Russell Hobbs 18274-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi
42
Zapoznaj się z instrukcją i odłóż w znane Ci miejsce. Jeśli komuś przekażesz urządzenie, załącz
także instrukcję. Rozpakuj urządzenie, zachowaj opakowanie w okresie użytkowania urządzenia.
wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Urządzenie może być używane tylko przez osoby dorosłe, lub pod nadzorem osoby dorosłej.
ywaj i przemieszczaj urdzenie poza zasięgiem dzieci.
2 Nie zanurzać uchwytu w jakimkolwiek płynie; nie używać w łazience, blisko wody,
ani na zewnątrz.
3 Ostrze rozdrabniacza jest ostre i obraca się z dużą prędkością.
4 Dlatego, w celu uniknięcia poważnych obrażeń:
a) nie włącz, zanim ostrze nie znajdzie się w pojemniku z żywnością
b) wyłączyć przed wyjęciem ostrza z pojemnika z żywnością
c) nie dotykać ostrza, nawet w trakcie czyszczenia
d) włączać wtyczkę do sieci bezpośrednio przed używaniem urządzenia
e) odłączyć natychmiast po użyciu
f) odłączyć od sieci przed demontażem i/albo czyszczeniem
g) odłączyć od sieci przed zakładaniem z zdejmowaniem trzonka
h) nie pozostawiać włączonego blendera bez nadzoru
5 Nie używać rozdrabniacza do gorącego oleju - olej nawet umiarkowanie gorący może
spowodować poważne oparzenia.
6 Ostrożnie obchodzić się z siekaczem.
7 Trzymać w ręku tylko elementy plastikowe - nie dotykać części metalowych.
8 Nie napełniać dzbanka składnikami gorętszymi, które mogą stwarzać problemy (tj. zalecana
temperatura płynów poniżej 4C).
9 Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uważać na ostrza.
10 Nigdy nie pozwalaj, aby przewód zwisał przez krawędź stołu lub blatu lub mógł zostać
zaczepiony.
11 Urządzenie nie powinno być blisko kuchenek, płyt grzejnych i palników.
12 Nie używaj innych akcesoriów od dostarczonych z urządzeniem.
13 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
14 Nie zawijać kabla wokół blendera.
15 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
16 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
zakładanie/zdejmowanie przystawek
1 Przed zakładaniem lub zdejmowaniem przystawek odłączyć urządzenie od sieci
2 Aby założyć przystawkę, wcisnąć ją w koniec uchwytu.
3 Aby zdjąć przystawkę, nacisnąć przyciski na boku uchwytu i wyciągnąć przystawkę z
uchwytu.
wyłącznik 4
4 Naciśnięcie wącznika uruchamia silnik, zwolnienie go zatrzymuje.
regulacja prędkości
5 Obrócić urdzenie regulacji prędkości na żądaną prędkość.
6 Zakres prędkości od 1 (mała) do 8 (duża).
7 Rozdrabniacz powinien pracować z dużą prędkością.
8 W przypadku trzepaczki, najpierw prędkość powinna być mała, do zamieszania składników,
potem dużą do miksowania. Trzepaczka na małej prędkości idealnie nadaje się do majonezu.
43
9 Dzbanek z siekaczem mogą być stosowane do grubszego siekania przy małej prędkości i
drobnego siekania w dużej prędkości. Mniejsze prędkości umożliwiają lepszą kontrolę
rezultatu siekania.
10 Nie używać rozdrabniacza w sposób ciąy dłużej jak 2 minuty, trzepaczki dłużej jak 5 minut,
siekacza dłużej jak 30 sekund; silnik powinien stygnąć przez 2 minuty przed ponownym
włączeniem.
rozdrabniacz
11 Olnie, rozdrabniacz może wykonywać wszystkie funkcje zwyczajnego blendera,
szybciej i z łatwiejszym zmywaniem - w kielichu można zrobi majonez, koktajle
mleczne, napoje owocowe. Składniki można miesz, ucierać na masę i puree w misce
albo garnku, w którym będą gotowane.
12 Obojętnie, jaki pojemnik będzie użyty, musi zostać ustawiony na stabilnej, płaskiej
powierzchni i dodatkowo przytrzymany ręką, żeby nie przesuwał się na powierzchni
roboczej.
13 Nie należy zanurzać rozdrabniacza poniżej poziomu równoległej nasadki.
gorące płyny
15 Rozdrabniacz jest odporny na temperatury zbliżone do punktu wrzenia. Przy używaniu w
gorącym płynie, nie dopuszczać do działania pod kątem w stosunku do powierzchni - płyn
może wytrysnąć poza miskę/garnek/pojemnik.
16 Nie używać rozdrabniacza do gorącego oleju - olej nawet umiarkowanie gorący może
spowodować poważne oparzenia. O ile dość gorąca woda nie wyrządzi szkody, olej
rozgrzany do takiej samej temperatury może spowodować bolesne oparzenia. O ile wody
można się szybko pozbyć i ochłodzić skórę, olej przylega do skóry i powoduje tworzenie bąbli.
trzepaczka
17 Olnie mówiąc, o ile rozdrabniacz ma pełnić rolę blendera, to trzepaczka może zastępować
trzepaczkę balonową, wszystkie zastępują pracę ręczną..
18 Nadaje się dobrze do delikatniejszych zadań kuchennych.
19 Jest znakomita do majonezów, bezów i ubijania jajek.
20 Wcisnąć trzepaczkę w dno chwytacza trzepaczki.
21 Żeby zdjąć trzepaczkę, zwyczajnie ją wyciągnąć z chwytacza.
, Nie należy zanurzać trzepaczki powyżej poziomu chwytacza trzepaczki.
dzbanek i siekacz
22 Dzbanek i siekacz może mieć zastosowanie minirobota kuchennego.
23 Można również otrzymać bułkę tar, mielić orzechy i suszone warzywa.
24 Wączyć uchwyt z zasilania.
25 Przytrzymać plastikową część siekacza – palce daleko od ostrzy..
26 Nałożyć na wrzeciono znajdujące się w dole dzbanka.
27 Dodać wszystkie składniki - nie napełniać powyżej oznaczenia 1000ml.
28 Zyć pokrywę dzbanka - górna część siekacza pasuje w element napędzający w dole
pokrywy.
29 Zamocować uchwyt w górze pokrywy dzbanka.
30 Używać siekacza impulsowo przez kilka sekund z przerwami, inaczej ryzykuje się nadmierne
rozdrobnienie żywności.
rysunki
1 regulacja prędkości
2 wyłącznik
3 uchwyt
4 przycisk
5 chwytacz trzepaczki
6 trzepaczka
7 rozdrabniacz
8 ostrze
9 pokrywa dzbanka
10 dzbanek
11 uchwyt
12 wrzeciono
13 podkładka antypoślizgowa
14 kielich
15 siekacz
44
31 Odłączyć uchwyt od prądu, a następnie zdjąć z pokrywy.
32 Powoli podnieść pokrywę - resztki żywności z pokrywy powinny wpadać do dzbanka.
33 Podnieść siekacz chwytając za jego część plastikową.
34 Do przechowania, rolę pokrywy może pełnić podkładka antypoślizgowa.
kielich
35 Napełniać kielich tylko do poziomu 1000ml, aby zapobiec ucieczce zawartości.
36 Ustawić na stabilnej, płaskiej powierzchni i przytrzymać wolną ręką.
37 Nie unosić ponad powierzchnię roboczą i nie trzymać go w ręku, jeśli się wyślizgnie, grozi
poranieniem.
38 Do przechowania, rolę pokrywy może pełnić podkładka antypoślizgowa.
konserwacja i obuga
39 Czyścić urządzenie po każdym użyciu.
40 Wyłączyć urządzenie i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
41 Bardzo uwać na ostrza, nie dotykać ich ręką, użyć nylonowej szczoteczki do
zmywania.
42 Powierzchnię uchwytu wytrzeć miękką wilgotną ściereczką.
43 Nigdy nie zanurzać uchwytu w wodzie lub innych płynach.
44 Ostrze rozdrabniacza wymyć gorącą wodą z detergentem do naczyń przy pomocy
szczoteczki nylonowej.
45 Trzepaczka, kielich, dzbanek i podkładki antypoślizgowe mogą być myte w ciepłej wodzie z
detergentem do naczyń.
46 Wytrzeć chwytak trzepaczki i pokrywę dzbanka wilgotną szmatką.
47 Starać się ich nie zamoczyć, w środku są przekładnie trzepaczki i dzbanka.
48 Nigdy nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie, lub w innym płynie.
49 Nie używaj do czyszczenia urządzenia szorstkich i ściernych środków czyszczących.
symbol kubła na śmieci
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące
się w urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być
zagrożeniem dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
h = garść
c = ząbek(ki)
pesto z kolendry
2 h liście kolendry
2 c czosnek
60 g orzeszki pinii
125 m oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej
miski. Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na
topping: średnia. Na sos do makaronu: rzadka.
przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550931
1 / 1

Russell Hobbs 18274-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi