Whirlpool AFB 827/A instrukcja

Typ
instrukcja
12
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
Strona
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI 13
URZĄDZENIA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA 13
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE 14
ZAPOZNANIE SIĘ Z URZĄDZENIEM 15
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE 17
SERWIS TECHNICZNY 18
13
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI URZĄDZENIA
Urządzenie, które Państwo zakupili przeznaczone
jest wyłącznie do użytku domowego
Zapraszamy Państwa do dokładnego zapoznania
się z instrukcją użytkowania, w której znajdziecie
Państwo opis Waszego urządzenia oraz
pomocne wskazówki, dotyczące przechowywania
produktów spożywczych.
Instrukcję należy zachować, aby można było z
niej korzystać w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia, należy upewnić się,
czy nie ma uszkodzeń oraz czy drzwi zamykają
się prawidłowo. Ewentualne szkody powinny być
zgłoszone sprzedawcy w ciągu 24 godzin od
dostawy urządzenia.
2. Przed uruchomieniem urządzenia należy
odczekać co najmniej dwie godziny, aby umożliwić
osiągnięcie pełnej wydajności obwodu
chłodniczego.
3. Należy dopilnować, aby montaż i podłączenia
elektryczne urządzenia zostały wykonane przez
wykwalifikowanego technika, według instrukcji
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa
4.Przed użyciem należy wyczyścić wnętrze
urządzenia.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania należy dokonać zgodnie z przepisami
lokalnymi. Materiały opakowaniowe (woreczki
plastikowe, kawałki styropianu, itp.) należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci, gdyż
stanowią one potencjalne źródło zagrożenia.
2. Złomowanie/Likwidacja
Urządzenie zostało wyprodukowane z materiału,
który może być wykorzystany jako surowiec wtórny.
Niniejsze urządzenie zostało oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia, przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszego urządzenia nie powinno się traktować jak
odpadu z gospodarstwa domowego, lecz należy je
zdać w odpowiednim punkcie utylizacji odpadów w
celu recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. W razie złomowania urządzenia
należy odciąć przewód zasilający oraz wyjąć drzwi i
półki, tak aby dzieci nie miały łatwego dostępu do
wnętrza. Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia nawet na
kilka dni, gdyż stanowi ono źródło zagrożenia dla
dzieci. Dodatkowe informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym produkt
został zakupiony.
Informacja:
To urządzenie nie zawiera CFC. Obwód chłodniczy
zawiera R134a (HFC) lub R600a (HC); zob.
tabliczka znamionowa znajdująca się wewnątrz
urządzenia.
Urządzenia zawierające izobutan (R600a): izobutan
jest gazem naturalnym niewpływającym negatywnie
na środowisko lecz jest łatwopalny. Należy się więc
koniecznie upewnić, czy przewody obwodu
chłodniczego nie są uszkodzone.
To urządzenie może zawierać fluorowane gazy
cieplarniane, o których mowa w Protokole z Kioto;
gaz chłodzący znajduje się w hermetycznie
zamkniętym układzie.
Gaz chłodzący: R134a posiada potencjał ocieplenia
globalnego (GWP) o wartości 1300.
Deklaracja zgodności
To urządzenie przeznaczone jest do
przechowywania artykułów spożywczych i zostało
wyprodukowane zgodnie z przepisami (WE) Nr
1935/2004.
Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w
Dyrektywie “Niskie napiecia" 2006/95/WU (która
zastepuje Dyrektywe 73/23/EWG wraz z jej
pózniejszymi modyfikacjami);
- wymogami odnośnie zabezpieczeń Dyrektywy
“EMC" 2004/108/CE.
Urządzenie jest bezpieczne
jedynie w przypadku, gdy
zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z
normami uziemienia.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
14
INSTALACJA
Przemieszczanie oraz instalacja produktu muszą
być wykonane przez dwie lub więcej osób.
Podczas przesuwania urządzenia należy uważać,
aby nie uszkodzić posadzki (np. parkietu).
Podczas instalacji należy uważać, by produkt nie
uszkodził kabla zasilającego.
Nie ustawiać urządzenia zbyt blisko źródła ciepła.
W celu zagwarantowania odpowiedniej wentylacji
należy pozostawić trochę wolnej przestrzeni z
obydwu stron urządzenia oraz nad nim lub
postąpić według szczegółowej instrukcji.
Należy uważać, aby nie przykrywać ani nie
zatykać otworów wentylacyjnych urządzenia.
Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu
czynnika chłodniczego w urządzeniu.
Zainstalować i wypoziomować urządzenie na
podłodze będącej w stanie utrzymać jego ciężar,
w odpowiednim do jego wymiarów i
przeznaczenia pomieszczeniu.
Urządzenie należy ustawić w miejscu suchym i
dobrze wentylowanym. Urządzenie zostało
przewidziane do funkcjonowania w środowisku, w
którym temperatura zawiera się w następujących
zakresach, zależnych od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej: sprawność
urządzenia może ulec pogorszeniu, w przypadku
dłuższej eksploatacji w temperaturze wyższej lub
niższej w stosunku do podanego przedziału.
Sprawdzić czy napięcie zasilania podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu sieci.
Nie używać ani prostych, ani wielokrotnych
rozgałęźników lub przedłużaczy.
W celu podłączenia urządzenia do sieci wodnej
użyć nowego przewodu rurowego należącego do
jego wyposażenia, a nie używać przewodu
należącego do poprzedniego produktu.
Przewód zasilający może być wymieniony
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka.
Odłączenie urządzenia od gniazdka zasilającego
musi być możliwe przez wyciągnięcie wtyczki lub
za pomocą wyłącznika dwubiegunowego
znajdującego się przed wtyczką, w łatwo
dostępnym miejscu.
BEZPIECZEŃSTWO
Nie przechowywać i nie używać benzyny, gazu lub
łatwopalnych płynów w pobliżu urządzenia lub w
pobliżu innego sprzętu elektrycznego. Opary
wydzielające się z tych substancji mogłyby
spowodować pożar lub wybuch.
W celu przyspieszenia odszraniania nie wolno
stosować urządzeń mechanicznych, elektrycznych
lub chemicznych innych od zalecanych przez
producenta.
Nie stosować żadnych urządzeń elektrycznych w
komorach urządzenia, jeżeli wyraźnie nie są one
zalecane przez producenta.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do
użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub
psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia lub
znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu udostępnionej przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa zablokowania się
wewnątrz i uduszenia, nie należy dopuszczać, aby
dzieci bawiły się bądź chowały w środku
urządzenia.
Nie połknąć płynu (nietoksyczny) zawartego we
wkładach chłodniczych, jeśli obecne.
Nie jeść kostek lodu lub lodów zaraz po ich wyjęciu
z zamrażalnika, ponieważ mogłyby spowodować
zimne oparzenia.
UŻYTKOWANIE
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia, należy wyjąć wtyczkę
z gniazdka lub odłączyć zasilanie elektryczne.
Wszystkie urządzenia wyposażone w wytwarzacz
lodu i w dystrybutor wody muszą być podłączone
do sieci wody pitnej (o ciśnieniu sieci wodnej
zawartym w przedziale: 1,7 – 8,1 bar (25 i 117
PSI). Wytwarzacze lodu i/lub dystrybutory wody,
które nie są podłączone bezpośrednio do sieci
wodnej, muszą być napełniane wyłącznie wodą
pitną.
Używać przedziału chłodziarki tylko do
przechowywania artykułów świeżych a przedziału
zamrażarki do przechowywania mrożonek,
zamrażania świeżej żywności i do wytwarzania
kostek lodu.
Nie przechowywać w zamrażalniku szklanych
pojemników zawierających płyny, ponieważ
mogłyby wybuchnąć.
Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności w razie nieprzestrzegania
wymienionych powyżej środków ostrożności i
zaleceń.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Klasa klimatyczna T. otocz. (°C) T. otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 16 do 38 od 61 do 100
T od 16 do 43 od 61 do 110
15
Urządzenie, które Państwo zakupili, oznaczone symbolem , umożliwia zamrażanie świeżych i
gotowanych produktów, wytwarzanie kostek lodu, przechowywanie mrożonek i produktów zamrożonych.
Zapraszamy Państwa do dokładnego zapoznania się z instrukcją użytkowania, w której znajdziecie Państwo
opis Waszego urządzenia oraz pomocne porady, dotyczące przechowywania produktów spożywczych.
OPIS URZĄDZENIA (Rys.1)
A) Panel sterowania
1. Kontrolka działania urządzenia (lampka zielona)
2. Kontrolka alarmu temperatury (lampka czerwona)
z sygnałem dźwiękowym
3. Kontrolka funkcji szybkiego zamrażania (lampka
żółta)
4. Wyłącznik funkcji szybkiego zamrażania
5. Pokrętło do regulacji temperatury wewnętrznej
(termostat)
6. Wyłącznik sygnału dźwiękowego otwartych drzwi
(jeżeli na wyposażeniu)
B) Kosze do zamrażania i przechowywania
zamrożonej żywności.
C) Kosz do przechowywania żywności.
Niektóre modele są wyposażone w pojemniki z płynem chłodzącym (akumulatory zimna): należy wyjąć je z
tylnej części kosza (C) i umieścić jeden obok drugiego w koszu.
INSTALACJA
Sprawdzić czy chłodziarka nie jest uszkodzona.
Ewentualne szkody powinny być zgłoszone sprzedawcy w ciągu 24 godzin od dostawy urządzenia.
Urządzenie należy ustawić w suchym miejscu, do którego swobodnie dopływa powietrze, z daleka od źródeł
ciepła takich, jak grzejniki, kuchenki, działanie promieni słonecznych, itp. Jeżeli tego rodzaju montaż jest
nieunikniony należy zachować następujące boczne odległości:
a) między urządzeniem a piecem węglowym lub olejowym: minimum 30 cm
b) między urządzeniem a kuchenką gazową bądź elektryczną: minimum 3 cm
Alternatywą może być umieszczenie między kuchenką a urządzeniem płyt izolacyjnych do nabycia w
specjalnych sklepach. Urządzenie powinno być ustawione na stabilnej, płaskiej powierzchni z zastosowaniem
zaleceń podanych z tyłu wzornika znajdującego się wewnątrz urządzenia.
Przed uruchomieniem urządzenia odczekać kilka godzin: w międzyczasie należy wyczyścić wnętrze
zamrażarki wilgotną gąbką zamoczoną w roztworze wody z octem i zamontować ewentualne dodatkowe
wyposażenie urządzenia.
Uwaga: Należy zapewnić łatwy dostęp do wtyczki urządzenia nawet po zainstalowaniu, aby można było je
łatwo odłączyć od zasilania w razie potrzeby. Jeśli to niemożliwe, należy podłączyć urządzenie do wyłącznika
dwubiegunowego o minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm , zamontowanego w miejscu
łatwo dostępnym.
POŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE I PIERWSZE URUCHOMIENIE
Sprawdzić, czy wartość napięcia podana na tabliczce znamionowej, odpowiada napięciu w Państwa
mieszkaniu.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe, zgodnie z przepisami prawa. Producent zrzeka się
jakiejkolwiek odpowiedzialności z tytułu ewentualnych szkód, jakie mogą ponieść osoby lub
przedmioty, a wynikających z nieprzestrzegania tego przepisu.
Jeżeli urządzenie jest podłączone, a pokrętło termostatu nie jest ustawione na symbolu
, włączy się zielona i
czerwona lampka (1) i (2) (Rys. 1) i uruchomi się alarm dźwiękowy temperatury. Zielona lampka jest zawsze
włączona sygnalizując funkcjonowanie urządzenia. Czerwona lampka kontrolna pozostanie włączona do chwili
osiągnięcia odpowiedniej temperatury funkcjonowania. Włączy się ponownie, jeżeli temperatura wewnątrz
zamrażarki wzrośnie z powodu częstego otwierania drzwi lub zbyt długiego pozostawiania otwartych drzwi,
jak również w przypadku, gdy do urządzenia zostały włożone dodatkowe produkty przeznaczone do
zamrożenia. W tym przypadku należy włączyć funkcję szybkiego mrożenia do chwili, gdy wyłączy się
czerwona kontrolka. Sygnał dźwiękowy sygnalizuje włączenie czerwonej lampki alarmowej. Sygnał zostanie
wyłączony po wyłączeniu się czerwonej lampki lub po włączeniu funkcji szybkiego mrożenia (żółta lampka
włączona).
ZAPOZNANIE SIĘ Z URZĄDZENIEM
16
REGULACJA TEMPERATURY
Termostat (zob. rys. 1) umożliwia stopniową regulację temperatury. Pozycja
oznacza chwilową przerwę w
funkcjonowaniu. Idealna temperatura do długoterminowego przechowywania mrożonek wynosi -18°C. W
normalnych warunkach (temperatura otoczenia w przedziale od +20°C do +25°C), zaleca się ustawić
wskazówkę pokrętła na pozycji pośredniej. Jeśeli chcą Państwo ustawić temperaturę niższą lub wyższą od -
18°C należy ustawić wskaźnik pokrętła odpowiednio w kierunku wyższej cyfry lub w kierunku pozycji "
".
Przypomina się, że ustawienie termostatu może ulec zmianie na skutek zmiany temperatury otoczenia, ilości
przechowywanej żywności, lokalizacji urządzenia i częstotliwości otwierania drzwi: doświadczenie umożliwi
Państwo dobranie odpowiedniej regulacji do indywidualnych wymagań. W celu sprawdzenia temperatury
zamrożonych produktów należy włożyć termometr (jeżeli na wyposażeniu) między produkty; zwykłe oparcie
termometru o produkty wskazałoby jedynie temperaturę powietrza, która nie pokrywa się z temperaturą
produktu.
OBSŁUGA KOMORY ZAMRAŻARKI
Urządzenie jest wyposażone w alarm dźwiękowy sygnalizujący pozostawienie otwartych drzwi. W przypadku
przedłużonego otwarcia drzwi należy wyłączyć alarm za pomocą wyłącznika (6) przedstawionego na Rys. 1.
ZAMRAŻANIE (Rys. 6)
Ilość świeżej żywności, wyrażona w kg, jaka może
zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, przy
temperaturze otoczenia 25°C, jest podana na tabliczce
znamionowej.
Aby zamrozić maksymalnie dozwoloną ilość żywności,
zaleca się uruchomienie funkcji szybkiego mrożenia (4)
(włączona żółta lampka) na 24 godziny przed ułożeniem
produktów bezpośrednio na półkach z pominięciem
szuflad.
Po zakończeniu zamrażania należy przywrócić
normalne warunki funkcjonowania urządzenia
wyłączając funkcję szybkiego zamrażania (żółta lampka
wyłączona).
Czas zamrażania ulega skróceniu, jeżeli ilość mrożonej żywności jest mniejsza od maksymalnie
dopuszczalnej.
Bardzo małe ilość żywności przeznaczonej do zamrożenia nie wymagają włączenia funkcji szybkiego
zamrażania. Nie wolno wkładać ciepłej żywności do zamrażarki; nie należy ponownie zamrażać uprzednio
rozmrożonej żywności, nawet jeśli rozmrożenie było tylko częściowe. Należy opakować produkty spożywcze
w folię aluminiową lub plastikową albo włożyć je do odpowiednich pojemników. Zaopatrzyć tak przygotowane
opakowania w etykietki zawierające datę zamrożenia oraz zawartość. Komora zamrażarki jest w stanie
utrzymać niską temperaturę, niezbędną do prawidłowej konserwacji produktów spożywczych, także w
przypadku przerw w zasilaniu przez okres około 15 godzin; Zaleca się jednak, aby w takim okresie nie
otwierać drzwi komory.
Uwaga: Skuteczne funkcjonowanie uszczelnienia drzwi komory uniemożliwia ponowne otwarcie drzwi zaraz
po ich zamknięciu; należy odczekać kilka minut przed ich ponownym otwarciem.
WYTWARZANIE KOSTEK LODU
Napełnić wodą odpowiednie wanienki do ¾ wysokości i umieścić je na najwyższej półce.
Jeżeli wanienki przylgną do powierzchni nie należy ich wyjmować przy użyciu tnących lub ostrych
przedmiotów, które mogłyby uszkodzić urządzenie, lecz należy posłużyć się uchwytem od łyżki.
Uwaga: Kostki lodu lub sople nie powinny być wkładane do ust zaraz po wyjęciu z komory lodowej, gdyż
może to spowodować odmrożenia. Napoje nie powinny być przechowywane w szklanych pojemnikach.
PRZECHOWYWANIE MROŻONEJ ŻYWNOŚCI
W momencie zakupy mrożonej żywności należy się upewnić, że opakowanie jest nienaruszone i czy nie są
obecne wybrzuszenia lub wilgotne plamy. Zaleca się jak najszybsze umieszczenie mrożonek w zamrażalniku
tak, aby uniknąć nadmiernego wzrostu temperatury w trakcie transportu mogącego ujemnie wpłynąć na
świeżość produktu. W każdym razietakie produkty powinny być spożyte przed upływem daty podanej na
opakowaniu.
ROZMRAŻANIE
Oto kilka porad:
Warzywa strączkowe przeznaczone do gotowania: nie należy rozmrażać, lecz zanurzyć bezpośrednio w
gotującej się wodzie i dalej gotować jak zwykle.
17
Mięso (duże kawałki): rozmrozić w komorze chłodziarki nie zdejmując opakowania. Przed przystąpieniem do
gotowania pozostawić w temperaturze pokojowej przez około dwie godziny.
(małe kawałki): rozmrozić w temperaturze pokojowej lub od razu ugotować.
Ryby: rozmrozić w komorze chłodziarki nie zdejmując opakowania lub ugotować, gdy ryba jest do połowy
rozmrożona.
Żywność wstępnie ugotowana: gotować je bezpośrednio w piekarniku bez wyjmowania z pojemników
aluminiowych.
Owoce: rozmrozić w chłodziarce.
ODSZRANIANIE
Zaleca się przeprowadzanie odszraniania co najmniej dwa razy w roku oraz w przypadku, gdy warstwa
szronu osiągnie grubość 3 mm.
Między jednym a drugim rozmrażaniem zaleca się okresowe usuwanie szronu z półek zamrażarki za pomocą
szpatułki i unikając stosowania ostrych lub tnących przedmiotów. Ewentualne uszkodzenia, spowodowane
korzystaniem z takich narzędzi, nie są objęte gwarancją. Zaleca się odszranianie urządzenia, gdy ilość
zamrożonej żywności jest minimalna lub gdy chłodziarka jest pusta. Jeśli w zamrażarce pozostały jeszcze
zamrożone produkty, przed przystąpieniem do odszraniania należy włączyć na chwilę funkcję szybkiego
mrożenia , aby dodatkowo schłodzić żywność. Produkty spożywcze należy zawinąć w papier gazetowy (lub w
koc) i ułożyć je w chłodziarce lub innym chłodnym miejscu. Ustawić pokrętło termostatu w położeniu
, wyjąć
wtyczkę z gniazdka i zostawić otwarte drzwi. Wyjąć kosze podnosząc je w przedniej części. Zachować
ostrożność podczas stosowania środków w spraju do odszraniania dostępnych w specjalnych sklepach: mogą
zawierać szkodliwe substancje. Po zakończeniu odszraniania dokładnie wyczyścić i wytrzeć wnętrze.
Podłączyć urządzenie i włączyć funkcję szybkiego mrożenia. Włożyć zamrożoną żywność.
Wyłączyć szybkie mrożenie dwie godziny po zgaśnięciu czerwonej kontrolki.
Od właściwej i regularnej konserwacji zależy prawidłowe funkcjonowanie i trwałość urządzenia.
Przed przystąpieniem do odszraniania komory zamrażarki, należy wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Należy okresowo czyścić wnętrze urządzenia przy użyciu roztworu wody z octem. Opłukać i wytrzeć.
Nigdy nie stosować środków ściernych oraz detergentów.
Okresowo należy przetrzeć wodą uszczelnienie drzwi chłodziarki, a następnie starannie wysuszyć. Unikać
zabrudzenia uszczelnienia olejem lub innym tłuszczem.
Po zakończeniu czyszczenia należy pamiętać o ponownym podłączeniu urządzenia do zasilania.
ZALECENIA PODCZAS NIEOBECNOŚCI
W przypadku dłuższej nieobecności wyłączyć urządzenie wyjmując wtyczkę z gniazdka i opróżnić całkowicie
chłodziarkę. Wyczyścić i zostawić otwarte drzwi.
Jeżeli nieobecność będzie krótkotrwała pozostawić działające urządzenie.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
18
Nieprawidłowe funkcjonowanie nie jest zawsze wynikiem wady urządzenia, lecz często jest spowodowane
błędnym montażem lub obsługą. W celu wyeliminowania zbędnych interwencji technika i związanych z tym
kosztów zaleca się następujące postępowanie:
1. Jeżeli temperatura wewnątrz urządzenia nie jest wystarczająco niska, a czerwona kontrolka
alarmowa miga lub świeci stałym światłem. Sprawdzić, czy:
• drzwi dobrze się domykają
• termostat znajduje się na prawidłowej pozycji (zob. rozdział dotyczący
regulacji temperatury)
• zamrażarka nie stoi w pobliżu źródła ciepła
• powietrze swobodnie przepływa przez otwory wentylacyjne
• warstwa szronu nie jest za gruba.
Jeżeli urządzenie jest wyposażone w szufladę (zob. Rys. 11) znajdującą się
w dolnej części, po lewej stronie zaleca się jej wyjęcie i wyczyszczenia jej
wnętrza przy użyciu szczotki.
2. Ciągłe funkcjonowanie sprężarki może być spowodowane następującymi przyczynami:
• włącznik funkcji szybkiego zamrażania jest włączony
• temperatura otoczenia jest zbyt wysoka
• intensywne użytkowanie zamrażarki z częstym otwieraniem drzwi.
3. Urządzenie pracuje zbyt głośno. Sprawdzić, czy:
• urządzenie jest prawidłowo wypoziomowane.
4. Urządzenie nie działa. Sprawdzić, czy:
• pokrętło termostatu jest ustawione na pozycji
• dopływ energii nie został przerwany
• wtyczka ma dobry styk w gniazdku
• ewentualny automatyczny wyłącznik sieci domowej nie jest wyłączony lub czy znajdujące się na liczniku
korki nie wybiły
• kabel zasilający nie jest uszkodzony (zob. też Uwaga)
Uwaga: W razie konieczności wymiany kabla zasilania, wyjąć wtyczkę z gniazdka, zamontować nowy
przewód upewniając się, że został prawidłowo podłączony i umocowany. Jeżeli po dokonaniu opisanych wyżej
czynności kontrolnych, urządzenie nadal nie pracuje prawidłowo należy zwrócić się do punktu serwisu
technicznego, którego adres można znaleźć w karcie gwarancyjnej oraz w książce telefonicznej; należy podać
opis wady, model i numer fabryczny urządzenia.
SERWIS TECHNICZNY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AFB 827/A instrukcja

Typ
instrukcja