Progress PAS6100E Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Płyta ceramiczna
PAS6100E
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Używanie urządzenia 4
Porady do gotowania i pieczenia 4
Czyszczenie i konserwacja 6
Rozwiązywanie problemów 7
Utylizacja 7
Instrukcja instalacji 8
Serwis 10
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Ostrzeżenie! Niniejszych wskazówek
należy przestrzegać. W przeciwnym
wypadku powstałe uszkodzenia nie
będą objęte gwarancją.
Przeznaczenie urządzenia
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające doświadczenia lub wiedzy
w użytkowaniu tych urządzeń, chyba że
będą one nadzorowane lub zostaną poin-
struowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
•Włączonego urządzenia nie wolno zosta-
wiać bez nadzoru.
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do gotowania i pieczenia potraw na użytek
domowy.
•Urządzenia nie wolno używać jako po-
wierzchni roboczej ani składować na nim
przedmiotów.
•Do urzą
dzenia nie wolno wprowadzać
żadnych zmian ani dołączać innych ele-
mentów.
•Na urządzeniu lub w jego pobliżu nie wolno
umieszczać ani przechowywać żadnych
palnych cieczy ani łatwopalnych bądź to-
pliwych materiałów (jak np. folia plastiko-
wa, przedmioty z aluminium lub tworzywa
sztucznego).
Bezpieczeństwo dzieci
•Małym dzieciom nie wolno pozwalać na
przebywanie przy urządzeniu.
•Większe dzieci mogą używać urządzenia
wyłącznie pod opieką.
Ogólne warunki bezpieczeństwa
•Montaż i podłączenie urządzenia może
wykonać jedynie odpowiednio wyszkolony
pracownik autoryzowanego serwisu.
•Urządzenia do zabudowy wolno używać
dopiero po ich zamontowaniu w odpo-
wiednich szafkach lub powierzchniach ro-
boczych spełniających odnośne wymogi.
W razie usterki urządzenia lub uszkodzenia
płyty ceramicznej (pękni
ęcia, rysy, odpry-
ski) urządzenie należy wyłączyć i odłączyć
od zasilania prądem w celu uniknięcia ry-
zyka porażenia prądem elektrycznym.
•Naprawy urządzenia mogą być przepro-
wadzane jedynie przez wyszkolonego pra-
cownika autoryzowanego serwisu.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
•Usunąć z płyty ceramicznej naklejki i folię.
Niezachowanie ostrożności przy używaniu
urządzenia niesie ze sobą ryzyko doznania
oparzeń.
•Przewody urządzeń elektrycznych nie mo-
gą dotykać gorącej powierzchni urządze-
nia ani gorących naczyń.
Nadmiernie rozgrzany olej i tłuszcz może
bardzo łatwo się zapalić. Ostrzeżenie! Ry-
zyko pożaru!
Pole grzejne należy wyłączyć
po każdym
użyciu.
Ryzyko doznania oparzeń! Nie umieszczać
na płycie żadnych metalowych przedmio-
tów takich jak noże, widelce, łyżki, po-
krywki garnków, gdyż mogą się stać go-
rące.
Bezpieczne czyszczenie urządzenia
Przed czyszczeniem należy wyłączyć
urządzenie i odczekać, aż ostygnie.
•Ze względów bezpieczeństwa nie wolno
czyścić urządzenia za pomocą strumienia
pary ani urządzeń wysokociśnieniowych.
W jaki sposób można uniknąć
uszkodzeń urządzenia
•Płyta ceramiczna może zostać uszkodzo-
na wskutek uderzenia spadającego przed-
miotu.
2 progress
Uderzenie naczynia w krawędź płyty cera-
micznej może doprowadzić do jej zni-
szczenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, odlewu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
ceramicznej może doprowadzić do jej za-
rysowania.
Stopione resztki żywności lub wygotowa-
nych potraw mogą przypalić się na po-
wierzchni płyty ceramicznej i dlatego nale-
ży je niezwłocznie usuwać.
Nie wolno używać pól grzewczych bez na-
czyń ani z pustymi naczyniami.
Aby uniknąć uszkodzenia naczyń i płyty
ceramicznej, należy uważać, aby z garn-
ków lub patelni nie wygotowała się ich za-
wartość.
Opis urządzenia
Układ płyty
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
145 mm
145 mm
180 mm
180 mm
1 2 3
6 5 4
1. Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
2. Pojedyncze pole grzejne o mocy 1700 W
3. Pokrętła do obsługi pól grzejnych płyty
4. Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
5. Wskaźnik ciepła resztkowego
6. Pojedyncze pole grzejne o mocy 1700 W
Przyporządkowanie pokręteł
1
2
3
4
1
2
3
4
Pokrętła
Moc grzania można ustawić w zakresie od 1
do 9.
1 Najniższa moc grzania
progress 3
9 Najwyższa moc grzania
0 Pozycja WYŁ.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego zapala się, gdy
dowolne pole grzejne jest gorące.
Ostrzeżenie! Zagrożenie poparzeniem
ciepłem resztkowym. Po wyłączeniu
urządzenia pola grzejne wychładzają się
stopniowo. Obserwować wskaźnik
ciepła resztkowego.
Ciepło resztkowe można wykorzystać
do topienia lub podtrzymywania tempe-
ratury potraw.
Używanie urządzenia
Ustawianie mocy grzania
Przy włączaniu pola grzejnego może się
rozlegać krótkotrwałe szumienie. Zjawi-
sko to występuje we wszystkich płytach
ceramicznych i nie ma ono żadnego ne-
gatywnego wpływu na działanie ani ży-
wotność urządzenia.
Moc grzania Pokrętło Ustawienie pokrętła
Zwiększenie
Obrócić w kierunku zgodnym z ru-
chem wskazówek zegara
1 - 9
Zmniejszenie
Obrócić w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara
9 - 1
Wyłączenie 0
1. Przy gotowaniu wody lub duszeniu mięsa
należy ustawić wyższą moc grzania.
2. Przy pojawieniu się pary lub rozgrzaniu
oleju lub tłuszczu należy zmniejszyć moc
grzania.
3. Aby zakończyć process gotowania, prze-
stwić pokrętło w położenie WYŁ.
Porady do gotowania i pieczenia
Informacja dotycząca akrylamidów
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na-
ukowej, intensywne przyrumienianie po-
traw, zwłaszcza zawierających skrobię,
może stwarzać ryzyko dla zdrowia z
uwagi na obecność akrylamidów. Z tego
powodu zaleca się, aby potrawy goto-
wać i piec w jak najniższych temperatu-
rach i unikać ich nadmiernego przyru-
mieniania.
Naczynia kuchenne
Dobre naczynia można rozpoznać po ich
dnie. Dno naczynia powinno być jak naj-
bardziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emaliowanej
lub z dnem aluminiowym lub miedzianym
mogą pozostawić na płycie ceramicznej
przebarwienia, które będą trudne lub na-
wet niemożliwe do usunięcia.
Oszczędność energii
4 progress
Przed włączeniem pola grzejnego należy
zawsze ustawić na nim najpierw naczy-
nie.
W miarę możliwości należy stosować
pokrywki na garnkach.
Pole grzejne należy wyłączyć jeszcze
przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być do-
brany do wielkości pola grzejnego.
Przykładowe zastosowanie urządzenia
Dane przedstawione w poniższej tabeli mają
wyłącznie charakter orientacyjny.
Moc grzania Proces gotowa-
nia
Przeznaczenie Czas Wskazówki /
Porady
0 Pozycja WYŁ.
1 Podtrzymywanie
temperatury po-
traw
Podtrzymywanie
temperatury ugo-
towanych potraw
według potrzeb Pod przykryciem
1 - 2 Topienie Sos holenderski,
topienie masła,
czekolady, żelaty-
ny
5-25 minut Od czasu do cza-
su wymieszać
Zagęszczanie po-
traw
Puszyste omlety,
jajka pieczone
10-40 minut Gotować pod
przykrywką
2-3 Gotowanie na ni-
skiej mocy grzania
Gotowanie ryżu i
potraw na bazie
ryżu, podgrzewa-
nie gotowych po-
traw
25-50 minut Wlać przynajm-
niej dwukrotnie
więcej wody niż
ryżu, potrawy
mleczne mieszać
w czasie gotowa-
nia
3-4 Gotowanie na pa-
rze Duszenie
Gotowanie wa-
rzyw, ryb na pa-
rze, duszenie mię-
sa
20-45 minut Przy gotowaniu
warzyw na parze
wlać tylko odrobi-
nę wody (kilka ły-
żeczek)
4-5 Gotowanie Gotowanie ziem-
niaków na parze
20-60 minut Stosować mało
wody tzn. maks.
¼ litra wody na
750 g ziemnia-
ków
Gotowanie po-
traw, zup, mięsa
duszonego w
większej ilości
60-150 minut Do 3 litrów wody
+ składniki
6-7 Delikatne smaże-
nie potrawy
Smażenie eska-
lopków, cordon
bleu, kotletów,
bryzoli, wątróbki,
kiełbasy, jajek, na-
leśników, pącz-
ków, przygotowa-
nie zasmażki
Dobre wysmaże-
nie potrawy
Obrócić po upły-
wie połowy czasu
progress 5
Moc grzania Proces gotowa-
nia
Przeznaczenie Czas Wskazówki /
Porady
7-8 Mocne wysmaże-
nie potrawy
Zapiekanki mięs-
ne, schabowe,
steki, makaron
naleśnikowy (do
zup)
5-15 minut na pa-
telnię
Obrócić po upły-
wie połowy czasu
9 Gotowanie Ob-
smażanie Piecze-
nie na głębokim
tłuszczu
Gotowanie dużej ilości wody, makaronów, duszenie mięsa
(gulasz, mięso tuszone w sosie własnym), frytki smażone na
głębokim tłuszczu
Czyszczenie i konserwacja
Ostrzeżenie! Ryzyko doznania oparzeń
z powodu ciepła resztkowego
Ostrzeżenie! Ostre przedmioty i
ścierne materiały do czyszczenia mogą
spowodować uszkodzenie urządzenia.
Urządzenie należy czyścić wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Ostrzeżenie! Pozostawianie na
urządzeniu resztek środków
czyszczących prowadzi do jego
uszkodzenia. Należy je usuwać przy
użyciu wody z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Czyszczenie płyty po każdym użyciu
1. Przetrzeć płytę wilgotną ściereczką z nie-
wielką ilością płynu do mycia naczyń.
2. Wytrzeć urządzenie do sucha przy po-
mocy miękkiej szmatki.
Usuwanie resztek jedzenia
1. Resztki usunąć przy pomocy skrobaka,
który należy trzymać pod kątem w sto-
sunku do powierzchni indukcyjnej płyty
witroceramicznej.
2. Usunąć resztki przesuwając ostrze skro-
baka po powierzchni płyty.
3. Przetrzeć płytę suchą ściereczką z nie-
wielk
ą ilością płynu do mycia naczyń.
4. Wytrzeć urządzenie do sucha przy po-
mocy miękkiej szmatki.
Usunąć
Typ zabrudzenia bezzwłocznie gdy urządzenie wysty-
gło
przy pomocy
cukier, potrawy zawie-
rające cukier
tak --- skrobak *
plastyk, folia aluminio-
wa
tak --- skrobak *
Osady kamienia i smugi
wody
--- tak środek do czyszczenia
powierzchni witrocera-
micznych lub wykona-
nych ze stali nierdzewnej
*
rozlany tłuszcz --- tak środek do czyszczenia
powierzchni witrocera-
micznych lub wykona-
nych ze stali nierdzewnej
*
6 progress
Usunąć
Typ zabrudzenia bezzwłocznie gdy urządzenie wysty-
gło
przy pomocy
Metaliczne, połyskliwe
przebarwienia
--- tak środek do czyszczenia
powierzchni witrocera-
micznych lub wykona-
nych ze stali nierdzewnej
*
* Skrobaki i środki czyszczące do materiałów
witroceramicznych i ze stali nierdzewnej
można kupić w specjalistycznych sklepach
Usunąć trudne do usunięcia resztki przy
pomocy środka do czyszczenia po-
wierzchni witroceramicznych lub wyko-
nanych ze stali nierdzewnej.
Zarysowania lub ciemne plamy na po-
wierzchni witroceramicznej, których nie
da się usunąć, nie mają wpływu na
sprawność pracy płyty.
Rozwiązywanie problemów
Usterka Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Pola grzejne nie działają. Nie została ustawiona moc grza-
nia.
Ustawić moc grzania.
Bezpiecznik w instalacji domo-
wej (w skrzynce z bezpiecznika-
mi) uległ przepaleniu.
Sprawdzić bezpiecznik. W przy-
padku powtarzającego się wy-
bijania bezpieczników należy
wezwać wykwalifikowanego
elektryka.
Wskaźnik ciepła resztkowego
nie działa.
Pole grzejne było włączone tylko
przez krótki okres czasu i dlate-
go jeszcze się nie rozgrzało.
Jeśli pole grzejne jest gorące,
skontaktować się z Działem Ob-
sługi Klienta.
Jeśli powyższe wskazówki nie pomogą
w usunięciu problemu, należy skontak-
tować się ze sprzedawcą urządzenia lub
Działem Obsługi Klienta.
Ostrzeżenie! Naprawy urządzenia
mogą być przeprowadzane wyłącznie
przez wykwalifikowanego pracownika
autoryzowanego serwisu. Niefachowe
naprawy stwarzają poważne zagrożenia
dla użytkownika.
W przypadku, gdy usterka wynikła
wskutek nieprawidłowego używania
urządzenia, wizyta pracownika serwisu
lub sprzedawcy może być powiązana z
pewnymi kosztami, także w okresie
gwarancyjnym.
Utylizacja
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
progress 7
Instrukcja instalacji
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Ostrzeżenie! Należy koniecznie je
przeczytać!
Należy przestrzegać ustaw, rozporządzeń,
dyrektyw oraz norm obowiązujących w kraju
użytkowania urządzenia(przepisy bezpie-
czeństwa, utylizacja przeprowadzana zgod-
nie z przepisami itp.). Instalację urządzenia
mogą wykonywać jedynie wykwalifikowani
elektrycy. Należy zachować minimalne od-
stępy od innych urządzeń. Przy instalacji na-
leży przewidzieć zabezpieczenie przed pora-
żeniem prądem; przykładowo przy umie-
szczaniu szuflad bezpośrednio pod urządze-
niem należy je odizolować w odpowiedni
sposób. Krawędzie blatu roboczego należy
zabezpieczyć po przycięciu przed wilgocią
za pomocą odpowiedniego uszczelnienia.
Między blatem roboczym a urządzeniem nie
mogą występować ż
adne przerwy. Przy za-
budowie urządzenia należy zabezpieczyć je-
go dolną partię przed wilgocią i parą pocho-
dzącą na przykład ze zmywarki bądź piekar-
nika. Nie montować urządzenia przy
drzwiach ani pod oknami. W przeciwnym ra-
zie otwarcie okna lub drzwi może spowodo-
wać przesunięcie naczynia z pola grzejnego.
Ostrzeżenie! Zagrożenie porażeniem
prądem elektrycznym.
Zaciski przyłącza elektrycznego urzą-
dzenia są pod napięciem.
•Należy sprawić, aby na zaciskach
przyłącza elektrycznego nie występo-
wało napięcie.
•Podłączenie należy wykonać zgodnie
ze schematem obwodowym.
•Należy przestrzegać zasad bezpie-
czeństwa elektrotechniki.
•Należy zapewnić odpowiednie zabez-
pieczenie przed porażeniem prądem i
wykonać prawidłową instalację.
•Podłączenie urządzenia do prądu mo-
że wykonać wyłącznie wykwalifikowa-
ny elektryk.
Ostrzeżenie! Zagrożenie porażeniem
prądem elektrycznym.
•Luźne lub niewłaściwe połączenie
gniazdka i wtyczki może być przyczy-
ną przegrzania zacisków.
Zaciski elektryczne urządzenia należy
zamontować prawidłowo przy pomo-
cą wykwalifikowanego elektryka.
Na przewodach należy zastosować
zaciski beznaprężeniowe.
Przy jedno - lub dwufazowym podłą-
czaniu urządzenia należy koniecznie
używać odpowiednich przewodów
zasilających typu H05BB-F o wytrzy-
małości temperaturowej 90°C (lub
większej).
Uszkodzony przewód zasilający urzą-
dzenia należy wymienić na nowy (typu
H05BB-F o wytrzymałości temperatu-
rowej 90°C lub wyższej). Ten drugi
przewód można nabyć w Dziale Ob-
sługi Klienta.
W instalacji elektrycznej należy zastosowa
ć
rozłącznik pozwalający na odcięcie wszyst-
kich faz od prądu przy rozwarciu styków wy-
noszącym minimum 3 mm. Jako odpowied-
nie urządzenia odcinające spod zasilania
uważa się wyłączniki automatyczne, bez-
pieczniki topikowe (typu wykręcanego - na-
leży je wyjąć z oprawki), wyłączniki różnico-
wo-prądowe (RCD)i styczniki.
8 progress
Montaż
min.
50mm
min. 500mm
1
2
560+1
490+1
600
R5
progress 9
P E E 2011
PAS 6100 E
5,8 kW
949 592 998
230 V 50 Hz
PROGRESS
Serwis
W przypadku usterki należy najpierw spraw-
dzić, czy można samodzielnie usunąć prob-
lem przy pomocy instrukcji obsługi (patrz roz-
dział "Co robić jeśli…").
Jeżeli usunięcie usterki we własnym zakresie
jest niemożliwe, należy skontaktować się z
Działem Obsługi Klientów lub autoryzowa-
nym serwisem.
W celu udzielenia Państwu szybkiej pomocy,
potrzebne nam są następujące informacje:
Opis modelu
Numer produktu (PNC)
–Numer seryjny
(S.N. - patrz tabliczka znamionowa)
–Rodzaj usterki
Wszelkie komunikaty o błędzie wyświetla-
ne przez
urządzenie
–Kod składający się z trzech znaków - cyfr
i liter
zapisany w rogu ceramiki
10 progress
progress 11
867201668-B-052008
www.progress-hausgeraete.de
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Progress PAS6100E Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi