KitchenAid 5KWB100EPM instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Polski
Model 5KWB100
Gofrownica Artisan™
GOFROWNICA ARTISAN
INSTRUKCJA OBSŁUGI I PRZEPISY
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 1 8/2/11 2:55 PM
Polski
Podstawowe zasady bezpieczeństwa .................................................................................................................................... 1
Wymagania elektryczne ....................................................................................................................................................................1
Ważne zalecenia dotyczące bezpieczeństwa ...................................................................................................................2
Charakterystyka gofrownicy ...........................................................................................................................................................3
ywanie gofrownicy .........................................................................................................................................................................5
Pierwsze użycie gofrownicy ...............................................................................................................................................5
Praca z gofrownicą ....................................................................................................................................................................5
Kasowanie odliczania czasu pieczenia ........................................................................................................................ 8
Wskazówki do realizacji przepisów ............................................................................................................................................8
Rady dotyczące pieczenia i użytkowania ..............................................................................................................................9
Czyszczenie gofrownicy ....................................................................................................................................................................9
Rozwiązywanie problemów .........................................................................................................................................................10
Przepisy
Gofry bananowo orzechowe ...........................................................................................................................................11
Gofry z kawałkami czekolady ...........................................................................................................................................12
Belgijskie gorące gofry .........................................................................................................................................................12
Gofry Chantilly ...........................................................................................................................................................................13
Gofry z Liège ...............................................................................................................................................................................13
Gofry z cynamonem ..............................................................................................................................................................14
Gofry 4/4 ........................................................................................................................................................................................14
Miękkie gofry waniliowe .....................................................................................................................................................15
Gofry migdałowe .....................................................................................................................................................................15
Pyszne gofry z piwem...........................................................................................................................................................16
Klasyczne gofry belgijskie ................................................................................................................................................. 16
Informacja o serwisie
Gwarancja Gofrownicy KitchenAid™ – do użytku domowego ................................................................17
Autoryzowany serwis ............................................................................................................................................................17
Obsługa klienta .........................................................................................................................................................................18
Spis Treści
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 2 8/2/11 2:55 PM
Polski
1
Podstawowe zasady bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla
nas najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten temat.
Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy ije przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: “Niebezpieczeństwo” i “Uwaga”:
Oznacza, że istnieje zagrożenie dla
życia lub możliwość okaleczenia,
w przypadku niezastosowania się
natychmiast do zaleceń instrukcji.
Oznacza, że istnieje zagrożenie dla
życia lub możliwość okaleczenia
w przypadku nieprzestrzegania
zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
Model 5KWB100:
Napięcie:220-240 V
Częstotliwość: 50 Hz
UWAGA: Model 5KWB100 ma wtyczkę z
uziemieniem, którą można wetknąć do
gniazda elektrycznego tylko wjednym
położeniu, co zabezpiecza przed porażeniem
prądem. W razie trudności z podłączeniem,
należy skontaktować się zwykwalifikowanym
elektrykiem. Nie należy w żadnym wypadku
samodzielnie zmieniać wtyczki.
Nie należy stosować przedłużaczy. Jeśli
przewód zasilający okaże się zbyt krótki
należy zlecić wykwalifikowanemu elektrykowi
lub pracownikowi serwisu instalację gniazda
w pobliżu urządzenia.
Wymagania elektryczne
NIEBEZPIECZEŃSTWO
UWAGA
Niebezpieczeństwo porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nie używać przedłużacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 1 8/2/11 2:55 PM
Polski
2
Podczas pracy z urządzeniami elektrycznymi należy przestrzegać podstawowych zasad
bezpieczeństwa. Pozwoli to ograniczyć ryzyko pożaru, porażenia elektrycznego i/lub kalectwa.
Musi być zawsze zachowana ostrożność, a w szczególności:
1. Należy zapoznać się z wszystkimi instrukcjami obsługi.
2. Nie dotykać bezpośrednio gorących powierzchni urządzenia. Używać należy gałek
lub uchwytów.
3. Nie należy zanurzać przewodu zasilającego, wtyczki ani samej gofrownicy w wodzie ani
innych płynach. Pozwoli to uniknąć porażenia elektrycznego.
4. Gdy gofrownica ma być czyszczona, należy wyłączyć urządzenie wciskając przycisk
zasilania O/I, po czym wyjąć wtyczkę z gniazdka i odczekać, aż gorące części wystudzą się.
5. Nie należy używać urządzenia z wadliwym lub uszkodzonym przewodem zasilającym i
wtyczką oraz gdy urządzenie szwankuje lub jest zniszczone w jakikolwiek inny sposób.
Należy zwrócić się do serwisu Vivamix w celu dokonania przeglądu, naprawy lub regulacji.
6. ywanie akcesoriów nie polecanych przez KitchenAid może grozić kalectwem.
7. Nie należy używać urządzenia na otwartej przestrzeni, pod gołym niebem.
8. Należy upewnić się, że przewód zasilający nie dotyka gorących powierzchni ani nie zwisa
przez krawędź blatu.
9. Gofrownicy nie należy umieszczać w pobliżu palników gazowych, elektrycznych, ani
wkładać do pieca.
10. Po zakończeniu pieczenia gofrów, by wyłączyć urządzenie należy wcisnąć przycisk zasilania
O/I, po czym wyjąć wtyczkę z gniazdka.
11. Nie używać gofrownicy w innym celu niż pieczenie gofrów.
12. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o obniżonej
sprawności fizycznej lub mentalnej, oraz pozbawione doświadczenia lub umiejętności.
ycie urządzenia jest wówczas dozwolone tylko pod czujną opieką i obserwacją osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo, która zapoznała je z zasadami użytkowania.
13. Małe dzieci powinny być nadzorowane – należy upewnić się, że nie bawią się urządzeniem.
14. Gofrownica przeznaczona jest do użytku domowego i profesjonalnego.
PROSIMY ZACHOWAĆ INSTRUKC
WAŻNE ZALECENIA DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie jest oznaczone zgodnie z
dyrektywą Unii Europejskiej 2002/96/
EC dotyczącą złomowania urządzeń
elektrycznych i elektronicznych (WESE).
Zapewniając odpowiednie złomowanie
urządzenia pomagają Państwo zapobiec
negatywnym konsekwencjom złego
złomowania dla środowiska i ludzkiego zdrowia.
Symbol na obudowie gofrownicy i
dokumentacji produktu oznacza, że nie
wolno wyrzucać urządzenia do zwykłego
pojemnika na odpady domowe. Urządzenie
powinno być przekazane do odpowiedniego
punktu złomowania i recyklingu urządzeń
elektrycznych i elektronicznych.
Złomowanie musi odbywać się zgodnie z
lokalnymi przepisami dotyczącymi recyklingu.
By uzyskać szczegółowe informacje na
temat złomowania urządzenia prosimy
kontaktować się z odpowiednim organem
władzy samorządowej, firmą zajmującą się
gospodarką komunalną lub sklepem, w
którym produkt został zakupiony
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 2 8/2/11 2:55 PM
Polski
3
Profesjonalna forma
głowicy wypiekowej
Głowica wypiekowa
składa się z dwóch
części: górnej i dolnej,
zawierających odrębne
komory wypiekowe i
jest obrotowa. Zapewnia to równomierne
rozprowadzanie ciasta i zapobiega
powstawaniu przerw i dziur. Pokrywy są
wykonane z satynowanej stali nierdzewnej, a
uchwyty nie nagrzewają się.
Nieprzywierająca
powierzchnia płyt
wypiekowych
Formy czyści się ręcznikiem
papierowym lub miękką
ściereczką. Rowek dookoła
krawędzi zapobiega
wylewaniu się i kapaniu nadmiaru ciasta.
Solidna metalowa
podstawa
Wytrzymała metalowa
podstawa urządzenia jest
stabilnym oparciem dla
głowicy piekącej.
Termometr tarczowy
Wskazówka termometru
znajdującego się na
pokrywie gofrownicy
sygnalizuje że gofrownica
jest gotowa do pracy,
gdy znajduje się na
grubej kresce.
Charakterystyka gofrownicy
Model 5KWB100
Gofrownica Artisan™
03:30
A R T I S A N
A R T I S A N
A R T I S A N
START
RESET
TIMER
POWER
On/O
03:30
START
RESET
TIMER
POWER
On/O
03:30
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 3 8/2/11 2:55 PM
Polski
4
Przycisk zasilania ( )
Wciśnięcie przycisku
zasilania (
)
włącza
i wyłącza elementy
grzewcze urządzenia.
Gdy
gofrownica jest włączona
zapala się dioda sygnalizacyjna.
Sygnalizacja
podgrzewania
Dioda sygnalizacyjna
mruga do momentu aż
gofrownica odpowiednio
się nagrzeje. Gdy to
nastąpi, urządzenie wyemituje sygnał
więkowy i dioda zacznie palić się światłem
ciągłym dopóki będzie utrzymywana
optymalna temperatura.
Pokrętło nastawiania
czasu (
)
Pokrętło pozwala
zaprogramować czas
pieczenia od 2 minut 30
sekund do 5 minut 30
sekund, co 15 sekund. Przekręcanie pokrętła
zgodnie z ruchem wskazówek zegara
zwiększa czas pieczenia, a w przeciwnym
skraca go.
Wyświetlacz czasu
pieczenia
Wyświetlacz pokazuje w
minutach i sekundach
czas, który pozostał do
końca pieczenia.
Przycisk Start (
)
Po naciśnięciu przycisku
Start (
) gdy gofrownica
jest rozgrzana, następuje
rozpoczęcie odliczania
czasu pieczenia.
Przycisk Reset (
)
Włączenie przycisku Reset
(
) już po aktywowaniu
odliczania czasu pieczenia,
spowoduje jego
zatrzymanie i ustawienie
od nowa odliczania czasu. Włączenie przycisku
Reset wyłączy również sygnał dźwiękowy
emitowany na zakończenie pieczenia.
Wskaźnik dopieczenia
Gdy ustawiony czas pieczenia dobiegnie
końca, gofrownica wyemituje serię sygnałów
więkowych, wyświetlacz czasu pieczenia
zmieni kolor na czerwony i zacznie liczyć czas,
który upłynął od zakończenia odliczania czasu
wypieku. Jeśli okaże się, że gofry jeszcze się nie
upiekły, wtedy dzięki wskaźnikowi można zmienić
odpowiednio czas następnego pieczenia.
Automatyczne wyłączanie
Jeżeli po zakończeniu pieczenia nie zostanie
wciśnięty przycisk Reset, gofrownica wyłączy
się sama po 5 minutach. Jeśli po włączeniu
przycisku Reset nie zostanie włączone
następne odliczanie, gofrownica jest tak
zaprogramowana, że wyłączy się samoczynnie
po 2 godzinach.
Pamięć odliczania czasu pieczenia
Ostatni czas pieczenia zostanie zapamiętany
przez urządzenie nawet, jeśli gofrownica
zostanie odłączona od źródła zasilania.
Sygnalizacja dźwiękowa
Gofrownica podczas pracy emituje przydatne
więki informacyjne. Pojedynczy sygnał
poinformuje o nagrzaniu się gofrownicy do
odpowiedniej temperatury. Gdy zakończy
się odliczanie czasu pieczenia, gofrownica
wyemituje serię dźwięków.
Stała temperatura pieczenia
Gofrownica nie posiada nastawnego
termostatu: gofry pieką się w stałej,
optymalnej temperaturze. Stopień
przyrumienienia gofrów kontrolowany jest
przez regulację czasu pieczenia.
Charakterystyka gofrownicy
03:30
03:30
03:30
03:30
03:30
03:30
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 4 8/2/11 2:55 PM
Polski
5
Pierwsze użycie gofrownicy
Podczas pierwszego użycia, gofrownica
może emitować nieco nieprzyjemny
zapach lub dym. Jest to efekt wypalania
pozostałości procesu produkcji urządzenia.
Zapach i dym jest nieszkodliwy i szybko
się ulatnia, aczkolwiek może wpłynąć na
smak pierwszych gofrów. Zaleca się więc
zrezygnowanie z ich konsumpcji.
Podczas pieczenia wydziela się para wodna,
która może osadzać się na obudowie
urządzenia. Jest to zjawisko normalne.
UWAGA: Podczas obracania głowicy piekącej
i otwierania pokryw, należy chwytać zawsze
za rączki - nienagrzewające się uchwyty
przeznaczone do tego celu.
Praca z gofrownicą
1. Włączyć wtyczkę przewodu elektrycznego
gofrownicy do uziemionego gniazdka.
2. Obrócić głowicę piekącą tak, by
termometr tarczowy znajdował się na
wierzchu.
3.
Włączyć przycisk zasilania
(
)
. Dioda
sygnalizująca zacznie migać, a głowica
będzie się rozgrzewać.
Używanie gofrownicy
3:30
Niebezpieczeństwo porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nie używać przedłużacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 5 8/2/11 2:55 PM
Polski
6
4. Należy poczekać aż gofrownica się
rozgrzeje. Gdy osiągnie odpowiednią
temperaturę, wyemitowany zostanie
sygnał dźwiękowy, a dioda przestanie
migać i zacznie świecić światłem
ciągłym. Wskazówka
na termometrze
znajdować się
będzie na grubej
linii wskaźnika
zegarowego, w
położeniu “gotowe
do pracy.
5. Nastawić czas pieczenia poprzez
przekręcenie pokrętła nastawiania czasu
(
). Przekręcanie pokrętła zgodnie z
ruchem wskazówek zegara zwiększa czas
pieczenia, w przeciwnym - zmniejsza.
Czas pieczenia można ustawić od 2
minut 30 sekund do 5 minut 30 sekund,
co 15 sekund. Dłuższe czasy pieczenia
spowodują powstawanie bardziej
przyrumienionych, chrupiących gofrów. Za
pierwszym razem najlepiej jest nastawić
czas na 3 minuty 30 sekund.
6. Otworzyć pokrywę podnosząc za rączkę.
Przedtem należy upewnić się, że pokrywa jest
bezpiecznie osadzona w podstawie, bowiem
gdy tak nie jest, głowica może samoczynnie
obrócić się po podniesieniu pokrywy.
7. Nalać równomiernie ciasto do foremek,
wypełniając je do szczytów wypustek.
Zamknąć pokrywę.
UWAGA: Podczas pracy z gofrownicą nie
należy używać metalowych narzędzi. Metal
może zarysować i uszkodzić nieprzywierającą
powierzchnię płyt.
03:30
Używanie gofrownicy
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 6 8/2/11 2:55 PM
Polski
7
8. Obrócić głowicę piekącą tak, by druga
pokrywa znalazła się na górze.
UWAGA: Niezależnie od tego czy
przygotowywane są jeden czy dwa wafle,
głowicę piekącą należy obrócić po nalaniu
ciasta. Powoduje to równomierne jego
rozprowadzenie i pozwala uzyskać doskonałą
strukturę gofrów.
9. Włączyć przycisk Start (
) by rozpocząć
odliczanie czasu pieczenia.
UWAGA: Przycisk Start (
) nie będzie aktywny
do czasu aż gofrownica zostanie odpowiednio
rozgrzana i dioda przestanie migać.
10. W celu przygotowania drugiego gofra,
otworzyć drugą pokrywę. Równomiernie
nalać ciasto do foremek, a następnie
ją zamknąć.
11. Obrócić głowicę piekącą tak, aby pokrywa
z termometrem była znowu na górze.
12. Gdy czas pieczenia zakończy się,
wyemitowana zostanie seria dźwięków,
kolor tła wyświetlacza czasu pieczenia
zmieni się na czerwony, a gofrownica
zacznie liczyć czas od zakończenia
odliczania czasu wypieku.
13. Otworzyć pokrywę i wyjąć gofra
ywając niemetalowego narzędzia. Jeśli
w gofrownicy piekł się drugi gofr, obrócić
głowicę piekącą, otworzyć przeciwległą
pokrywę i wyjąć go. Jeśli mają być pieczone
następne gofry, należy zamknąć pokrywy,
żeby nie doszło do strat temperatury.
3:30
Używanie gofrownicy
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 7 8/2/11 2:55 PM
Polski
8
14. Aby przygotować więcej gofrów, należy
wcisnąć przycisk Reset (
), zerując tym
samym czas odliczania. Tło wyświetlacza
zmieni się na niebieskie. Powtórzyć kroki
od 5 do 13.
UWAGA: Jeśli nie zostanie wciśnięty
przycisk Reset, gofrownica samoczynnie
wyłączy się po 5 minutach od zakończenia
ostatniego odliczania.
15. Po zakończeniu pieczenia nacisnąć
przycisk zasilania (
)
O/I, by wyłącz
gofrownicę oraz wyjąć wtyczkę z
gniazdka. Pokrywę można pozostawić
otwartą, by przyśpieszyć jej chłodzenie.
Kasowanie odliczania czasu pieczenia
Aby skasować czas odliczania należy
wcisnąć przycisk Reset (
). Zostanie wtedy
przywrócony ostatnio nastawiony czas
pieczenia, ale można go za pomocą pokrętła
nastawiania czasu (
) zaprogramować
na nowo. Wciśnięcie przycisku Start (
)
spowoduje rozpoczęcie nowego odliczania.
Jeśli przycisk Start nie zostanie włączony
w przeciągu dwóch godzin - gofrownica
wyłączy się samoczynnie.
3:30
Używanie gofrownicy
Wskazówki do realizacji przepisów
• Nienależyzadługomiksowaćciasta.
Pojedyncze grudki nie wpływają na jakość
gofrów. Im rzadsze ciasto, tym cięższe i
bardziej twarde będą gofry.
• Ciastoprzechowywanewlodówcew
szczelnie zamkniętym pojemniku, pozostaje
świeże przez jeden do dwóch dni. Zazwyczaj
ono gęstnieje, tak więc potem wskazane
może być dodanie odrobiny wody lub
mleka i ponowne zmiksowanie ciasta
przed użyciem. Zimne ciasto może również
wymagać dodatkowego czasu pieczenia by
uzyskać pożądany stopień zrumienienia.
• Ciasta,wktórychskładwchodzimasło,
olej lub jajka, będą dawały gofry bardziej
chrupiące i szybciej przyrumieniające się.
• Gofryzciastaoniskiejzawartościtłuszczu
mogą przywierać do foremek. Jeśli sytuacja
się powtarza należy do ciasta dodawać
masło lub olej. Nie należy pokrywać form
olejami w sprayu lub innymi tłuszczami.
Będą one powodować powstawanie trudno
usuwalnego osadu na formie.
• Abyuzyskaćwyjątkowolekkiegofry,w
przepisach uwzględniających użycie jajek
należy oddzielić żółtka od białek. Do ciasta
dodać same żółtka, a z białek ubić średnio
sztywną pianę i dodać delikatnie do ciasta,
tuż przed samym pieczeniem.
• Abyuzyskaćciekawy,pełnysmakgofrów
proponujemy zamiast białej mąki użyć mąki
z grubego przemiału lub razowej.
• Suszonemlekolubmaślankastanowidobry
zamiennik swego świeżego odpowiednika,
a jest łatwiejsze w przechowywaniu.
Proszku należy używać zgodnie z
zaleceniami na opakowaniu.
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 8 8/2/11 2:55 PM
Polski
9
Rady dotyczące pieczenia i użytkowania
• Niezależnieodtego,czyprzygotowywane
są jeden czy dwa gofry, głowicę piekącą
należy obrócić po nalaniu ciasta. Spowoduje
to równomierne jego rozprowadzenie i
doskonałą strukturę gofrów.
• Nienależyprzepełniaćforemekciastem.
Należy nalewać je na środek foremki i
rozprowadzać w kierunku jej brzegów
za pomocą niemetalowej szpatułki lub
spodem łyżki. Ciasto powinno dosięgać
górnych krawędzi wypustek foremki.
• Nienależypokrywaćforemekolejamiw
sprayu lub innymi tłuszczami. Powodować
to będzie powstawanie trudno usuwalnego
osadu na formie. Jeśli gofry uporczywie
przywierają do formy, należy do ciasta
dodawać masła lub oleju.
• Ciastołatwiejnalewasięzdzbankaniżz
łyżki wazowej.
• Pokrywę,powyjęciugofranależyzamykaćjak
najszybciej. Pozwala to zachować temperaturę
pieczenia dla następnych gofrów i
zapobiega niepotrzebnym stratom ciepła.
• Gofrybędąchrupiące,jeślipoupieczeniu
będą studzone oddzielnie na metalowym
ruszcie. Jeśli zostaną umieszczone
bezpośrednio na blacie lub jeden na drugim,
staną się miękkie.
• Jeśliszykujesięwiększąilośćgofrów,można
utrzymać je w odpowiedniej temperaturze
w rozgrzanym do 90 C piekarniku, przez
maksimum 15 minut. Gofry należy ułoż
w jednej warstwie na ruszcie. Można je
także podgrzać, podpiekając je przez jedną
minutę w rozgrzanej gofrownicy.
• Gofrymożnazpowodzeniemzamrozić.
Przed włożeniem do zamrażalnika należy
schłodzić je na drucianym ruszcie, przełoż
papierem do pieczenia i spakować do
foliowej torebki do zamrażania lub innego
szczelnego opakowania. Aby gofry
rozmrozić, należy włożyć je na 10 minut do
piekarnika rozgrzanego do 140 C, układając
w jednej warstwie na ruszcie. Można je
również włożyć do rozgrzanej gofrownicy
na 2 - 3 minuty.
1. Przed rozpoczęciem czyszczenia
należy upewnić się czy gofrownica jest
wyłączona, odłączona od sieci elektrycznej
i wystudzona.
UWAGA: Nie należy zanurzać gofrownicy w
wodzie. Do czyszczenia nie należy używać
silnych detergentów ani szorstkich ściereczek.
2. Otworzyć pokrywy i wytrzeć foremki
delikatnie papierowym ręcznikiem lub
miękką, wilgotną ściereczką.
3. Zewnętrzne powierzchnie gofrownicy
przetrzeć ciepłą, wilgotną ściereczką,
następnie dokładnie wyczyścić czystą
wilgotną ściereczką, po czym wytrzeć
suchą i miękką. Nie używać detergentów
ani zmywaków.
Czyszczenie gofrownicy
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 9 8/2/11 2:55 PM
Polski
10
Podczas pierwszego użycia z gofrownicy
może wydzielać się nieprzyjemny zapach
lub dym. Jest to efekt wypalania pozostałości
procesu produkcji. Zapach i dym jest
nieszkodliwy i szybko ustaje, aczkolwiek
może wpłynąć na smak pierwszych
gofrów przygotowywanych w każdej z płyt
gofrownicy. Zaleca się zrezygnowanie z
konsumpcji pierwszych gofrów.
Podczas pieczenia wydziela się para wodna,
która może osadzać się na obudowie
urządzenia. Jest to zjawisko normalne.
Jeśli wyświetlacz czasu odliczania jest
zaciemniony, a głowica nie rozgrzewa się:
– Należy upewnić się czy gofrownica jest
podłączona do uziemionego gniazdka
sieci elektrycznej. Jeśli tak, to należy wyjąć i
włożyć wtyczkę powtórnie do tego samego
gniazdka. Jeśli wyświetlacz nadal nie zapala
się, sprawdzić bezpieczniki domowej
instalacji elektrycznej i tym samym upewnić
się czy gniazdko jest zasilane.
Jeśli gofry są zbyt cienkie, nierówne,
mają przerwy lub dziury
Zawsze po nalaniu ciasta do formy i
zamknięciu porywy należy obracać głowicę.
Powoduje to równomierne rozprowadzenie
ciasta w foremkach i sprzyja uzyskaniu
najlepszej struktury gofrów.
• Jeśli gofry są zbyt jasne lub zbyt ciemne
– Należy zwiększyć czas pieczenia, jeśli gofry
są zbyt jasne, lub zmniejszyć, jeśli są zbyt
przypieczone. Czas pieczenia zależy od wielu
czynników, takich jak składniki i temperatura
ciasta, a nawet wilgotność powietrza.
Jeśli powstały problem nie może b
rozwiązany zgodnie z powyższymi instrukcjami,
należy zapoznać się z objaśnieniami
zawartymi w rozdziale Gwarancja i Serwis
KitchenAid, na stronie 17 instrukcji.*
Rozwiązywanie problemów
* Nie należy zwracać urządzenia do sklepu w którym zostało zakupione. Sklepy nie prowadzą serwisu.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem
Podłączyć do gniazda z uziemieniem.
Nie usuwać uziemienia.
Nie używać rozgałęziacza.
Nie używać przedłużacza.
Nieprzestrzeganie tych zaleceń grozi
śmiercią, pożarem lub porażeniem
prądem.
UWAGA
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 10 8/2/11 2:55 PM
Polski
11
W misie miksera wymieszać płaskim mieszadłem mąkę, cukier,
sól, drożdże i imbir przez 30 sekund, ustawiając jego prędkość
na 1. W rondelku średniej wielkości rozpuścić margarynę
w mleku z dodatkiem wody, nie dopuszczając do wrzenia.
Ustawić prędkość miksera na 8 i wlewać do misy miksera
zawartość rondelka. Mieszać przez około 2 minuty dodając
jajka. Następnie dzieżę przykryć ściereczką i pozostawić w
temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę, aż ciasto
urośnie i podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodawać brązowy cukier, banany i
orzechy, mieszając ponownie przez 2 minuty z prędkością
ustawioną na 6.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty 45 sekund.
Do górnej foremki gofrownicy wlać łyżką 4 porcje ciasta
po około 30 ml. Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start i
obrócić gofrownicę. Nalać podobnie ciasto do drugiej foremki i
ponownie obrócić gofrownicę. Po sygnale dźwiękowym wyjąć
pierwszy gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej
wymienione czynności aż do wyczerpania ciasta.
Gofry można posypać cukrem według gustu.
Proporcje na 8 okrągłych gofrów
600 g mąki
1 łyżeczka cukru
1
2 łyżeczki soli
15 g suszonych drożdży
1
2 łyżeczki zmielonego
imbiru
120 ml wody
355 ml chudego mleka
120 g masła lub margaryny
w kawałeczkach
4 jaja
25 g cukru trzcinowego
320 g drobno pokrojonych
bananów
120 g posiekanych
orzechów
Gofry bananowo orzechowe
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 11 8/2/11 2:55 PM
Polski
12
W misie miksera połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
sól i ewentualnie cynamon, mieszając płaskim mieszadłem
na prędkości 2. Następnie dodawać mleko, margarynę i
jaja kontynuując mieszanie przez minimum 2 minuty. Na
koniec zwiększyć prędkość miksera do 6 żeby ciasto dobrze
napowietrzyć. Dopuszcza się żeby pozostały niewielkie grudki
mąki. Na koniec dodać rozdrobnioną czekoladę, delikatnie
mieszając ręcznie szpatułką.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 45 sekund.
Do górnej foremki gofrownicy wlać łyżką 4 porcje ciasta
po około 30 ml. Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start i
obrócić gofrownicę. Nalać podobnie ciasto do drugiej foremki i
ponownie obrócić gofrownicę. Po sygnale dźwiękowym wyjąć
pierwszy gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej
wymienione czynności aż do wyczerpania ciasta.
Podawać z czekoladową bitą śmietaną.
Proporcje na 8 okrągłych gofrów
475 g mąki
200 gorzkiej czekolady w
kawałeczkach
30 g cukru
8 g proszku do pieczenia
1
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
(opcjonalnie)
400 ml mleka
80 g rozpuszczonej
margaryny
4 jaja
Czekoladowa bita śmietana
(do podawania)
Gofry z kawałkami czekolady
Wymieszać w dzieży mąkę i cukier przez 15 sekund płaskim
mieszadłem miksera, ustawionego na prędkość 2. Dolać
część mleka i mieszać dalej na prędkości 2 przez około 30
sekund, potem dodawać po kolei żółtka jaj i resztę mleka.
Kontynuować mieszanie przez około 1 minutę aż do
otrzymania jednolitej konsystencji.
W drugiej misie, za pomocą rózgi miksera ustawionego na
prędkość 10, ubić białka przez około 1 minutę.
Pod koniec dołączyć rozpuszczoną margarynę, a następnie ubite
białka, zmniejszając przy tym prędkość do 1, przez 45 sekund.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 30 sekund.
Do górnej foremki gofrownicy wlać łyżką 4 porcje ciasta
po około 30 ml. Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start
i obrócić gofrownicę. Nalać ciasto do drugiej foremki i
ponownie obrócić gofrownicę. Po sygnale dźwiękowym wyjąć
pierwszy gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej
wymienione czynności aż do wyczerpania ciasta.
Gofry podawać ciepłe, posypane ewentualnie cukrem.
250 g mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia
250 ml mleka
100 g roztopionej
margaryny
24 cukru wanilinowego
3 jaja (oddzielić żółtka od
białek)
1 szczypta soli
cukier do posypania
(opcjonalnie)
Belgijskie gorące gofry
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 12 8/2/11 2:55 PM
Polski
13
W misie miksera rozmącić żółtka w mleku za pomocą
płaskiego mieszadła, mieszając na prędkości 4 przez 1 minutę.
Kontynuując mieszanie przez następne 1,5 minuty, dodawać
małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,
cukier wanilinowy i sól, a następnie margarynę. Na końcu
dodać pianę z białek, mieszać przez 45 sekund na prędkości 2.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 30 sekund.
Do górnej foremki gofrownicy wlać łyżką 4 porcje ciasta
po około 30 ml. Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start
i obrócić gofrownicę. Nalać ciasto do drugiej foremki i
ponownie obrócić gofrownicę. Po sygnale dźwiękowym wyjąć
pierwszy gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej
wymienione czynności aż do wyczerpania ciasta.
Gofry podawać ostudzone, z bitą śmietaną i owocami
(truskawki i/lub maliny).
Proporcje na 8 okrągłych gofrów
200 g mąki
250 ml zimnego mleka
6 żółtek
200 g roztopionej
margaryny
16 g cukru wanilinowego
4 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
12 białek ubitych na pianę
(używając rózgi na
prędkości 10, przez 1
minutę i 45 sekund)
opcja do serwowania:
Słodka bita śmietana i owoce
jagodowe (truskawki lub
maliny)
Gofry Chantilly
Do dużej misy wsypać mąkę i rozkruszone drożdże. Mieszać
płaskim mieszadłem miksera ustawionego na prędkość 2,
przez 15 sekund. W mące wymieszanej z drożdżami zrobić
pośrodku dołek i wlać 250 ml ciepłego mleka z cukrem
pudrem. Zostawić na 5 minut. Następnie mieszać mieszadłem
płaskim na prędkości 4 miksera przez 2 minuty, dodając po
jednym żółtku. Potem, nie przerywając mieszania dodać
resztę ciepłego mleka, miękką margarynę i cukier wanilinowy.
Mieszać na prędkości 4 przez około 3 minuty.
W drugiej misie, za pomocą rózgi miksera ustawionego na
prędkość 10, ubić białka przez około 1 minutę.
Delikatnie dodać do ciasta ubite białka, mieszając dalej mieszadłem
płaskim na prędkości zmniejszonej do 1 przez 45 sekund.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min.
Następnie dodać cukier, delikatnie mieszając ręcznie szpatułką.
Uformować z ciasta 10 równych porcji. Pozostawić na 15 minut
na ściereczce oprószonej mąką.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 4 minuty i 15 sekund.
Rozłożyć porcję ciasta na górnej foremce gofrownicy. Zamknąć
pokrywę, włączyć przycisk Start i obrócić gofrownicę. Wypełnić
podobnie drugą foremkę gofrownicy i ponownie obrócić. Po
sygnale dźwiękowym wyjąć pierwszy gofr. Obrócić i wyjąć
drugi. Kontynuować wyżej wymienione czynności aż do
wyczerpania ciasta.
Proporcje na 10 okrągłych gofrów
1 kg mąki
500 ml ciepłego mleka
60 g świeżych droży
6 jajek, oddzielić białka
od żółtek
1 szczypta soli
16 g cukru wanilinowego
500 g miękkiej margaryny
600 cukru kryształu
75 cukru pudru
Gofry z Liège*
*Przepis wymaga użycia cukru
w formie grubego kryształu.
Z tego powodu nie może być
odpowiednio przygotowany np.
w Wielkiej Brytanii.
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 13 8/2/11 2:55 PM
Polski
14
W misie miksera połączyć 200 g mąki, brązowy cukier, drożdże
i cynamon, mieszając płaskim mieszadłem na prędkości 2 przez
15 sekund. Zatrzymać mieszadło i unieść je do góry, żeby móc
zrobić w mące pośrodku dołek. Umieścić w nim miękkie masło,
jaja i część ciepłego mleka. Mieszać dalej z tą samą prędkością
przez 30 sekund, a potem zwiększyć ją do 4 i przez 1 minutę
dosypywać resztę mąki. W ciągu następnej minuty dodawać
stopniowo resztę ciepłego mleka i wodę. Na koniec zwiększ
prędkość do 10 na 30 sekund, żeby otrzymać ciasto o lekkiej i
jednorodnej strukturze.
Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Uformować z ciasta równe porcje (każda ok. 60 g). Pozostawić
je na jakiś czas do wyrośnięcia na ściereczce oprószonej mąką.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 4 minuty i 15 sekund.
Rozłożyć 4 porcje ciasta na górnej foremce gofrownicy.
Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start i obrócić gofrownicę.
Wypełnić podobnie drugą foremkę gofrownicy i ponownie
obrócić. Po sygnale dźwiękowym wyjąć pierwszy gofr. Obrócić
i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej wymienione czynności aż
do wyczerpania ciasta.
Proporcje na 6 okrągłych gofrów
500 g mąki
250 g miękkiego masła
200 g brązowego cukru
trzcinowego
14 g suszonych drożdży
16 g cynamonu
4 jaja
250 ml ciepłego mleka
150 ml wody
Gofry z cynamonem
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić rózgą w misie miksera
ustawionego na prędkość 10, przez około 1 minutę.
W drugiej misie (lub w tej samej, umytej i wysuszonej po
przełożeniu piany z białek do innego naczynia) wymieszać
mąkę z cukrem płaskim mieszadłem miksera, ustawionego
na prędkość 2, przez 15 sekund. Nie przerywając mieszania,
przez następną minutę wlewać margarynę i żółtka do
całkowitego połączenia się z ciastem. Na koniec delikatnie,
ręcznie szpatułką wmieszać pianę z białek i dla zapachu dodać
ewentualnie cukier wanilinowy lub skórkę otartą z cytryny.
Pozostawić na około 10 minut w lodówce.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 45 sekund.
Wlać 4 porcje ciasta po około 30 ml do górnej foremki
gofrownicy. Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start i obrócić
gofrownicę. Wypełnić podobnie drugą foremkę gofrownicy i
ponownie obrócić. Po sygnale dźwiękowym wyjąć pierwszy
gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej wymienione
czynności aż do wyczerpania ciasta.
Proporcje na 4 okrągłe gofry
250 g mąki
250 g cukru
250 g stopionej margaryny
4 jaja
1 szczypta soli
cukier wanilinowy (opcjonalnie)
zamiast cukru wanilinowego
można użyć skórki otartej z
jednej cytryny)
Gofry 4/4
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 14 8/2/11 2:55 PM
Polski
15
W misie miksera ubić jajka za pomocą rózgi, mieszając na
prędkości 2, przez 1 minutę.
W drugiej misie (lub do tej samej umytej po przełożeniu z niej
ubitych jajek i wysuszonej) umieścić stopioną margarynę, dodać
szczyptę soli oraz 325 g cukru pudru i ubite uprzednio jajka.
Mieszać wolno płaskim mieszadłem miksera ustawionego na
prędkość 1, przez 1 minutę. Następnie dodać cukier wanilinowy,
szklankę wody i zwiększyć prędkość mieszania do 6. Dodawać
porcjami mąkę, przy prędkości zwiększonej do 8, aż ciasto stanie
się gładkie i pozbawione grudek.
Pozostawić na około 10 minut w lodówce.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 45 sekund.
Nalać 4 porcje ciasta po ok. 30 ml do górnej foremki
gofrownicy. Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start i obrócić
gofrownicę. Wypełnić podobnie drugą foremkę gofrownicy i
ponownie obrócić. Po sygnale dźwiękowym wyjąć pierwszy
gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej wymienione
czynności aż do wyczerpania ciasta.
Proporcje na 7 okrągłych gofrów
500 g mąki zmieszanej z
proszkiem do pieczenia
300 g stopionej margaryny
1 szczypta soli
325 g cukru pudru
5 jaj
40 g cukru waniliowego
240 ml wody
Miękkie gofry waniliowe
W misie miksera ubić 4 całe jajka za pomocą rózgi, mieszając
na prędkości 2, przez 1 minutę.
Do drugiej misy (lub do tej samej umytej po przełożeniu z niej
ubitych jajek i wysuszonej) wsypać połowę mąki, dodać sól,
cukier i migdały. Wymieszać płaskim mieszadłem z prędkością
2 przez 15 sekund. Przez następne dwie minuty, na tej samej
prędkości wlewać ubite jajka blisko ścianek dzieży i po
trochu wmieszać mąkę. Dodać wodę i stopioną margarynę.
Kontynuować mieszanie z prędkością 2 przez następne
2 minuty, potem zwiększyć prędkość do 6, i zakończ
mieszanie, gdy ciasto będzie gładkie.
Odstawić na 5 min. do lodówki.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 30 sekund.
Nalać 4 porcje ciasta po około. 30 ml do górnej foremki
gofrownicy. Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start i obrócić
gofrownicę. Wypełnić podobnie drugą foremkę gofrownicy i
ponownie obrócić. Po sygnale dźwiękowym wyjąć pierwszy
gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Kontynuować wyżej wymienione
czynności aż do wyczerpania ciasta.
Proporcje na 6 okrągłych gofrów
500 g mąki zmieszanej z
proszkiem do pieczenia
300 g drobnego cukru
300 g roztopionej
margaryny
100 g płatków migdałowych
4 małe jaja
100 ml wody
1 szczypta soli
Gofry migdałowe
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 15 8/2/11 2:55 PM
Polski
16
Wszystkie składniki (oprócz margaryny) włożyć do misy miksera
i ubijać rózgą ustawiając prędkość miksera na 6 przez 2 minuty,
aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić na 30 minut. Tuż
przed pieczeniem wmieszać do ciasta stopioną margarynę,
uprzednio wymieniając rózgę na płaskie mieszadło. Mieszać z
prędkością 1 przez około 30 sekund.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 45 sekund.
Nalać 4 porcje ciasta po około 30 ml do górnej foremki gofrownicy.
Zamknąć pokrywę, włączyć przycisk Start i obrócić gofrownicę.
Wypełnić podobnie drugą foremkę gofrownicy i ponownie
obrócić. Po sygnale dźwiękowym wyjąć pierwszy gofr. Obrócić i
wyjąć drugi. Kontynuować wyżej wymienione czynności aż do
wyczerpania ciasta.
Proporcje na 5 okrągłych gofrów
250 g mąki
175 g drobnego cukru
3 jaja
15 g suchych drożdży
250 ml ciemnego piwa
1 szczypta soli
125 g roztopionej
margaryny
Pyszne gofry z piwem
Podgrzać dobrze mleko i śmietanę nie doprowadzając do
wrzenia i odstawić. Do dzieży miksera wsypać mąkę z 50 g
cukru pudru i drożdżami. Za pomocą płaskiego mieszadła
mieszać na prędkości 1 przez 30 sekund. Dodać żółtka i
zwiększyć prędkość miksera do 2, na 2 minuty. Dolać mleko
i stopione masło. Zmienić mieszadło na rózgę i miksować na
prędkości 6 aż ciasto będzie gęste i puszyste. Misę z ciastem
przykryć i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze otoczenia.
W drugiej misie, za pomocą rózgi miksera ustawionego na
prędkość 8, ubić białka ze szczyptą soli przez około 30 sekund,
aż do delikatnego ubicia. Dodać pozostały cukier i ubijać aż do
uzyskania sztywnej piany.
Potem delikatnie dołączyć ręcznie szpatułką pianę z białek
ubitych na sztywno.
Nastawić czas wypieku gofrownicy na 3 minuty i 45 sekund.
Nalać odpowiednią ilość ciasta do górnej foremki gofrownicy.
Zamknąć pokrywę, uruchomić zegar i obrócić gofrownicę.
Napełnić drugą foremkę i ponownie obrócić. Po sygnale
więkowym wyjąć pierwszy gofr. Obrócić i wyjąć drugi. Gofr
jest upieczony, gdy jest złoto brązowy i chrupki i może być
łatwo wyjęty z foremki. Kontynuować aż do wyczerpania ciasta.
Gofry podawać gorące z syropem klonowym lub posypane
cukrem pudrem.
Proporcje na 8 okrągłych gofrów
250 g mąki
300 ml mleka
200 ml gęstej śmietany
70 g cukru pudru
1 łyżeczka suchych
drożdży
4 jaja (oddzielić żółta od
białek)
150 g masła, roztopionego i
schłodzonego
1 szczypta soli
Syrop klonowy lub cukier puder
(opcja do serwowania)
Klasyczne gofry belgijskie
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 16 8/2/11 2:55 PM
Polski
17
Okres
gwarancji:
Europa, Australia
i Nowa Zelandia:
Dwa lata pełnej gwarancji
od daty zakupu widocznej
na paragonie.
Reszta Świata:
Rok gwarancji od daty
zakupu widocznej na
paragonie.
Gwarancja
KitchenAid obejmuje:
Części zamienne i koszty
pracy konieczne do
usunięcia defektów
fabrycznych lub
materiałowych. Serwis
musi być wykonany przez
autoryzowany punkt
serwisowy KitchenAid.
Gwarancja KitchenAid nie
obejmuje:
A. Napraw wynikłych
z użycia gofrownicy
innego niż do
przygotowywania
żywności w
gospodarstwie
domowym.
B. Wad powstałych na
skutek przypadku,
nieprawidłowego użycia,
ycia niezgodnego z
przeznaczeniem, instalacji i
podłączenia niezgodnego
z miejscowymi normami
elektrycznymi.
KITCHENAID NIE PONOSI ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SZKODY WTÓRNE.
Gwarancja Gofrownicy KitchenAid
do użytku domowego
Autoryzowany serwis
Wszelkie naprawy serwisowe powinny być
dokonywane przez Autoryzowany Punkt
Serwisowy KitchenAid. W celu uzyskania
adresu najbliższego punktu serwisowego
KitchenAid można skontaktować się ze
sprzedawcą sprzętu.
W Polsce serwis świadczy:
Autoryzowany Serwis KitchenAid
VIVAMIX
04-687 Warszawa
ul. Mrówcza 243 paw. II
tel. (22) 812 56 64
fax (22) 812 90 50
e-mail: ser[email protected]
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 17 8/2/11 2:55 PM
Polski
18
Obsługa Klienta
W Polsce:
VIVAMIX
Tel.(22) 812 56 64,
Fax. (22) 812 90 50,
Adres centrali:
KitchenAid Europa, Inc.
PO BOX 19
B-2018 ANTWERP 11
BELGIUM
Zapraszamy również na stronę
www.vivamix.pl
www. KitchenAid. com
(7057HdZw811)
® Zastrzeżona Marka handlowa KitchenAid, U.S.A.
™ Marka handlowa KitchenAid, U.S.A.
© 2011. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zastrzega się możliwość wprowadzenia zmian bez uprzedzenia.
7057H_5KWB100_UCG_Polish_08_02_11_FNL.indd 18 8/2/11 2:55 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

KitchenAid 5KWB100EPM instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla