Whirlpool JT 379 IX Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PODRĘCZNY PRZEWODNIK
PANEL STEROWANIA
PRZYCISK „STOP
uży do zatrzymania lub
wyzerowania dowolnej
funkcji kuchenki.
W
YŚWIETLACZ CYFROWY
Zawiera zegar w formacie
24-godzinnym i symbole
oznaczeń.
WSTRZYMANIE LUB
ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA :
Gotowanie można wstrzymać otwierając drzwi,
aby sprawdzić, odwrócić lub wymieszać potrawę.
Ustawienia kuchenki są zachowywane w pamięci
przez 10 minut.
KONTYNUOWANIE GOTOWANIA:
N
ALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ nacisnąć
przycisk „Start. Gotowanie będzie
kontynuowane od momentu wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU „Start
przedłuża czas gotowania o 30 sekund.
W CELU PRZERWANIA PROCESU GOTOWANIA MOŻNA:
WYJĄĆ POTRA, zamknąć drzwi i nacisnąć przycisk
„STOP” lub obrócić pokrętło funkcji do położenia
wyłączenia.
SYGNAŁ AKUSTYCZNY KUCHENKI dzie sygnalizował
co minutę przez 10 minut, że gotowanie zostało
zakończone. Aby wyłączyć sygnał, należy
nacisnąć przycisk „STOP” lub otworzyć drzwi.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po zakończeniu
procesu gotowania drzwi zostaną
otwarte, a następnie zamknięte, to
ustawienia pozostaną zachowane
tylko przez 60 sekund.
-/+ POKRĘTŁO REGULACYJNE
Obrócić, aby wybrać:
Poziom mocy mikrofal
Czas gotowania
Masę
Temperaturę
Rodzaj żywności
P
RZYCISK „JET START
y do rozpoczęcia
procesu gotowania lub
przywołania funkcji „Jet
Start.
WYBÓR MOCY MIKROFAL
MINUTNIK TIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy należy zmierzyć
dokładny czas, np. wyrastania ciasta przed jego
pieczeniem itd.
q
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO FUNKCJI do położenia
Wyłączone.
w
NACISNĄĆ PRZYCISK „OK”.
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO -/+, aby ustawić czas do
odmierzenia.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „OK” LUB „START”, ABY
rozpocząć odliczanie.
FUNKCJA SZYBKIE
PODGRZEWANIE
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania
potraw zawierających dużo wody, np. klarowne
zupy, kawa lub herbata.
NACIŚNCIE PRZYCISKU „JEST STARTURUCHAMIA
KUCHENKĘ AUTOMATYCZNIE z domyślną mocą mikrofal
(750 W) oraz czasem gotowania ustawionym na
30 sekund. Każde dodatkowe naciśnięcie zwiększa
czas o kolejne 30 sekund. Po uruchomieniu
funkcji, obracając pokrętło regulacyjne można
wydłużyć lub skrócić czas gotowania.
SYGNAŁ AKUSTYCZNY
PRZYCISK „OK”
Służy do zatwierdzania
ustawień.
P
RZYCISK „BACK
(WSTECZ)
y do przejścia
do poprzedniego
parametru/stanu.
P
OKRĘTŁO FUNKCJI
Obrócić, aby wybrać:
Położenie Wył. Funkcja szybkiego podgrzewania
Funkcja MW Tryb ustawień
Funkcja Grill Tryb wspomagania gotowania
Funkcja Grill + MW Funkcja szybkiego rozmrażania
Funkcja Crisp Funkcja inteligentnego gotowania
Funkcja Termoobieg
Funkcja Termoobieg + MW
JT 379
PL
1/4
TYLKO MIKROFALE
Moc Sugerowane zastosowanie:
JET
P
ODGRZEWANIE napojów, wody, klarownych zup, kawy, herbaty lub innych produktów o
dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybrać
mniejszą moc.
750 W G
OTOWANIE ryb , mięsa, warzyw itp.
650 W D
O potraw, których nie można mieszać.
500 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności , np. sosów z dużą zawartością białka, potraw,
których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dokończenia gotowania potraw
duszonych.
350 W G
OTOWANIE potraw duszonych, roztapianie masła.
160 W R
OZMRAŻANIE.
90 W D
O ZMIĘKCZANIA masła, serów i lodów.
PODRĘCZNY PRZEWODNIK
NALEŻY UŻYĆ TEJ FUNKCJI DO przygotowania:
Tostów z serem i kanapek na gorąco
Kiełbasek
Grillowania na rożnie
Ziemniaków z serem
Pieczonych owoców
FUNKCJA INTELIGENTNE
PODPIEKANIE
NALEŻY UŻYĆ TEJ FUNKCJI DO przygotowania:
Bezy
Ciastek
Ciast
Su etów
Drób
Pieczeni
FUNKCJA TERMOOBIEG W
TRYBIE ŁĄCZNYM
FUNKCJA TERMOOBIEG
GRILL
FUNKCJA GRILL W TRYBIE ŁĄCZNYM
FUNKCJA PODPIEKANIE
FUNKCJA UŻY DO podgrzewania i pieczenia pizzy
oraz innych potraw na cieście. Doskonale nadaje
się też do smażenia boczku i jajek, kiełbasek,
hamburgerów itp.
W
CELU WYJĘCIA GORĄCEGO TALERZA
C
RISP NALEŻY skorzystać z rękawic
kuchennych LUB specjalnej
rączki do talerza Crisp.
FUNKCJA UŻY DO wstępnego nagrzania pustej
kuchenki.
NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ POTRAW W KUCHENCE przed lub
w trakcie wstępnego nagrzewania. W związku z
wysoką temperaturą ulegną one spaleniu.WSTĘPNE
NAGRZEWANIA należy przeprowadzać wyłącznie w
pustej kuchence.
FUNKCJA SZYBKIE
PODGRZEWANIE
FUNKCJĘ NALEŻY STOSOW DO potraw takich jak
warzywa, ryby, ryż i makaron. Funkcja jest
przeznaczona do stosowania wraz z dołączonym
naczyniem do gotowania na parze. W przypadku
stosowania innych naczyń obowiązują poniższe
wskazówki.
N
ALEŻY ZAWSZE PRZYKRYWAĆ POTRAWĘ POKRYWKĄ.
Przed użyciem upewnić się, że naczynie i
pokrywka nadają się do użytku w kuchence
mikrofalowej. Jeśli dla wybranego naczynia nie
ma pokrywki, można zastosować talerz. Powinien
być umieszczony tak, aby spodnia strona była
skierowana do wewnątrz naczynia.
DO ZAKRYWANIA POTRAWY NIE WOLNO stosować folii
plastikowych ani aluminiowych.
FUNKCJA INTELIGENTNE
GOTOWANIE NA PARZE
FUNKCJA UŻY DO szybkiego podgrzewania
zamrożonych potraw do temperatury spożycia.
Funkcja jest przeznaczona wyłącznie do gotowych
dań mrożonych.
FUNKCJA INTELIGENTNE
PODGRZEWANIE
FUNKCJA TA SŁUŻY WYŁĄCZNIE do rozmrażania.
Funkcja „Jet Defrost” może być stosowana do
bardzo szybkiego rozmrażania zamrożonej
żywności należącej do niżej podanych kategorii. Dla
innych potraw lub mas nie wymienionych poniżej
należy użyć funkcji rozmrażania w trybie ręcznym.
UWAGA
A
BY UZYSK NAJLEPSZE REZULTATY, należy KONIECZNIE:
Podać, z największą dokładnością, MA
wybranej potrawy.
Obrócić potrawę, gdy kuchenka o to poprosi.
FUNKCJA SZYBKIE ROZMRAŻANIE
FUNKCJA UŻY DO przyrządzania pieczeni mięsnych,
drobiu, ziemniaków w mundurkach, gotowych
mrożonych potraw, ciast, ciastek, ryb i deserów.
FUNKCJA UŻY do podgrzewania gotowych
potraw zamrożonych, schłodzonych lub o
temperaturze pokojowej.
KORZYSTAC Z TEJ FUNKCJI należy pamiętać, że masa
netto musi mieścić się w granicach od 250 g do
600 g.
W
PRZYPADKU KORZYSTANIA z tej
funkcji naly zawsze stosować
dołączoną pokrywkę za wyjątkiem
podgrzewania schłodzonych zup.
W takim przypadku pokrywka
nie jest potrzebna! Jeśli żywność jest pakowana
w sposób, który uniemożliwia wykorzystanie
pokrywki, należy wykonać na opakowaniu 2-3
nacięcia, w celu redukcji ciśnienia powstającego
podczas podgrzewania.
RODZAJ ŻYWNOŚCI MASA
q
MEAT (MIĘSO)100 G - 2 KG
w
POULTRY(DRÓB)100 G - 3 KG
e
FISH (RYBY)100 G - 2 KG
r
VEGETABLES (WARZYWA)100 G - 2 KG
t
BREAD (CHLEB)100 G - 2 KG
JT 379
PL
RODZAJ ŻYWNOŚCI MASA
q
FRENCH FRIES, FROZEN (FRYTKI,
MROŻONE)
250 G - 600 G
w
PAN PIZZA, FROZEN (PIZZA, NA GRUBYM
CIEŚCIE, MROŻONA)
300G - 800G
e
THIN PIZZA, FROZEN (PIZZA, NA CIENKIM
CIEŚCIE, MROŻONA)
250 G - 500G
r
BUFFALO WINGS, FROZEN (NOGI Z
KURCZAKA, MROŻONE)
250 G - 600 G
W ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE NIE
ZOSTAŁY WYMIENIONE W PONIŻSZEJ TABELI oraz w przypadku,
gdy masa jest mniejsza lub większa niż zalecana,
należy postępować zgodnie z procedurą ręcznej
funkcji „Crisp”.
2/4
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
Moc Suger owane zastosowanie:
650 W G
OTOWANIE warzywa, zapiekanki
350 - 500 W G
OTOWANIE drób i lasagne
160 - 350 W
G
OTOWANIE ryby i mrożone
zapiekanki
160 W G
OTOWANIE mięso
90 W Z
APIEKANIE owoce
0 W
Z
ARUMIENIANIE wącznie podczas
gotowania
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
Moc Sugerowane zastosowanie:
350 W
P
RZYRZĄDZANIE POTRAW Z drobiu,
ziemniaków w mundurkach, lasagne
i ryb
160 W
P
IECZENIE mięsnych pieczeni i ciast z
owocami
90 W P
IECZENIE ciast i ciastek
PODRĘCZNY PRZEWODNIK
JT 379
PL
WSPOMAGANIE GOTOWANIA
KATEGORIA
ŻYWNOŚCI
RODZAJ ŻYWNOŚCI ILOŚĆ AKCESORIA
MIĘSO
ROAST BEEF (PIECZEŃ WOŁOWA)
800G-1.5KG Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
ROAST PORK (PIECZEŃ
WIEPRZOWA)
800G-1.5KG Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
ROAST LAMB (PIECZEŃ JAGNIĘCA)
1KG-1.5KG Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
ROAST VEAL (PIECZEŃ CIELĘCA)
800G-1.5KG
Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
RIBSEBERKA)
700G - 1,2 KG Talerz Crisp
ENTRECOTE (ANTRYKOT)
2 - 4 SZT. Wysoki stojak na stole obrotowym
LAMB CUTLET (KOTLET JAGNIĘCY)
2 - 6 SZT. Wysoki stojak na stole obrotowym
BRATWURST (PIECZONA KIEŁBASA)
200G - 800 G Talerz Crisp
HOT DOG, BOIL (HOT DOG,
GOTOWANIE WE WRZĄTKU)
4 - 8 SZT. Dolna część naczynia do gotowania na parze +
pokrywka
HAMURGERS, FROZEN
(HAMBURGERY, MROŻONE)
100G - 500 G Talerz Crisp
BACON (BOCZEK)
50G-150G Talerz Crisp
MEAT LOAF (KLOPS)
4 - 8 PORCJI Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
DRÓB
ROAST CHICKEN (PIECZONY
KURCZAK)
800G-1.5KG Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
CHICKEN FILLETS, STEAM (FILETY Z
KURCZAKA, PARA)
300G - 800 G Naczynie do gotowania na parze
CHICKEN FILLETS, FRY (FILETY Z
KURCZAKA, SMAŻONE)
300 G - 1 KG Talerz Crisp
CHICKEN PIECES (KAWAŁKI KURCZAKA)
400G - 1,2 KG Talerz Crisp
S
PRAWDZIĆ, CZY MIĘSO Z KURCZAKA jest gotowe, wbijając wykałaczkę w najgrubszym miejscu. Sok wypływający z
mięsa powinien być bezbarwny. Jeżeli nadal jest różowy, wydłużyć nieco czas gotowania.
RYBY
WHOLE FISH, BAKED (CA RYBA,
PIECZONA)
600G - 1,2 KG Naczynie dostosowane do gotowania w
kuchenkach mikrofalowych i w piekarnikach na
niskim stojaku
WHOLE FISH, BOILED (CAŁA RYBA,
GOTOWANA)
600G - 1,2 KG Bezpieczny talerz do kuchenek mikrofalowych
z pokrywą lub zastosować jako przykrycie folię
plastikową. Umieścić na stoliku obrotowym.
FILLETS (FILETY)
300G - 800 G Naczynie do gotowania na parze
CUTLETS, FRY (KOTLETY, SMAŻONE)
300G - 800 G Talerz Crisp
CUTLETS, STEAM (KOTLETY, NA PAR ZE)
300G - 800 G Naczynie do gotowania na parze
GRATIN, FROZEN (ZAPIEKANKA,
MROŻONA)
600G - 1,2 KG Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na stole obrotowym.
FILLETS COATED, FROZEN (FILETY
PANIEROWANE, MROŻONE)
200G - 600 G Talerz Crisp
KATEGORIA
ŻYWNOŚCI
RODZAJ ŻYWNOŚCI ILOŚĆ AKCESORIA
ZIEMNIAKI
POTATOES, BOILED (ZIEMNIAKI,
GOTOWANE)
300 G - 1 KG Dolna część naczynia do gotowania na parze +
pokrywka
POTATOES, BAKED (ZIEMNIAKI,
PIECZONE)
200G - 1 KG Naczynie dostosowane do gotowania w
kuchenkach mikrofalowych i w piekarnikach na
stole obrotowym.
GRATIN (ZAPIEKANKI)
4 - 8 PORCJI Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
FRENCH FRIES, FROZEN (FRYTKI,
MROŻONE)
300G - 600 G Talerz Crisp
POTATO WEDGES (KLINY ZIEMNIACZANE)
300G - 800 G Talerz Crisp
WARZYWA
VEGETABLES, FROZEN (WARZYWA,
MROŻONE)
300G - 800 G Naczynie do gotowania na parze
CARROTS (MARCHEWKA)
200 G - 500 G Naczynie do gotowania na parze
GREEN BEANS (ZIELONA FASOLA)
200 G - 500 G Dolna część naczynia do gotowania na parze +
pokrywka
BROCCOLI (BROKUŁY)
200 G - 500 G Naczynie do gotowania na parze
CAULI FLOWER (KALAFIOR)
200 G - 500 G Naczynie do gotowania na parze
GRATIN, FROZEN (ZAPIEKANKA,
MROŻONA)
400 G -
800 G
Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na stole obrotowym.
PEPPER, STEAM (PAPRYKA, NA PARZE)
200 G - 500 G Naczynie do gotowania na parze
PEPPER, FRY (PAPRYKA, SMAŻONA)
200 G - 500 G Talerz Crisp
EGG PLANT (BAKŁAN)
300G - 800 G Talerz Crisp
SQUASH, STEAM (KABACZEK, NA PARZE)
200 G - 500 G Naczynie do gotowania na parze
CORN ON COB (KOLBA KUKURYDZY)
300 G - 1 KG Naczynie do gotowania na parze
TOMATOES (POMIDORY)
300G - 800 G Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
RYŻ
RICE, BOILED (R, GOTOWANY)
100 - 400 ML Dolna część naczynia do gotowania na parze i
pokrywka
RICE PORRIDGE (PŁATKI RYŻOWE)
2 - 4 PORCJE Dolna część naczynia do gotowania na parze i
pokrywka
OAT PORRIDGE (PŁATKI OWSIANE)
1 - 2 PORCJE Bezpieczne naczynie lub miska do gotowania w
kuchenkach mikrofalowych bez przykrycia
3/4
PODRĘCZNY PRZEWODNIK
JT 379
PL
KATEGORIA
ŻYWNOŚCI
RODZAJ ŻYWNOŚCI ILOŚĆ AKCESORIA
MAKARONY
PASTA, BOILED
(M
AKARON, GOTOWANY)
1 - 4 PORCJE Dolna część naczynia do gotowania na parze i
pokrywka
LASAGNE (LASAGNE)
4 - 8 PORCJI Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
LASAGNE, FROZEN
(LASAGNE, MROŻONA)
500 G - 1,2
KG
Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na niskim stojaku
PIZZA/
PIEROGI
PIZZA HOME MADE (PIZZA
DOMOWA)
1 PORCJA
Talerz Crisp
THIN PIZZA, FROZEN
(PIZZA, NA CIENKIM
CIEŚCIE, MROŻONA)
250G - 500 G Talerz Crisp
PAN PIZZA, FROZEN
(PIZZA, NA GRUBYM
CIEŚCIE, MROŻONA)
300G - 800 G Talerz Crisp
PIZZA, CHILLED (PIZZA,
SCHŁODZONA)
200 G - 500 G Talerz Crisp
QUICHE LORRAINE
(QUICHE LORRAINE)
1 PORCJA Talerz Crisp
QUICHE, FROZEN
(QUICHE, MROŻONE)
200G - 800 G Talerz Crisp
DESERY
FRUIT PIE HOME MADE
(CIASTO OWOCOWE
DOMOWE)
1 PORCJA Talerz Crisp
FRUIT PIE, FROZEN
(CIASTO OWOCOWE,
MROŻONE)
400 G - 800 G Talerz Crisp
APPLES, BAKED (JABŁKA,
PIECZONE)
4 - 8 SZT. Naczynie dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na stole obrotowym.
FRUIT COMPOTE (KOMPOT
OWOCOWY)
300 - 800 ML Naczynie do gotowania na parze
CRÈME BRÛLÉE
2 - 6 PORCJI Naczynia dostosowane do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych i w piekarnikach na talerzu Crisp.
SOUFFLÉ (SUFLET)
2 - 6 PORCJI Naczynie dostosowane do gotowania w piekarnikach
na niskim stojaku
CHLEB/
CIASTA
BREAD LOAF (BOCHENEK
CHLEBA)
1 - 2 SZT. Forma do pieczenia
ROLLS (BUŁKI)
1 PORCJA Forma do pieczenia
ROLLS, FROZEN (BUŁKI,
MROŻONE)
1 PORCJA Forma do pieczenia
PRE-BAKED ROLLS (BUŁKI
WSTĘPNIE PIECZONE)
1 PORCJA Forma do pieczenia
ROLLS, CANNED (BUŁKI,
PUSZKOWANE)
1 PORCJA Forma do pieczenia
KATEGORIA
ŻYWNOŚCI
RODZAJ ŻYWNOŚCI ILOŚĆ AKCESORIA
CHLEB/
CIASTA
SCONES (BABECZKI)
1 PORCJA Talerz Crisp
SPONGE CAKE (BISZKOPT)
1 PORCJA Naczynie do ciasta dostosowane do
gotowania w kuchenkach mikrofalowych i
w piekarnikach na niskim stojaku
MUFFINS (MUFINKI)
1 PORCJA Forma do pieczenia
COOKIES (CIASTKA)
1 PORCJA Forma do pieczenia
MERINGUES (BEZY)
1 PORCJA Forma do pieczenia
PRZEKĄSKI
P
OPCORN 100G
ROASTED NUTS (PIECZONE ORZECHY)
50G-200G Talerz Crisp
BUFFALO WINGS, FROZEN (NOGI Z
KURCZAKA, MROŻONE)
300G - 600 G Talerz Crisp
NUGGETS, FROZEN (NUGETY,
MROŻONE)
250 G - 600 G Talerz Crisp
W
PRZYPADKU DUŻEJ ILOŚCI/KAWAŁKÓW ŻYWNOŚCI jak pieczenie, czy pieczone w piekarniku ryby zalecany jest czas
dochodzenia 8 - 10 minut. W przypadku produktów żywnościowych takich jak ryby, zalecany jest czas
dochodzenia 2- 3 minuty.
WSPOMAGANIE GOTOWANIA
DANE TECHNICZNE
NAPIĘCIE ZASILANIA 230 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 2200 W
B
EZPIECZNIK 10 A (UK 13 A)
W
YJŚCIOWA MOC MIKROFAL 1000 W
G
RILL 1200 W
T
ERMOOBIEG 1500 W
M
OC CZUWANIA <2 W
M
OC W TRYBIE WYŁĄCZENIA <1,0 W
W
YMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X
SZER. X .)
377 X 487 X 538
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS.
X SZER. X .)
210 X 395 X 370
4/4
461966200541
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool JT 379 IX Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla