IKEA OV B01 B Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

OV B01 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 01057
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla
(może zostać obniżony)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Przycisk programatora długości czasu
pieczenia
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądanej temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w
momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
PROGRAMATOR DŁUGOŚCI CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut.
Aby zaprogramować długość czasu pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy
wykonać pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a
następnie ustawić na żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia,
piekarnik się wyłącza, a programator znajduje się w pozycji “0”. Aby korzystać z
piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania długości czasu pieczenia, należy
sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w pozycji .
Uwaga: Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika.
Aby włączyć piekarnik, należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować długość czasu
pieczenia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Funkcja do przyrządzania dowolnej potrawy na danym poziomie. Podgrzać piekarnik
do żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia
ustawionej temperatury. Zaleca się stosowanie drugiego lub trzeciego poziomu do
pieczenia. Funkcja ta nadaje się również do podgrzewania mrożonek; Należy
przestrzegać wskazówek dot. przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek.
WENTYLATOR
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich), pizzy na pojedynczym
lub podwójnym poziomie. W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Nagrzewać piekarnik przez 3 - 5 min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Przy pieczeniu mięsa
zaleca się wlać nieco wody do tacki umieszczonej na pierwszym poziomie Pozwoli to
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę w
czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie). Podczas pieczenia, drzwi
piekarnika muszą być zamknięte. Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do
ociekacza na pierwszej półce. W ten sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie
się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Funkcji tej można używać do przyspieszenia rozmrażania żywności w temperaturze
pokojowej. Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TABELE PIECZENIA
PRZEPIS ZATRZYM ROZGRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160-180 35 - 55 ruszt + forma
Herbatniki/Ciasteczka X 3 170 - 180 15 - 40 taca do pieczenia
Bezy X 3 180 30 - 40 taca do pieczenia
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone
paluszki
X 3 180 - 200 20 - 30 taca do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 taca do pieczenia
Baranina/cielęcina/
wołowina/wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
X 2 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Lasagna/Zapiekany
makaron/Cannelloni/
Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55
ruszt + naczynie
żaroodporne
Chleb / Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50
ociekacz lub blacha do
pieczenia
Pizza X 2 230 - 250 7 - 20
ociekacz lub blacha do
pieczenia
Tosty X 4 200 2-5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15-20
ruszt + naczynie
żaroodporne
Grillowane filety i
kawałki ryb
X 3 200 30 - 40
ruszt + naczynie
żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/
Kotlety/Hamburgery
X 4 200 30-50
ruszt+taca do ociekania z
wodą na poziomie 1,
obrócić w połowie
pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
X 1 180 - 200 50 -60
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Słone tarty (tarty
warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa faszerowane
(pomidory, papryki,
cukinie, bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60
ruszt + naczynie
żaroodporne
Słone tarty (tarty
warzywne, quiche)
X 1 & 3 180 - 190 45 - 55
ruszt + naczynie
żaroodporne
Zmienić poziomy w
połowie pieczenia
Pizze/Focacce X 1 & 3 230 - 250 12 - 30
taca do pieczenia+taca do
ociekania
Zmienić poziomy w
połowie pieczenia
Herbatniki/Ciasteczka - 1 & 3 170 - 180 20 -40
taca do pieczenia+taca do
ociekania
Zmienić poziomy w
połowie pieczenia
Bezy - 1 & 3 180 35 - 45
taca do pieczenia+taca do
ociekania
Zmienić poziomy w
połowie pieczenia
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone
paluszki
- 1 & 3 180 - 200 20 - 40
taca do pieczenia+taca do
ociekania
Zmienić poziomy w
połowie pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65
ruszt+taca do ociekania z
wodą na poziomie 1
Pieczone ziemniaki - 3 200 45 - 55 taca do ociekania
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40
ruszt+taca do ociekania z
wodą na poziomie 1
Udziec jagnięcy/
Golonka
- 3 200 55 - 70 ruszt + ociekacz
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA OV B01 B Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla