zmniejszenia zawartości akrylamidu w środkach spożywczych, zawierających
skrobię (ziemniaki, zboże) zaleca się, by przy smażeniu nie przekraczać
temperatury 170° C (ewentualnie 175° C). Ponadto chodzi o to, by zacho-
wywać możliwie krótki czas smażenia, a żywność smażyć najwyżej do koloru
złoto-żółtego.
3. W razie potrzeby proszę przesunąć element sterowania (1) w prowadzeniu w
taki sposób, aby go unieruchomić.
4. Ustawić odpowiednią temperaturę smażenia. Należy uwzględniać cechy
smażonych produktów. Jednocześnie należy stosować się do zasady, że
produkty które były już wstępnie smażone, wymagają wyższej temperatury
niż surowe artykuły spożywcze.
5. Jeżeli olej lub tłuszcz są jeszcze gorące, nie wolno przenosić, ani też prze-
suwać frytownicy.
6. Podczas smażenia we frytownicy produktów spożywczych wykonanych z
ciasta, należy usunąć z nich nadmiar ciasta i ostrożnie wkładać pojedyncze
sztuki do oleju.
7. Proszę pamiętać, aby uchwyt prawidłowo połączyć z frytkownicą. Proszę
nie przepełniać kosza frytkownicy.
8. Wilgotne produkty żywnościowe należy wcześniej wytrzeć do sucha
ściereczką.
Uwaga: w przypadku środków spożywczych zawierających dużo wilgoci
(np.: silnie zamrożone frytki itd.) powstaje intensywnie piana, z powodu
czego w najniekorzystniejszym razie olej może się przelać.
9. Po zakończeniu korzystania z fryktownicy proszę wyjąć wtyczkę z gniazdka.
10. Jeżeli przez przypadek frytkownica zostanie włączona wtedy, gdy nie ma w
niej oleju lub innego tłuszczu, automatycznie uruchomi się ochrona przed
przegrzaniem. Urządzenie nie jest wówczas gotowe do użytku. Proszę wyjąć
wtyczkę z gniazdka.
11. Celem ponownego użycia frytownicy, dopiero po zupeł-nym ochłodzeniu
urządzenia proszę wcisnąć na jego tyle, gdzie znajduje się nawijanie kabla
(9), czer-wony przycisk „Restart” (10).
Użytkowanie
1. Proszę się upewnić, że urządzenie jest wyłączone i odłączone od sieci.
2. Proszę zdjąć pokrywę z frytkownicy.
3. Proszę wyjąć kosz frytkownicy i napełnić zbiornik olejem lub tłuszczem
(maksymalnie 3,5 l). Pojemnik powinien być napełniony do poziomu
pomiędzy oznakowaniem minimum a maksimum. Proszę nałożyć pokrywę.
Proszę przestrzegać poniższej ważnej wskazówki!
Jeżeli używają Państwo tłuszczu, to proszę rozdrobnić go na małe kawałki i
rozłożyć na dnie pojemnika frytkownicy.
W żadnym wypadku proszę nie kłaść tłuszczu do koszyka frytkownicy!
4.Proszę włożyć wtyczkę do kontaktu z zestykiem ochronnym 230 V, 50 Hz.
Czerwona lampka kontrolna (3) zapala się. Regulator temperatury (2) usta-
wić na wymaganą temperaturę.
44
PL