Russell Hobbs 21500-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi
42
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej
sprawności fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby
niemające doświadczenia lub znajomości urządzenia, jeżeli
odbywa się to pod nadzorem / z instruktażem, oraz są świadome
istniejących zagrożeń.
•Dzieci nie powinny używać lub bawić się urządzeniem.
•Przechowuj urządzenie i przewód zasilania w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
& Aby uniknąć obrażeń, przy opróżnianiu miski i czyszczeniu,
ostrożnie obchodź się z nożami.
$ Nie wlewaj gorącego płynu (powyżej 40°C), gwałtownie
wytworzona para wodna może go wyrzucić.
2 Niewłaściwe użytkowanie urządzenia me spowodować
obrażenia ciała.
3 Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem urządzenia,
wyjmij wtyczkę z gniazdka.
4 Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
5 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie wkładaj uchwytu w ciecz.
6 Nie używać rozdrabniacza do gorącego oleju - olej nawet umiarkowanie gorący może
spowodować poważne oparzenia.
7 Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uważać na ostrza.
8 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urdzeniem.
9 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
10 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
5 ZAKŁADANIE/ZDEJMOWANIE PRZYSTAWEK
1 Przed zakładaniem lub zdejmowaniem przystawek oączyć urządzenie od sieci
2 Wciśnij końcówkę uchwytu w nasadkę i przekręć uchwyt w prawo.
3 Aby zdjąć nasadkę, przekręć uchwyt w lewo i wyjmij go z nasadki.
C ĄCZENIE
4 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
5 Naciśnięcie wyłącznika uruchamia silnik, zwolnienie go zatrzymuje.
43
[
C REGULACJA PRĘDKOŚCI
6 Obrócić urdzenie regulacji prędkości na żądaną prędkość (min – max).
7 Rozdrabniacz powinien pracować z dużą prędkością.
8 W przypadku trzepaczki, najpierw prędkość powinna być mała, do zamieszania składników,
potem dużą do miksowania.
9 ywając siekacz stosuj niskie prędkości dla grubszych kawałków i większe prędkości do
drobnego siekania.
10 ywać siekacza impulsowo przez kilka sekund z przerwami, inaczej ryzykuje się nadmierne
rozdrobnienie żywności.
11 Pracuj ubijaczem na prędkości niskiej do średniej - istnieje ewentualność nadmiernego ubicia.
12 Pracując tarc, stosuj prędkości od niskiej do średniej.
T nasadka maksymalny czas pracy czas odpoczynku urządzenia
rozdrabniacz 10 sekund 10 sekund
trzepaczka 3 minuty 3 minuty
siekacz 30 sekund 30 sekund
ubijacz 90 sekund 90 sekund
tarcza 15 sekund 15 sekund
C ROZDRABNIACZ
13 Ogólnie, rozdrabniacz może wykonywać wszystkie funkcje zwyczajnego blendera, szybciej i
z łatwiejszym zmywaniem. Składniki można miesz, ucierać na masę i puree w misce albo
garnku, w którym będą gotowane.
14 Obojętnie, jaki pojemnik będzie użyty, musi zostać ustawiony na stabilnej, płaskiej
powierzchni i dodatkowo przytrzymany ręką, żeby nie przesuwał się na powierzchni
roboczej.
15 Nie należy zanurzać rozdrabniacza poniżej poziomu równoległej nasadki.
16 Przy używaniu w gorącym płynie, nie dopuszczać do działania pod kątem w stosunku do
powierzchni - płyn może wytrysnąć poza miskę/garnek/pojemnik.
17 Nie włączać, zanim ostrze nie znajdzie się w pojemniku z żywnością.
18 Wyłączyć przed wyjęciem ostrza z pojemnika z żywnością.
C TRZEPACZKA
19 Ogólnie mówiąc, o ile rozdrabniacz ma pełnić rolę blendera, to trzepaczka może zastępować
trzepaczkę balonową, wszystkie zastępują pracę ręczną..
20 Wcisnąć trzepaczkę w dno chwytacza trzepaczki.
21 Żeby zdjąć trzepaczkę, zwyczajnie ją wyciągnąć z chwytacza.
, Nie należy zanurzać trzepaczki powyżej poziomu chwytacza trzepaczki.
O Z DZBANKIEM
22 Do rozdrabniania składników stosuj siekacz.
23 Do bicia śmietany, jajek, jajek z cukrem stosuj ubijaczkę.
24 Wciśnij podporę w wierzch ubijacza/siekacza aż do zatrzaśnięcia.
25 Włóż podporę do środka dzbanka, na wrzeciono.
26 Zóż pokrywę na dzbanek i obróć ją w lewo, aby zablokować.
instrukcja
rysunki
1 osłona ostrza
2 regulacja prędkości
4 wyłącznik
3 uchwyt
4 rozdrabniacz
5 ostrze
6 górna powierzchnia
7 chwytacz trzepaczki
8 trzepaczka
9 ubijacz
10 podpora
11 siekacz
12 dzbanek
13 wrzeciono
14 podkładka antypoślizgowa
15 krajalnica
16 tarcza
17 tarka
18 pokrywa
19 rura
20 podajnik
21 popychacz
` można myć w zmywarce
44
27 Zóż uchwyt na pokrywę i obróć go w prawo.
28 Nałóż podajnik na rurę.
29 Wadaj składniki w rurę i przeciskaj je do dołu popychaczem.
s Z TARCZĄ
30 Włóż podporę do środka dzbanka, na wrzeciono.
31 Nałóż tarczę na wierzch podpory.
32 Do krojenia, ostrze do krojenia powinno być na górze.
33 Do grubego tarcia, zęby rozdrabniacza powinny być na górze.
34 Załóż pokrywę na dzbanek i obróć ją w lewo, aby zablokować.
35 Załóż uchwyt na pokrywę i obróć go w prawo.
36 Wkładaj składniki w rurę i przeciskaj je do dołu popychaczem.
37 Do przechowania, rolę pokrywy może pełnić podkładka antypoślizgowa.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
38 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
39 Bardzo uważać na ostrza, nie dotykać ich ręką, użyć nylonowej szczoteczki do zmywania.
40 Powierzchnię uchwytu wytrzeć miękką wilgotną ściereczką.
41 Wytrzeć chwytak trzepaczki i pokrywę dzbanka wilgotną szmatką.
42 Nie zanurzaj tych części, ponieważ znajdują się w nich elementy napędu.
43 Wszystkie inne części możesz umyć ręcznie.
` Te części można myć w zmywarce.
44 Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
45 Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
h = garść
c = ząbek(ki)
pesto z kolendry
2 h liście kolendry
2 c czosnek
60 g orzeszki pinii
125 m oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej
miski. Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na
topping: średnia. Na sos do makaronu: rzadka.
przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550931
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs 21500-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Blendery
Typ
Instrukcja obsługi