Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Obsługa urządzenia 5
Porady i wskazówki dotyczące gotowania i
pieczenia 9
Czyszczenie i konserwacja 10
Co robić, jeśli urządzenie nie pracuje
prawidłowo … 11
Utylizacja 13
Instrukcja instalacji 13
Serwis 15
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ostrzeżenie! Należy stosować się do
zaleceń podanych w niniejszej instrukcji.
W przeciwnym wypadku powstałe
uszkodzenia nie będą objęte gwarancją.
Przeznaczenie urządzenia
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
•Włączonego urządzenia nie wolno zosta-
wiać bez nadzoru.
•Urządzenie może być używane tylko do
gotowania i pieczenia potraw na użytek
domowy.
•Urządzenia nie wolno używać jako po-
wierzchni roboczej ani skł
adować na nim
przedmiotów.
• Zabrania się dokonywania przeróbek lub
modyfikacji urządzenia.
•Na urządzeniu lub w jego pobliżu nie wolno
umieszczać ani przechowywać żadnych
palnych cieczy ani łatwopalnych bądź to-
pliwych materiałów (jak np. folia plastiko-
wa, przedmioty z aluminium lub tworzywa
sztucznego).
Bezpieczeństwo dzieci
•Małe dzieci nie powinny zbliżać się do
urządzenia.
• Starsze dzieci mogą obsługiwać urządze-
nie wyłącznie pod nadzorem osób doro-
słych.
• W celu uniknięcia przypadkowego włącze-
nia urządzenia przez dzieci lub zwierzęta
domowe, zalecamy włączenie zabezpie-
czenia przed dziećmi.
Ogólne warunki bezpieczeństwa
•Urządzenie może być zainstalowane i
podłączone tylko przez wykwalifikowane-
go i autoryzowanego instalatora.
•Urządzenia do zabudowy mogą by
ć eks-
ploatowane wyłącznie po ich zabudowa-
niu w odpowiednich meblach i blatach ku-
chennych, które spełniają wymagania od-
powiednich norm.
• W przypadku awarii urządzenia lub uszko-
dzenia powierzchni witroceramicznej (pęk-
nięcie, zarysowanie lub rysa), urządzenie
należy wyłączyć oraz odłączyć od źródła
zasilania tak, aby zapobiec ryzyku poraże-
nia prądem elektrycznym.
•Naprawy urządzenia mogą być przepro-
wadzane tylko przez wykwalifikowanego i
autoryzowanego serwisanta.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
•Usunąć naklejki i folię z płyty witrocera-
micznej.
•Nieostrożna eksploatacja urządzenia mo-
że być przyczyną poparzeń.
•Przewody urządzeń elektrycznych nie mo-
gą dotykać gorących powierzchni urzą-
dzenia lub rozgrzanych naczyń kuchen-
nych.
• Mocno rozgrzane tłuszcze i oleje mog
ą łat-
wo zapalić się. Ostrzeżenie! Ryzyko poża-
ru!
•Po zakończeniu gotowania należy wyłą-
czyć pola grzewcze.
• Osoby z rozrusznikami serca powinny za-
chować dystans co najmniej 30 cm między
górną częścią ciała a włączonymi polami
grzejnymi.
• Ryzyko oparzeń! Nie kłaść na powierzchni
grzewczej przedmiotów z metalu, np. no-
ży, widelców, łyżek i pokrywek, ponieważ
mogą się one stać gorące.
2 progress