następnie pociąg
nąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia schowek może się
nagrzewać.
6
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opa‐
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew‐
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamionowej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś‐
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Rozgrzewanie wstępne
Ustawić oraz maksymalną temperaturę i
rozgrzewać pusty piekarnik przez 45 minut,
aby wypalić wszelkie pozostałości z powierz‐
chni komory piekarnika. Akcesoria mogą
ulec silniejszemu nagrzaniu, niż w przypadku
normalnego użytkowania. W tym czasie mo‐
że się również wydzielać charakterystyczny
zapach. Jest to normalne zjawisko. Upewnić
się, że pomieszczenie jest dobrze wietrzone.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
korzystania z otwartego płomienia w kuchni.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie‐
niem na nim naczyń.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Do końca wcisnąć pokrętło palnika i w
obrócić kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara do pozycji maksymal‐
nego płomienia
. Wciśnięcie pokrętła
automatycznie powoduje wywołanie is‐
kry.
2. Trzymać gałkę wciśniętą przez około 10
sekund, aby umożliwić nagrzanie się ter‐
mopary. W przeciwnym wypadku dopływ
gazu zostanie przerwany.
3. Dostosować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i kołpak palnika zajmują właściwe
położenie.
1
2
3
4
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
Ostrzeżenie! Jeśli palnik nie zapali się
w czasie 15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do położenia wyłączenia
i odczekać co najmniej 1 minutę przed
ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
7
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale‐
ży obrócić pokrętło sterowania do poło‐
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia pal‐
nika.
Podczas włączania zasilania po zakoń‐
czeniu instalacji lub po przerwie w do‐
stawie prądu iskrownik może uruchomić się
samoczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do pozycji
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan goto‐
wania.
Należy używać garnków i patelni z dnem
o średnicy pasującej do wielkości palni‐
ka.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą one
spowodować uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko‐
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do‐
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywar‐
ce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku pal‐
nika.
Należy zachować szczególną ostrożność
podczas zakładania rusztów nad palnika‐
mi, aby nie uszkodzić powierzchni płyty
grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
8
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarni‐
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury w położenie wyłą‐
czenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze‐
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie‐
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Piekarnik jest wyłączony
Pieczenie tradycyjne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i do‐
lnej. Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym po‐
ziomie.
Dolna grzałka
Ciepło rozchodzi się tylko z dolnej części piekar‐
nika. Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Do grillowania pła‐
skich potraw w dużych ilościach. Do przyrządza‐
nia tostów. Maksymalna temperatura dla tej funk‐
cji wynosi 210°C
Termoobieg
Do pieczenia mięsa oraz do pieczenia mięsa i
ciast wymagających jednakowej temperatury, na
więcej niż jednym poziomie, bez przenikania za‐
pachów.
Pizza ekonomiczna
Do szybkiego pieczenia potraw na jednym pozio‐
mie przy użyciu grilla i dolnej grzałki z jednoczes‐
nym nawiewem powietrza.
Minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Najpierw przekręcić pokrętło minutnika
(patrz „Opis produktu”) zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do samego końca. Na‐
stępnie nastawić je na żądany czas. Po upły‐
wie danego okresu rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika .
Piekarnik - wskazówki, porady i tabele pieczenia
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
piekarnika jego drzwiczki muszą być
zawsze zamknięte, nawet w trakcie
grillowania.
9
Nie umieszczać blach do pieczenia,
garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Zachować ostrożność podczas wyjmo‐
wania lub wkładania akcesoriów do pie‐
karnika, aby zapobiec uszkodzeniu emalii.
Piekarnik posiada cztery poziomy piecze‐
nia. Poziomy liczy się od dołu piekarnika.
Istnieje możliwość równoczesnego pie‐
czenia potraw na dwóch różnych pozio‐
mach. Umieścić potrawy na poziomie 1 i 3.
Piekarnik jest wyposażony w specjalny
system zapewniający ciągły obieg powie‐
trza i ponowne przetwarzanie pary. Umoż‐
liwia on przyrządzanie potraw przy wyko‐
rzystaniu pary, co czyni je miękkimi w środ‐
ku i chrupiącymi na zewnątrz. Skraca on
również do minimum czas pieczenia i
zmniejsza zużycie energii.
Wilgoć może skraplać się wewnątrz urzą‐
dzenia lub na szklanych drzwiach. Jest to
normalne zjawisko. Podczas otwierania
drzwi piekarnika w trakcie lub pod koniec
przygotowywania potrawy należy się za‐
wsze cofnąć. W celu ograniczenia zjawi‐
ska kondensacji należy zawsze włączyć
piekarnik na 10 minut przed rozpoczęciem
pieczenia.
Po każdorazowym użyciu piekarnika nale‐
ży go wytrzeć do sucha, aby usunąć wil‐
goć.
Pieczenie ciast
Optymalna temperatura do pieczenia ciast
mieści się w przedziale od 150 °C do 200
°C.
Przed rozpoczęciem pieczenia należy na‐
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły‐
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia
na dwóch blachach należy zachować po‐
między nimi jeden pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
Aby czerwone mięso było dobrze wypie‐
czone na zewnątrz, ale soczyste w środku,
należy ustawić temperaturę w zakresie
200 °C-250 °C.
W przypadku białego mięsa, drobiu i ryb
temperaturę należy ustawić na
150°C-175°C.
Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega powsta‐
waniu trudnych do usunięcia plam w pie‐
karniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze‐
kać co najmniej 15 minut przed jego po
krojeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nad‐
miernej ilości dymu w piekarniku podczas
pieczenia mięsa do ociekacza należy wl
nieco wody. Aby ograniczyć zjawisko kon‐
densacji należy dolewać wody po trochu
za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra‐
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us‐
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie‐
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą‐
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
10
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Ciasta
przekłada‐
ne
250 emaliowa‐
na
3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowa‐
na
2 10 160-170 30-35
Ciasto
drożdżowe
z jabłkami
2000 emaliowa‐
na
3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200+120
0
2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias‐
teczka
500 emaliowa‐
na
2 10 160-180 25-30
Biszkopt
niskokalo‐
ryczny
350 1 okrągła,
aluminio‐
wa blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowa‐
na
2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak
cały
1350 ruszt na
poziomie
2, głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki
kurczaka
1300 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
11
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Pieczone
kotlety wie‐
przowe
600 ruszt na
poziomie
3, głęboka
blacha na
poziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowa‐
na
2 20 230-250 10-15
Nadziewa‐
ne ciasto
drożdżowe
1200 emaliowa‐
na
2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowa‐
na
2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowa‐
na
2 - 170-190 60-70
Tarta jabł
kowa
1900 emaliowa‐
na
1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowa‐
na
2 10-15 170-180
55-65
2)
Quiche
Lorraine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej‐
ski
750+750 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600+600 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
12
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Drożdżów‐
ki
800 emaliowa‐
na
2 10-15 200-210 10-15
Rolada
biszkopto‐
wa
500 emaliowa‐
na
1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowa‐
na
2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowa‐
na
3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz‐
koptowy
600 emaliowa‐
na
3 10 160-170 25-35
Babka
piaskowa
600 emaliowa‐
na
2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Termoobieg
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Ciasta
przekłada‐
ne
250 emaliowa‐
na
3 10 140-150 20-30
Ciasta
przekłada‐
ne
250 + 250 emaliowa‐
na
1/3 10 140-150 25-30
Ciasta
przekłada‐
ne
250 + 250
+ 250
emaliowa‐
na
1/2/3 10 150-160 30-40
Placek 500 emaliowa‐
na
2 10 150-160 30-35
Placek 500 + 500 emaliowa‐
na
1/3 10 150-160 35-45
13
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Placek 500 + 500
+ 500
emaliowa‐
na
1/2/4
1)
10 155-165 40-50
Ciasto
drożdżowe
z jabłkami
2000 emaliowa‐
na
3 - 170-180 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 165-175 50-60
Małe cias‐
teczka
500 emaliowa‐
na
2 10 150-160 20-30
Małe cias‐
teczka
500 + 500 emaliowa‐
na
1/3 10 150-160 30-40
Małe cias‐
teczka
500 + 500
+ 500
emaliowa‐
na
1/2/4
1)
10 150-160 35-45
Biszkopt
niskokalo‐
ryczny
350 1 okrągła,
aluminio‐
wa blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 150-160 20-30
Ciasto w
głębokiej
blasze
1200 emaliowa‐
na
2 - 150-160
30-35
2)
Kurczak
cały
1300 ruszt na
poziomie
2, głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 170-180 40-50
Pieczeń
wieprzowa
800 ruszt na
poziomie
2, głęboka
blacha na
poziomie 1
2 - 170-180 45-50
Nadziewa‐
ne ciasto
drożdżowe
1200 emaliowa‐
na
2 20-30 150-160 20-30
14
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Pizza 1000 +
1000
emaliowa‐
na
1/3 - 180-200 30-40
Pizza 1000 emaliowa‐
na
2 - 190-200 25-35
Sernik 2600 emaliowa‐
na
1 - 160-170 40-50
Tarta jabł
kowa
1900 emaliowa‐
na
2 10-15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowa‐
na
2 10 150-160
35-40
12)
Quiche
Lorraine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
2 10-15 190-210 30-40
Chleb wiej‐
ski
750+750 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
1
15-20
3)
160-170 40-50
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10-15 155-165 40-50
Rumuński
biszkopt
tradycyjny
600+600 2 okrągłe,
aluminio‐
we blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 150-160 30-40
Drożdżów‐
ki
800 emaliowa‐
na
3 15 180-200 10-15
Drożdżów‐
ki
800 + 800 emaliowa‐
na
1/3 15 180-200 15-20
Rolada
biszkopto‐
wa
500 emaliowa‐
na
3 10 150-160 15-25
Bezy 400 emaliowa‐
na
2 - 110-120 30-40
15
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Bezy 400 + 400 emaliowa‐
na
1/3 - 110-120 45-55
Bezy 400 + 400
+ 400
emaliowa‐
na
1/2/4
1)
- 115-125 55-65
Placek z
kruszonką
1500 emaliowa‐
na
3 - 160-170 25-35
Tort bisz‐
koptowy
600 emaliowa‐
na
2 10 150-160 25-35
Babka
piaskowa
600 + 600 emaliowa‐
na
1/3 10 160-170 25-35
1) Po upieczeniu ciasta na 4. poziomie, należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1.
Piec przez kolejne dziesięć minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Pizza ekonomiczna
Potrawa Waga (g)
Poziom
umie‐
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa‐
nia (minu‐
ty)
Tempera‐
tura (°C)
Czas pie‐
czenia/go‐
towania
(minuty)
Rodzaj
blachy
Pizza 1000 1 - 200-210 20-30 emaliowa‐
na
Pizza 1000 +
1000
1/2 - 180-200 30 emaliowa‐
na na po
ziomie 2,
aluminio‐
wa na po‐
ziomie 1
1)
1) Po 20 minutach zamienić blachy.
Do przyrządzania pizzy najlepiej jest
przekręcić pokrętło wyboru programów
na pozycję Pizza.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat‐
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy
szczenia.
16
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ‐
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po‐
zwoli zapobiec przypaleniu resztek po‐
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie‐
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą
z dodatkiem środka do czyszczenia, po
każdym użyciu i pozostawić je, aż wysch‐
ną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio‐
tami ani myć w zmywarce. Może to spo‐
wodować uszkodzenie powłoki zapobie‐
gającej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto‐
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia my‐
cia należy najpierw wymontować drzwi z pie‐
karnika, a następnie wyjąć szybę wewnętrz‐
ną.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb upewnić się, że drzwi
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zarysowania na szybach drzwi
powodują osłabienie szkła i ryzyko jego
pęknięcia. Aby tego uniknąć, należy
wymienić szyby. Więcej informacji na ten
temat można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko‐
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró‐
cić dźwignie umie‐
szczone na obu za‐
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw‐
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Na‐
stępnie pociągnąć
drzwi do siebie, wy‐
jmując je z mocowa‐
nia.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz‐
chni przykrytej mięk‐
ką szmatką.
Za pomocą śrubok‐
ręta wykręcić 2 śru
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
17
3
2
2
5
Za pomocą drew‐
nianej lub plastiko‐
wej łopatki otworzyć
wewnętrzne drzwi.
Przytrzymać zew‐
nętrzne drzwi, a na‐
stępnie przycisnąć
wewnętrzne do gór‐
nej krawędzi.
6
Unieść wew‐
nętrzne drzwi.
7
Wyczyścić wew‐
nętrzną stronę
drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu‐
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu opisane powyżej
czynności należy wykonać w odwrotnej ko‐
lejności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
Wyłączyć piekarnik.
Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bez‐
piecznikami lub wyłączyć zasilanie przy
pomocy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie‐
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/czyszczenie
szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze‐
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied‐
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
4. Zainstalować szklany klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie
jest podłączone do zasilania
i czy zasilanie jest włączone.
18
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w do‐
mowej instalacji elektrycz‐
nej.
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Pokrywka i korona palnika
nie są prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i
korona palnika są prawidło‐
wo ułożone.
Płomień gaśnie natychmiast
po zapaleniu
Termopara nie została wy‐
starczająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przy‐
trzymać wciśnięte pokrętło
przez około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku
gazowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie
jest zablokowana i czy w ko‐
ronie palnika nie nagroma‐
dziły się resztki potraw.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Je‐
żeli bezpiecznik zadziała
więcej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwali‐
fikowanym elektrykiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbęd‐
nych ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie pie‐
karnika
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę oświetle‐
nia piekarnika
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiada skroplona
para wodna
Potrawa pozostawała zbyt
długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać po‐
traw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakoń‐
czeniu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub lokalnym autoryzowa‐
nym serwisem.
Ostrzeżenie! Naprawy urządzenia
należy zlecać uprawnionemu
elektrykowi lub innej kompetentnej osobie.
Ważne! Jeżeli urządzenie było
nieprawidłowo użytkowane, interwencja
pracownika serwisu lub sprzedawcy może
być płatna nawet w okresie gwarancyjnym.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub lokalnym autoryzowa‐
nym serwisem.
Poniższe dane są niezbędne dla serwisu,
aby zapewnić szybką i odpowiednią pomoc.
Informacje te są dostępne na tabliczce
znamionowej (patrz „Opis produktu”)
Opis modelu ............
Numer produktu (PNC) ............
Numer seryjny (S.N.) ............
Wskazówki dotyczące urządzeń z me‐
talowym frontem:
Jeżeli drzwi zostaną otwarte w trakcie lub
wkrótce po zakończeniu pieczenia, na szkle
może pojawić się para.
19
Instalacja
Ważne! Najpierw uważnie przeczytać
rozdział pt. "Bezpieczeństwo".
Dane techniczne
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność piekar‐
nika
53 l
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Zasilanie gazem G20(2H) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13
mbar
G30/G31(3B/P) 37
mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu
w 1/100 mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 40
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi‐
nalna
Moc mini‐
malna
Rodzaj gazu Ciś‐
nienie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
Palnik mały 1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 61,81
Palnik
średni
2,00 0,45 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
1,90 0,45 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 138,16
Palnik duży 2,80 0,75 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
3,00 0,75 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 196,33
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie
z obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaran‐
tować, aby nie dotykały części ruchomych
lub nie uległy zgnieceniu.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZCG560MW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla