AEG KE8404101M Recipe book

Typ
Recipe book
PL Książka kucharska
Piekarnik
1. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
1.1 Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują
optymalne ustawienia dla każdego
rodzaju mięsa oraz innych potraw.
Programy do pieczenia mięsa z
użyciem funkcji: Automatyka wagowa
(menu: Gotowanie wspomagane) –
Funkcja automatycznie oblicza czas
pieczenia. Aby jej użyć, wymagane
jest wprowadzenie ciężaru potrawy.
Programy do pieczenia mięsa z
użyciem funkcji: Automatyczna czujkę
(menu: Gotowanie wspomagane) –
Funkcja automatycznie oblicza czas
pieczenia. Aby jej użyć, wymagane
jest wprowadzenie temperatury
wewnątrz produktu. Po zakończeniu
programu zostanie wyemitowany
sygnał dźwiękowy.
Automatyczne przepisy (menu:
Gotowanie wspomagane) – Funkcja
wykorzystuje wcześniej zdefiniowane
wartości dla potrawy. Przygotować
potrawę zgodnie z przepisem z tej
książki.
Potrawy z użyciem funkcji: Automatyka
wagowa
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Potrawy z użyciem funkcji: Automatyka
wagowa
Pieczeń jagnięca
Kurczak cały
Indyk cały
Kaczka cała
Gęś cała
Potrawy z użyciem funkcji: Automa‐
tyczna czujkę
Karczek wieprzowy
Pieczeń wołowa
Wołowina po skandynaw.
Karczek z dziczyzny
Pieczeń jagnięca średnia
Filet drobiowy
Cała ryba
1.2 Kategorie
W menu Gotowanie wspomagane
potrawy podzielone są na kilka kategorii:
Wieprzowina/cielęcina
Wołow./dziczyz./jagnięc.
Drób
Ryba
Ciasto
Pizza/placek/chleb
Casserole/zapiekanki
Produkty gotowe
2. WIEPRZOWINA/CIELĘCINA
2.1 Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę
lub inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 20 - 40
mm. Obrócić pieczeń po około
30 minutach.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
www.aeg.com2
2.2 Karczek wieprzowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda; temperatura
wewnątrz produktu: 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.3 Golonka wieprzowa
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8 -
1,2 kg
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz
bazylię i rozprowadzić tę mieszankę na
golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i
ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę. Dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.4 Łopatka wieprzowa
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z
młodej świni
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera
naciowego
1 por, pokrojony w plastry
1 mała puszka drobno posiekanych
pomidorów (400 g)
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w
romby. Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron na
oliwie z oliwek w brytfannie ustawionej
na polu grzejnym, następnie wyjąć.
Dusić w brytfannie seler naciowy i por w
odrobinie oliwy z oliwek, następnie
dodać pomidory, śmietanę, ząbki
czosnku, rozmaryn i tymianek,
zamieszać. Na wierzch położyć łopatkę
wieprzową. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 130 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.5 Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę
lub inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10 - 20 mm.
Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.6 Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
4 plastry gotowanej szynki
2 łyżki stołowe oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
POLSKI 3
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę. Dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10 - 15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.7 Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia
mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3 - 4 cm (cięte w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z
usuniętym rdzeniem i pokrojonych w
kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i
dusić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w
mące. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry giczy
na średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z
oliwek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do
rondla i postawić na wolnym ogniu.
Dodać 250 ml bulionu mięsnego oraz
pietruszkę, tymianek, oregano i
pokrojone w kostkę pomidory.
Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie
doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
Czas pieczenia: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.8 Nadziewany mostek
cielęcy
Składniki:
1 bułka
1 jajko
200 g mielonego mięsa
sól, pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
1 kg mostku cielęcego (z wyciętą
kieszenią)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
50 g boczku
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie
wycisnąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem
mielonym, solą, pieprzem, posiekaną
cebulą i pietruszką.
Przyprawić mostek (z wyciętą kieszenią)
i włożyć mięsne nadzienie do kieszeni.
Następnie zaszyć otwór.
Umieścić mostek w brytfannie, dodać
włoszczyznę, boczek i wodę. Obrócić
kurczaka po około 30 minutach.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.9 Klops
Składniki:
2 suche bułki
1 cebula
3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
2 jajka
sól, pieprz i papryka
100 g plastrów boczku
Sposób przygotowania:
www.aeg.com4
Namoczyć suche bułki w wodzie, a
następnie wycisnąć. Obrać cebulę i
drobno posiekać, następnie poddusić ją i
dodać posiekaną pietruszkę.
Wymieszać razem mięso mielone, jajka,
wyciśnięte bułki i cebulę. Przyprawić
solą, pieprzem i papryką, umieścić w
prostokątnej brytfannie i przykryć
plastrami boczku. Dodać odrobinę wody i
wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.10 Szwedzka pieczeń
świątecz.
Składniki:
200 g suszonych śliwek
150 ml białego wina
1,5 kg schabu wieprzowego lub
cielęcego (bez kości)
1 średnia cebula
jabłko
sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki w białym winie i
zostawić na dwie godziny. Opłukać
mięso wodą, a następnie osuszyć.
Ponacinać mięso od spodu i włożyć
śliwkę w każde nacięcie, wciskając ją jak
najgłębiej. Przyprawić mięso i włożyć je
do brytfanny, tak aby strona bez śliwek
była skierowana do góry. Obrać cebule i
jabłko, pociąć na ósemki i rozłożyć wokół
pieczeni. Dolać wino, w którym moczyły
się śliwki, do jednej czwartej litra wody i
polać pieczeń. Podawać z krokietami,
zapiekanką ziemniaczaną, brokułami lub
podobnymi dodatkami.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3. WOŁOW./DZICZYZ./JAGNIĘC.
3.1 Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu:
Lekko wypieczone - 48°C
Średnio wypieczone - 65°C
Dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.2 Wołowina po skandynaw.
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu:
Lekko wypieczone - 50°C
Średnio wypieczone - 65°C
Dobrze wypieczone - 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.3 Duszone mięso
Nie używać tego programu
do pieczeni wołowej i potraw
ze schabu.
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1000-3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę
lub inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10 - 20 mm.
Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.4 Wołowina marynowana
Marynata:
1 l wody
500 ml octu winnego
2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
5 liści laurowych
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
POLSKI 5
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa wołowego
Polać wołowinę marynatą, aż zostanie
w pełni przykryta, i pozostawić na 5
dni.
Składniki do pieczeni:
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie, dodać włoszczyznę z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny. Dno
powinno być przykryte na wysokość 10 -
15 mm. Przykryć brytfannę pokrywką i
wstawić do urządzenia.
Czas pieczenia: 150 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.5 Karczek z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu: 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.6 Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę
lub inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10 - 20 mm.
Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.7 Królik
Składniki:
2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi
owocami jałowca, solą oraz pieprzem i
posmarować stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać
kwaśną śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.8 Królik w musztardzie
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych
części, przyprawić solą i pieprzem, a
następnie przyrumienić ze wszystkich
stron w brytfannie ustawionej na polu
grzejnym.
Wyjąć kawałki królika i podsmażyć
cebulę oraz boczek na kolor
złotobrązowy. Posypać mąką i
zamieszać. Mieszając, wlać bulion z
kurczaka z białym winem i tymiankiem.
Doprowadzić do wrzenia.
Dodać śmietanę i musztardę Dijon,
włożyć z powrotem mięso do brytfanny,
przykryć pokrywką i wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.9 Dzik
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
www.aeg.com6
150 g selera (korzeniowego)
150 g marchwi
2 cebule
5 liści laurowych
5 goździków
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
Zalać mięso marynatą, aż zostanie w
pełni przykryte, i pozostawić na 3 dni.
Składniki do pieczeni:
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
1 mała puszka kurek
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie ustawionej na polu grzejnym.
Dodać kurki i część włoszczyzny z
marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny. Dno
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10 - 15 mm. Przykryć
brytfannę pokrywką i wstawić do
urządzenia.
Czas pieczenia: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.10 Pieczeń jagnięca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1000 - 3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę
lub inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10 - 30 mm.
Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.11 Pieczeń jagnięca średnia
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu: 70°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.12 Udziec jagnięcy
Składniki:
2,7 kg udziec jagnięcy
30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu
(ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z
oliwek i ponacinać. Przyprawić solą i
pieprzem. Obrać i pokroić ząbki czosnku,
włożyć razem z gałązkami rozmarynu w
nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać
wodę. Dno naczynia powinno być
przykryte warstwą o głębokości 10 - 15
mm. Obrócić pieczeń po około
30 minutach.
Czas pieczenia: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4. DRÓB
4.1 Kurczak cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 900 - 2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym
naczyniu i przyprawić do smaku. Po
upływie około 30 minut obrócić pieczeń
na drugą stronę. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.2 Indyk cały
Ustawienia:
POLSKI 7
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1700 - 4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić indyka w żaroodpornym
naczyniu i przyprawić do smaku. Po
upływie około 30 minut obrócić pieczeń
na drugą stronę. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.3 Kaczka cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 1500 - 3300 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kaczkę w żaroodpornym
naczyniu i przyprawić do smaku. Po
upływie około 30 minut obrócić pieczeń
na drugą stronę. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.4 Gęś cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie
zakresu ciężaru: 2300 - 4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić gęś w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą
stronę. Na wyświetlaczu pojawi się
przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.5 Filet drobiowy
Ustawienia:
Automatyczna termosonda; temperatura
wewnątrz produktu: 75°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić filet z indyka do smaku,
włożyć termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.6 Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze
250 g
250 g crème fraîche
125 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek
konserwowych
20 g mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w
brytfannie. Wymieszać razem resztę
składników i polać mieszaniną udka
kurczaka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Coq au Vin
Składniki:
1 kurczak
sól
pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych
na ćwiartki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i
pieprzem, posypać mąką.
Rozgrzać sklarowane masło w brytfannie
ustawionej na ogniu i przyrumienić
kurczaka ze wszystkich stron. Wlać białe
wino, bulion z kurczaka i sos sojowy,
doprowadzić do wrzenia.
Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony w
kostkę boczek, pieczarki, szalotki i
czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia,
przykryć pokrywką i włożyć do
piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
www.aeg.com8
4.8 Pieczona kaczka w
pomar.
Składniki:
1 kaczka (1,6 - 2,0 kg)
sól
pieprz
3 obrane i pokrojone w kostkę
pomarańcze, z których usunięto
pestki
1/2 łyżeczki soli
2 pomarańcze na sok
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz
pieprzem i natrzeć skórką
pomarańczową.
Nadziać kaczkę pokrojonymi w kostkę,
przyprawionymi solą pomarańczami i
zaszyć.
Umieścić kaczkę w brytfannie, piersią do
dołu.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać
z sherry i polać kaczkę.
Wstawić do piekarnika. Obrócić po 30
minutach. Rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.9 Nadziewany kurczak
Składniki:
1 kurczak, 1,2 kg (z podrobami)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki papryki
50 g bułki tartej
3 - 4 łyżki mleka
1 posiekana cebula
1 pęczek posiekanej pietruszki
20 g masła
1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyścić i osuszyć kurczaka. Wymieszać
olej, sól oraz paprykę i natrzeć kurczaka.
Nadzienie: Wymieszać tartą bułkę z
mlekiem. Włożyć posiekaną cebulę,
pietruszkę oraz masło do rondla i
poddusić. Drobno posiekać serce,
wątrobę oraz żołądek i dodać jajko.
Wymieszać wszystko razem i przyprawić
solą oraz pieprzem.
Umieścić kurczaka (piersią w dół) w
brytfannie, wstawić do urządzenia. Po
upływie 30 minut odwrócić. Rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
Czas pieczenia: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5. RYBA
5.1 Cała ryba
Ustawienia:
Automatyczna termosonda; temperatura
wewnątrz produktu: 65°C.
Sposób przygotowania:
Przyprawić rybę do smaku, włożyć
termosondę i umieścić mięso w
żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.2 Filet rybny
Składniki:
600 - 700 g filetów z sandacza,
łososia lub troci
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól, pieprz
cytryna
masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Posypać filety z obu stron solą i
pieprzem. Następnie ułożyć filety w
nasmarowanej masłem żaroodpornej
formie.
Wymieszać razem starty ser, śmietanę,
bułkę tartą, estragon i posiekaną
pietruszkę. Natychmiast polać mieszanką
filety rybne i położyć na nich małe
kawałki masła.
Czas pieczenia: 35 minut
POLSKI 9
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.3 Sztokfisz
Składniki:
800 g suszonego dorsza
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
6 obranych ząbków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
(200 g)
200 ml białego wina
200 ml bulionu (court bouillon)
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc.
Następnego dnia odcedzić i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na polu
grzejnym i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z pola grzejnego i
pozostawić do ostygnięcia.
Wlać oliwę z oliwek na patelnię i
rozgrzać. Obrać i drobno pokroić cebulę,
rozgnieść obrane ząbki czosnku, pokroić
i umyć pory. Wrzucić razem na gorący
tłuszcz i podsmażyć przez krótką chwilę.
Z papryki usunąć rdzeń i pokroić ją w
paski. Następnie wrzucić na patelnię z
posiekanymi pomidorami.
Dodać białe wino oraz bulion i gotować
przez jakiś czas na wolnym ogniu.
Przyprawić pieprzem, solą, tymiankiem i
oregano i gotować na wolnym ogniu
jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć przestudzonego dorsza z rondla i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć
skórę, usunąć ości i wszystkie płetwy.
Podzielić rybę na drobne cząstki i
umieścić w żaroodpornym naczyniu,
wymieszaną z warzywami.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.4 Ryba w soli
Składniki:
cała ryba, ok. 1,5 - 2 kg
2 niewoskowane cytryny
1 główka kopru włoskiego
4 gałązki świeżego tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch
niewoskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i
nadziać rybę koperkiem oraz gałązkami
świeżego tymianku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie
do pieczenia, na wierzch położyć rybę.
Przykryć rybę drugą połową soli
kamiennej i mocno przycisnąć.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.5 Nadziewane kalmary
Składniki:
1 kg średnich, oczyszczonych
kalmarów
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
90 g ugotowanego ryżu
długoziarnistego
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki porzeczek (rodzynek)
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wina
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a
następnie opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać cebulę, drobno posiekać i dusić w
dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż się
zeszkli. Do cebuli dodać ryż
długoziarnisty, orzeszki piniowe,
porzeczki i posiekaną pietruszkę,
przyprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Luźno nadziać kalmary
mieszanką i zaszyć otwór.
Wlać cztery łyżki oliwy z oliwek do
brytfanny i podsmażyć kalmary na polu
grzejnym. Dodać wino i sok pomidorowy.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.6 Ryba na parze
Składniki:
www.aeg.com10
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w
ćwiartki i gotować w osolonej wodzie
przez 25 minut, następnie odcedzić i
pokroić na plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać
ząbki czosnku i pokroić na kawałki.
Wymieszać szczypior i czosnek z
posiekanymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę. Następnie
osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa z ziemniakami i
umieścić w natłuszczonym
żaroodpornym naczyniu, przyprawić, a
na wierzch położyć łososia.
Podlać bulionem warzywnym i winem,
posypać rozmarynem i tymiankiem.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.7 Pokusa Janssona
Składniki:
8 - 10 ziemniaków
2 cebule
125 g filetów anchois
300 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
pieprz
świeżo posiekany tymianek
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w
cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w
paski.
Wysmarować masłem żaroodporną
formę do pieczenia. Umieścić jedną
trzecią ziemniaków i cebuli w naczyniu.
Na wierzch położyć połowę filetów
anchois i przykryć jedną trzecią cebuli i
ziemniaków. Na wierzch położyć resztę
filetów anchois. Przykryć resztą cebuli i
ziemniaków, tak aby ziemniaki stanowiły
górną warstwę.
Posypać pieprzem i posiekanym
tymiankiem.
Polać zalewą z anchois i dodać
śmietanę. Posypać tartą bułką, a na
wierzch położyć małe kawałki masła.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6. CIASTO
6.1 Biszkopt cytrynowy
Składniki do ciasta:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki na polewę:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o
długości 30 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórkę z
cytryny, cukier waniliowy i sól na
puszystą masę. Następnie dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać na puszystą
masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia
wymieszany z mąką i mąką kukurydzianą
i wymieszać.
POLSKI 11
Włożyć ciasto do natłuszczonej i
posypanej tartą bułką formy do
pieczenia, wygładzić i wstawić do
piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy
z cukrem pudrem. Wyłożyć upieczone
ciasto na folię aluminiową.
Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry
w taki sposób, aby polewa nie wyciekła.
Nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem i
rozprowadzić polewę pędzlem.
Poczekać, aż polewa lekko wsiąknie w
ciasto.
Czas pieczenia: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.2 Ciasto szwedzkie
Składniki:
5 jajek
340 g cukru
100 g stopionego masła
360 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
200 ml zimnej wody
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 28 cm, czarna, wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce cukier, jajka, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę,
mieszając składniki przez 5 minut.
Następnie dodać stopione masło i
wymieszać.
Dodać do masy proszek do pieczenia
zmieszany z mąką, a następnie
wymieszać.
Na końcu dodać zimną wodę i dobrze
wszystko wymieszać. Włożyć ciasto do
formy do pieczenia, wyrównać i wstawić
do piekarnika.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.3 Biszkopt
Składniki:
4 jajka
2 łyżki gorącej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g cukru
100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 28 cm, czarna, wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka
z gorącą wodą, 50 g cukru, cukrem
waniliowym i solą. Białka ubić na
sztywno ze 100 g cukru.
Przesiać przez sito mąkę, mąkę
kukurydzianą i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać razem białka i
żółtka. Powstałą masę dokładnie
wymieszać z mąką. Włożyć ciasto do
formy do pieczenia, wyrównać i wstawić
do piekarnika.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.4 Sernik
Składniki do ciasta:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki sernika:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
3 żółtka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o
smaku waniliowym (40 g lub
odpowiednia ilość proszku do
przygotowania deseru z 500 ml
mleka)
www.aeg.com12
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę
składników i wymieszać ręcznym
mikserem. Następnie odstawić ciasto na
2 godziny do lodówki.
Mniej więcej 2/3 ciasta ułożyć na
natłuszczonym spodzie formy do ciasta i
ponakłuwać w wielu miejscach widelcem.
Z pozostałego ciasta uformować rant o
wysokości około 3 cm.
Ubić białka na sztywno za pomocą
miksera. Opłukać rodzynki, dokładnie
odsączyć, spryskać rumem i odstawić,
aby dobrze naciągnęły.
Dodać do miski chudy twaróg, żółtka,
cukier, sok z cytryny, śmietanę crème
fraîche i budyń w proszku, a następnie
dobrze wszystko wymieszać.
Na końcu dokładnie wymieszać ubite
białka i rodzynki z masą twarogową.
Czas pieczenia: 85 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.5 Ciasto owocowe
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
(około 8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
lub pomarańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych
wiśni
70 g całych zblanszowanych
migdałów
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 24 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę.
Następnie dodać po jednym jajku i dalej
ucierać na puszystą masę. Dodać do
masy proszek do pieczenia wymieszany
z mąką, a następnie wymieszać.
Dodać owoce i wymieszać.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy
i rozprowadzić w taki sposób, aby środek
był nieco wklęsły w stosunku do
krawędzi. Udekorować krawędzie i
środek ciasta całymi zblanszowanymi
migdałami. Umieścić ciasto w piekarniku.
Czas pieczenia: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.6 Strucla
Składniki na ciasto:
375 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka
60 g cukru
1 szczypta soli
2 żółtka
75 g miękkiego masła
Składniki do kruszonki:
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka cynamonu
350 g mąki
50 g posiekanych orzechów
30 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące,
wymieszać z mlekiem i częścią mąki z
obrzeża miski, posypać mąką, odstawić
w ciepłe miejsce i poczekać, aż na
warstwie mąki na cieście pojawią się
pęknięcia.
Dodać cukier, żółtka, masło oraz sól do
mąki. Ze wszystkich składników ugnieść
elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż podwoi swoją
objętość. Następnie rozwałkować ciasto i
ułożyć je na wysmarowanej blasze,
następnie ponownie pozostawić do
wyrośnięcia.
POLSKI 13
Dodać cukier, masło i cynamon do miski i
wszystko wymieszać.
Dodać mąkę i orzechy, a następnie
ugnieść ciasto, tak aby powstała
kruszonka.
Rozprowadzić masło na wyrośniętym
cieście i równomiernie pokryć kruszonką.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6.7 Chałka drożdżowa
Składniki na ciasto:
650 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka
40 g cukru
5 g soli
5 żółtek
200 g miękkiego masła
Składniki do nadzienia:
250 g siekanych orzechów włoskich
20 g bułki tartej
1 łyżeczka mielonego imbiru
50 ml mleka
60 g miodu
30 g stopionego masła
20 ml rumu
Składniki do wykończenia:
1 żółtko
odrobina mleka
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące,
wymieszać z mlekiem, odrobiną cukru i
częścią mąki z obrzeża miski, posypać
mąką, odstawić w ciepłe miejsce i
poczekać, aż na warstwie mąki na
cieście pojawią się pęknięcia.
Wysypać pozostały cukier na mąkę na
obrzeżu. Ze wszystkich składników
ugnieść elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż podwoi swoją
objętość.
Wymieszać wszystkie składniki
nadzienia. Podzielić ciasto na trzy równe
części i rozwałkować na podłużne
prostokąty. Nanieść jedną trzecią
nadzienia na każdą warstwę
rozwałkowanego ciasta, a następnie
zrolować ciasto.
Uformować chałkę z trzech kawałków
ciasta. Posmarować wierzch chałki
mieszanką żółtka i mleka, a następnie
posypać całość płatkami migdałów.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6.8 Kołacz
Składniki do ciasta:
500 g mąki
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
80 g cukru pudru
150 g masła
3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
150 ml mleka
70 g rodzynek (namoczonych
wcześniej przez godzinę w 20 ml
wiśniówki)
Składniki do wykończenia:
50 g całych łuskanych migdałów
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier puder, masło, jajka, sól
oraz mleko i zagnieść gładkie ciasto
drożdżowe. Przykryć ciasto w misce i
pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Do ciasta dodać namoczone rodzynki i
zagnieść ręcznie.
Do każdego wgłębienia w natłuszczonej i
posypanej mąką formie do babki włożyć
migdały.
Następnie wałek z ciasta i umieścić w
formie do babki. Przykryć i ponownie
pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.9 Ciasto Savarin
Składniki na ciasto:
350 g mąki
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
75 g cukru
100 g masła
www.aeg.com14
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
125 ml mleka
Po upieczeniu:
375 ml wody
200 g cukru
100 ml śliwowicy lub 100 ml likieru
pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier, masło, żółtka, sól,
cukier waniliowy oraz mleko i ugnieść
gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć
ciasto w misce i pozostawić do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie
umieścić ciasto w formie do babki,
przykryć i ponownie pozostawić do
wyrośnięcia na 45 minut.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po upieczeniu:
Zagotować wodę z cukrem i pozostawić
do ostygnięcia.
Do wody z cukrem dodać śliwowicę lub
likier pomarańczowy i wymieszać.
Po ostygnięciu ciasta nakłuć je w kilku
miejscach drewnianym patyczkiem, a
następnie pozostawić, aby nasiąknęło
polewą.
6.10 Brownies
Składniki:
250 g zwykłej czekolady
250 g masła
375 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
(około 16 g)
1 szczypta soli
5 łyżek wody
5 jajek
375 g orzechów włoskich
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i
roztopić metodą kąpieli wodnej.
Utrzeć masło z cukrem, cukrem
waniliowym, solą i wodą, dodać jajka i
stopioną czekoladę.
Orzechy włoskie grubo posiekać,
wymieszać z mąką oraz proszkiem do
pieczenia i dodać do masy
czekoladowej.
Głęboką blachę do pieczenia wyłożyć
pergaminem, umieścić ciasto na blasze i
wyrównać.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć
pergamin i pokroić ciasto na kwadratowe
kawałki.
6.11 Babeczki
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej
cytryny
2 jajka
50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok.
7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkę z jednej
niewoskowanej cytryny. Dodać jajka i
śmietanę.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę
oraz proszek do pieczenia i dodać do
ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta wraz z
wiórkami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek,
postawić je na blasze do pieczenia i
wstawić do piekarnika. Użyć blachy na
babeczki, jeżeli jest dostępna.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
POLSKI 15
6.12 Słodka tarta
Składniki:
2 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta
francuskiego (rozwałkowane w
kwadrat)
50 g mielonych orzechów laskowych
1,2 kg jabłek
3 jajka
300 ml śmietany
70 g cukru
Sposób przygotowania:
Położyć ciasto na dobrze natłuszczonej
blasze do pieczenia i ponakłuwać spód
widelcem. Na cieście położyć równą
warstwę orzechów laskowych. Jabłka
obrać, usunąć rdzenie, pokroić na 12
plastrów. Plastry ułożyć równo na
cieście. Dobrze wymieszać jajka,
śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i
wyłożyć masę na jabłka.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6.13 Ciasto marchewkowe
Składniki do ciasta:
150 ml oleju słonecznikowego
100 g brązowego cukru
2 jajka
75 g syropu
175 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobno startej marchwi
75 g rodzynek sułtanek
25 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch:
50 g masła
150 g serka twarogowego
40 g cukru kryształu
mielone orzechy laskowe
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 22 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Utrzeć olej słonecznikowy, brązowy
cukier, jajka i syrop. Dodać resztę
składników do ciasta i wymieszać.
Wyłożyć ciasto na natłuszczoną formę do
pieczenia.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po upieczeniu:
Wymieszać masło, serek twarogowy i
cukier kryształ (w razie potrzeby
rozcieńczyć odrobiną mleka).
Po ostygnięciu ciasta wyłożyć na nie
masę serową i posypać zmielonymi
orzechami laskowymi.
6.14 Ciasto migdałowe
Składniki do ciasta:
5 jajek
200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
450 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
50 g posiekanych orzeszków
pistacjowych
125 g mielonych migdałów
300 ml mleka
Składniki na wierzch:
200 g dżemu morelowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Inne:
Forma do pieczenia o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka, cukier i marcepan na
puszystą masę, mieszając przez 5 minut.
Następnie powoli dodać do masy
jajecznej oliwę z oliwek.
Przesiać przez sito mąkę, cynamon oraz
proszek do pieczenia i wymieszać,
następnie dodać do mąki posiekane
orzeszki pistacjowe i mielone migdały.
Dodać mąkę z mlekiem do ciasta i
wymieszać.
Wyłożyć na formę posypaną tartą bułką
na dnie.
Czas pieczenia: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Rozgrzać dżem morelowy i posmarować
nim ciasto za pomocą pędzla.
www.aeg.com16
Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać
cukier puder z cynamonem i gorącą
wodą; rozprowadzić na cieście.
Następnie od razu posypać powierzchnię
ciasta płatkami migdałowymi.
6.15 Tarta owocowa
Składniki do ciasta:
200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
Owoce sezonowe (400 g jabłek,
brzoskwiń, wiśni itp.)
90 g mielonych migdałów
2 jajka
100 g cukru
90 g miękkiego masła
Inne:
Forma do quiche o średnicy 28 cm,
natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz
małe kawałki masła i wymieszać.
Następnie dodać jajko, cukier oraz zimną
wodę i zagnieść ciasto.
Schłodzić ciasto, pozostawiając na 2
godziny w lodówce. Rozwałkować
schłodzone ciasto i wyłożyć na
natłuszczoną formę do quiche,
ponakłuwać widelcem. Owoce oczyścić,
usunąć rdzenie i pestki. Małe kawałki lub
plasterki owoców ułożyć na cieście.
Utrzeć w misce mielone migdały, jajka,
cukier i miękkie masło. Wyłożyć powstałą
masę na owoce i wyrównać.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.16 Wypiek babci/jabłecznik
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g marcepanu
5 jajek
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
1 opakowanie przyprawy piernikowej
(około 20 g)
50 g kakao
150 ml czerwonego wina
1,2 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę. Dodać
posiekany marcepan i dobrze ubić.
Dodawać po kolei jajka i ubić je na
puszystą masę. Dodać do ciasta mąkę,
proszek do pieczenia, przyprawę do
piernika i kakao. Dolać czerwone wino.
Przełożyć ciasto do głębokiej formy
wyłożonej pergaminem i wyrównać
powierzchnię. Jabłka obrać, wydrążyć i
pociąć na plasterki o grubości 0,5 cm.
Puree ze śliwek: Ułożyć plastry na
cieście i wypełnić otwory po gniazdach
puree ze śliwek. Wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu pozostawić ciasto do
ostygnięcia i wyjąć pergamin.
Polewa:
250 ml soku jabłkowego
1 opakowanie polewy do ciasta
Po upieczeniu pozostawić ciasto do
ostygnięcia i wyjąć pergamin.
Wymieszać polewę z soku jabłkowego i
jednego opakowania polewy do ciasta, a
następnie rozsmarować na cieście.
7. PIZZA/PLACEK/CHLEB
7.1 Pizza
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
POLSKI 17
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych
pomidorów (200 g)
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
Wysmarowana tłuszczem blacha do
pieczenia ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić
w wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto
nabierze elastyczności i przestanie
przyklejać się do miski. Następnie
odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na
wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia ciasta. Ponakłuwać spód
widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spodzie
w podanej kolejności.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.2 Tarta cebulowa
Składniki do ciasta:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml mleka
1 jajko
50 g masła
3 g soli
Składniki na wierzch:
750 g cebuli
250 g boczku
3 jajka
250 g crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie.
Drożdże pokroić, umieścić w zagłębieniu,
wymieszać z mlekiem i odrobiną mąki z
obrzeża. Posypać mąką i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż na
warstwie mąki pojawią się pęknięcia.
Dodać jajko i masło na brzegu mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść
elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż podwoi swoją
objętość.
W międzyczasie obrać cebulę, przekroić
na ćwiartki i drobno pokroić w cienkie
plastry.
Pokroić boczek w kostki i przyrządzić z
cebulą, nie dopuszczając do
zbrązowienia. Odstawić do wystygnięcia.
Rozwałkować ciasto i umieścić na
wysmarowanej tłuszczem blasze,
ponakłuwać spód widelcem i unieść
krawędzie. Ponownie pozostawić do
wyrośnięcia.
Zmieszać jajka, śmietanę crème fraîche,
mleko, sól i pieprz. Rozprowadzić
wystudzoną cebulę z boczkiem na
spodzie z ciasta. Rozprowadzić i
wygładzić mieszaninę na całej
powierzchni.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.3 Quiche Lorraine
Składniki na ciasto:
200 g mąki
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
boczku
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
www.aeg.com18
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy
w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić ciasto na kilka godzin do
lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Rozłożyć boczek na cieście.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie
dodać ser.
Nanieść polewę na boczek.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.4 Placek z koziego sera
Składniki na ciasto:
125 g mąki
60 ml oliwy z oliwek
1 szczypta soli
3 - 4 łyżki zimnej wody
Składniki na wierzch:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
sól i pieprz
1 łyżeczka posiekanego tymianku
125 g sera ricotta
100 g sera koziego
2 łyżki oliwek
1 jajko
60 ml śmietany
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski mąkę, oliwę z oliwek
oraz sól i wyrabiać, aż mieszanka
zacznie przypominać tartą bułkę. Dodać
wodę i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto
na kilka godzin do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej
formy do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem.
Wylać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię.
Obrać cebule, pokroić na cienkie
plasterki i dusić w oliwie pod przykryciem
przez ok. 30 minut. Przyprawić solą oraz
pieprzem i dodać 1/2 łyżeczki posiekanej
pietruszki.
Lekko ostudzić cebulę, a następnie
rozłożyć na cieście.
Następnie wyłożyć na ciasto ser ricotta i
ser kozi. Dodać oliwki. Posypać 1/2
łyżeczki posiekanego tymianku.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka i
kwaśną śmietanę. Polać tartę polewą.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.5 Placek serowy
Składniki:
1,5 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta
francuskiego (rozwałkowane w
kwadrat)
500 g startego sera
200 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Wyłożyć ciasto na dobrze wysmarowaną
tłuszczem blachę do pieczenia.
Ponakłuwać całe ciasto widelcem.
Równo rozłożyć ser na cieście.
Wymieszać śmietanę, mleko oraz jajka i
dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Jeszcze raz dobrze wymieszać i polać
ser powstałą mieszanką.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
7.6 Ciasteczka serowe
Składniki:
400 g sera feta
2 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta listkowanego (filo)
Sposób przygotowania:
Zmieszać ser feta, jajka, pietruszkę i
pieprz. Przykryć ciasto listkowane
wilgotnym ręcznikiem, aby nie
wysychało. Ułożyć 4 warstwy ciasta
jedna na drugiej, smarując każdą
warstwę oliwą.
POLSKI 19
Pociąć na 4 paski o długości ok. 7 cm.
Kłaść po 2 kopiaste łyżki mieszanki z
serem feta na rogu każdego paska i
składać go w trójkąt.
Układać odwrócone na blasze do
pieczenia i smarować oliwą.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
7.7 Biały chleb
Składniki:
1000 g mąki
40 g świeżych drożdży lub 20 g
drożdży suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub
wyłożona pergaminem blacha do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski.
Rozpuścić drożdże w letnim mleku i
dodać do mąki. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto.
Zależnie od właściwości mąki może być
konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej
konsystencji.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozdzielić ciasto na dwie części,
uformować dwa długie bochenki i
położyć je na blasze do pieczenia ciasta
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości.
Przed upieczeniem posypać bochenki
niewielką ilością mąki i wykonać ostrym
nożem 3 - 4 ukośne nacięcia o
głębokości co najmniej 1 cm.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.8 Chleb wiejski
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
15 g soli
1 małe opakowanie drożdży
suszonych
250 ml wody
250 ml mleka
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub
wyłożona pergaminem blacha do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól
i drożdże suszone do dużej miski.
Zmieszać wodę, mleko oraz sól i dodać
do mąki. Ze wszystkich składników
zagnieść elastyczne ciasto. Pozostawić
ciasto do wyrośnięcia, aż dwukrotnie
zwiększy swoją objętość.
Uformować ciasto w długi bochenek i
położyć na wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej pergaminem blasze do
pieczenia ciasta.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości. Przed
upieczeniem posypać odrobiną mąki.
Czas pieczenia: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.9 Pierogi (30 małych sztuk)
Składniki do ciasta:
250 g mąki z pszenicy orkisz
250 g masła
250 g chudego twarogu
sól
Składniki do nadzienia:
1 główka białej kapusty (400 g)
50 g boczku
2 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
Inne:
Blacha do pieczenia wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki, masła, twarogu i
odrobiny soli. Włożyć ciasto do lodówki.
Białą kapustę pokroić w cienkie paski.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na
sklarowanym maśle. Dodać kapustę i
podsmażyć, aż zmięknie. Przyprawić
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KE8404101M Recipe book

Typ
Recipe book