urządzenia;
i przed przystąpieniem do czyszczenia. -
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nigdy nie z
należy szarpać za przewód.
Urządzenie nie jest przystosowane, by je z
uruchamiać przy użyciu zewnętrznego
czasomierza lub odrębnego systemu
zdalnego sterowania.
Urządzenie nie jest przeznaczone do z
użytku przez osoby (także dzieci)
o ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy,
chyba że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą z
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
Uwaga z : Nie pozwalać, aby dzieci miały
dostęp do elementów opakowania,
ponieważ mogą one spowodować
zagrożenie, np. uduszenia.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego z
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi
odpowiedzialność ponosi wyłącznie
użytkownik.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku z
domowego, a nie przemysłowego.
Ze względów bezpieczeństwa jakiekolwiek z
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być wykonywane przez wykwali kowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy to
również wymiany przewodu zasilającego.
Jeśli urządzenie wymaga naprawy,
prosimy wysłać je do jednego z naszych
punktów obsługi klienta. Odpowiednie
adresy znajdują się w karcie gwarancyjnej
w języku polskim.
Instrukcja obsługi
Informacja ogólna
Chleb jednodniowy i czerstwy opieka –
się szybciej niż chleb świeży. Opiekanie
ciemnego chleba wymaga nastawienia
opiekacza na wyższe temperatury, niż
te przeznaczone do opiekania chleba
białego.
Nie należy wkładać do opiekacza za –
dużych i za grubych kromek. Grozi to
zaklinowaniem się chleba. Grubość
kromki nie powinna przekraczać 15 mm.
W przypadku stwierdzenia usterki oraz z
przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenia należy zawsze je wyłączyć z
sieci.
Jeżeli w otworze zaklinuje się pieczywo, –
do wyjęcia go należy użyć tępego
drewnianego przedmiotu (np. uchwytu
szczoteczki). Nie wolno dotykać żadnych
metalowych części grzejnych opiekacza.
Różnice stopnia opiekania chleba mogą –
być spowodowane różnorodnością jego
gatunków, zawartością w nim wilgoci i
grubością kromek. Należy pamiętać, aby
chleb przechowywany był w odpowiednim
opakowaniu i zamknięciu.
Przed użyciem po raz pierwszy
Opiekacz powinien być dokładnie –
wyczyszczony (patrz część: Konserwacja
i czyszczenie)
Przed użyciem opiekacza po raz pierwszy, –
należy urządzenie włączyć i uruchomić co
najmniej pięć razy bez chleba, nastawiając
go na najwyższe temperatury.
Po każdym cyklu opiekania „na pusto“ –
należy urządzenie wystudzić przed
ponownym włączeniem.
Uwaga: dźwignia uruchamia się w –
dół tylko wtedy, kiedy włączona jest
wtyczka.
Kiedy włączymy opiekacz po raz –
pierwszy, może wydzielić się z niego
nieznaczny zapach (oraz niewielka ilość
dymu). Nie jest to szkodliwe i zniknie za
chwilę. Należy zapewnić pomieszczeniu
odpowiednią wentylację.
Automatyczny wyłącznik
Urządzenie wyposażone jest w automatyczny
wyłącznik. W przypadku zaklinowania się
pieczywa i uniemożliwienia podniesienia
40