6
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
•
Producent zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za
zranienia osób lub uszkodzenie przedmiotów
wynikające z niewłaściwego użytkowania (np. użycia
kuchenki do ogrzewania pomieszczeń).
•
Korzystając z urządzeń elektrycznych należy kierować
się pewnymi podstawowymi zasadami, aby zapewnić
bezpieczeństwo.
•
Płyta szklano-ceramiczna ma bardzo mocną
konstrukcję; jeżeli w wyniku uderzenia ciężkimi
przedmiotami pojawią się szczeliny lub pęknięcia, nie
wolno jej dłużej używać. Natychmiast wezwać serwis.
•
Nie używać płyty jako miejsca do przechowywania
przedmiotów lub jako blatu roboczego.
•
Nie stawiać na płycie plastikowych pojemników.
•
Jeżeli zauważymy pęknięcia na płycie, należy ją
wyłączyć i wezwać serwis.
•
Przed załączeniem płyty należy sprawdzić, czy strefy
grzewcze i spody garnków są czyste i suche.
•
Gdy płyta jest włączona, strefy grzewcze osiągają
bardzo wysoką temperaturę: Nie należy pozwalać
dzieciom zbliżać się do płyty kuchennej.
•
Zaleca się, aby podczas smażenia na tłuszczu lub oleju
nie pozostawiać płyty bez dozoru, gdyż może dojść do
przegrzania lub zapalenia się.
•
Nie włączać stref grzewczych, gdy nie ma na nich
naczyń.
•
Kable elektryczne (np. małych domowych urządzeń) nie
mogą stykać się z gorącymi częściami płyty.
•
Nie pozostawiać na płycie ręczników kuchennych,
materiałów syntetycznych ani plastikowych
przedmiotów, gdyż mogą się zapalić.
•
Nie przesuwać naczyń po szklano-ceramicznej
płycie, aby uniknąć jej zadrapania.
•
Aby kuchenka działała jak najlepiej, należy używać
naczyń z płaskimi spodami, których średnica jest taka
sama lub nieco większa od średnicy strefy grzewczej.
•
Nie rozsypywać na płycie cukru ani innych lepkich
substancji. Jeżeli dojdzie do tego, natychmiast
wyczyścić płytę według wskazówek zawartych w tym
podręczniku.