Whirlpool AFB 828/A+ instrukcja

Kategoria
Zamrażarki
Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

9
Urządzenie, które Państwo zakupili, oznaczone symbolem , umożliwia zamrażanie świeżych
i gotowanych produktów, wytwarzanie kostek lodu, przechowywanie mrożonek i produktów zamrożonych.
Zapraszamy Państwa do dokładnego zapoznania się z instrukcją użytkowania, w której znajdziecie Państwo
opis Waszego urządzenia oraz pomocne porady, dotyczące przechowywania produktów spożywczych.
OPIS URZĄDZENIA (Rys.1)
A) Panel sterowania
1. Kontrolka działania urządzenia (lampka zielona)
2. Kontrolka alarmu temperatury (lampka czerwona)
3. Pokrętło do regulacji temperatury wewnętrznej
(termostat)
4. Wyłącznik sygnału dźwiękowego otwartych drzwi
(jeżeli na wyposażeniu)
B) Kosze do zamrażania i przechowywania
zamrożonej żywności.
C) Kosz do przechowywania żywności.
Niektóre modele są wyposażone w pojemniki
z płynem chłodzącym (akumulatory zimna): należy
wyjąć je z tylnej części kosza (C) i umieścić jeden
obok drugiego w koszu.
INSTALACJA
Sprawdzić czy chłodziarka nie jest uszkodzona.
Ewentualne szkody powinny być zgłoszone sprzedawcy w ciągu 24 godzin od dostawy urządzenia. Urządzenie
należy ustawić w suchym miejscu, do którego swobodnie dopływa powietrze, z daleka od źródeł ciepła takich,
jak grzejniki, kuchenki, działanie promieni słonecznych, itp. Jeżeli tego rodzaju montaż jest nieunikniony należy
zachować następujące boczne odległości:
a) między urządzeniem a piecem węglowym lub olejowym: minimum 30 cm
b) między urządzeniem a kuchenką gazową bądź elektryczną: minimum 3 cm
Alternatywą może być umieszczenie między kuchenką a urządzeniem płyt izolacyjnych do nabycia
w specjalnych sklepach. Urządzenie powinno być ustawione na stabilnej, płaskiej powierzchni z
zastosowaniem zaleceń podanych z tyłu wzornika znajdującego się wewnątrz urządzenia.
Przed uruchomieniem urządzenia odczekać kilka godzin: w międzyczasie należy wyczyścić wnętrze zamrażarki
wilgotną gąbką zamoczoną w roztworze wody z octem i zamontować ewentualne dodatkowe wyposażenie
urządzenia.
Uwaga: Należy zapewnić łatwy dostęp do wtyczki urządzenia nawet po zainstalowaniu, aby można było je
łatwo odłączyć od zasilania w razie potrzeby. Jeśli to niemożliwe, należy podłączyć urządzenie do wyłącznika
dwubiegunowego o minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm, zamontowanego w miejscu
łatwo dostępnym.
POŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE I PIERWSZE URUCHOMIENIE
Sprawdzić, czy wartość napięcia podana na tabliczce znamionowej, odpowiada napięciu w Państwa
mieszkaniu.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe, zgodnie z przepisami prawa. Producent zrzeka się
jakiejkolwiek odpowiedzialności z tytułu ewentualnych szkód, jakie mogą ponieść osoby lub
przedmioty, a wynikających z nieprzestrzegania tego przepisu.
Jeżeli urządzenie jest podłączone, a pokrętło termostatu nie jest ustawione na symbolu
, włączy się zielona
i czerwona lampka (1) i (2) (rys. 1). Zielona lampka jest zawsze włączona sygnalizując funkcjonowanie
urządzenia. Czerwona lampka kontrolna pozostanie włączona do chwili osiągnięcia odpowiedniej temperatury
funkcjonowania. Włączy się ponownie, jeżeli temperatura wewnątrz zamrażarki wzrośnie z powodu częstego
otwierania drzwi lub zbyt długiego pozostawiania otwartych drzwi, jak również w przypadku, gdy do urządzenia
zostały włożone dodatkowe produkty przeznaczone do zamrożenia.
ZAPOZNANIE SIĘ Z URZĄDZENIEM
10
REGULACJA TEMPERATURY
Termostat (zob. rys. 1) umożliwia stopniową regulację temperatury. Pozycja
oznacza chwilową przerwę
w funkcjonowaniu. Idealna temperatura do długoterminowego przechowywania mrożonek wynosi -18°C.
W normalnych warunkach (temperatura otoczenia w przedziale od +20°C do +25°C), zaleca się ustawić
wskazówkę pokrętła na pozycji pośredniej. Jeśeli chcą Państwo ustawić temperaturę niższą lub wyższą od
-18°C należy ustawić wskaźnik pokrętła odpowiednio w kierunku wyższej cyfry lub w kierunku pozycji "
".
Przypomina się, że ustawienie termostatu może ulec zmianie na skutek zmiany temperatury otoczenia, ilości
przechowywanej żywności, lokalizacji urządzenia i częstotliwości otwierania drzwi: doświadczenie umożliwi
Państwo dobranie odpowiedniej regulacji do indywidualnych wymagań. W celu sprawdzenia temperatury
zamrożonych produktów należy włożyć termometr (jeżeli na wyposażeniu) między produkty; zwykłe oparcie
termometru o produkty wskazałoby jedynie temperaturę powietrza, która nie pokrywa się z temperaturą
produktu.
OBSŁUGA KOMORY ZAMRAŻARKI
Urządzenie jest wyposażone w alarm dźwiękowy (jeśli jest na wyposażeniu) sygnalizujący pozostawienie
otwartych drzwi.
ZAMRAŻANIE (Rys. 6)
Ilość świeżej żywności, wyrażona w kg, jaka może
zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, przy temperaturze
otoczenia 25°C, jest podana na tabliczce znamionowej.
Nie wolno wkładać ciepłej żywności do zamrażarki;
nie należy ponownie zamrażać uprzednio rozmrożonej
żywności, nawet jeśli rozmrożenie było tylko
częściowe. Należy opakować produkty spożywcze
w folię aluminiową lub plastikową albo włożyć je
do odpowiednich pojemników. Zaopatrzyć tak
przygotowane opakowania w etykietki zawierające
datę zamrożenia oraz zawartość. Komora zamrażarki
jest w stanie utrzymać niską temperaturę, niezbędną
do prawidłowej konserwacji produktów spożywczych,
także w przypadku przerw w zasilaniu przez okres około 15 godzin; Zaleca się jednak, aby w takim okresie nie
otwierać drzwi komory.
Uwaga: Skuteczne funkcjonowanie uszczelnienia drzwi komory uniemożliwia ponowne otwarcie drzwi zaraz po
ich zamknięciu; należy odczekać kilka minut przed ich ponownym otwarciem.
WYTWARZANIE KOSTEK LODU
Napełnić wodą odpowiednie wanienki do ¾ wysokości i umieścić je na najwyższej półce.
Jeżeli wanienki przylgną do powierzchni nie należy ich wyjmować przy użyciu tnących lub ostrych przedmiotów,
które mogłyby uszkodzić urządzenie, lecz należy posłużyć się uchwytem od łyżki.
Uwaga: Kostki lodu lub sople nie powinny być wkładane do ust zaraz po wyjęciu z komory lodowej, gdyż może
to spowodować odmrożenia. Napoje nie powinny być przechowywane w szklanych pojemnikach.
PRZECHOWYWANIE MROŻONEJ ŻYWNOŚCI
W momencie zakupy mrożonej żywności należy się upewnić, że opakowanie jest nienaruszone i czy nie są
obecne wybrzuszenia lub wilgotne plamy. Zaleca się jak najszybsze umieszczenie mrożonek w zamrażalniku
tak, aby uniknąć nadmiernego wzrostu temperatury w trakcie transportu mogącego ujemnie wpłynąć na
świeżość produktu. W każdym razietakie produkty powinny być spożyte przed upływem daty podanej na
opakowaniu.
11
ROZMRAŻANIE
Oto kilka porad:
Warzywa strączkowe przeznaczone do gotowania: nie należy rozmrażać, lecz zanurzyć bezpośrednio
w gotującej się wodzie i dalej gotować jak zwykle.
Mięso (duże kawałki): rozmrozić w komorze chłodziarki nie zdejmując opakowania. Przed przystąpieniem
do gotowania pozostawić w temperaturze pokojowej przez około dwie godziny.
(małe kawałki): rozmrozić w temperaturze pokojowej lub od razu ugotować.
Ryby: rozmrozić w komorze chłodziarki nie zdejmując opakowania lub ugotować, gdy ryba jest do połowy
rozmrożona.
Żywność wstępnie ugotowana: gotować je bezpośrednio w piekarniku bez wyjmowania z pojemników
aluminiowych.
Owoce: rozmrozić w chłodziarce.
ODSZRANIANIE
Zaleca się przeprowadzanie odszraniania co najmniej dwa razy w roku oraz w przypadku, gdy warstwa szronu
osiągnie grubość 3 mm.
Między jednym a drugim rozmrażaniem zaleca się okresowe usuwanie szronu z półek zamrażarki za pomocą
szpatułki i unikając stosowania ostrych lub tnących przedmiotów. Ewentualne uszkodzenia, spowodowane
korzystaniem z takich narzędzi, nie są objęte gwarancją. Zaleca się odszranianie urządzenia, gdy ilość
zamrożonej żywności jest minimalna lub gdy chłodziarka jest pusta. Produkty spożywcze należy zawinąć
w papier gazetowy (lub w koc) i ułożyć je w chłodziarce lub innym chłodnym miejscu. Ustawić pokrętło
termostatu w położeniu
, wyjąć wtyczkę z gniazdka i zostawić otwarte drzwi. Wyjąć kosze podnosząc je
w przedniej części. Zachować ostrożność podczas stosowania środków w spraju do odszraniania dostępnych
w specjalnych sklepach: mogą zawierać szkodliwe substancje. Po zakończeniu odszraniania dokładnie
wyczyścić i wytrzeć wnętrze. Podłączyć ponownie zamrażarkę. Włożyć zamrożoną żywność.
Od właściwej i regularnej konserwacji zależy prawidłowe funkcjonowanie i trwałość urządzenia.
Przed przystąpieniem do odszraniania komory zamrażarki, należy wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Należy okresowo czyścić wnętrze urządzenia przy użyciu roztworu wody z octem. Opłukać i wytrzeć.
Nigdy nie stosować środków ściernych oraz detergentów.
Okresowo należy przetrzeć wodą uszczelnienie drzwi chłodziarki, a następnie starannie wysuszyć. Unikać
zabrudzenia uszczelnienia olejem lub innym tłuszczem.
Po zakończeniu czyszczenia należy pamiętać o ponownym podłączeniu urządzenia do zasilania.
ZALECENIA PODCZAS NIEOBECNOŚCI
W przypadku dłuższej nieobecności wyłączyć urządzenie wyjmując wtyczkę z gniazdka i opróżnić całkowicie
chłodziarkę. Wyczyścić i zostawić otwarte drzwi.
Jeżeli nieobecność będzie krótkotrwała pozostawić działające urządzenie.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
12
Nieprawidłowe funkcjonowanie nie jest zawsze wynikiem wady urządzenia, lecz często jest spowodowane
błędnym montażem lub obsługą. W celu wyeliminowania zbędnych interwencji technika i związanych z tym
kosztów zaleca się następujące postępowanie:
1. Jeżeli temperatura wewnątrz urządzenia nie jest wystarczająco niska, a czerwona kontrolka
alarmowa miga lub świeci stałym światłem. Sprawdzić, czy:
• drzwi dobrze się domykają
termostat znajduje się na prawidłowej pozycji (zob. rozdział dotyczący
regulacji temperatury)
• zamrażarka nie stoi w pobliżu źródła ciepła
• powietrze swobodnie przepływa przez otwory wentylacyjne
• warstwa szronu nie jest za gruba.
Jeżeli urządzenie jest wyposażone w szufladę (zob. Rys. 11) znajdującą się
w dolnej części, po lewej stronie zaleca się jej wyjęcie i wyczyszczenia jej
wnętrza przy użyciu szczotki.
2. Ciągłe funkcjonowanie sprężarki może być spowodowane
następującymi przyczynami:
• temperatura otoczenia jest zbyt wysoka
• intensywne użytkowanie zamrażarki z częstym otwieraniem drzwi.
3. Urządzenie pracuje zbyt głośno. Sprawdzić, czy:
• urządzenie jest prawidłowo wypoziomowane.
4. Urządzenie nie działa. Sprawdzić, czy:
• pokrętło termostatu jest ustawione na pozycji
• dopływ energii nie został przerwany
• wtyczka ma dobry styk w gniazdku
ewentualny automatyczny wyłącznik sieci domowej nie jest wyłączony lub czy znajdujące się na liczniku
korki nie wybiły
• kabel zasilający nie jest uszkodzony (zob. też Uwaga)
Uwaga: W razie konieczności wymiany kabla zasilania, wyjąć wtyczkę z gniazdka, zamontować nowy
przewód upewniając się, że został prawidłowo podłączony i umocowany. Jeżeli po dokonaniu opisanych
wyżej czynności kontrolnych, urządzenie nadal nie pracuje prawidłowo należy zwrócić się do punktu serwisu
technicznego, którego adres można znaleźć w karcie gwarancyjnej oraz w książce telefonicznej; należy podać
opis wady, model i numer fabryczny urządzenia.
SERWIS TECHNICZNY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AFB 828/A+ instrukcja

Kategoria
Zamrażarki
Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla