Whirlpool AMW 234 SL instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

1
PL
AMW 234
www.whirlpool.com
2
PL
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie przy-
legają do urządzenia po zamknięciu. Opróżnić
kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy pomocy
miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
U
ZIEMIENIE URZĄDZENIA jest obowiązkowe.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za obrażenia ciała osób, zwie-
rząt oraz uszkodzenia przedmiotów wy-
nikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek problemy spowodowane nie-
zastosowaniem się użytkownika do niniejs-
zych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA , jeśli ka-
bel zasilający lub wtyczka są uszkodzo-
ne, jeśli nie działa ono prawidłowo lub,
gdy zostało uszkodzone, bądź spad-
ło. Nie zanurzać kabla zasilającego ani
wtyczki w wodzie. Przewód zasilają-
cy należy utrzymywać z dala od gorą-
cych powierzchni. Mogą one spowodo-
wać porażenie prądem, pożar i inne za-
grożenia.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE PODANE na tabliczce
znamionowej jest zgodne z napięciem w
Państwa mieszkaniu.
K
UCHENKI MOŻNA UŻYWAĆ WYŁĄCZNIE przy prawidło-
wo zamkniętych drzwiach.
KUCHENKĘ NALEŻY USTAWIĆ NA PŁASKIEJ
I STABILNEJ POWIERZCHNI, wystar-
czająco wytrzymałej do
utrzymania kuchenki wraz
z naczyniami, jakie zosta-ną
włożone do środka. Z urządzeniem należy
obchodzić się ostrożnie.
K
UCHENKĘ NALEŻY UMIEŚCIĆ W PEWNEJ ODLEGŁOŚCI od
innych źródeł ciepła. Aby zapewnić dostatecz-
ną wentylację, należy pozostawić nad kuchen-
ką przynajmniej 20 cm wolnej przestrzeni.
Sprawdzić, czy przestrzeń pod kuchenką, nad i
wokół niej jest wolna, aby zapewnić prawidło-
wy przepływ powietrza.
J
EŚLI KUCHENKA JEST ZAINSTALOWANA w pobliżu od-
biornika radiowego, telewizyjne-
go lub anteny, mogą wy-
stąpić zakłócenia w od-
biorze.
3
PL
DZIECI MOGĄ obsługiwać kuchenkę bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowa-
ne, jak naly bezpiecznie obchodzić się
z urządzeniem i rozumieją zagrożenia
wynikające z niewłaściwego użycia
kuchenki.
Urządzenie nie jest prze-
znaczone do użytku
przez małe dzieci oraz
osoby niepełnospraw-
ne bez nadzoru. Naly
uważać, aby kuchenka nie była przedmio-
tem zabaw małych dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowany, w
związku z wytwarzanymi wysokimi tempera-
turami, dzieci mogą używać kuchenkę jedy-
nie pod nadzorem osób dorosłych.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do su-
szenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów lub innych palnych ma-
teriałów. Może to spowodować par.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU
zwłaszcza, gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub wykona-
nych z tworzyw sztucznych i innych ła-
twopalnych materiałów. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodza-
je plastiku mogą się topić podczas pod-
grzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwi zamknięte i wyłączyć ku-
chenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI mi-
krofalowej do podgrzewania
czegokolwiek w szczelnie
zamkniętych pojemni-
kach. Wzrost ciśnienia może
spowodować szkody przy otwieraniu lub
nawet spowodować wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowania
lub podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez skorupki, gd
mogą eksplodować nawet po za-
kończeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ , czy nie zostały
uszkodzone uszczelki drzwi oraz po-
wierzchnie w ich pobliżu. W przypad-
ku stwierdzenia uszkodzeń, nie należy
ywać kuchenki, aż do czasu naprawie-
nia uszkodzeń przez wykwali kowanego
technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupiona
kuchenka została zaprojektowana spe-
cjalnie do podgrzewania i gotowania
produktów żywnościowych. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych
ani laboratoryjnych.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przed-
miotów na drzwiach, gdyż może to spo-
wodować uszkodzenie mechanizmu ot-
wierania i zawiasów kuchenki. Nie naly
wieszać żadnych przedmiotów na klam-
ce drzwi.
4
PL
UWAGI OGÓLNE
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE MOŻNA WŁĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
P
ODCZAS ĆWICZEŃ OBSŁUGI kuchenki należy umieś-
cić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie uszko-
dzeniu.
N
ALEŻY USUNĄĆ METALOWE WIĄZANIA tore-
bek papierowych lub plastikowych,
zanim zostaną włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE NALEŻY UŻYWAĆ do sma-
żenia na oleju, ponieważ nie jest możli-
we kontrolowanie jego tem-
peratury.
YNY
N
P. NAPOJE LUB WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastą-
pić bez oznak wrzenia. Może to
prowadzić do nagłego wygo-
towania się gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić,
należy wykonać następujące czynności:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem nac-
zynia do kuchenki i pozostawić w naczy-
niu łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu naly odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
OSTRZEŻENIE
D
ODATKOWYCH INFORMACJI NALEŻY SZUKAĆ w książ-
kach kucharskich podających przepisy goto-
wania w kuchenkach mikrofalowych. Szczegól-
nie w przypadku gotowania i podgrzewania
potraw zawierających alkohol.
P
O PODGRZANIU POTRAW DLA DZIECI w oicz-
ku lub płynów w butelce dla
niemowląt, należy zawsze wy-
mieszać zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni to rów-
nomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie ry-
zyka poparzeń.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby zapobiec poparzeniom podczas do-
tykania pojemników, części kuchenki i
naczyń.
K
OMORY KUCHENKI NIE NALEŻY WYKORZYSTYWAĆ jako
szafki.
O
TWORY WENTYLACYJNE w kuchence nie mogą być
zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych
lub wylotowych powietrza może spowodować
uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezulta-
ty gotowania.
U
RZĄDZENIA NIE NALEŻY YWAĆ ani pozostawiać
na zewnątrz.
N
IE UŻYWAĆ niniejszego urządzenia w pobliżu
zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w po-
bliżu basenu, i tym podobnych miejscach.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek!
5
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ PRZEDMIOTÓW
WYKONANYCH Z METALU z wnętrzem pracującej ku-
chenki może dojść do powstania iskier, które
mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy stawiać na pod-
stawce obrotowej. Na podstaw-
ce talerza obrotowego nie należy
kłaść żadnych innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod
talerz obrotowy wewnątrz ku-
chenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY MUSI BYĆ YWANY za-
wsze, niezależnie od sposobu
gotowania.uży on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które moyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić
na jego podstawce.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ, NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
one odporne na działa-
nie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, naly sprawdzić czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać. Jeśli talerz obrotowy nie
może się swobodnie obracać, należy uż
mniejszego naczynia.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych ak-
cesoriów. Przed ich zakupem, należy upewnić się,
czy nadają się do kuchenek mikrofalowych.
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM AKTYWUJE SIĘ
AUTOMATYCZNIE po upływie jednej minuty
od chwili, kiedy kuchenka znajdzie się
w trybie “czuwania”. (Kuchenka znaj-
duje się w trybie “czuwania”, gdy na
wyświetlaczu widoczny jest zegar 24 go-
dzinny lub, gdy zegar nie został ustawiony i
wyświetlacz jest wygaszony).
NALEŻY OTWORZ I ZAMKNĄĆ DRZWI , np. w celu
włożenia potrawy do środka, zanim nastąpi
zwolnienie blokady. Na wyświetlaczu pojawi
się napis “DOOR” (Drzwi).
D OOR
PODSTAWKA DRUCIANA
PODSTAWKĘ DRUCIANĄ NALEŻY
STOSOW z funkcjami grillowania.
Jest to szczególnie ważne w przypad-
ku sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
6
PL
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYM
otwierając drzwi, aby spraw-
dzić, odwrócić lub wymie-
szać potrawę. Ustawienia ku-
chenki są zachowywane w
pamięci przez 10 minut.
P
RZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć
drzwi i nacisnąć przycisk “STOP.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE:
NALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ
nacisnąć przycisk “Start. Goto-
wanie będzie kontynuowane od
momentu wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU
“Start” przeuża czas gotowania o 30 sekund.
S
YGNAŁ AKUSTYCZNY KUCHENKI dzie sygnalizo-
wał co minutę, przez 10 mi-
nut, że gotowanie zostało za-
kończone. Aby wyłączyć syg-
nał, należy nacisnąć przycisk “STOP” lub otwo-
rzyć drzwi.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po zakończe-
niu procesu gotowania drzwi zostaną otwarte,
a następnie zamknięte, to ustawienia pozosta-
ną zachowane tylko przez 60 sekund.
MINUTNIK TIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy należy zmierzyć dokładny czas, np.
podczas gotowania jajek lub wyrastania ciasta przed jego piecze-
niem itd.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCK” (ZEGAR).
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NALEŻY NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
M
IGAJĄCE PRZECINKI oznaczają pracę minutnika.
J
EDNO NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU zegara wwietli ilość czasu, jaka pozosta-
ła do “odliczenia” na minutniku. Wyświetlanie trwa 3 sekundy, po
tym następuje powrót do wwietlania czasu gotowania (jeśli goto-
wanie właśnie trwa).
A
BY ZATRZYMAĆ MINUTNIK, gdy działa on niezależnie od innej funk-
cji, należy przywołać jego funkcję, naciskając przycisk “Clock, a na-
stępnie zatrzymać go naciskając przycisk “Stop”.
G
DY MINUTNIK ZAKOŃCZY ODLICZANIE , wyemitowany zostanie sygnał aku-
styczny.
q
w
e
7
PL
ZEGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
ABY WYZEROW ZEGAR po jego ustawieniu, wystarczy ponownie na-
cisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy przycisk “Clock, a następnie
nacisnąć przycisk “Stop”.
ABY PONOWNIE USTAWIĆ ZEGAR, należy postępować według powyższej
procedury.
UWAGA: PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA DRZWI POWINNY BYĆ OTWARTE. Dzięki
temu mają Państwo 10 minut na ustawienie zegara. W przeciwnym
razie, na każdy krok przypada 60 sekund czasu.
ZEGAR
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierwszy lub po przerwie
w dopływie prądu, wyświetlacz jest wygaszony. Jeżeli nie ustawimy
zegara, wyświetlacz pozostanie wygaszony, aż do momentu usta-
wienia czasu gotowania.
q
NACISNĄĆ I PRZYTRZYMAĆ (PRZEZ 3 SEKUNDY) PRZYCISK “CLOCK, aż
zaczną migać cyfry z lewej strony (godziny).
w
OBRACAĆ POKRĘTŁEM REGULACYJNYM w celu ustawienia godzin cza-
su gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCKPONOWNIE. (Migają dwie prawe cyfry
(minuty).
r
OBRACAĆ POKRĘTŁEM REGULACYJNYM w celu ustawienia minut.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK “CLOCK”.
q
e
t
w
r
8
PL
TYLKO MIKROFALE
Z
ASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
J
ET
(750 W)
PODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych produktów o du-
żej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybr
mniejszą moc.
600 W G
OTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
500 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności, np. sosów z dużą zawartością białka, po-
traw, których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania potraw du-
szonych.
350 W G
OTOWANIE GULASZU, roztapianie masła.
160 W R
OZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
90 W Z
MIĘKCZANIE lodów
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i podgrze-
wania takich potraw, jak warzywa, ryby, ziemniaki i mięso.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe
okresy naciskając przycisk “Start. Każde naciśnięcie zwiększa czas
gotowania o 30 sekund. Obracając pokrętło regulacji można wy-
dłużyć lub skrócić czas.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “POWER” (MOC) w celu ustawienia mocy.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
q
w
e
9
PL
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających
dużo wody, np. klarowne zupy, kawa lub herbata.
JET START SZYBKI START
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
FUNKCJA TA URUCHAMIA SIĘ AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz
czasem gotowania ustawionym na 30 sekund. Każde naciśnięcie
zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Po uruchomieniu funkcji,
obracając pokrętło w kierunku zgodnym lub przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara można wydłużyć lub skrócić czas.
ROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE ROZMRAŻANIE naly wykonać według
procedury podanej w punkcie “Gotowanie i
podgrzewanie za pomocą mikrofal”, nastawia-
jąc moc na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ. Ustale-
nie prawidłowego czasu dla małych ilości ulu-
bionych potraw jest możliwe po zdobyciu do-
świadczenia.
D
UŻE KAWKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
ZAMROŻONE POTRAWY UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
Z FOLII PLASTIKOWEJ lub kartonowych, można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmraża-
ją się szybciej niż opakowania głębokie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWKI, kiedy
zaczynają się rozmrażać.
Oddzielne plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUK-
TU niewielkimi kawałkami folii
aluminiowej, jeżeli zaczyna-
ją się rozgrzewać (np. nóżki
kurczaka lub skrzydełka).
P
OTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w
trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie pro-
duktu i pozwolić na dokończenie procesu
w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU, ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ następu-
je wyrównanie temperatury
wewnątrz potrawy.
q
10
PL
KLASA ŻYWNOŚCI ILOŚĆ PORADY
q
MIĘSO 100 G - 2 KG MIĘSO MIELONE, KOTLETY, STEKI LUB PIECZENIE.
w
DRÓB 100 G - 2 KG KURCZAK W CAŁOŚCI, W KAWAŁKACH LUB FILETY.
e
RYBY 100 G - 2 KG CAŁE STEKI LUB FILETY.
W ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, które nie zostały wymienione w tabeli oraz, jeśli waga
jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją “Gotowania i
podgrzewania za pomocą mikrofal”, a do rozmrażania ustawić moc 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI WAGA JEST MNIEJSZA LUB WIĘKSZA NIŻ
ZALECANA: naly postępować zgodnie
z instrukcją “Gotowanie i podgrze-
wanie za pomocą mikrofal, a do roz-
mrażania ustawić moc 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI jest wyższa
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać mniejszą wagę żywności.
JEŚLI TEMPERATURA PRODUKTÓW spożyw-
czych jest niższa od głęboko zamro-
żonej (-18°C), należy wybrać większą
wagę produktów.
AUTO DEFROST AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE
FUNKCJA TA SŁUŻY do rozmrażania mięsa, ryb oraz drobiu. Rozmraża-
nie “AUTO Defrost” należy stosować, jeżeli waga netto zamrożo-
nych produktów żywnościowych wynosi od 100 g do 2 kg.
ŻYWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE położyć na szklanym talerzu obrotowym.
q
NACISK PRZYCISKAUTO DEFROST kilkakrotnie, aby wybrać
rodzaj potrawy.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
NIEKTÓRE KLASY PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH WYMAGAJĄ dodania produk-
tów, obrócenia lub zamieszania potrawy w czasie rozmrania. W
takim przypadku, kuchenka zatrzyma się i pojawi się informacja o
konieczności dokonania wymaganej czynności.
J
EŚLI W CIĄGU 2 minut drzwi urządzenia nie zostaną otwarte, kuchen-
kabędzie kontynuować proces rozmrażania. W takim przypadku
wyniki gotowania mogą być niewystarczające.
Otworzyć drzwi.
Wykonać wymaganą czynność.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przy-
cisk “Start.
FUNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi netto potrawy.
e
w
q
11
PL
GRILL
NALEŻY STOSOW FUNKCJĘ do szybkiego przyrumienienia po-
wierzchni potrawy.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “GRILL”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
N
ACIŚNIĘCIE PRZYCISKU “GRILLPODCZAS gotowania spowoduje włącze-
nie lub wyłączenie grzki grilla. Minutnik będzie kontynuował odli-
czanie po wyłączeniu grzałki grilla.
PRZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZ , należy upewnić się, czy są one
odporne na temperaturę powstającą w kuchence.
P
ODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno używać plasti-
kowych przyborów. Ulegną one stopieniu. Kawałki drewna lub
papieru także nie są odpowiednie.
P
ODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI “GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT UGO
OTWARTYCH DRZWI , gdyż spowoduje to spadek temperatury.
e
w
q
12
PL
FUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA
Z
ASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
600 - 750 W G
OTOWANIE warzyw i zapiekanek
350 - 500 W G
OTOWANIE drobiu i lasagne
160 - 350 W G
OTOWANIE ryb i mrożonych zapiekanek
160 W G
OTOWANIE mięsa
90 W P
IECZENIE owoców
0 W P
RZYRUMIENIANIE tylko w czasie gotowania
FUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA
FUNKCJA UŻY DO PRZYRZĄDZANIA ZAPIEKANEK, LASAGNE, POTRAW Z DROBIU
ORAZ PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “POWER” (MOC) w celu ustawienia mocy.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas mikrofal.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK “COMBI”.
r
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gril-
lowania.
t
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”.
P
ODCZAS GOTOWANIA można włączać i wyłączać grzałkę grilla, poprzez
naciśnięcie przycisku “Grill.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
MOŻNA wączyć mikrofale poprzez zredukowanie poziomu mocy
mikrofal do 0 W. Po wybraniu 0 W, kuchenka przełączy się wyłącz-
nie na funkcję Grill.
P
RZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZ , należy upewnić się, czy są one
odporne na temperaturę powstającą w kuchence.
P
ODCZAS stosowania funkcji “Grill” nie wolno używać plastiko-
wych przyborów. Ulegną one stopieniu. Kawałki drewna lub pa-
pieru także nie są odpowiednie.
P
ODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI “GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT UGO
OTWARTYCH DRZWI , gdyż spowoduje to spadek temperatury.
t
w
e
q
r
13
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
K
URCZAK (w
całości)
1000 G
750 W
18 - 20
MIN 5 - 10 MIN
OBRÓCIĆ KURCZAKA w połowie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK
( lety lub
kawałki)
500 G 8 - 10 MIN 5 MIN
SPRAWDZIĆ, czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
B
EKON 150 G 3 - 4 MIN 1 - 2 MIN
UŁOŻ NA PAPIERZE KUCHENNYM w 2 lub
3 warstwach i przykryć papierem
kuchennym.
W
ARZYWA
(świeże)
300 G 3 - 4 MIN 1 - 2 MIN
GOTOWAĆ BEZ PRZYKRYCIA i dodać 2
łyżki soli.
W
ARZYWA
(mrożone)
250 -
400 G
3 - 4 MIN
5 - 6 MIN
1 - 2 MIN GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT
4 SZT
4 - 6 MIN
12 - 15 MIN
2 MIN
5 MIN
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
M
IĘSO
(pieczeń)
600 -
700 G
600 W
12 - 14
MIN 5 MIN
RYBA (w
całości)
600 G 8 - 9 MIN 4 - 5 MIN
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki
lub  lety)
400 G 5 - 6 MIN 2 - 3 MIN
UMIEŚCIĆ CIEŃSZYMI CZĘŚCIAMI w stro
środka talerza. Gotować pod
przykryciem.
TABELA GOTOWANIA
CZAS POTRZEBNY NA UGOTOWANIE zwiększa się z
ilością żywności. Podwójna ilość żywności wy-
maga w praktyce prawie dwukrotnie dłuższe-
go czasu gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym dłszy
jest wymagany czas gotowania. Żywność o
temperaturze pokojowej gotuje
się szybciej od tej, która została
właśnie wyjęta z lodówki.
J
EŻELI GOTOWANA JEST WIĘKSZA ILOŚĆ tego
samego produktu, np. ziemniaki w mundurkach,
należy je rozmieścić pierścieniowo, aby uzyskać
równomierny stopień ugotowania.
M
IESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to sposoby stoso-
wane zarówno podczas gotowania tradycyj-
nego, jak i w kuchence mikrofalowej, służące
szybkiemu rozprowadzeniu ciepła ku środ-
kowi talerza i uniknięciu rozgotowania
na brzegach.
J
EŚLI GOTUJEMY PRODUKT O NIEREGULARNYM
KSZTCIE lub grubości, należy umieścić
cieńszą część w kierunku środka tale-
rza, gdzie zostanie rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO USZCZU I CUKRU będą
gotować się krócej od produktów zawierających
dużo wody. Tłuszcz i cukier ogrzewają się do wyż-
szej temperatury niż woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY ZA-
WSZE przewidzieć czas docho-
dzenia. Czas dochodzenia
zawsze polepsza rezultaty,
ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
N
IEKTÓRE PRODUKTY POKRYTE SKÓRKĄ LUB BŁON, np.
ziemniaki, jabłka i żółtka jajek. Produk-
ty takie powinny być nakłute widelcem
lub wykałaczką tak, aby uwolnić ciśnie-
nie wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ niż
duże, zaś jednorodne kawałki gotują się bar-
dziej równomiernie od nieregularnych.
14
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
D
ANIE NA
TALERZU
300 G
450 G
750 W
3 - 5
MIN
4 - 5 MIN
1 - 2 MIN
PRZYKR TALERZ
R
0,2 L
0,6 L
1 - 2 MIN
3 - 4 MIN
1 MIN
2 MIN
PRZYKR POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN 1 - 2 MIN PODGRZEW BEZ PRZYKRYCIA
NAPÓJ 0,2 L 1 - 2 ½ MIN 1 MIN
UMIEŚCIĆ ŁYŻECZKĘ METALOWĄ w
naczyniu, aby nie dopuścić
do przegrzania.
Z
UPA
(klarowna)
0,25 L 2 - 2 ½ MIN 1 MIN
PODGRZEW BEZ PRZYKRYCIA
w głębokim talerzu lub
miseczce.
Z
UPY I SOSY NA
BAZIE MLEKA
0,25 L 3 - 4 MIN 1 MIN
NIE NAPEŁNIAĆ naczynia
powyżej 3/4 objętości.
Zamieszać jeden raz
podczas podgrzewania.
H
OT DOGI
1 SZT
2 SZT
600 W
½ - 1
MIN
1 - 1 ½ MIN
1 MIN
LASAGNE 500 G 5 - 6 MIN 2 - 3 MIN
TABELA PODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADYCYJNEGO,
potrawa podgrzewana w kuchence mikrofalo-
wej musi być doprowadzona do wrzenia.
NAJLEPSZE REZULTATY UZYSKAMY , gdy grubsze
kawałki umieścimy na brzegu talerza zaś
cieńsze na jego środku.
C
IENKIE PLASTRY MIĘSA NALEŻY UŁOŻYĆ jeden
na drugim lub częściowo nałożyć na
siebie. Grubsze plastry mięsa i kiełbaski
powinny być ułożone ciasno obok siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB SOSÓW najle-
piej je raz zamieszać, aby rozprowadzić ciepło.
G
OTOWANIE POD PRZYKRYCIEM pomaga w zatrzyma-
niu wilgoci w potrawie, zmniejsza rozpryskiwa-
nie i skraca czas podgrzewania.
P
ODCZAS PODGRZEWANIA ZAMROŻONEJ
ŻYWNOŚCI porcjowanej należy stosować
się do instrukcji producenta podanych
na opakowaniu.
P
OTRAWY, KTÓRYCH NIE DAJE SIĘ MIESZAĆ, jak
zapiekanki, najlepiej jest rozgrzewać
przy mocy 400-600 W.
ODSTAWIENIE NA KILKA MINUT CZASU DOCHODZENIA za-
pewni równomierne rozprowadzenie ciepła
wewnątrz potrawy.
15
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
P
IECZENIE
800 -
1000 G
ROZMRAŻANIE
(160 W)
20 - 22
MIN
10 - 15 MIN
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
M
IĘSO MIELONE 500 G 8 - 10 MIN 5 MIN
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
PŁATY, KOTLETY,
STEKI
500 G 7 - 9 MIN 5 - 10 MIN
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
K
URCZAK
(w całci)
1200 G 25 MIN 10 - 15 MIN
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
K
URCZAK
( lety lub
kawałki)
500 G 7 - 9 MIN 5 - 10 MIN
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w powie
rozmrażania. Udka i
skrzydełka zawinąć w folię
aluminiową, aby zapobiec
przegrzaniu.
R
YBA (w
całości)
600 G 8 - 10 MIN 5 - 10 MIN
OBROCIĆ w połowie
odmrażania i osłonić
ogon folią, aby zapobiec
przegrzaniu.
RYBA (steki
lub  lety)
400 G 6 - 7 MIN 5 MIN
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
B
OCHENEK
CHLEBA
500 G 4 - 6 MIN 5 MIN
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
B
UŁKI I BUŁECZKI
4 SZT
(150 - 200 G)
1 ½ - 2
MIN
2 - 3 MIN ROZMIEŚCIĆ pierścieniowo.
OWOCE I
JAGODY
200 G 2 - 3 MIN 2 - 3 MIN
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W TOREBKACH Z
TWORZYW SZTUCZNYCH , folii plastikowej lub opa-
kowaniach kartonowych można umieszczać
bezpośrednio w kuchence, o ile nie mają
one metalowych części (np. metalowe
zszywki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmra-
żają się szybciej niż opakowania głębo-
kie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWKI, kiedy za-
czynają się rozmrażać. Oddzielne plastry szyb-
ciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU niewielkimi
kawałkami folii aluminiowej, jeżeli zaczynają się
rozgrzewać (np. nóżki kurczaka lub skrzydełka).
DUŻE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie pro-
cesu rozmrania.
P
OTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane
w trakcie rozmrażania.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie pro-
duktu i pozwolić na dokończenie proce-
su w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
16
PL
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ USTAWIENIE CZAS PORADY
T
OSTY Z SEREM 3 SZT
GRILL
4 - 5 MIN ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
Z
IEMNIAKI Z SEREM 2 PORCJE 6 - 8 MIN
UMIEŚCIĆ naczynie na podstawce
drucianej.
P
ARÓWKI
(100 G / SZT)
2 - 3 SZT 10 - 12 MIN
ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
Obrócić w połowie gotowania.
K
AWAŁKI KURCZAKA 1000 G
750 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ
GRILL
13 - 15 MIN
8 - 9 MIN
UMIEŚCIĆ w naczyniu skórą do góry.
Z
APIEKANKA
ZIEMNIACZANA
4 PORCJE
18 - 20 MIN
5 - 6 MIN
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
L
ASAGNE
(zamrożona)
500 G
600 W
NASTĘPNIE
ZASTOSOWAĆ
GRILL
18 - 20 MIN
5 - 6 MIN
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
Z
APIEKANKA RYBNA
(zamrożona)
600 G
15 - 18 MIN
5 - 7 MIN
UMIEŚCIĆ naczynie na szklanym
talerzu obrotowym.
TABELA FUNKCJI GRILL
FUNKCJA “GRILLDOSKONALE nadaje się do zaru-
mienienia potrawy po gotowaniu za pomocą
mikrofal.
G
RUBSZE POTRAWY , np. zapiekanki i kurczak na-
leży gotować najpierw za pomocą mikrofal, a
następnie zastosować grill, aby górna część
potrawy uległa zarumienieniu.
P
ODSTAWKA DRUCIANA może zostać zasto-
sowana, aby potrawy znajdowały się
bliżej grzałki grilla, aby przyspieszyć za-
rumienienie.
C
IENKIE POTRAWY , np. tosty i parówki naly
umieszczać na podstawce drucianej i gotować
wyłącznie za pomocą grilla.
M
OŻNA RÓWNIEŻ KŁAŚĆ zapiekanki lub na-
czynia bezpośrednio na szklanym tale-
rzu obrotowym.
17
PL
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, NORMALNIE WYMAGA czynnoś-
cią konserwacyjną.
KUCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI , aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny
wpływ na trwałość urządzenia oraz może prowa-
dzić do ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
N
IE UŻYWAĆ DRUCIAKÓW METALOWYCH, PRE-
PARATÓW CZYSZCZĄCYCH ZAWIERAJĄCYCH
SUBSTANCJE ŚCIERNE, zmy-
waków z wełny stalowej,
ostrych zmywaków itp.
mogących uszkodzić pa-
nel sterujący oraz powierzchnie wewnętrzne
i zewnętrzne kuchenki. Naly używać gąbki
i delikatnego detergentu lub ręcznika pa-
pierowego oraz środka do mycia okien w
rozpylaczu. Środek do mycia okien należy
rozpylić na ręcznik papierowy.
KUCHENKI NIE NALEŻY SPRYSKIWAĆ bezpośrednio.
REGULARNIE, a w szczególności po wyla-
niu się płynów, należy wyjmow
talerz obrotowy oraz jego pod-
stawę i wycierać dno kuchenki do
czysta.
KUCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO do pracy z talerzem
obrotowym, umieszczonym w przeznaczonym
dla niego miejscu.
NIE NALEŻY uruchamiać kuchenki, gdy
talerz obrotowy został wyjęty w celu
oczyszczenia.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
P
ODSTAWKĘ POD TALERZ OBROTOWY.
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY.
D
O CZYSZCZENIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH, ze-
wnętrznej i wewnętrznej powierzchni drzwi
oraz otworu drzwi należy stosować delikatne
detergenty, wodę i miękką szmatkę.
NIE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZ-
TEK TŁUSZCZU lub żywności wokół drzwi.
W PRZYPADKU TRUDNYCH DO USUNIĘCIA PLAM, należy
przez 2-3 minuty gotować w kuchence  liżan-
kę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
NIEPRZYJEMNE ZAPACHY wewnątrz kuchenki moż-
na wyeliminować, poprzez wstawienie do ku-
chenki  liżanki wypełnionej wodą z dodat-
kiem soku z cytryny i gotowanie jej przez kil-
ka minut.
URZĄDZENIA NIE WOLNO CZYŚCIĆ PRZY yciu
myjek ciśnieniowych.
G
RZAŁKA GRILLA nie wymaga czyszczenia,
gdyż wysoka temperatura powoduje spala-
nie wszelkich zabrudzeń, ale su t ponad nim
może wymagać regularnego czyszczenia. Na-
leży to wykonywać przy użyciu gąbki, ciepłej
wody i detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy
go włączać raz w miesiącu na 10 minut, aby
wypalić wszelkie zachlapania, w celu zm-
niejszenia ryzyka pożaru.
P
ODSTAWKĘ DRUCIANĄ.
18
PL
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontaktowa-
niem się z Serwisem, naly sprawdzić:
Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz ta-
lerz obrotowy są włożone na swoje miejsce.
Czy wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazda sieciowego.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, czy
nie nastąpiła przerwa w dopływie prądu.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnio
swobodną wentylację.
Należy odczekać 10 minut, a następnie po-
nowić próbę użycia kuchenki.
Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwi.
P
OWYŻSZE CZYNNOŚCI MAJĄ NA CELU ZAPOBIEGANIE
niepotrzebnym wezwaniom serwisu, za które
użytkownik zostanie obciążony.
Kontaktując się z Serwisem należy zawsze po-
dawać numer seryjny i model kuchenki (patrz
tabliczka serwisowa). Dalsze informacje poda-
no w książce gwarancyjnej.
JEŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY, na-
leży go wymienić na nowy -
oryginalny, dostępny w na-
szych punktach serwiso-
wych. Wymiana kabla zasi-
lającego może być wykonana
tylko przez wykwali kowane-
go technika serwisu.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ
TECHNIKA PRZESZKOLONEGO U PRO-
DUCENTA. Wykonywanie ja-
kichkolwiek napraw, bądź
czynności serwisowych pr-
zez osobę nieprzeszkoloną, wiążących
się ze zdejmowaniem wszelkich osłon
zabezpieczających przed działaniem mi-
krofal jest niebezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje się w
pełni do ponownego przetwo-
rzenia, co potwierdza sym-
bol recyklingu. Utylizację
produktu należy przeprowa-
dzać zgodnie z lokalnymi prze-
pisami. Materiały opakowaniowe,
które stanowią potencjalne zagrożenie (worki
plastikowe, polistyren, itp.), należy trzymać w
miejscach niedostępnych dla dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE). Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji niekorzyst-
nego wywu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na dą-
czonych do niego doku-
mentach oznacza, że niniej-
sze urdzenie nie może być
usuwane razem z odpadami ko-
munalnymi. W celu jego złomo-
wania, urządzenie należy zdać
w odpowiednim punkcie uty-
lizacji odpadów w celu recy-
klingu komponentów elek-
trycznych i elektronicznych.
URZĄDZENIE NALEŻY ZŁOMOW
zgodnie z lokalnymi prze-
pisami dotyczącymi utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat uty-
lizacji, złomowania i recyklingu opisywanego
urządzenia można uzyskać w lokalnym urzę-
dzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie uty-
lizacji odpadów lub w sklepie, w którym pro-
dukt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM należy odciąć kabel zasila-
jący, aby uniemożliwić ponowne podłączenie
urządzenia do sieci.
19
PL
20
PL
NAPIĘCIE ZASILANIA 230 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1150 W
B
EZPIECZNIK 10 A
W
YJŚCIOWA MOC MIKROFAL 750 W
W
YMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 285 X 456 X 404
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 196 X 292 X 295
PRÓBA ILOŚĆ OKOŁO CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750
G 10 MIN 750 W PYREKS 3.220
12.3.2 475
G 5 MIN 750 W PYREKS 3.827
12.3.3 900
G 14 MIN 750 W PYREKS 3.838
12.3.4 1100
G 20 - 22 MIN GRILL + 600 W PYREKS 3.827
13.3 500
G AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE UMIEŚCIĆ NA TALERZU OBROTOWYM
PL
461969462521
ZGODNIE Z NORMĄ IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniż-
sze wartości:
Whirlpool Sweden AB
DANE TECHNICZNE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool AMW 234 SL instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla