Electrolux EOB32000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obs³ugi
Piekarnik
EOB32000
2 electrolux
Spis treœci
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa..... 3
Opis urz¹dzenia ............................................. 4
Przed pierwszym u¿yciem............................ 6
Obs³uga piekarnika....................................... 7
Zastosowania, tabele i rady......................... 12
Czyszczenie i pielêgnacja ............................ 21
Co zrobiæ, gdy …............................................ 27
Instrukcja monta¿u ........................................ 28
Recykling......................................................... 31
Gwarancja/Serwis.......................................... 32
Serwis .............................................................. 35
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej eksploatacji
urz¹dzenia.
3Informacje i wskazówki ogólne
2Informacje dot. ochrony œrodowiska
electrolux 3
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykon
tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ
urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹cz
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹
spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku
koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê
do naszego serwisu lub do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy
pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
Bezpieczstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi),
które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub
brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie
bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia,
mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod
kontrol¹ i zgodnie z poleceniami
odpowiedzialnej osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do
pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas
pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w
pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach,
ani nie mog¹ byæ przyciœniête gor¹cymi
drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo
oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest
gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty
zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem.
W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do
piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych
intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów
spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e
stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿
zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne
zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ
urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹
aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków
itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do
pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych
ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody
bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach
szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych palnych przedmiotów. Mog³yby
zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ
uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w
piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych
pojemnikach. W piekarniku lub na
szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ,
która mo¿e dotrzeæ tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy
emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy
emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z
u¿ytkowania nie maj¹ wp³ywu na
sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu
nie stanowi¹ one usterki w rozumieniu
prawa gwarancyjnego.
4 electrolux
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Panel steruj¹cy
Drzwi z pe³nego
szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt drzwi
Funkcje piekarnika Wybór temperatury
Przyciski funkcji
Lampka kontrolna pracy
WskaŸnik temperatury/ czasu
Lampka kontrolna temperatury
electrolux 5
Wyposa¿enie piekarnika
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
Ro¿en
Do dok³adnego okreœlenia stanu sztuk miêsa.
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Termosonda gniazdko
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
6 electrolux
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
Po pod³¹czeniu do pr¹du lub przerwie w
dop³ywie pr¹du automatycznie pulsuje
lampka funkcji Czas .
1. W celu zmiany ustawionej godziny nale¿y
wciskaæ równoczeœnie przycisk i , a¿
zacznie pulsowaæ lampka funkcji
Czas .
2. Przyciskiem lub ustawiæ aktualn¹
godzinê.
Po ok. 5 sekundach wskaŸnik wyœwietlacza
przestanie pulsowaæ i zegar wyœwietli
ustawion¹ godzinê.
Urz¹dzenie jest teraz gotowe do pracy.
3 Czas mo¿e zostaæ zmieniony tylko w
takim wypadku, gdy nie zosta³a
ustawiona funkcja Minutnik .
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y
go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych
ostrych, rysuj¹cych œrodków
czyszcz¹cych ! Powierzchnia mo¿e ulec
uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y
u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków
do konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika
prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y
wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem
detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ
na mokro.
electrolux 7
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo,
jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak
d³ugo, jak d³ugo piekarnik nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ
pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po
uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a
ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ
urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Ustawianie funkcji piekarnika Wybòr temperatury
WskaŸnik temperatury/ czasu
Lampka kontrolna pracy
PrzyciskPrzycisk
Lampka kontrolna temperatury
WskaŸnik termosondy
8 electrolux
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce
funkcje:
Wk³adanie rusztu, blachy do
pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i
przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹
zabezpieczenie przed wyjêciem w
postaci ma³ego wybrzuszenia na prawej i
lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do
piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we
wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to
zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿
przed przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie
Przy pomocy tej funkcji mo¿na
oœwietliæ
wnêtrze piekarnika np. do
czyszczenia.
Gor¹ce powietrze
Do
pieczenia
na maksymalnie
dwóch poziomach.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej temperatury
u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzejnik górny/dolny
Do
pieczenia
i
sma¿enia
na
jednym poziomie
.
Grzejnik dolny
Do
pieczenia
ciast z
kruchym spodem
.
Rozmra¿anie
Do
rozmra¿ania
np. tortów, mas³a, chleba, owoców i innych
zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych
.
Grill
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które uk³adane bêd¹
na
œrodku rusztu
oraz do
tostowania
.
Grill
wielkopowierzchniow
y
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych
iloœciach
oraz do
tostowania
.
Grillowanie z
gor¹cym powietrzem
Do
pieczenia
wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na jednej
powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do
zapiekania
i
do opiekania
.
electrolux 9
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed
obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
Funkcje dodatkowe
Mo¿na ustawiæ funkcjê Minutnik lub
Termosonda .
3 Wskazówki ogólne
Po wybraniu funkcji na ok. 5 sekund
zaczyna pulsowaæ odpowiadaj¹cy jej
wyœwietlacz. W tym czasie mo¿na przy
pomocy przycisku lub nastawiæ
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu,
ponownie na 5 sekund zaczyna
pulsowaæ wyœwietlacz. Rozpoczyna siê
odliczanie ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez
naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dana funkcja piekarnika i wysokoœæ
temperatury mo¿na wybraæ przed lub po
ustawieniu funkcji zegara.
Po zakoñczeniu pieczenia ustaw
pokrêt³o funkcja piekarnika i wybór
temperatury z powrotem w pozycji zero.
Minutnik
Ustawianie minutnika.
Termosonda
Ustawianie temperatury wnêtrza produktu.
Wyœwietlacz czasu lub temperatury
Przyciski nastawcze
10 electrolux
Minutnik
3 Ta funkcja nie ma wp³ywu na
dzia³aniepiekarnika.
1. Nacisn¹æ na dowolny przycisk.
Na wyœwietlaczu miga symbol “0.00”.
2. W ci¹gu 5 sekund ustawiæ za pomoc¹
przycisków lub wybrany krótki
zakres czasu (maks. 2 godziny
30 minut).
Po up³ywie 5 sekund wyœwietlacz poka¿e
czas pozostaj¹cy do koñca.
Po up³ywie tego czasu na wyœwietlaczu
pojawi siê symbol “0.00“ i przez 2 minuty
bêdzie rozbrzmiewa³ sygna³ dŸwiêkowy.
3. Wy³¹czyæ sygna³ dŸwiêkowy, naciskaj¹c
na dowolny przycisk.
Termosonda
1 Uwaga: Stosowaæ wy³¹cznie
termosondê dostarczon¹ razem z
piekarnikiem! W przypadku koniecznoœci
wymiany czêœci stosowaæ wy³¹cznie
oryginalne czêœci zamienne!
1. Koñcówkê termosondy wprowadziæ do
wnêtrza produktu w taki sposób, aby
znalaz³a siê dok³adnie w œrodku
produktu.
2. Wtyczkê termosondy umieœciæ
poprawnie w gniazdku, znajduj¹cym siê
na bocznej œciance piekarnika.
electrolux 11
3. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dan¹
temperaturê wnêtrza produktu.
WskaŸnik zacznie wskazywaæ aktualn¹
temperaturê wnêtrza produktu.
3 Urz¹dzenie wyœwietla temperaturê
wewn¹trz produktu od 30°C.
4. Ustawianie funkcji piekarnika i
temperatury piekarnika
Po osi¹gniêciu ustawionej temperatury
wnêtrza produktu rozbrzmiewa sygn
dŸwiêkowy.
5. Wcisn¹æ dowolny przycisk, aby wy³¹czyæ
sygna³ dŸwiêkowy.
6. Przekrêciæ prze³¹cznik funkcji piekarnika
i prze³¹cznik temperatury do po³o¿enia
WY£.
1 Uwaga: Termosonda jest gor¹ca!
Podczas wyjmowania wtyczki i koñcówki
termosondy istnieje niebezpieczeñstwo
oparzenia!
7. Wyj¹æ wtyczkê termosondy z gniazdka, a
nastêpnie wyci¹gn¹æ produkt z
piekarnika.
Zmiana temperatury wnêtrza produktu
W razie potrzeby zmieniæ temperatu
przy pomocy lub .
12 electrolux
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika Gor¹ce powietrze
lub Grzejnik górny/dolny
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzejnik górny/
dolny nadaj¹ siê formy z ciemnego
metalu oraz formy powlekane.
W przypadku funkcji Gor¹ce powietrze
nadaj¹ siê tak¿e jasne formy metalowe.
Prowadnice
Pieczenie z zastosowaniem funkcji
Grzejnik górny/dolny mo¿liwe jest
zawsze tylko na jednym poziomie.
Z funkcjami Gor¹ce powietrze mo¿na
piec suche wypieki i drobne ciasteczka
na 2 blachach jednoczeœnie.
1 Blacha do pieczenia:
np. prowadnica 3
1 forma do pieczenia:
np. prowadnica 1
2 blachy do pieczenia:
np. prowadnice 1 i 3
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹
krawêdzi¹ do przodu!
Przy pomocy funkcji Grzejnik górny/
dolny lub Gor¹ce powietrze mo¿na
piec na ruszcie jednoczeœnie dwie formy
obok siebie. Czas pieczenia wyd³u¿a siê
nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych
blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹
ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem.
Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach znajduj¹ siê wybrane potrawy
wraz z wymaganymi dla nich temperaturami,
czasem pieczenia i prowadnicami.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia
wartoœciami orientacyjnymi, zale¿ne s¹
one od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i formy
do pieczenia.
Zalecamy, by za pierwszym razem
ustawiæ ni¿sz¹ wartoœæ temperatury, a
dopiero w razie potrzeby, np. gdy
po¿¹dane jest silniejsze zrumienienie lub
gdy proces pieczenia trwa za d³ugo,
wybraæ wy¿sz¹ temperaturê.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych
pasuj¹cych do konkretnego przepisu,
nale¿y kierowaæ siê wskazówkami
dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na
blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e siê
wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta
owocowe itp.) nale¿y przygotowywaæ na
jednym poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których
pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodow
w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne
zrumienianie potraw. W tym przypadku
nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ
temperatury. Ró¿nice w rumienieniu
wyrównuj¹ siê w trakcie procesu
pieczenia.
electrolux 13
Nowy piekarnik mo¿e inaczej
zachowywaæ siê podczas pieczenia/
sma¿enia ni¿ dotychczas stosowane
przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasow
stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i
poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej
tabelach.
2 Gdy pieczenie trwa d³ugo, piekarnik
mo¿na wy³¹czyæ 10 minut przed
up³ywem czasu pieczenia, w ten sposób
wykorzystuje siê zgromadzone ciep³o.
Dane w tabeli dotycz¹ zimnego
piekarnika (o ile nie zaznaczono inaczej).
Tabela pieczenia
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Prowadni
ca
Tempe-
ratura w °C
Czas
godzin:
min.
Wypiek w formach
Ciasto typu babka Gor¹ce powietrze 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/królewiec Gor¹ce powietrze 1 140-160 1:10-1:30
Tort biszkoptowy Gor¹ce powietrze 1 140 0:25-0:40
Tort biszkoptowy Grzejnik górny/dolny 1 160 0:25-0:40
Spód do tortu z ciasta kruchego Grzejnik górny/dolny 3 180-200 0:10-0:25
Spód do tortu z ciasta
ukrêcanego
Gor¹ce powietrze 3 150-170 0:20-0:25
Kryty jab³ecznik Grzejnik górny/dolny 1 170-190 0:50-1:00
Apple Pie (2formy Ø20cm,
ustawione po przek¹tnej)
Gor¹ce powietrze 1 160 1:10-1:30
Apple Pie (2formy Ø20cm,
ustawione po przek¹tnej)
Grzejnik górny/dolny 1 180 1:10-1:30
Tort pikantny (np. Quiche
Lorraine)
Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:30-1:10
Tort serowy Grzejnik górny/dolny 1 170-190 1:00-1:30
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz/wianek dro¿d¿owy Grzejnik górny/dolny 3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-potem
Grzejnik górny/dolny 1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Ptysie/eklerki Gor¹ce powietrze 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzejnik górny/dolny 3 180-200
1)
0:10-0:20
Suche ciasto z kruszon Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/cukrowe Grzejnik górny/dolny 3 190-210
1)
0:15-0:30
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Gor¹ce powietrze 3 150 0:35-0:50
14 electrolux
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Grzejnik górny/dolny 3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na kruchym
spodzie
Grzejnik górny/dolny 3 170-190 0:40-1:20
Ciasta na blasze ze sk³adnikami
delikatnymi (n. p. ser, œmietana,
budyñ)
Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
sk³adników)
2
Grzejnik górny/dolny 1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Grzejnik górny/dolny 1 230-250
1)
0:10-0:25
Podp³omyk Grzejnik górny/dolny 1 250-270 0:08-0:15
Wähen (ciasto szwajcarskie) Grzejnik górny/dolny 1 200-220 0:35-0:50
Drobne wypieki
Kruche ciasteczka Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:06-0:20
Kruche ciasteczka Gor¹ce powietrze 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Ciasteczka wyciskane Gor¹ce powietrze 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka wyciskane Gor¹ce powietrze 1 / 3 140 0:25-0:40
Ciasteczka wyciskane Grzejnik górny/dolny 3 160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z ciasta ukrêcanego Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z ciasta ukrêcanego Gor¹ce powietrze 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ka, bezy Gor¹ce powietrze 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Gor¹ce powietrze 3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki dro¿d¿owe Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:20-0:40
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Gor¹ce powietrze 3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ka Gor¹ce powietrze 3 160
1)
0:20-0:35
Bu³ka Grzejnik górny/dolny 3 180
1)
0:20-0:35
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Gor¹ce powietrze 3 140
1)
0:20-0:30
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Gor¹ce powietrze 1 / 4 140
1)
0:25-0:40
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Grzejnik górny/dolny 3 170
1)
0:20-0:30
1) Rozgrzaæ piekarnik
2) Stosowaæ blachê uniwersaln¹ lub brytfankê
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Prowadni
ca
Tempe-
ratura w °C
Czas
godzin:
min.
electrolux 15
Wskazówki dotycz¹ce pieczenia
Tabela Zapiekanki i potrawy opiekane
Efekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Ciasto jest za jasne na
spodzie
Wybrana prowadnica na z³ej wysokoœci Wsun¹æ ciasto ni¿ej
Ciasto siê zapada (staje siê
lepkie, gliniaste, oddziela siê
woda)
Za wysoka temperatura pieczenia Zmniejszyæ nieco temperaturê
pieczenia
Za krótki czas pieczenia Przed³u¿yæ czas pieczenia
Czasu pieczenia nie mo¿na
skróciæ przez podwy¿szenie
temperatury pieczenia
Za du¿o p³ynu w cieœcie U¿yæ mniejszej iloœci p³ynu
Nale¿y przestrzegaæ czasu ukrêcania,
przede wszystkim w przypadku
korzystania z robotów kuchennych
Ciasto jest za suche Za niska temperatura pieczenia Ustawiæ wy¿sz¹ temperaturê
pieczenia
Za d³ugi czas pieczenia Skróciæ czas pieczenia
Ciasto nieregularnie siê
zrumienia
Za wysoka temperatura pieczenia i za
krótki czas pieczenia
Zmniejszyæ temperaturê pieczenia i
przed³u¿yæ czas pieczenia
Ciasto jest nierównomiernie
rozprowadzone
Rozprowadziæ ciasto równomiernie
na blasze
Ciasto nie jest gotowe w
podanym czasie pieczenia
Za niska temperatura Zwiêkszyæ nieco temperaturê
pieczenia
Potrawa Funkcja piekarnika
Poziomw
sadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz min
Zapiekanka z makaronem Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:25-0:40
Potrawy opiekane
Warzywa
1)
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:15-0:30
Opiekane bagietki
1)
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:15-0:30
S³odkie zapiekanki Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:40-0:60
Zapiekanki rybne Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:30-1:00
Warzywa faszerowane
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:30-1:00
1) Nagrzaæ piekarnik
16 electrolux
Tabela mro¿onych potraw gotowych.
Pieczenie miêsa
Funkcja piekarnika Grzejnik górny/
dolny lub Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
Naczynia do pieczenia miêsa
Do pieczenia miêsa nadaj¹ siê wszelkie
naczynia ¿aroodporne (uwzglêdniæ
wskazówki producenta!)
Du¿e pieczenie mo¿na przygotowywaæ
bezpoœrednio na blasze lub na
ruszcie z pod³o¿on¹ pod niego
blach¹.
Wszystkie chude rodzaje miês zalecamy
piec w naczyniu do pieczenia z
pokrywk¹. Miêso pozostaje wówczas
soczyste.
Wszystkie rodzaje miês, które powinny
mieæ chrupi¹c¹ powierzchniê, mo¿na
piec w garnku przeznaczonym do
pieczenia bez pokrywki.
3 Wskazówki dotycz¹ce tabeli
pieczenia miêsa
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami
orientacyjnymi.
Zaleca siê pieczenie miêsa i ryb w
piekarniku w iloœci powy¿ej 1kg.
Aby zapobiec przypalaniu siê
wyciekaj¹cego sosu lub t³uszczu, zaleca
siê nalanie niewielkiej iloœci p³ynu do
naczynia, w którym siê piecze.
W razie potrzeby obróciæ pieczeñ (po 1/
2 - 2/3 czasu pieczenia).
Du¿e pieczenie i drób polew
kilkakrotnie podczas pieczenia
powsta³ym sosem. Daje to lepszy efekt
pieczenia.
Piekarnik nale¿y wy³¹czyæ ok. 10 minut
przed up³ywem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie zgromadzonego
ciep³a.
Produkt do
gotowania
Funkcja piekarnika
Poziomw
sadu
Temperatura
°C
Czas
Pizza mro¿ona Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami
producenta
zgodnie z
informacjami
producenta
Frytki
1)
(300-600 g)
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
3 200-220
zgodnie z
informacjami
producenta
Bagietki Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami
producenta
zgodnie z
informacjami
producenta
Ciasto owocowe Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami
producenta
zgodnie z
informacjami
producenta
1) Uwaga: W czasie pieczenia nale¿y 2 – 3 razy obróciæ frytki
electrolux 17
Tabela pieczenia
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziomw
sadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
Wo³owina
Pieczeñ duszona 1-1,5 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 200-250 2:00-2:30
Rostbef lub filet
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
- w œrodku czerwone
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 190-200
1)
0:05-0:06
- w œrodku ró¿owe
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 180-190 0:06-0:08
- upieczone w
œrodku
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 170-180 0:08-0:10
Wieprzowina
£opatka, karczek,
kawa³ek od szynki
1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:30-2:00
Kotlet, pieczony
peklowany schab
1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 170-180 1:00-1:30
Pieczeñ rzymska 750 g-1 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:45-1:00
Golonkawieprzowa
(podgotowana)
750 g-1 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 150-170 1:30-2:00
Cielêcina
Pieczeñ cielêca 1 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:30-2:00
Golonka cielêca 1,5-2 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 2:00-2:30
Jagniêcina
Udziec jagniêcy,
pieczeñ jagniêca
1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 150-170 1:15-2:00
Grzbiet jagniêcy 1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:00-1:30
Dziczyzna
18 electrolux
Grillowanie powierzchniowe
Funkcja piekarnika Grill lub Grill
wielkopowierzchniowy z maksymalnym
ustawieniem temperatury
1 Uwaga: grillowaæ nale¿y tylko przy
zamkniêtych drzwiczkach piekarnika.
3 Piekarnik nale¿y rozgrzaæ 5 minut przed
rozpoczêciem grillowania:
Do grillowania nale¿y umieœciæ ruszt na
zalecanej wysokoœci poziomu wsadu.
Balchê wy³apuj¹c¹ t³uszcz zawsze
wsuwaæ na 1 poziom wsadu od do³u.
Wartoœci czasu grillowania maj¹
charakter orientacyjny.
Do grillowania nadaj¹ siê p³askie kawa³ki
miêsa i ryby.
Grzbiet zajêczy,
udŸce zajêcze
do 1 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 220-250
1)
0:25-0:40
Grzbiet sarni/jeleni 1,5-2 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 210-220 1:15-1:45
Udziec sarni/jeleni 1,5-2 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 200-210 1:30-2:15
Drób
Czêœci z drobiu po 200-250g
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 200-220 0:35-0:50
Po³ówka kurczaka po 400-500g
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 190-210 0:35-0:50
kurczak, pularda 1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 190-210 0:45-1:15
Kaczka 1,5-2 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 180-200 1:15-1:45
Gêœ 3,5-5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 2:30-3:30
Indyk 2,5-3,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:45-2:30
Indyk 4-6 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 140-160 2:30-4:00
Ryba (duszona)
Ryby w ca³oœci 1-1,5 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 210-220 0:45-1:15
1) Nagrzaæ piekarnik
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziomw
sadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
electrolux 19
Tabela grillowania
Rozmra¿anie
Funkcja piekarnika Rozmra¿anie (bez
ustawiania temperatury)
Ustawiæ rozpakowane potrawy na talerzu
na ruszcie.
Nie przykrywaæ talerzami ani miskami,
poniewa¿ wyd³u¿aj¹ one znacznie czas
rozmra¿ania.
Do rozmra¿ania nale¿y ruszt wsun¹æ na
pierwszy poziom od do³u.
Tabela rozmra¿ania
Produkt go grillowania
Poziom wsadu
Czas grillowania
1. Strona 2. Strona
Zrazy 4 8-10 min. 6-8 min.
Filet wieprzowy 4 10-12 min. 6-10 min.
Pieczone kie³baski 4 8-10 min. 6-8 min.
Steki z filetu wo³owego, steki
cielêce
4 6-7 min. 5-6 min.
Filet wo³owy, rostbef (ok. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Chleb tostowy
1)
3 4 -6 min. 3-5 min.
Kanapki z chleba tostowego 3 6-8 min. ---
1) Nie nagrzewaæ
Potrawa
Czas
rozmra¿ania
min.
Czas
rozmra¿ania
min.
Uwaga
Kurczak 1000 g 100-140 20-30
Kurczaka po³o¿yæ na odwróconym spodku
pod fili¿ankê w du¿ym talerzu.
Po up³ywie po³owy czasu odwróciæ
Miêso, 1000g 100-140 20-30 Po up³ywie po³owy czasu odwróciæ
Miêso, 500g 90-120 20-30 Po up³ywie po³owy czasu odwróciæ
Pstr¹g, 150g 25-35 10-15 ---
Truskawki, 300g 30-40 10-20 ---
Mas³o, 250g 30-40 10-15 ---
Œmietana, 2x200g 80-100 10-15
Œmietana daje siê ³atwo ubijaæ nawet gdy
jest jeszcze po czêœci lekko zamro¿ona
Tort, 1400g 60 60 ---
20 electrolux
Suszenie
Funkcja piekarnika Gor¹ce powietrze
Nale¿y stosowaæ ruszty wy³o¿one
pergaminem lub papierem do pieczenia.
Lepszy efekt osi¹ga siê wtedy, gdy po
up³ywie po³owy czasu suszenia wy³¹czy
siê piekarnik, otworzy go i zostawi na noc
do wystygniêcia.
Dokoñczyæ suszenie nastêpnego dnia.
Pasteryzacja
Funkcja piekarnika Grzejnik dolny
Do zagotowywania u¿ywaæ tylko
dostêpnych w handlu naczyñ szklanych
jednakowej wielkoœci.
Nie nale¿y u¿ywaæ naczyñ z
zamkniêciem Twist-Off lub
zamkniêciem bagnetowym ani
puszek metalowych.
Do wekowania korzystaæ z 1 poziomu
od do³u.
Do zagotowywania nale¿y u¿yw
blachy. Mieœci siê na niej do szeœciu
jednolitrowych naczyñ szklanych.
Wszystkie naczynia powinny byæ
nape³nione do jednakowej wysokoœci i
powinny byæ zamkniête.
Naczynia nale¿y tak ustawiæ na blasze,
aby siê nie dotyka³y.
Na blachê nale¿y wylaæ ok. 1/2 litra
wody, aby w piekarniku powsta³o
wystarczaj¹co du¿o wilgoci.
Jak tylko ciecz w pierwszych naczyniach
zaczyna wrzeæ (przy 1-litrowych
naczyniach po ok. 35-60 minutach),
wy³¹czyæ piekarnik lub ustawiæ
temperaturê na poziomie 100°C (patrz
tabela).
Produkt do
wysuszenia
Temperatura
w °C
Poziom wsadu Czas w godzinach
(wartoϾ
orientacyjna)
1 poziom 2 poziomy
Warzywa
Fasola 60-
70
3 1 / 4 6-8
Papryka (paski) 60-
70
3 1 / 4 5-6
Warzywa na zupê 60-
70
3 1 / 4 5-6
Grzyby 50-
60
3 1 / 4 6-8
Zio³a 40-50 3 1 / 4 2-3
Owoce
Œliwki 60-
70
3 1 / 4 8-10
Morele 60-
70
3 1 / 4 8-10
Krojone jab³ka 60-
70
3 1 / 4 6-8
Gruszki 60-
70
3 1 / 4 6-9
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB32000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi