4 43Z011-001_v04
Szanowni Klienci!
Gratulujemy wyboru naszego urządzenia i witamy wśród
użytkowników produktów Zelmer.
Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi.
Szczególną uwagę należy poświęcić wskazówkom bezpie-
czeństwa. Instrukcję prosimy zachować, aby można było
korzystać z niej również w trakcie późniejszego użytkowania
wyrobu.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
iwłaściwego użytkowania
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia zapoznaj
się z treścią całej instrukcji obsługi.
● Jeżeli przewód zasilający nieodłą-
czalny ulegnie uszkodzeniu, to powi-
nien on być wymieniony u wytwórcy
lub u pracownika zakładu serwiso-
wego albo przez wykwalikowaną
osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
● Napraw urządzenia może dokonywać
jedynie przeszkolony personel. Nie-
prawidłowo wykonana naprawa może
spowodować poważne zagrożenia
dla użytkownika. W razie wystąpienia
usterek zwróć się do specjalistycz-
nego punktu serwisowego.
● Odłącz urządzenie od gniazdka sieci
elektrycznej, gdy nie jest używane
oraz przed rozpoczęciem czyszczenia.
● Odłącz urządzenie od gniazdka
sieci elektrycznej przed zbliżeniem
do części będących w ruchu pod-
czas użytkowania.
● Przewód zasilający nie może zwi-
sać nad brzegiem stołu lub blatu ani
dotykać gorącej powierzchni.
● Podczas wyjmowania z urządzenia
pojemnika do wypieku wraz z upieczo-
nym chlebem używaj do tego specjal-
nych rękawic lub tkanin zabezpiecza-
jących przed poparzeniem, ponieważ
pojemnik i chleb są bardzo gorące.
● Nie dotykaj gorących powierzchni urzą-
dzenia oraz otoczenia otworów wenty-
lacyjnych. Stosuj rękawice kuchenne.
Po zakończonym procesie pieczenia
urządzenie jest bardzo gorące.
● Temperatura dostępnych powierzchni
może być wyższa gdy sprzęt pracuje.
● Pozostaw urządzenie do ochło-
dzenia przed demontażem i czysz-
czeniem. Urządzenie wyposażone
jest w termo izolowaną obudowę.
Metalowe części urządzenia nagrze-
wają się podczas pracy.
NIEBEZPIECZEŃSTWO! /
OSTRZEŻENIE!
Nieprzestrzeganie grozi
obrażeniami
● Niniejszy sprzęt może być użyt-
kowany przez dzieci w wieku co
najmniej 8 lat i przez osoby o obni-
żonych możliwościach zycz-
nych, umysłowych i osoby o braku
doświadczenia i znajomości sprzętu,
jeżeli zapewniony zostanie nadzór
lub instruktaż odnośnie do użytko-
wania sprzętu w bezpieczny sposób
i zrozumiałe związane z tym zagro-
żenia. Dzieci nie powinny bawić się
sprzętem. Czyszczenie urządzenia
oraz wykonywanie czynności kon-
serwacyjnych nie powinny być wyko-
nywane przez dzieci, chyba że ukoń-
czyły 8 lat i zapewni się nad nimi
odpowiedni nadzór.
● Urządzenie wraz z przewodem przy-
łączeniowym należy przechowywać
w miejscu niedostępnym dla dzieci
poniżej 8 roku życia.
● Nie uruchamiaj urządzenia, jeśli
przewód zasilający jest uszkodzony
lub obudowa jest w sposób widoczny
uszkodzona.
PL
A
B
6 7
1 2 3 4
8
9
121110
14161718
15
13
3
8
2
9
5
6
7
11
10
4
16151413
5
12
1
10943Z011-001_v04
3. Adding and measuring the ingredients and
quantities
●
Always add the liquid rst. Add yeast at the end. Do
not allow the yeast to come into contact with liquid to
avoid fast rising of the yeast (especially when using the
timing function).
●
Use the same measuring units while measuring the
ingredients, that is measure the ingredients with the
included measuring spoon or spoons used at home,
if the recipe requires measuring the ingredients in
tablespoons and teaspoons.
●
Measure the ingredients given in grams correctly.
●
For the milliliter indications you can use the supplied
measuring beaker which has a graduated scale from 30
to 300 ml.
●
Adding fruits, nuts or cereals. You can add these
ingredients while using specied programs after you
hear a beep. If you add these ingredients too early, they
will be crushed during the kneading process.
4. Baking results
●
The result of the baking depends on the conditions
(the hardness of the water, air humidity, altitude, the
consistency of the ingredients, etc.). Therefore, the
recipe indications should serve rather as a reference
point, which can be modied depending on the
given conditions. Do not get discouraged in case of
unsuccessful baking attempts. Try to nd the cause of
the failure and try once again with changed proportions.
●
If the bread is not brown enough after baking, you can
leave it in the appliance and use the browning program.
●
It is recommended to bake a test bread before setting
the timing function for baking overnight to make the
necessary adjustments if needed.
Ecology – environment protection
Each user can protect the natural environment. It is neither
difcult nor expensive.
In order to do it: put the cardboard packing into
recycling paper container; put the polyethylene
(PE) bags into container for plastic.
When worn out, dispose the appliance to
particular disposal centre, because of the
dangerous elements of this appliance, which
can be hazardous for natural environment.
Do not dispose the appliance with the municipal waste!
●
If leaven powder with a different concentration is used
(100g packet for 1 kg of our) the quantity of our must
be reduced by 80g for 1 kg of our.
●
You can also use liquid leaven. Follow the doses
indicated on the package. Fill the measuring beaker with
the liquid leaven and top it up with other liquid ingredients
in the right doses as specied in the recipe.
●
Wheat leaven is more often sold in the dry form.
It improves the workability of the dough, its freshness
and taste. It is also milder than rye leaven.
●
Use the NORMAL or WHOLE WHEAT program when
baking leavened bread.
●
You can replace leaven with baking ferment. The only
difference is in the taste. You can use the ferment in the
bread baking machine.
●
You can add wheat bran to the dough if you want the
bread to be lighter and richer in roughage. Add one
tablespoon of bran for 500 g of our and increase the
amount of liquid by ½ tablespoon.
●
Wheat gluten is a natural additive obtained from wheat
proteins. It makes the bread lighter, the bread also has
more volume. The bread falls more rarely and is easier to
digest. The effect can be easily appreciated when baking
whole meal and other bakery products made of home-
milled our.
●
Black malt used is some recipes is dark-roasted barley
malt. It is used to obtain a darker bread crust and soft
part (e.g. brown bread). You can also use rye malt, but it
is not as dark. Both products can be purchased in whole
food shops.
●
Pure lecithin powder is a natural emulsier which
improves the bread volume, makes the soft part softer
and lighter. The bread retains its freshness for longer.
2. Adjusting the amount of the ingredients
If the doses need to be increased or reduced, make sure
that the proportions of the original recipe are maintained.
To obtain a perfect result, follow the rules on adjusting the
amount of the ingredients below:
●
Liquids / our: the dough should be soft (but not too
soft) and easy to knead. The dough should not be
stringy. It should be possible to easily make a ball out
of the dough. This is not the case with heavy dough like
rye whole meal or cereal bread. Check the dough ve
minutes after the rst kneading phase. If it is too moist,
add some our until it reaches the right consistency.
If the dough is too dry add a spoonful of water at a time
during the kneading process.
●
Replacing liquids: When using ingredients containing
liquid (e.g. crud cheese, yoghurt, etc.) the amount of
liquid added should be reduced. When adding eggs,
beat them in the measuring beaker and ll the beaker
with the other required liquids to control the amount.
Dough prepared in a place located at a high altitude
(above 750 meters) will rise faster. You can reduce the
amount of yeast by ¼ to ½ teaspoon, to proportionally
reduce the rising of the dough. The same concerns
places with particularly soft water.
The manufacturer does not accept any liability for any damages
resulting from unintended use or improper handling.
The manufacturer reserves his rights to modify the product any time
in order to adjust it to law regulations, norms, directives, or due to
construction, trade, aesthetic or other reasons, without notifying in
advance.