Dometic Classic, Consul Ogólne wskazówki bezpieczeństwa
227
Należy używać długich zapałek lub odpowiedniego zapalacza.
W trakcie zapalania należy obserwować otwory wylotowe gazu.
Nie należy zapalać palnika bez bezpośredniego kontaktu wzro-
kowego.
Należy szybko wycofać rękę zaraz po odpaleniu palnika.
Przy użytkowaniu grilla walizkowego należy mieć na sobie od-
powiednią odzież.
Nie należy nosić luźnych, powiewnych części garderoby, które
mogą zająć się ogniem.
Przed dotknięciem grilla walizkowego gołymi rękoma należy po-
zostawić go do ostygnięcia do temperatury otoczenia.
Popękane lub uszkodzone węże należy natychmiast wymienić.
Nigdy nie wolno zmieniać dyszy, iniektora lub palnika.
A
UWAGA!
Nigdy nie należy używać rusztu bez rynienki.
Gorące części urządzenia nie powinny mieć kontaktu z tłusz-
czem, wodą lub innymi substancjami płynnymi.
Nie wolno transportować gorącego urządzenia.
Zastosowanie płyt kuchennych (tylko w urządzeniu typu Classic):
Należy używać jedynie garnków i patelni o płaskim dnie oraz
średnicy od 10 do 20 cm.
Podczas gotowania należy zwrócić uwagę, aby garnki i patelnie
stały stabilnie.
Uchwyty garnków oraz patelni nie mogą wystawać poza grill
walizkowy. Uchwyty należy odwrócić do środka. W ten sposób
ograniczone zostanie niebezpieczeństwo rozlania zawartości,
zapalenia materiałów łatwopalnych oraz ciężkich oparzeń.
Należy postępować bardzo ostrożnie w przypadku podgrzewa-
nia tł
uszczu bądź oleju. Zarówno tłuszcz, jak i olej mogą przy
zbyt intensywnym podgrzaniu ulec zapaleniu.
Aby uniknąć tworzenia się pary wodnej, należy używać jedynie
suchych ścierek do garnków. Zamiast ścierek do garnków nie
wolno używać ręczników i tym podobnych, ponieważ mogą one
ulec zapaleniu.
Grilla walizkowego nie wolno nigdy używać bez nadzoru. Kipią-
ce garnki mogą spowodować powstanie dymu i pożaru.