Amica 6123GE3.33PaHZpTsDpNA(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA
OBSŁUGI
URZĄDZENIE NALEŻY URUCHAMIAĆ DOPIERO PO PRZECZYTANIU INSTRUKCJI!
IO-CFS-1375 / 8506369
(09.2019 V1)
WOLNOSTOJĄCA KUCHNIA GAZOWO- ELEKTRYCZNA
6122GE3.33ePaHZpTsDpNAW
6122GE3.33ePaHZpTsDpNAXx
- 2 -
Szanowny
Kliencie
Od dziś codzienne obowiązki staną się prost-
sze niż kiedykolwiek. Urządzenie to
połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i do-
skonałej efektywności. Po przeczytaniu in-
strukcji, obsługa nie będzie problemem.
Sprzęt, który opuścił fabrykę był dokładnie
sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na
stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji
obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek
uchroni Państwa przed niewłaściwym użytko-
waniem. Instrukcję należy zachować i prze-
chowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji ob-
sługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wy-
padków.
Z poważaniem
- 3 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA 4
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ 8
ROZPAKOWANIE 9
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ 9
TWOJE URZĄDZENIE 10
AKCESORIA 11
OBSŁUGA KUCHNI 13
OBSŁUGA PALNIKÓW NAWIERZCHNIOWYCH 13
DOBÓR NACZYNIA 13
POKRĘTŁO PALNIKA 13
ZAPALANIE PALNIKÓW BEZ ZAPALACZA 13
ZAPALANIE PALNIKÓW Z ZAPALACZEM W POKRĘTLE 13
DOBÓR PŁOMIENIA PALNIKA 14
DZIAŁANIE ZABEZPIECZENIA PRZECIWWYPŁYWOWEGO GAZU 14
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM 14
WYGRZEWANIE KOMORY PIEKARNIKA 14
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PROGRAMATORA 15
STEROWANIE PROGRAMATOREM 15
POKRĘTŁA PIEKARNIKA 19
FUNKCJE PIEKARNIKA 19
LAMPKI KONTROLNE 21
UŻYWANIE OPIEKACZA 21
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 22
PALNIKI, RUSZT PŁYTY PODPALNIKOWEJ, OBUDOWA KUCHNI 22
PIEKARNIK - OGÓLNE PORADY 22
ŚRODKI CZYSZCZĄCE 23
INNE ISTOTNE WSKAZÓWKI 23
CZYSZCZENIE 23
PROWADNICE DRUCIANE 24
PROWADNICE TELESKOPOWE 24
WKŁADY KATALITYCZNE 25
WYMIANA OŚWIETLENIA WEWNĄTRZ KOMORY 25
DEMONTAŻ DRZWI 26
WYJMOWANIE SZYBY WEWNĘTRZNEJ 26
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW 28
DANE TECHNICZNE 29
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻOWA 31
GWARANCJA 31
SERWIS 31
ZGŁOSZENIE NAPRAWY ORAZ POMOC W RAZIE USTERKI 31
INSTALACJA 32
USTAWIENIE KUCHNI 32
MONTAŻ BLOKADY ZABEZPIECZAJĄCEJ PRZEZ PRZEWRÓCENIEM KUCHNI. 34
PRZYŁĄCZENIE KUCHNI DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 36
PRZYSTOSOWANIE KUCHNI DO INNEGO RODZAJU GAZU 36
PORADY PRAKTYCZNE 38
TABELE Z PRZYKŁADOWYMI NASTAWAMI PIEKARNIKA 38
FUNKCJA GRZANIA TERMOOBIEG ECO 42
ZALECANE PARAMETRY PRZY UŻYCIU FUNKCJI TERMOOBIEG ECO 42
TABELE Z POTRAWAMI TESTOWYMI 43
SPIS TREŚCI
- 4 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie to należy zainstalować zgodnie z obo-
wiązującymi przepisami i użytkow tylko w od-
powiednio wentylowanym pomieszczeniu. Przed
zainstalowaniem i użytkowaniem zapoznać się z
instrukcją.
Uwaga. Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzy-
mać się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci
w wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczenia-
mi zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo
brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowa-
nia sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiada-
jące za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę
na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem. Sprząta-
nie i czynności obsługowe nie powinny być robione
przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zale-
ca się zachowanie ostrożności, aby unikać dotyka-
nia gorących elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas
użytkowania. Zaleca się trzymanie małych dzieci z
- 5 -
dala od urządzenia.
Uwaga. Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny
ulegnie uszkodzeniu, to powinien on być wymie-
niony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie
naprawczym albo przez wykwalikowaną osobę w
celu uniknięcia zagrożenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz-
czących lub ostrych metalowych przedmiotów do
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysow
powierzchnię, co może doprowadzić do popękania
szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prądem
elektrycznym, przed wymianą lampki należy upew-
nić się, czy sprzęt jest wyłączony.
Zaleca się przed otwarciem pokrywy oczyścić z
wszelkich zanieczyszczeń. Powierzchnię płyty ku-
chennej zaleca się ostudzić przed jej zamknięciem
pokrywą.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu
do czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwiera-
nia drzwi piekarnika może wydostawać się gorą-
ca para. W trakcie lub po zakończeniu gotowania
należy ostrożnie otwier drzwi piekarnika. Przy
otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami. Należy
pamiętać, że para w zależności od temperatury
może być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany.
Krótkotrwałe gotowanie musi być nadzorowane w
sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych
przez producenta urządzenia lub wskazanych przez
producenta w instrukcji obsługi jako odpowiednie.
Stosowanie nieodpowiednich osłon może powodo-
wać wypadki.
- 6 -
Prosimy o zwracanie uwagi na dzieci w czasie użytkowania kuchni, po-
nieważ dzieci nie znają zasad obsługi kuchni. Szczególnie gorące palni-
ki nawierzchniowe, komora piekarnika, ruszta, szyba drzwi, ustawione
naczynia z gorącymi płynami mogą być przyczyną poparzenia dziecka.
Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zmechanizo-
wanego sprzętu np. mixera nie dotykał gorących części kuchni.
Do szuady nie wkładać materiałów łatwopalnych, ponieważ w czasie
użytkowania piekarnika mogą się zapalić.
Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i
tłuszcze mogą się zapalić z powodu przegrzania.
Uważać na moment zagotowania, by nie zalać palnika.
Jeżeli nastąpi uszkodzenie kuchni to można ponownie używać po
usunięciu wady przez fachowca.
Nie otwierać kurka na przyłączu gazu lub zaworu na butli bez uprzed-
niego sprawdzenia czy wszystkie kurki są zamknięte.
Nie dopuszczać do zalewania palników oraz ich zanieczyszczenia. Za-
brudzone oczyścić i wysuszyć natychmiast po wystudzeniu.
Nie wolno stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach,
Nie ustawiać naczyń na ruszcie nad jednym palnikiem o masie większej
niż 10 kg, a naczyń o łącznej masie powyżej 40 kg na całym ruszcie.
Nie uderzać w pokrętła i palniki.
Nie stawiać przedmiotów o masie większej niż 15 kg na otwartych
drzwiach piekarnika.
Zabrania się wkładania gorących naczyń i wkładów (powyżej 75°C)
oraz materiałów łatwopalnych do pojemnika szuady.
Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchni przez osoby nie
przeszkolone zawodowo.
Zabrania się otwierania kurków kuchni nie mając w ręce zapalonej za-
pałki lub urządzenia do zapalania gazu.
Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
Pokrywa szklana może popękać, gdy zostanie nagrzana. Zgaś wszyst-
kie palniki przed opuszczeniem pokrywy.
Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchni na inny
rodzaj gazu, przenoszenia kuchni w inne miejsce oraz dokonywania
zmian w instalacji zasilającej. Czynności te może wykonywupraw-
niony instalator.
W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO: zapalać
zapałek, palić papierosów, włączać i wyłączać odbiorników elektrycz-
nych (dzwonek lub włącznik oświetlenia) oraz używać innych urzą-
dzeń elektrycznych i mechanicznych powodujących powstawanie iskry
elektrycznej lub udarowej. W takim przypadku należy natychmiast za-
mknąć zawór na butli z gazem lub kurek odcinający instalację gazową i
przewietrzyć pomieszczenie, a następnie wezwać osobę uprawnioną do
usunięcia przyczyny.
W każdej sytuacji spowodowanej usterka techniczną należy bezwzględ-
nie odłączyć zasilanie elektryczne kuchni (stosując powyższą zasadę) i
zgłosić usterkę do naprawy.
Nie wolno przyłączyć do instalacji gazowej żadnych przewodów anteno-
wych np. radioodbiorników.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnej instalacji
należy natychmiast zamknąć dopływ gazu przy pomocy zaworu odci-
nającego.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnego zaworu
butli gazowej należy: na butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia
- 7 -
butli zakręcić zawór na butli. Po ostudzeniu należy butlę wynieść na
otwartą przestrzeń. Zabrania się powtórnej eksploatacji uszkodzonej
butli.
W przypadku kilkudniowej przerwy w użytkowaniu kuchni należy za-
mknąć zawór główny na instalacji gazowej, natomiast przy korzystaniu
z butli gazowej po każdorazowym użytkowaniu.
- 8 -
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w sposób odpowie-
dzialny, chroni nie tylko domowy budżet,
lecz działa świadomie na rzecz środowiska
naturalnego. Dlatego pomóżmy, oszczę-
dzajmy energię elektryczną! A czyni się
to w następujący sposób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do gotowania. Na-
czynie do gotowania nie powinno być nigdy mniejsze
od korony płomienia palnika. Należy pamiętać o przy-
krywaniu naczyń pokrywką.
Dbanie o czystość palników, rusztu, płyty podpalniko-
wej. Zabrudzenia zakłócają przekazywanie ciepła – sil-
nie przypalone zabrudzenia da się często usunąć już
tylko środkami silnie obciążającymi środowisko natu-
ralne. Szczególną czystość należy zachować przy otwo-
rach płomieniowych pierścieni podkołpakowych oraz
otworach dysz palników.
Unikanie niepotrzebnego „zaglądania do garnków”. Nie
otwierać też niepotrzebnie często drzwi piekarnika.
Używanie piekarnika tylko w przypadku większych ilo-
ści potraw. Mięso o wadze do 1 kG daje się przyrządzić
oszczędniej w garnku na palniku kuchenki.
Wykorzystanie ciepła resztkowego piekarnika. W przy-
padku czasów przyrządzania dłuższych niż 40 minut
zaleca się wyłączać piekarnik na 10 minut przed koń-
cem przyrządzania.
Uwaga! W przypadku zastosowania programatora na-
stawiać odpowiednio krótsze czasy przyrządzania po-
traw.
Staranne zamykanie drzwi piekarnika. Ciepło ulatuje
poprzez znajdujące się na uszczelkach drzwiczek za-
brudzenia. Najlepiej jest usuwać je od razu.
Niewbudowywanie kuchni w bezpośredniej bliskości
chłodziarek/zamrażarek. Zużycie energii elektrycznej
przez nie niepotrzebnie wzrasta.
- 9 -
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas transportu zostało za-
bezpieczone przed uszkodzeniem. Po roz-
pakowaniu urządzenia prosimy Państwa o
usunięcie elementów opakowania w spo-
sób niezagrażający środowisku.
Wszystkie materiały zastosowane do opa-
kowania nieszkodliwe dla środowiska
naturalnego, w 100% nadają się do odzysku i oznakowa-
no je odpowiednim symbolem.
Uwaga! Materiały opakowaniowe(woreczki polietylenowe,
kawałki styropianu itp.) należy w trakcie rozpakowywania
trzymać z dala od dzieci.
USUWANIE ZUŻYTYCH
URZĄDZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrek-
tywą Europejską 2012/19/UE oraz polską Usta-
wą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektro-
nicznym symbolem przekreślonego kontenera
na odpady. Takie oznakowanie informuje, że
sprzęt ten, po okresie jego użytkowania, nie
może być umieszczany łącznie z innymi odpa-
dami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzą-
cym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektro-
nicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty
zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elek-
trycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników nie-
bezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwa-
rzania takiego sprzętu.
- 10 -
TWOJE URZĄDZENIE
1
2
3
4
5
6
9
10
12
11
18
7
8
17
16
13
14
15
Objaśnienie
1. Pokrętło regulatora temperatury
2. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3. Lampka kontrolna termoregulatora (Czerwona)
4. Lampka kontrolna pracy kuchni (Pomarańczowa)
5. Pokrętło palnika gazowego
6. Pokrętło palnika gazowego
7. Pokrętło palnika gazowego
8. Pokrętło palnika gazowego
9. Palnik duży
10. Palnik średni
11. Palnik średni
12. Palnik mały
13. Uchwyt drzwi piekarnika
14. Szuada
15. Nakrywa
16. Zapalacz iskrowy
17. Zabezpieczenie przeciwwypływowe
gazu
18. Programator elektroniczny
- 11 -
AKCESORIA
Blacha do pieczeni
Najczęściej stosowana do wilgotnych
ciast. Blacha jest również wskazana
do przyrządzania wypieków, mrożo-
nej żywności i dużych pieczeni.
Ruszt do grilla (drabinka suszar-
niczna)
Do form na ciasto, do zapiekanek,
pieczeni i grillowanych porcji mięsa,
czy też potraw mrożonych. Małe ka-
wałki potraw należy umieścić wcze-
śniej w naczyniach odpornych na
wysoką temperaturę. Na drabince
można rozłożyć równomiernie żyw-
ność w celu jej wysuszenia.
Prowadnice druciane*
Prowadnice umożliwiają umieszcze-
nie blachy z żywnością na odpo-
wiednim poziomie. Poziom liczony
jest od najniższej dostępnej pozycji.
Aby zapobiec przechyleniu blachy,
nie należy jej wysuwać więcej jak do
połowy jej głębokości.
Wykorzystanie drucianych pro-
wadnic
Prowadnice posiadają 6 poziomów,
na których można umieścić akceso-
ria. Poziomy należy liczyć od dołu.
Blachę lub drabinkę suszarniczą na-
leży wsunąć pomiędzy dwa pręty
stanowiące jeden poziom prowadnic.
Akcesoria można wysunąć maksy-
malnie do połowy bez ryzyka samo-
czynnego wysunięcia lub pochylenia.
Prowadnice teleskopowe*
Prowadnice z frontu wyposażone
w zderzaki. Przed każdym umiesz-
czaniem blach na prowadnicach
wysuń je, umieść na nich blachę i
upewnij się, że zderzaki są widoczne
w całości, a blacha jest zabezpieczo-
na przed wypadnięciem. Jeżeli pie-
karnik został wcześniej rozgrzany,
prowadnice również gorące, aby
je wysunąć, zahacz tylną krawędzią
blachy o zderzaki i wyciągnij je w ca-
łości, a następnie wsuń je do wnę-
trza komory.
Wkłady katalityczne*
Znajdują się na ścianach bocznych
komory piekarnika. Wkład y po kry-
te specjalną emalią sa mo czysz-
czą cą. Ema lia ta powoduje, że za-
bru dze nia tłusz czem lub reszt ka mi
po traw mogą zostać samoczynnie
usu nię te pod wa run kiem, że nie
one za su szo ne lub przy pa lo ne
(resztki po ży wie nia i tłuszczu na-
le ży jak naj szyb ciej oddzielić, gdy
jeszcze nie za su szo ne i przypie-
czone, wów czas uniknie się długiego
sa mo czysz cze nia pie kar ni ka). Patrz
Czyszczenie i konserwacja.
Funkcja blokady drabinki
Drabinka suszarnicza posiada spe-
cjalne występy na lewej i prawej
- 12 -
krawędzi. Prawidłowo wsunięta dra-
binka powinna mieć występy skiero-
waną do dołu. Występy zapobiegają
przypadkowemu wysunięciu drabin-
ki z prowadnic. Aby całkowicie wysu-
nąć drabinkę z prowadnic, unieś i
delikatnie pociągnij.
Blokada
Blokada montowana jest, aby zapo-
biec przewróceniu się kuchni.
*Opis modelu w niniejszej instrukcji obsługi
został opracowany na podstawie danych zna-
nych w okresie redagowania tekstu. Przedsta-
wiono w niej wszystkie elementy wyposaże-
nia. Ich obecność w danym modelu zależy od
wersji oraz daty produkcji.
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają
szczegóły wystroju kuchni:
Wykonanie kolorystyczne białe - W
Kuchnia w wykonaniu nierdzewnym z
bokami w kolorze inox - Xx
Kuchnia w wykonaniu nierdzewnym z
bokami czarnymi - Xv
Kuchnia z nakrywą szklaną - N
Kuchnia bez nakrywy - F
Kuchnia z rusztem żeliwnym - A
Kuchnia z rusztem stalowym czarnym -
Ai
Druciane prowadnice do wkładów piekar-
nika - D
Teleskopowe prowadnice do wysuwania
wkładów piekarnika - Dp
- 13 -
Obsługa palników nawierzch-
niowych
Informacje dotyczące rozmieszcze-
nia palników oraz pokręteł sterują-
cych ich pracą znajdują się w roz-
dziale Twoje urządzenie.
Dobór naczynia
Należy zwrócić uwagę, żeby średnica
dna naczynia była zawsze większa
od korony płomienia palnika, a samo
naczynie było przykryte pokrywką.
Zaleca się, aby średnica garnka była
około 2,5 - 3 razy większa od średni-
cy palnika, tzn. dla palnika:
Pomocniczego - naczynie o śred-
nicy od 90 do 150 mm,
Średniego - naczynie o średnicy
od 160 do 220 mm,
Dużego - naczynie o średnicy
od 200 do 240 mm, a wysokość
garnka nie powinna być większa
od jego średnicy.
Uwaga! Na płycie grzejnej nie należy
używać naczyń kuchennych, które
wystają poza jej brzegi.
Pokrętło palnika
Pozycja
palnik wyłączony
Pozycja
duży płomień
Pozycja
płomień oszczędny
Zapalanie palników bez zapa-
lacza
Zapalić zapałkę,
Wcisnąć pokrętło do wyczuwal-
nego oporu i przekręcić w lewo
do pozycji „duży płomień” ,
Zapalić gaz zapałką,
Ustawić żądany płomień,
Wyłączyć palnik po zakończeniu
gotowania przekręcając pokrętło
w prawo (poz. wyłączony •).
Zapalanie palników z zapala-
czem w pokrętle
Wcisnąć pokrętło kurka wybra-
nego palnika do wyczuwalnego
oporu i przekręcić w lewo do po-
zycji „duży płomień” ,
Przytrzymać do czasu zapalenia
gazu,
Po zapaleniu płomienia palnika
zwolnić nacisk na pokrętło i usta-
wić wymaganą wielkość płomie-
nia.
Uwaga! W modelach kuchni wypo-
sażonych w zabezpieczenie prze-
ciwwypływowe palników nawierzch-
niowych należy podczas czynności
zapalania przytrzymać przez ok. 10
sek. wciśnięte do oporu pokrętło w
pozycji „duży płomień” celem za-
działania zabezpieczenia.
OBSŁUGA KUCHNI
- 14 -
W przypadku trudności z zapalaniem
wynikającym ze zmiany i składu
gazu, należy wyśrodkować kołpak
względem iskrownika.
Dobór płomienia palnika
Prawidłowo wyregulowane palniki
posiadają płomień koloru jasno-nie-
bieskiego o wyraźnie zarysowanym
stożku wewnętrznym. Dobór wielko-
ści płomienia zależy od ustawienia
pozycji pokrętła palnika:
Duży płomień
Mały płomień (zwany
„oszczędny”)
Palnik zgaszony (przepływ
gazu zamknięty)
W zależności od potrzeb można
płynnie ustawić wielkość płomienia.
Uwaga! Zabrania się regulacji pło-
mienia w zakresie między pozycją
palnik zgaszony i pozycją duży
płomień .
Działanie zabezpieczenia
przeciwwypływowego gazu
Kuchnie wyposażone w automa-
tyczny system odcinający dopływ
gazu do palnika w przypadku zaniku
płomienia.
System ten zabezpiecza przed ulat-
nianiem się gazu gdy płomień na
palniku zgaśnie np. w wyniku jego
zalania.
Ponowne zapalenie palnika wymaga
interwencji użytkownika.
Przed pierwszym uruchomie-
niem
Usuń wszystkie elementy opa-
kowania, szczególnie elementy
zabezpieczające wnętrze komory
piekarnika na czas transportu.
Wyciągnij z wnętrza piekarni-
ka wszystkie akcesoria i umyj
je dokładnie w ciepłej wodzie z
delikatnym płynem do mycia na-
czyń.
Opróżnij szuadę,
Ściągnij folię ochronną z po-
wierzchni prowadnic teleskopo-
wych.
Do mycia wnętrz komory użyj
ciepłej wody z dodatkiem deli-
katnego detergentu. Nie używaj
twardych szczotek czy gąbek.
Mogą one uszkodzić powłokę,
którą pokryte jest wnętrze ko-
mory.
Wygrzewanie komory piekar-
nika
Włącz wentylację w pomieszcze-
niu, lub otwórz okno.
Pokrętło wyboru funkcji ustaw na
pozycję lub (dokładny opis
tych funkcji znajduje się w dal-
szej części instrukcji).
Pokrętło regulacji temperatury
piekarnika ustaw na tempera-
turę 250
O
C. Piekarnik powinien
pracować przez minimum 30 mi-
nut, w trakcie pracy piekarnik
będzie wydzielał zapach, który
występuje tylko na początku,
z czasem używania urządzenia
zapach zniknie. Jest to zjawisko
normalne, nazywa się ono wy-
grzewaniem komory piekarnika.
- 15 -
Ważne wskazówki dotyczące
programatora
W piekarnikach posiadających pro-
gramator elektroniczny, na wyświe-
tlaczu po podłączeniu urządzenia
do zasilania zamiast aktualnego
czasu, pojawi się migający komu-
nikat 0•00. Aby korzystać z pełnej
funkcjonalności urządzenia, ustaw
aktualny czas, w przeciwnym razie
korzystanie z urządzenia będzie nie-
możliwe. Sposób ustawienia aktu-
alnego czasu jest opisany w dalszej
części instrukcji.
Sterowanie programatorem
Wyświetlacz Ts1
MENU - sensor wyboru trybu pracy
> - sensor Plus
< - sensor Minus
- symbol gotowości do pracy
- symbol minutnika
- symbol czasu trwania pracy
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponow-
nym za łą cze niu po za ni ku na pię cia
wyświetlacz wska zu je pulsujące 0.00.
lnacisnąć i przytrzymać sensor
MENU (lub jednocześnie sensory
< / >) do momentu pojawienia
się sym bolu na wyświetlaczu,
kropka pod symbolem będzie pul-
sować,
lw ciągu 7 sek. ustawić bieżący czas
ko rzy sta jąc z sen so rów < / >.
Po upływie ok. 7 sek. od zakoń-
czenia czyn no ści ustawiania czasu,
nowe dane zo sta zapamiętane, a
kropka pod symbolem przestanie
pulsować.
Korektę czasu można wykonać póź-
niej na ci ska jąc jed no cze śnie senso-
ry < / >, w czasie gdy kropka pod
symbolem będzie pul so wać moż na
sko ry go wać czas bieżący.
Minutnik
Minutnik może być uaktywniony w
każdym mo men cie, bez względu
na stan aktywności in nych funk cji
programatora. Za kres od mie rza ne-
go cza su wy no si od 1mi nu ty do 23
go dzin i 59 mi nut.
Aby nastawić minutnik należy:
lnacisnąć sensor MENU, na wyświe-
tlaczu bę dzie pul so wać sym bol ,
lustawić czas minutnika sensora-
mi < / >, wyświetlacz wskazuje
ustawiony czas mi nut ni ka oraz
aktywną funkcję pracy po upły-
wie nastawionego czasu włącza się
sy gnał dźwiękowy, i pulsuje ,
lnacisnąć i przytrzymać sensor <
/ > lub MENU w celu wy łą cze nia
sy gna łu, symbol zgaśnie, a wy-
świe tlacz wska zu je czas bieżący.
Uwaga: Jeśli sygnał dźwiękowy nie
zostanie wyłączony ręcznie, wyłączy
się au to ma tycz nie po ok. 7 minutach.
Praca półautomatyczna
Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o
usta lo nej godzinie, to należy:
lustawić pokrętło funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji tempera-
tury na pozycje, na których ma
pracować piekarnik,
lprzyciskać sensor MENU do mo-
mentu, gdy wska za nia wyświetla-
cza będą pulsować dur,
lustawić żądany czas pracy senso-
rami < / >, w za kre sie od 1 minuty
do 10 godzin.
Ustawiony czas zostanie wprowadzo-
ny do pamięci po ok. 7 sek., wyświe-
tlacz po now nie pokaże czas bieżący
przy aktywnej funk cji pracy AUTO.
Po upływie nastawionego czasu pie-
- 16 -
kar nik wy łą czy się automatycznie,
włączy się sy gna li za cja dźwiękowa, a
funkcja pracy AUTO będzie pulsować,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika
i re gu la cji temperatury w pozycji
wyłączone,
lnacisnąć i przytrzymać sensor <
/ > lub MENU w celu wy łą cze nia
sy gna łu, funkcja AUTO zgaśnie,
a wy świe tlacz dzie wskazywał
czas bie żą cy.
Praca automatyczna
Jeśli piekarnik ma włączyć się na
określony czas pracy i o ustalonej
go dzi nie wyłączyć, to należy ustawić
czas pracy oraz go dzi zakończenia
pracy:
lprzyciskać sensor MENU do mo-
mentu, gdy wska za nia wyświetla-
cza będą pulsować dur,
lustawić żądany czas pracy senso-
rami
< / > jak dla pracy półautomatycz-
nej,
lprzyciskać sensor MENU do mo-
mentu, gdy wska za nia wyświetla-
cza będą pulsować End,
lustawić godzinę wyłączenia(za-
kończenia pracy) sensorami < /
>, która jest ogra ni czo na do cza su
odległego o 23 go dzi ny i 59 mi nut,
lustawić pokrętło funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji temperatu-
ry na żądane po zy cje, na których
ma pracować piekarnik. Funkcja
pracy AUTO jest aktywna, pra-
ca pie kar ni ka roz pocz nie się od
mo men tu wy ni ka ce go z róż ni cy
mię dzy na sta wio nym cza sem za-
koń cze nia pra cy a na sta wio nym
cza sem pracy, (np. na sta wio ny
czas pracy wy no si 1 godz., na-
sta wio ny czas za koń cze nia pracy
14.00, pie kar nik au to ma tycz nie
za łą czy się o godz. 13.00).
Po osiągnięciu godziny zakończenia
pracy piekarnik wyłączy się auto-
matycznie, włą czy się sygnalizacja
dźwiękowa przy pulsującej funkcji
pracy AUTO,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika
i re gu la cji temperatury w pozycji
wyłączone,
lnacisnąć i przytrzymać sensor <
/ > lub MENU w celu wy łą cze nia
sy gna łu, funkcja AUTO zgaśnie,
a wy świe tlacz dzie wskazywał
czas bie żą cy.
Kasowanie ustawień
W każdej chwili można skasować
usta wie nia minutnika lub funkcji pra-
cy au to ma tycz nej.
Kasowanie ustawień pracy automa-
tycznej:
lnacisnąć jednocześnie sensory <
/ >,
Kasowanie ustawień minutnika:
lsensorem MENU wybrać funkcję
minutnika,
lnacisnąć ponownie sensory < / >.
Zmiana tonu sygnału dźwię-
kowego
Ton sygnału dźwiękowego moż na
zmie nić w na ste pu cy sposób:
lnacisnąć jednocześnie sensory <
/ >,
lsensorem MENU wybrać funkcję
„ton”, wska za nia wy świe tla cza
będą pulsować ton I,
lsensorem < wybrać odpowiedni
ton w za kre sie od 1 do 3.
Wyświetlacz Ts2
MENU - sensor wyboru trybu pracy
> - sensor Plus
< - sensor Minus
- symbol gotowości do pracy
- symbol minutnika
- 17 -
- symbol czasu trwania pracy
- symbol czasu zakończenia pracy
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponow-
nym za łą cze niu po za ni ku na pię cia
wyświetlacz wska zu je pulsujące 0.00,
lnacisnąć i przytrzymać sensor
MENU (lub jednocześnie sensory
< / >) do momentu pojawienia
się sym bolu na wyświetlaczu,
kropka pod symbolem będzie pul-
sować,
lw ciągu 7 sek. ustawić bieżący czas
ko rzy sta jąc z sen so rów < / >.
Po upływie ok. 7 sek. od zakoń-
czenia czyn no ści ustawiania czasu,
nowe dane zo sta zapamiętane, a
kropka pod symbolem przestanie
pulsować.
Korektę czasu można wykonać póź-
niej na ci ska jąc jed no cze śnie senso-
ry < / >, w czasie gdy kropka pod
symbolem będzie pul so wać moż na
sko ry go wać czas bieżący.
Uwaga: Piekarnik można uruchomić
po po ja wie niu się symbolu na wy-
świe tla czu.
Minutnik
Minutnik może być uaktywniony w
każdym mo men cie, bez względu
na stan aktywności in nych funk cji
programatora. Za kres od mie rza ne-
go cza su wy no si od 1mi nu ty do 23
go dzin i 59 mi nut.
Aby nastawić minutnik należy:
lnacisnąć sensor MENU, na wyświe-
tlaczu bę dzie pul so wać sym bol ,
lustawić czas minutnika sensora-
mi < / >, wyświetlacz wskazuje
ustawiony czas mi nut ni ka oraz
aktywną funkcję pracy po upły-
wie nastawionego czasu włącza się
sy gnał dźwiękowy, i pulsuje ,
lnacisnąć i przytrzymać sensor <
/ > lub MENU w celu wy łą cze nia
sy gna łu, symbol zgaśnie, a wy-
świe tlacz po ok. 7 sek. wska że
czas bieżący.
Uwaga: Jeśli sygnał dźwiękowy nie
zostanie wyłączony ręcznie, wyłączy
się au to ma tycz nie po ok. 7 minutach.
Praca półautomatyczna
Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o
usta lo nej godzinie, to należy:
lustawić pokrętło funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji tempera-
tury na pozycje, na których ma
pracować piekarnik,
lprzyciskać sensor MENU do
momentu, gdy na wyświetlaczu
pojawi się na krótko dur a symbol
będzie pulsować,
lustawić żądany czas pracy senso-
rami
< / >, w za kre sie od 1 minuty do
10 godzin.
Ustawiony czas zostanie wprowadzo-
ny do pamięci po ok. 7 sek., wyświe-
tlacz po now nie pokaże czas bieżący
przy zapalonym symbolu .
Po upływie nastawionego czasu pie-
kar nik wy łą czy się automatycznie,
włączy się sy gna li za cja dźwiękowa, a
symbole i będą pulsować,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika
i re gu la cji temperatury w pozycji
wyłączone,
lnacisnąć i przytrzymać sensor <
/ > lub MENU w celu wy łą cze nia
sy gna łu, symbole i zgasną, a
wy świe tlacz po ok. 7 sek. wska że
czas bieżący.
Praca automatyczna
Jeśli piekarnik ma włączyć się na
określony czas pracy i o ustalonej
go dzi nie wyłączyć, to należy ustawić
czas trwania pracy oraz go dzi za-
kończenia pracy:
lprzyciskać sensor MENU do
momentu, gdy na wyświetlaczu
pojawi się na krótko dur a symbol
będzie pulsować,
lustawić żądany czas pracy senso-
rami
- 18 -
< / > jak dla pracy półautomatycz-
nej,
lprzyciskać sensor MENU do
momentu, gdy na wyświetlaczu
pojawi się na krótko End a symbol
będzie pulsować,
lustawić godzinę wyłączenia(za-
kończenia pracy) sensorami < /
>, która jest ogra ni czo na do cza su
odległego o 23 go dzi ny i 59 mi nut,
lustawić pokrętło funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji temperatu-
ry na żądane po zy cje, na których
ma pracować piekarnik. Symbole
i aktywne, pra ca pie kar-
ni ka roz pocz nie się od mo men tu
wy ni ka ce go z róż ni cy mię dzy
na sta wio nym cza sem za koń cze-
nia pra cy a na sta wio nym cza sem
pracy, (np. na sta wio ny czas pracy
wy no si 1 godz., na sta wio ny czas
za koń cze nia pracy 14.00, pie kar-
nik au to ma tycz nie za łą czy się o
godz. 13.00).
Po osiągnięciu godziny zakończenia
pracy piekarnik wyłączy się auto-
matycznie, włą czy się sygnalizacja
dźwiękowa przy pulsujących symbo-
lach i ,
lustawić pokrętła funkcji piekarnika
i re gu la cji temperatury w pozycji
wyłączone,
lnacisnąć i przytrzymać sensor <
/ > lub MENU w celu wy łą cze nia
sy gna łu, symbole i zgasną, a
wy świe tlacz po ok. 7 sek. wska że
czas bieżący.
Kasowanie ustawień
W każdej chwili można skasować
usta wie nia minutnika lub funkcji pra-
cy au to ma tycz nej.
Kasowanie ustawień pracy automa-
tycznej:
lnacisnąć jednocześnie sensory <
/ >,
Kasowanie ustawień minutnika:
lsensorem MENU wybrać funkcję
minutnika,
lnacisnąć ponownie sensory < / >,
Zmiana tonu sygnału dźwię-
kowego
Ton sygnału dźwiękowego moż na
zmie nić w na ste pu cy sposób:
lnacisnąć jednocześnie sensory <
/ >,
lsensorem MENU wybrać funkcję
ton, wska za nia wy świe tla cza będą
pulsować ton I,
lsensorami < / > wybrać odpowied-
ni ton:
w zakresie od 1 do 3 sensorem >
w zakresie od 3 do 1 sensorem <
Zmiana jasności wyświetlacza
Możliwa jest zmiana jasności wyświe-
tlacza w zakresie od 1 do 9, gdzie
1 oznacza najciemniejszą nastawę,
a 9 - najjaśniejszą. Wprowadzona
wartość ma zastosowanie, gdy zegar
jest nieaktywny (tzn. użytkownik nie
dotykał żadnego z sensorów przez co
najmniej 7 sekund).
Jasność wyświetlacza można zmienić
w następujący sposób:
l nacisnąć jednocześnie sensory <
/ >,
l sensorem MENU wybrać funkcję bri
(pierwsze naciśnięcie spowoduje
przejście do funkcji ton, drugie do
bri).
lsensorami < / > wybrać odpowied-
nią jasność:
w zakresie od 1 do 9 sensorem >
w zakresie od 9 do 1 sensorem <
Uwaga: Gdy zegar jest aktywny (tzn.
użytkownik nacisnął sensor w ciągu
ostatnich 7 sekund) jasność wyświe-
tlacza jest maksymalna.
Tryb nocny
W godzinach od 22.00 do 6.00 zegar
automatycznie zmniejsza jasność
wyświetlania.
- 19 -
Pokrętła piekarnika
Piekarnik może być nagrzewany
przy pomocy grzałki dolnej, grzał-
ki górnej, grzałki termoobiegu lub
opiekacza. Odpowiednią funkcję wy-
bierzesz przy pomocy pokrętła funk-
cyjnego.
Poniższy rysunek prezentuje funkcje
(w określonej kolejności) znajdujące
się na pokrętle:
Pozycja
wyłączenia
0
Temperaturę możesz ustawić przy
pomocy pokrętła regulacji tempera-
tury. Wartości temperatur znajdują
się na pokrętle jak poniżej:
Pozycja
wyłączenia
5050
100
150
200
250
Uwaga: Rozpoczęcie pracy piekarni-
ka jest możliwe dopiero po ustawie-
niu odpowiedniej funkcji i wyborze
temperatury pracy.
Funkcje piekarnika
Poniżej znajdziesz opis każdej z
funkcji, w które został wyposażony
Twój piekarnik
0
Tryb wyłączenia piekarnika
Szybki rozgrzew
Włączony termoobieg i opie-
kacz. Zastosowanie do wstęp-
nego nagrzewu piekarnika.
Wentylator, opiekacz i
grzałka górna
Wykorzystanie tej funkcji w
praktyce pozwala na przy-
spieszenie procesu opieka-
nia i podniesienie walorów
smakowych potraw.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill)
Włączenie funk cji „wzmoc-
nio ne go opie ka cza’’ po zwa-
la na pro wa dze nie opie ka nia
przy jed no cze śnie włą czo nej
grzałce górnej. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod-
wyż szo nej tem pe ra tu ry w
górnej części pie kar ni ka, co
po wo du je moc niej sze przy-
ru mie nie nie po tra wy, po-
zwa la jąc tak że na opie ka nie
więk szych porcji.
Opiekacz
„Grillowanie” powierzchnio-
we, stosuje się do opiekania
małych porcji mięsa: steki,
sznycle, ryby, tosty, kieł-
baski, zapiekanki (grubość
opiekanej potrawy nie po-
winna być większa niż 2-3
cm w trakcie pieczenia na-
leży odwrócić na drugą
stronę).
Grzałka dolna
Przy tej pozycji pokrętła pie-
kar nik re ali zu je ogrze wa nie
wy łącz nie przy uży ciu grzej-
ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta
wilgotne i nadziewane owo-
cami).
- 20 -
Grzałka górna i dolna
(tryb konwencjonalny)
Ustawienie pokrętła w tej
po zy cji po zwa la na re a li za cję
na grze wa nia pie kar ni ka spo-
so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pie-
czenia ciast, mięsa, ryb, lub
chleba (konieczne wstępne
rozgrzanie piekarnika oraz
stosowanie ciemnej blachy).
Pieczenie odbywa się na jed-
nym poziomie.
Termoobieg
Ustawienie pokrętła w tej
pozycji pozwala na re a li za-
cję ogrze wa nia pie kar ni ka
w spo sób wy mu szo ny przy
po mo cy ter mo wen ty la to ra,
umiesz czo ne go w cen tral-
nym miej scu tylnej ścia ny
ko mo ry pie kar ni ka. W sto-
sunku do piekarnika kon-
wencjonalnego stosuje się
niższe temperatury piecze-
nia. Korzystanie z tego spo-
so bu ogrze wa nia po zwa la na
równomierny obieg ciepła
wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
Wentylator, grzałka dol-
na i grzałka górna
Funkcja podobna do trybu
konwencjonalnego, lecz roz-
kład ciepła jest równomierny
w całej komorze.
Termoobieg i grzałka dol-
na
Przy tej pozycji pokrętła
pie kar nik re ali zu je funk cję
ter mo obie gu i włą czo ne go
grzej ni ka dol ne go co po wo-
du je pod wyż sze nie tem pe-
ra tu ry od spodu wypieku.
Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta
mokre, pizza.
Funkcja Soft Steam
Piekarnik został wyposażony
w funkcję Soft Steam (sym-
bol na pokrętle). W po-
czątkowym procesie piecze-
nia wytwarzana jest para,
która pozytywnie wpływa
na niektóre potrawy przy-
gotowywane w piekarniku.
W dnie komory piekarnika
znajduje się zagłębienie do
którego wlej 150ml czystej
zimnej wody jeszcze przed
rozgrzaniem piekarnika, nie
dodawaj przypraw. Ustaw
pokrętło funkcyjne na funk-
cję wykorzystującą Soft
Steam i ustaw odpowiednią
temperaturę wg wskazówek
w rozdziale Porady praktycz-
ne. Po około 5 minutach,
gdy piekarnik się wstępnie
rozgrzeje, włóż potrawę i za-
mknij drzwi.
Uwaga: Po wykonaniu pracy
nie pozostawiaj resztek wody
w zagłębieniu. Gdy piekarnik
wystygnie usuń wodę ście-
reczką.
Przed usunięciem wody,
upewnij się, że piekarnik
ostygł.
Ze względu na obecność
pary w komorze na
wewnętrznej stronie drzwi
oraz ścianach komory
piekarnika może skraplać
się para. Po zakończonej
pracy każdorazowo wytrzyj
nadmiar wody.
Oświetlenie piekarnika
Ustawienie tej funkcji powo-
duje włączenie się oświetle-
nia wewnątrz komory
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Amica 6123GE3.33PaHZpTsDpNA(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla