IKEA SHB 905 S instrukcja

Typ
instrukcja
39
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY
KUCHENNEJ
OCHRONA ŚRODOWISKA
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
OBSŁUGA I KONSERWACJA
SERWIS TECHNICZNY
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
6pl61631.fm5 Page 39 Thursday, May 31, 2001 11:09 AM
40
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY
KUCHENNEJ
Materiały z opakowania (plastikowe worki, części
polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne
zagrożenie i należy trzymać je z dala od dostępu
dzieci.
Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
kuchenna nie uległa uszkodzeniu.
Instalacja i podłączenie elektryczne powinny
być wykonywane przez wykwalifikowanego
technika, zgodnie z instrukcjami producenta i
lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
OCHRONA ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzona i jest oznaczony symbolem
recyklingu , który oznacza, że materiał ten
musi być dostarczony do lokalnego zakładu
przetwarzania.
2. Produkt
Płyta kuchenna jest wyprodukowana z materiału
nadającego się do przetworzenia. Pozbywając
się płyty, należy kierować się lokalnymi
przepisami. Przed pozbyciem się urządzenia
należy odciąć kabel zasilający, aby nie było
możliwe jego uruchomienie.
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Przed czyszczeniem lub konserwacją
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
W przypadku dłuższego użytkowania należy
zapewnić dodatkową wentylację (otworzyć
okno lub zwiększyć moc wyciągową okapu).
Nie należy pozwalać dzieciom zbliżać się do
płyty kuchennej, gdy jest włączona.
Po zakończeniu gotowania wszystkie pokrętła
powinny znajdować się w pozycji zero.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z
żywnością i jest zgodna z dyrektywą EEC 89/109.
Płyta kuchenna (klasa Y) została zaprojektowana
tylko do gotowania. Jakiekolwiek inne użycie
(np. ogrzewanie pomieszczeń) jest niewłaściwe i
niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- warunkami bezpieczeństwa UE podanymi w
wytycznych dotyczących niskiego napięcia
73/23;
- warunkami ochrony UE podanymi w
dyrektywie "EMC" 89/336;
- warunkami dyrektywy UE 93/68.
Aby osiągnąć pełną satysfakcję z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać
instrukcję i zachować ją na przyszłość.
6pl61631.fm5 Page 40 Thursday, May 31, 2001 11:09 AM
41
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
OBSŁUGA I KONSERWACJA
Płyta kuchenna jest wyposażona w palniki o różnych
średnicach. Używać garnków i patelni, których średnica dna
jest równa średnicy palników lub minimalnie większa.
Należy używać tylko garnków i patelni z płaskim dnem.
Nie włączać palników, gdy nie ma na nich naczyń.
Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej ilości
wody, aby skrócić czas gotowania.
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności energii i
skrócenie czasu gotowania.
Czyszczenie płyty
Przed czyszczeniem płyty należy odłączyć ją od zasilania
i poczekać, aż ostygnie.
Wytrzeć ją szmatką zamoczoną w gorącej wodzie i mydle lub
rozcieńczonym, płynnym detergencie.
Nie używać produktów korozyjnych, ściernych, chlorowych lub
myjek metalowych.
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji kwaśnych lub
alkalicznych, jak np. ocet, sól lub sok cytrynowy itd.
Powierzchnia ze stali nierdzewnej
Czyścić przy pomocy specjalnych produktów.
Uwaga: jeżeli płyta kuchenna jest używana ciągle,
wysoka temperatura może zmienić kolor
palników.
Czyszczenie palników elektrycznych
Palniki elektryczne należy czyścić, gdy są ciepłe.
Wytrzeć je szmatką zwilżoną w wodzie z solą i wypolerować
szmatką zamoczoną w oleju.
6pl61631.fm5 Page 41 Thursday, May 31, 2001 11:09 AM
42
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z Serwis
techniczny:
1.
Ponownie uruchomić płytę kuchenną, aby
sprawdzić, czy usterka ustąpiła.
2.
Jeśli usterka wciąż się powtarza, należy wezwać
Serwis techniczny.
rodzaj usterki;
model płyty kuchennej;
numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE
na tabliczce znamionowej pod płytą oraz w
gwarancji);
pełny adres;
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Jeżeli konieczna jest jakakolwiek naprawa, należy
skontaktować się
z autoryzowanym serwisem
technicznym
jak podano w gwarancji.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego
technika należy
zawsze prosić
o certyfikat na wykonaną pracę i nalegać na użycie
oryginalnych części zapasowych.
Niezastosowanie się do tych instrukcji może
grozić bezpieczeństwu i jakości produktu.
INSTALOWANIE
Informacje techniczne dla instalatora
Do tej płyty kuchennej można przymocować blat roboczy o
grubości od 20 do 50 mm.
Jeżeli pod płytą nie będzie montowane żadne urządzenie,
można tam umieścić panel oddzielający, w odległości
przynajmniej 90 mm od dołu płyty kuchennej.
Jeżeli będzie montowana pionowa szafka, pomiędzy nią a
brzegiem płyty musi pozostać przynajmniej 100 mm
wolnej przestrzeni.
Instalacja płyty kuchennej
Zamontować do płyty załączoną uszczelkę (jeśli nie jest
zamontowana) po wcześniejszym wyczyszczeniu jej
powierzchni jak pokazano na rysunku.
A
- Jeżeli blat roboczy jest drewniany,
należy użyć
załączonych sprężyn.
1.
Przymocować 4 sprężyny do odpowiednich miejsc pod
panelem sterowania.
2.
W blacie roboczym należy wykonać otwór o wymiarach
podanych w załączonej karcie opisowej urządzenia.
3.
Zainstalować płytę kuchenną w blacie.
B
- Jeżeli blat roboczy jest marmurowy
lub z innych
materiałów (plastik, ceramika lub kamień), płytę kuchenną
należy przymocować za pomocą wsporników , które
można zamówić Serwis techniczny (kod 4819 310 18528).
1.
Wyrównać wsporniki z otworami i przymocować je śrubami.
2.
W blacie roboczym należy wykonać otwór o wymiarach
podanych w załączonej karcie opisowej urządzenia.
3.
Zainstalować płytę kuchenną w blacie.
Przed instalowaniem płyty należy usunąć zabezpieczającą
folię plastikową, jeśli jest. Powierzchnie zewnętrzne mebli lub
urządzeń w pobliżu płyty kuchennej muszą być odporne na
wysoką temperaturę (ochrona przed wysoką temperaturą
"Y"
,
zgodnie z normami EN 60335-2-6).
Instalacja musi być zgodna z aktualnymi przepisami lokalnymi.
6pl61631.fm5 Page 42 Thursday, May 31, 2001 11:09 AM
43
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Podłączenie elektryczne
Podłączenie elektryczne musi być zgodne z lokalnymi
przepisami.
Dane dotyczące napięcia i zużycia energii są umieszczone na
tabliczce znamionowej.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe według prawa.
Producent zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za
ewentualne szkody lub zranienia osób, zwierząt
domowych wynikających z nieprzestrzegania
powyższych przepisów.
W instalacji musi znajdować się wyłącznik z rozwarciem
styków przynajmniej 3 mm, który pozwoli na odłączenie
urządzenia od zasilania.
Elementy elektryczne nie mogą być dostępne po
zakończeniu instalacji.
Podłączenie i instalacja
Piekarnik - płyta kuchenna
1.
Umieścić urządzenie na jego miejscu i podłączyć.
2.
Cztery wtyczki należy włożyć do gniazda piekarnika .
3.
Sprawdzić, czy wtyczki są dobrze włożone. Uwaga: Kolorowy
znak na wtyczce musi odpowiadać takiemu samemu na
gniazdku (biały, czarny, zielony, niebieski).
4.
Wsunąć piekarnik w otwór i przymocować załączonymi
śrubami.
Uwaga:
W przypadku instalowania oddzielnego panelu sterowania nie
podłączać go do piekarnika, ale uważnie przeczytać instrukcję
panelu operatora.
6pl61631.fm5 Page 43 Thursday, May 31, 2001 11:09 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5

IKEA SHB 905 S instrukcja

Typ
instrukcja