Whirlpool AKM 702/NB/02 instrukcja

Typ
instrukcja
4
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
OPIS
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY
KUCHENNEJ
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
UŻYTKOWANIE PŁYTY
PORADY ODNOŚNIE GOTOWANIA
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTALOWANIE PŁYTY
(UWAGI DLA INSTALATORA)
INSTALOWANIE PŁYTY KUCHENNEJ
DANE TECHNICZNE
SERWIS TECHNICZNY
5
OPIS
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY
KUCHENNEJ
Przed użytkowaniem płyty kuchennej należy
dokładnie zapoznać się z niniejszym
podręcznikiem i zachować go do
późniejszego użytku.
Sprawdzić, czy nie ma pęknięć na płycie
ceramicznej.
Materiały z opakowania (plastikowe worki,
pianka, narzędzie do czyszczenia itd.)
stanowią potencjalne zagrożenie i należy je
trzymać z dala od dostępu dzieci.
Urządzenie to może być używane tylko
zgodnie ze swoim przeznaczeniem, tj. jako
“urządzenie do gotowania”.
AKM 702
1.
Promiennikowa strefa grzewcza Ø 210
2.
Podwójna strefa grzewcza (owalne naczynia) 250 x 145
3.
Strefa grzewcza (Haloring) Ø 180
4.
Strefa grzewcza (Haloring) Ø 145
5.
Strefa utrzymywania ciepła
6.
Lampki wskaźnikowe ciepła resztkowego
7.
Pokrętła teleskopowe
8.
Wskaźniki mocy
9.
Wskaźniki podwójnej strefy grzewczej
10.
Wskaźnik strefy utrzymywania ciepła
Ochrona środowiska
Pozbywanie się materiałów z
opakowania
Należy wysłać posortowany materiał z
opakowania do punktu uzdatniania odpadów
w celu ich przetworzenia.
6
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Producent zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za
zranienia osób lub uszkodzenie przedmiotów
wynikające z niewłaściwego użytkowania (np. użycia
kuchenki do ogrzewania pomieszczeń).
Korzystając z urządzeń elektrycznych należy kierować
się pewnymi podstawowymi zasadami, aby zapewnić
bezpieczeństwo.
Płyta szklano-ceramiczna ma bardzo mocną
konstrukcję; jeżeli w wyniku uderzenia ciężkimi
przedmiotami pojawią się szczeliny lub pęknięcia, nie
wolno jej dłużej używać. Natychmiast wezwać serwis.
Nie używać płyty jako miejsca do przechowywania
przedmiotów lub jako blatu roboczego.
Nie stawiać na płycie plastikowych pojemników.
Jeżeli zauważymy pęknięcia na płycie, należy ją
wyłączyć i wezwać serwis.
Przed załączeniem płyty należy sprawdzić, czy strefy
grzewcze i spody garnków są czyste i suche.
Gdy płyta jest włączona, strefy grzewcze osiągają
bardzo wysoką temperaturę: Nie należy pozwalać
dzieciom zbliżać się do płyty kuchennej.
Zaleca się, aby podczas smażenia na tłuszczu lub oleju
nie pozostawiać płyty bez dozoru, gdyż może dojść do
przegrzania lub zapalenia się.
Nie włączać stref grzewczych, gdy nie ma na nich
naczyń.
Kable elektryczne (np. małych domowych urządzeń) nie
mogą stykać się z gorącymi częściami płyty.
Nie pozostawiać na płycie ręczników kuchennych,
materiałów syntetycznych ani plastikowych
przedmiotów, gdyż mogą się zapalić.
Nie przesuwać naczyń po szklano-ceramicznej
płycie, aby uniknąć jej zadrapania.
Aby kuchenka działała jak najlepiej, należy używać
naczyń z płaskimi spodami, których średnica jest taka
sama lub nieco większa od średnicy strefy grzewczej.
Nie rozsypywać na płycie cukru ani innych lepkich
substancji. Jeżeli dojdzie do tego, natychmiast
wyczyścić płytę według wskazówek zawartych w tym
podręczniku.
7
UŻYTKOWANIE PŁYTY
Strefy grzewcze są wyraźnie zaznaczone na płycie.
Strefy grzewcze są włączane, regulowane i wyłączane
poprzez przekręcenie pokręteł zgodnie ze
wskazówkami zegara.
Cztery pokrętła oznaczone numerami od 0 do 6 służą do
włączania stref grzewczych. Każdy numer odpowiada
innej nastawie.
Piąte pokrętło służy do włączania “strefy utrzymywania
ciepła” lub jednej ze stref owalnej płyty, albo obydwu
razem.
Płyta ceramiczna ma cztery wskaźniki pokazujące, że
poszczególne strefy grzewcze osiągnęły wyso
temperaturę.
Wskaźniki te zapalają się natychmiast, gdy strefy
grzewcze osiągną temperaturę mogącą spowodować
oparzenia.
Pozostają zapalone po wyłączeniu stref grzewczych i
nie gasną, dopóki temperatura nie zmniejszy się do
bezpiecznego poziomu.
Modele bez tych wskaźników mają wskaźnik zasilania,
który pokazuje, że co najmniej jedna strefa grzewcza
jest włączona.
Korzystanie ze strefy utrzymywania ciepła
Strefa ta służy do podtrzymywania ciepła potraw. Aby
włączyć “strefę utrzymywania ciepła”, należy przekręc
pokrętło zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara na
symbol .
Zaświeci się wskaźnik strefy utrzymywania ciepła (
10
).
Aby wyłączyć tę strefę, należy przekręcić pokrętło z
powrotem do pozycji “0”.
Korzystanie z dwustrefowej płyty grzewczej
Przekręcić pokrętło przeciwnie do kierunku wskazówek
zegara do pozycji .
Zaświeci się wskaźnik (
9
).
Aby wyłączyć strefę, ustawić pokrętło w pozycji “0”.
8
UŻYTKOWANIE STREFY UTRZYMYWANIA
CIEPłA I PŁYTY
Używanie strefy utrzymywania ciepła i
podwójnej strefy grzewczej
Obrócić pokrętło zgodnie ze wskazówkami zegara i w
kierunku przeciwnym do pozycji .
Zaświeci się wskaźnik (
10
) oraz (
9
).
W celu ponownego wyłączenia stref obrócić pokrętło z
powrotem w pozycję “0”.
Uwaga: Jeżeli chcemy używać podwójnej strefy
grzewczej, należy sprawdzić czy pokrętło lewej tylnej
strefy grzewczej jest ustawione w pozycjach 1 do 6.
Pokrętła są wyposażone w specjalny mechanizm, dzięki
któremu mogą być podnoszone na wysokość ok. 1 cm w
celu wyczyszczenia powierzchni pod nimi.
Po czyszczeniu należy wcisnąć pokrętła z powrotem na
ich miejsce.
W niektórych modelach obok pokręteł znajdują się
wskaźniki (6 przy każdym), które zapalając się pokazują
nastawioną moc.
9
PORADY ODNOŚNIE GOTOWANIA
Tabela gotowania
Pozycja pokrętła Zalecana do:
6 Gotowania wody
smażenia: frytek, ryb; gotowania mięsa, np. potrawki
5 Smażenia naleśników, pieczeni, befsztyków, cielęciny
smażonego mięsa, sznycli, jajecznicy, hamburgerów
4 Delikatnego przyrumieniania, małych kiełbasek, wątróbki, jajek,
smażenia pączków
Gotowania dużych ilości, np. zupy jarzynowej i zup w ogóle
3 Duszenia warzyw
Duszenia mięsa i warzyw, gotowania ryb
2 Przygotowywania puddingu ryżowego
Potraw z ryżu i mleka lub jajek
Duszenia małych ilości, np. ziemniaków, warzyw;
Podgrzewania gotowych potraw
1 Przygotowywania omletów, sosów, topienia masła, czekolady
lub żelatyny
0 Wyłączona
Tabela ta zawiera tylko ogólne wskazówki.
10
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Średnica spodów naczyń do gotowania powinna być
taka sama jak strefa grzewcza lub nieco większa -
jednak w żadnym wypadku nie mniejsza.
Naczynia do gotowania powinny mieć płaski spód, aby
ciepło rozchodziło się równomiernie.
Podczas gotowania należy, w miarę możliwości,
przykrywać garnki. Pozwala to na zaoszczędzenie
energii poprzez ustawienie niższej mocy.
W miarę możliwości warzywa, ziemniaki itd. gotować z
niewielką ilością wody. Skraca to czas gotowania.
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
Płytę należy czyścić wtedy, gdy strefy grzewcze są
zimne. Przed użytkowaniem płyty sprawdzić, czy jest
czysta.
Czyścić ją przy pomocy wilgotnej gąbki lub szmatki.
Przyschnięte resztki należy czyścić dołączonym
narzędziem.
Ważne:
używać tego narzędzia zgodnie z instrukcją.
Nie czyścić nim ramy.
Używać specjalnych produktów przeznaczonych do
czyszczenia powierzchni szklano-ceramicznych;
Odradza się używania produktów ściernych
.
NO!
11
INSTALOWANIE PŁYTY
(UWAGI DLA INSTALATORA)
UWAGI OGÓLNE
Urządzenie to jest zgodne z dyrektywą EEC 308/87
dotyczącą zakłóceń radiowych
odpowiada klasie “Y”
ochrony przeciwpożarowej i może być instalowane w
pobliżu szafek.
Urządzenia te zawierają komponenty, które są
dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Komponenty te są zgodne z normą EEC 89/109/CEE
i nie stanowią zagrożenia.
Płyta ceramiczna może być montowana w blacie
roboczym o grubości 30 mm i 50 mm.
A -
Jeżeli blat jest drewniany, należy użyć dołączonych
zacisków sprężynowych i śrub.
Zaznaczyć miejsce 4 zacisków (
A
) na blacie, jak
pokazano na schemacie.
Przymocować zaciski używając 4 dołączonych śrub (
B
).
Włożyć płytę w blat roboczy (patrz schemat).
B -
Jeżeli blat roboczy jest marmurowy lub z innych
materiałów (laminowane tworzywa, ceramika lub
kamień naturalny), płytę kuchenną należy przymocować
za pomocą specjalnych wsporników, numer kodowy
4819 404 78697 (można zamówić w serwisie).
Włożyć płytę w blat roboczy (patrz schemat).
Przymocować na płycie 4 wsporniki (
C
) używając śrub
(
E
) w pozycji (
D
).
Pozycja wsporników mocujących zależy od grubości
blatu roboczego.
12
INSTALOWANIE PŁYTY KUCHENNEJ
Mocowanie
W blacie roboczym należy wykonać otwór o wymiarach
podanych na rysunku w mm.
Zaleca się, aby przed zamontowaniem płyty
nasmarować otwór środkiem wodoodpornym.
W celu ułatwienia wycinania otworu w blacie można
zakupić w serwisie odpowiedni szablon (numer kodowy
4819 395 88001).
Minimalna odległość pomiędzy spodem płyty
ceramicznej a urządzeniem znajdującym się pod nią lub
drewnianą półką oddzielającą musi wynosić 90 mm.
Podłączenie elektryczne
Zanim podłączymy zasilanie.
Należy dopilnować, czy urządzenie jest zainstalowane i podłączone do zasilania przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta oraz przepisami prawa.
Sprawdzić, czy napięcie zasilania i średnica kabla urządzenia zgadzają się z danymi na
tabliczce znamionowej.
Zabezpieczenie przed porażeniem elektrycznym jest obowiązkowe według prawa.
Przed podłączeniem urządzenia należy sprawdzić, czy zabezpieczenie przed porażeniem
działa. Producent zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za zranienia lub szkody
wynikłe z nieprzestrzegania powyższego.
Do podłączenia elektrycznego należy użyć kabla typu HO5RR-F, jak pokazano w poniższej
tabeli:
Napięcie
zasilania
Przewody
Ilość x przekrój
230 V ~
3 x 2.5 mm
2
230 V 3 ~ +
4 x 1.5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 x 1.5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1.5 mm
2
13
INSTALOWANIE PŁYTY KUCHENNEJ
Urządzenie musi być podłączone do zasilania przy użyciu
wyłącznika wielobiegunowego o odstępie styków (w stanie
otwartym) co najmniej 3 mm.
Ważne:
kabel zasilający musi być wystarczająco długi,
aby płyta, nawet po podłączeniu, mogła być wyjęta z blatu
roboczego i przełożona; kabel musi być poprowadzony
tak, aby uniknąć jego uszkodzenia lub przegrzania w razie
kontaktu z podstawą.
Podłączenie do płytki zaciskowej
Uwaga:
przewód uziemiający (kolor: żółto-zielony) musi
być podłączony do płytki zaciskowej oznaczonej
symbolem.
- Zdjąć osłonę kabla (
B
) na długości ok. 70 mm.
- Zdjąć ok. 10 mm osłony przewodów. Przełożyć kabel (
B
)
przez otwór w pokrywie (
A
).
- Włożyć kabel do zacisku i podłączyć przewody do płytki
zaciskowej jak pokazano na diagramie na pokrywie.
- Włożyć kabel (
B
) do odpowiedniego zacisku.
- Z powrotem założyć i zabezpieczyć pokrywę (
A
).
Elementy elektryczne nie mogą być dostępne po
zakończeniu instalacji.
Instalator jest odpowiedzialny za poprawne
podłączenie elektryczne urządzenia.
Po wykonaniu podłączenia elektrycznego należy włożyć
płytę na jej miejsce w blacie roboczym i zabezpieczyć
zaciskami jak pokazano obok.
14
DANE TECHNICZNE
Wymiary i moc płyty na napięcie 230V
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z Serwis
techniczny:
Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby
sprawdzić czy usterka się powtarza
Jeżeli wciąż występuje, należy
skontaktować się z najbliższym Serwis
techniczny.
Proszę podać:
Krótki opis usterki
Dokładny typ i model urządzenia
Numer serwisowy (numer po słowie
Service na tabliczce znamionowej). Numer
serwisowy jest także podany w karcie
gwarancyjnej.
Dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy,
prosimy o kontakt z
autoryzowanym
serwisem technicznym
zgodnie z
informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego
technika należy
zawsze
prosić o poświadczenie na wykonaną pracę i
nalegać na użycie
oryginalnych części
zapasowych.
Niezastosowanie się do tych instrukcji
może grozić bezpieczeństwu i jakości
produktu.
AKM 702 Wydajność W
1.
Promiennikowa strefa gotowania Ø 210
2.
Dwustrefowa płyta grzewcza (owalne naczynia) 250 x 145
3.
Strefa grzewcza (Haloring) Ø 180
4.
Strefa grzewcza (Haloring) Ø 145
5.
Strefa utrzymywania ciepła
Moc W
2100
Całkowita 1800 (wew. 1000,
zew. 800)
1800
1200
90
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Whirlpool AKM 702/NB/02 instrukcja

Typ
instrukcja