9
PL
Szanowny Kliencie,
Dziękujemy za zakup urządzenia firmy Hendi. Prosimy o uważne zapoznanie się z niniejszą instrukcją przed
podłączeniem urządzenia, aby uniknąć uszkodzeń spowodowanych niewłaściwą obsługą. Należy zwrócić
szczególną uwagę na zasady bezpieczeństwa.
Zasady bezpieczeństwa
• Usuń wszystkie folie i umyj poszczególne części
wodą z płynem do zmywania i od razu je osusz.
• Do napełnienia pojemnika na wodę użyj raczej cie-
płej wody. Nalej tyle wody, żeby pusty pojemnik(i)
na jedzenie nie unosił się na wodzie.
• Postaw konstrukcję na stabilnej powierzchni, przy
czym część, na której umieszczone są pojemniki
na paliwo, nie powinna dotykać powierzchni (min-
imum 1 cm).
• Zadbaj o to, by pojemnik z wodą był po bokach
suchy i żeby (także) przez przypadek nie było kro-
pel wody pod pojemnikiem.
• Używaj wyłącznie puszek z pastą do podgrzewaczy
lub żelu produkowanego specjalnie do podgrze-
wania żywności. Nigdy nie używaj pasty na bazie
metanolu. Taka pasta jest trująca i nie może być
sprzedawana tudzież stosowana na terenie UE.
• Usuń wieczko z puszki pasty z paliwem i umieść
puszkę w pojemniku na pastę.
• Nałóż pokrywkę na pojemnik na paliwo z powro-
tem na puszkę.
• Zapalanie pasty: umieść pojemnik pod pod-
grzewaczem i zapal pastę. Zadbaj o to, by otwór
pojemnika był maksymalnie odsłonięty.
• Uwaga: Wiele rodzajów pasty do podgrzewaczy pali
się niemal niewidocznym, niebieskim płomieniem,
który jest szczególnie mało widoczny w ciągu dnia.
• Nigdy nie zapalaj pasty poza pojemnikiem i poza
podgrzewaczem do potraw.
• Uchwyt pokrywki nie służy do przenoszenia palącej
się pasty lub podnoszenia pojemnika z paliwem.
Uchwyt może się odłączyć od pokrywki, co może
spowodować wypadek.
• Alternatywne rozwiązania: Jeśli wolisz użyć paliwa
takiego jak glikol dwuetylenu z lontem lub paliwa
o strukturze waty, nie możesz używać pojemnika.
Zapytaj swojego dostawcę o najlepsze rozwiązanie.
• Połóż pokrywkę na podgrzewaczu do potraw i od-
czekaj minimum 15-30 minut przed umieszczeni-
em naczynia z jedzeniem w pojemniku z wodą.
Jeśli w pojemniku umieszczasz mniejsze na-
czynia, użyj odpowiednich łączników żeby zapobiec
ześlizgnięciu się naczynia z jedzeniem do pojem-
nika z wodą.
• Przy podawaniu potraw należy pamiętać o tym,
by po każdym użyciu zakryć naczynie z powrotem
przykrywką aby zapobiegać utracie ciepła oraz wy-
suszeniu.
• Rada: przy podgrzewaczu do potraw umieść
karteczki z nazwą dania wraz ze stojakiem na
łyżkę, do którego będzie można odłożyć łyżkę po
nałożeniu potrawy.
• Pasta pali się średnio od 2 do maksymalnie 3
godzin. Podczas podgrzewania woda może się
zagotować, co powoduje szybkie parowanie, przez
co cały system może wyschnąć. Pamiętaj o tym i
kontroluj od czasu do czasu poziom wody lub reg-
uluj płomień przy pomocy pokrywki.
• Nigdy nie stawiaj podgrzewacza do potraw w bez-
pośrednim otoczeniu łatwopalnych przedmiotów i
zadbaj o to, by podczas użycia osoby nakładające
potrawy nie dotykały palników ubraniem (np. ręka-
wami, szalami lub krawatami).
• Uwaga: Masz dom czynienia z otwartym ogniem.
Zadbaj zawsze o odpowiednie środki ostrożności w
celu zapobiegania pożarom oraz wypadkom.
• Zadbaj o to, by żadne resztki jedzenia lub krople
wody nie ściekały do palników. Przez to pasta
może się dodatkowo zapalić i wydostać z palni-
ka. To może spowodować niewielkie pożary, albo
jeszcze groźniejsze sytuacje!!!
• Dzieci i zwierzęta domowe nie powinny się zbliżać
do podgrzewaczy do potraw.
• Pokrywka i całe urządzenie mogą być gorące. Up-
rzedź o tym użytkowników.
Hendi nie może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za wypadki powstałe w wyniku nieodpowiedniego
użycia lub niestosowania się do powyższych zaleceń.