przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia
przewodu, należy natychmiast zaprzestać
używania urządzenia.
Nie należy używać urządzenia, jeśli
przewód zasilający był narażony na
gwałtowne szarpnięcia. Nie zawsze
można zauważyć uszkodzenia patrząc
na urządzenie wyłącznie z zewnątrz.
Dlatego przed ponownym użyciem całe
urządzenie powinno zostać sprawdzone
przez wykwali kowanego serwisanta.
Należy uważać, aby przewód zasilający nie
stykał się z gorącymi elementami.
Nie należy pozostawiać przewodu
zasilającego swobodnie zwisającego bez
nadzoru.
Nie zakrywać otworu na grzanki.
Nie wyjmować opiekanego pieczywa ręką,
ani nie wkładać do otworu na grzanki
żadnych przedmiotów, jak np. widelec
czy nóż. Elementy grzewcze są pod
napięciem.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazdka
każdorazowo:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do czyszczenia.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nigdy nie
należy szarpać za przewód.
Urządzenie nie jest przystosowane
do uruchamiania go przy użyciu
zewnętrznego zegara lub odrębnego
systemu zdalnego sterowania.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi
odpowiedzialność ponosi wyłącznie
użytkownik.
Urządzenie przeznaczone jest do
zastosowań domowych lub podobnych,
jak np. w
- biurach lub innych miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz innych
podobnych lokalach (przez klientów);
- pensjonatach.
Ze względów bezpieczeństwa jakiekolwiek
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być wykonywane przez wykwali kowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy to
również wymiany przewodu zasilającego.
Jeśli urządzenie wymaga naprawy,
prosimy wysłać je do jednego z naszych
punktów obsługi klienta. Odpowiednie
adresy znajdują się w karcie gwarancyjnej
w języku polskim.
Instrukcja obsługi
Informacje ogólne
Uwaga! Dźwigienkę można spuścić tylko
wtedy, kiedy urządzenie jest podłączone
do zasilania.
– Różnice w opieczeniu pieczywa mogą
wynikać z różnorodności jego gatunków,
zawartości w nim wilgoci i grubości
grzanek. Chleb należy przechowywać w
odpowiednim opakowaniu i zamknięciu.
– Chleb jednodniowy i czerstwy opieka
się szybciej niż chleb świeży. Opiekanie
ciemnego chleba wymaga nastawienia
opiekacza na wyższe temperatury, niż
te przeznaczone do opiekania chleba
białego.
– Nie należy wkładać do opiekacza za
dużych i za grubych kromek. Grozi to
zaklinowaniem się pieczywa. Grubość
kromki nie powinna przekraczać 14 mm.
W przypadku stwierdzenia usterki oraz
przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenia należy zawsze je wyłączyć z
sieci.
– Jeżeli w otworze zaklinuje się pieczywo,
do wyjęcia go należy użyć tępego
drewnianego przedmiotu (np. uchwytu
szczoteczki). Nie należy dotykać
metalowych części grzejnych urządzenia
w trakcie pracy.
Przed użyciem urządzenia po raz pierwszy
– Wyczyścić dokładnie opiekacz (zob.
punkt „Konserwacja i czyszczenie”).
– Przed pierwszym użyciem opiekacza
należy urządzenie włączyć i uruchomić co
najmniej pięć razy bez chleba, nastawiając
41