Bartscher 155660 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Polski - PL
1505011
1509511
1509751
155660
Chcielibyśmy serdecznie podziękować za zakup
naszego produktu. Jesteśmy pewni, że będziecie
Państwo z niego zadowoleni.
Prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej
instrukcji obsługi i jej zachowanie, gdyż znajdują
się w niej ważne informacje i przydatne porady, jak
najlepiej i najbezpieczniej korzystać z nowej
kuchni.
Urządzenie to spełnia wymagania następujących dyrektyw:
- 2006/95/WE (Niskie napięcie)
- 2004/108/WE (EMV)
- 2009/142 (Gaz)
- 2002/40/CE (Zużycie energii przez piekarniki elektryczne)
- 2002/96/WE (WEEE)
- 1935/2004/WE (Materiały przeznaczone do
kontaktu z żywnością)
SPIS TREŚCI
03 Wskazówki ogólne
05 Państwa produkt
05 Użytkowanie
Płyta grzewcza
Piekarnik
Przełącznik programów i
minutnik
Porady dot. gotowania
09 Czyszczenie
09 Utrzymanie sprawności technicznej
10 Wskazówki dla instalatora
Przemieszczanie urządzenia
Instalacja
Dostosowanie do różnych rodzajów gazu
14 Dane techniczne
15 Serwis techniczny
15 Utylizacja urządzenia i opakowania
16 Tabela obróbki termicznej
WSKAZÓWKI OGÓLNE
Urządzenie to zostało zaprojektowane i wyprodukowane wyłącznie do użytku
domowego. Każde inne użycie, np. do nagrzewania, nie jest zgodne z celem
jego przeznaczenia i dlatego jest bardzo niebezpieczne.
Urządzenie nie może być obsługiwane przez dzieci poniżej 8 roku życia oraz
przez osoby o ograniczonej sprawności fizycznej lub psychicznej, oraz z
ograniczoną percepcją sensoryczną lub z niedostateczną wiedzą, jeśli chodzi
o obsługę urządzenia i związane z nią zagrożenia, jeśli osoby te nie znajdują
się pod stałym nadzorem osoby doświadczonej.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem ani w jego pobliżu, niezależnie od
tego, czy urządzenie jest włączone czy wyłączone. Nie powinno się im także
zlecać czyszczenia urządzenia.
W przypadku uszkodzenia lub zakłóceń pracy urządzenia, najpierw należy
zakręcić zawór gazu, odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego i nie
próbować samodzielnie go naprawiać. Należy zwrócić się bezpośrednio do
autoryzowanego centrum obsługi klienta znajdującego się w najbliższej
okolicy (w tym celu zob. rozdział „Serwis techniczny w niniejszym
podręczniku).
Temperatury powierzchni wszystkich komponentów ściśle odpowiadają
obowiązującym przepisom. Nie oznacza to jednak, że kilka metalowych
elementów nie może się bardzo nagrzać w trakcie lub po gotowaniu. Dlatego
należy zachowywać niezbędną ostrożność.
Firma nie ponosi odpowiedzialności za nieprzestrzeganie instrukcji zawartych
w tym podręczniku.
Firma zastrzega sobie prawo do zmiany właściwości technicznych produktów,
jednocześnie jednak zapewniając, że nie ma to wpływu na bezpieczeństwo ani
użyteczność.
Uwaga! Aby zabezpieczenie przed przechyleniem mogło być skuteczne, ruszt
piekarnika należy umieścić w taki sposób.
3
UWAGA
Niektóre części kuchni zabezpieczone są specjalną folią. Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
je usunąć, ewentualne resztki kleju można usunąć z pomocą letniej wody z mydłem.
Zapobieganie wypadkom w gospodarstwie domowym.
Nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru, gdy gotowane są na nim tłuszcze i oleje. Mogą one spowodować
pożar. Nie pozostawiać w pobliżu powierzchni grzewczych żadnych przedmiotów.
Jeżeli powierzchnia przy polach grzewczych ze szklanej płyty ceramicznej pękła, należy wyłączyć urządzenie,
aby uniknąć ewentualnego porażenia prądem.
NIGDY nie wolno gasić płomienia lub pożaru wodą. Zawsze należy wączyć kuchnię, a płomień ugasić
pokrywką lub kocem ognioodpornym.
Unikać sytuacji, aby brzegi garnków podczas gotowania wychodziły poza pole grzewcze. Ponadto
zalecamy, aby do gotowania używać naczyń, których dna nie są uszkodzone i są płaskie.
Podczas pracy urządzenie się nagrzewa. Dzieci należy trzymać z daleka. Ostrożnie obsługiwać
urządzenie i nie dotykać nagrzewających się elementów piekarnika.
Dostępne elementy mogą osiągać wysokie temperatury, gdy używany jest grill. Dlatego dzieci należy
trzymać z daleka.
Do czyszczenia urządzenia nie używać strumienia wody. Para wodna mogłaby uszkodzić elementy
elektryczne i spowodować zwarcie.
Do czyszczenia elementów stalowych lub części z powłoką metalową (np. anodowanie, nikiel, chrom) nie
należy używać środków czyszczących zawierających chlor, amoniak lub wybielacze.
Wszelkie prace instalacyjne, ustawienie i konserwacja techniczna mogą być wykonywane zasadniczo
tylko przez personel wyspecjalizowany. Urządzenie musi być zainstalowane zgodnie z przepisami
obowiązującymi w danym kraju.
Przed każdą pracą z zakresu konserwacji koniecznie należy wyciągnąć wtyczkę z gniazdka i poczekać, aż
urządzenie ostygnie.
Aby uniemożliwić przewrócenie się urządzenia, konieczne jest zainstalowanie urządzenia
stabilizującego, tak jak to pokazano na stronie 15 w rozdziale Stabilizacja.
Urządzenie jest wyposażone do pracy z żnymi rodzajami gazu; każdy rodzaj gazu wymaga specjalnych
dysz i ustawień. Aby wprowadzić ewentualne zmiany, urządzenie należy oączyć od prądu i czasowo
zamknąć dopływ gazu.
Jeśli Państwa kuchnia wyposażona jest w osłonę ze szkła kryształowego, należy dopilnować, aby była
ona otwarta, zanim palniki zostaną odpalone, podczas gotowania i podczas fazy schładzania po gotowaniu.
Zlekceważenie tej wskazówki może prowadzić do pęknięcia szkła.
Do czyszczenia szklanych drzwi piekarnika nie używać żadnych produktów szorujących ani ostrych
szpachelek metalowych, gdyż mogłoby to doprowadzić do porysowania powierzchni, po czym szkło mogłoby
popękać.
Przed otworzeniem osłony ewentualnie usunąć nadmiar płynów. Powierzchnię pola grzewczego
pozostawić do ostygnięcia, zanim zostanie zamknięta osłona.
Przy pierwszym użyciu kuchni usunąć wszystkie zączone akcesoria i materiały, które znajdują się we
wnętrzu komory, oraz włączyć pusty piekarnik na przynajmniej jedną godzinę na najwyższym poziomie
temperatury oraz przy zamkniętych drzwiach (nie używać grilla). Następnie wączyć, otworzyć drzwi
piekarnika i wywietrzyć pomieszczenie. Powstały zapach pochodzi z odparowania substancji uszczelniających
i ochronnych piekarnika.
Urządzenie nie jest przystosowane do obsługi za pomocą zewnętrznego przełącznika czasowego lub pilota.
PAŃSTWA PRODUKT
Ze względu na szeroką gamę produktów na rynku niniejsza instrukcja zawiera informacje dotyczące kilku modeli, dlatego możliwe
jest, że nie wszystkie podane tutaj informacje dotyczą zakupionego przez Państwa modelu lub jego akcesoriów. W razie
konieczności wyjaśnienia oczywiście jesteśmy do Państwa dyspozycji.
Kuchnia podzielona jest na trzy części główne:
pole grzewcze: gdzie znajdują się ruszty garnków (podpory garnków), palniki gazowe (popularnie zwane także palnikami) lub 1
płyta grzewcza lub pola ze szkła ceramicznego, w zależności od wymiarów i zakupionego modelu
panel obsługi: gdzie znajduje się obszar z pokrętłami i przełącznikami do obsługi kuchni
drzwi piekarnika
ZNACZENIE SYMBOLI NA POLU OBSŁUGI
UŻYTKOWNIE
POLE GRZEWCZE
KORZYSTANIE Z POLA GRZEWCZEGO
Jeśli Państwa kuchnia wyposażona jest w pokrywę szklaną, należy dopilnować, aby przed zapaleniem palników,
podczas gotowania oraz podczas fazy studzenia po gotowaniu była ona otwarta. Zlekceważenie tej wskazówki
może prowadzić do pęknięcia szkła.
ZAPALANIE PALNIKA GAZOWEGO (POLE GRZEWCZE)
Trzymać przy palniku zapałkę (zapalniczkę gazową lub elektryczną lub płomień), wcisnąć pokrętło i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na pozycję MAX .
Pole grzewcze może być wyposażone w zapłon elektryczny, który ącza się za pomocą osobnego przycisku lub poprzez
wciśnięcie pokrętła.
Po udanym ączeniu pokrętło należy przytrzymać wciśnięte jeszcze przez ok. 10 sekund, następnie zwolnić nacisk i ustawić
żądaną moc płomienia, przy czym uważać, aby ustawić pokrętło w kierunku pomiędzy ustawieniem maksymalnym a minimalnym
(włącznie), a nigdy pomiędzy maksymalnym a zerem, aby uniknąć niezamierzonego wyłączenia.
Może się zdarzyć, że palnik zgaśnie, gdy nacisk pokrętła zostanie zwolniony: oznacza to, że termoelement jeszcze
niedostatecznie się nagrzał. Jeśli w przeciągu 15 sekund palnik się nie zapali, należy odczekać co najmniej 1 minutę przed
podjęciem ponownej próby.
Jeśli Państwa kuchnia nie posiada zaworu bezpieczeństwa gazu (termoelement w kolorze miedzi w pobliżu palnika), podczas
gotowania koniecznie należy regularnie sprawdzać, czy płomień przypadkowo nie zgasł, gdy doszło np. do wykipienia płynu
podczas gotowania.
UŻYWANIE PŁYT ELEKTRYCZNYCH
Włączenie płyt elektrycznych następuje poprzez obrócenie pokrętła w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara od 0 do 4.
Podwyższenie wartości odpowiada wyższej mocy elektrycznej.
Przy pierwszym włączeniu płyty oraz po dłuższej przerwie w używaniu zaleca się, aby pozostawić ją ączoną przez 15 minut bez
garnka na „najniższym stopniu grzania” (ustawienie 1), aby usunąć ewentualną wilgoć, jaką mogła przyjąć izolacja. Aby osiągać
optymalną moc płyt należy używać garnków z płaskim dnem oraz nie używać garnków, których średnica jest mniejsza niż średnica
płyty.
UŻYWANIE PŁYTY CERAMICZNEJ (HIGHLIGHT)
Prosimy sprawdzić w odpowiednim podręczniku, który jest dostarczany z urządzeniem (Cod. 01W922).
ZAPOBIEGANIE WYPADKOM W GOSPODARSTWIE DOMOWYM
Nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru, gdy gotowane są na nim tłuszcze i oleje. Nie pozostawiać w pobliżu
powierzchni grzewczych żadnych przedmiotów.
Jeżeli powierzchnia przy polach grzewczych ze szklanej płyty ceramicznej pękła, należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ewentualnego porażenia prądem.
SYMBOL ZNACZENIE
Palnik / przedni lewy
Palnik / tylny lewy
Palnik centralny
Palnik / przedni prawy
Palnik / tylny prawy
Palnik / lewy
Termostat piekarnika (ustawienie °C)
Wskaźnik czasu / minutnik
SYMBOL ZNACZENIE
Funkcje piekarnik elektryczny wielofunkcyjność
Termostat
Palnik piekarnika gazowego
Palnik grilla
Przycisk oświetlenia
Przycisk włączania (iskry)
Przycisk konwekcji piekarnika gazowego (MultiChef)
Obydwa wskaźniki świetlne wskazują, że piekarnik
elektryczny pracuje lub znajduje się w fazie nagrzewania.
PRAKTYCZNE PORADY DOTYCZĄCE UŻYWANIA POLA GRZEWCZEGO
W celu lepszego wykorzystania palników i ograniczenia zużycia gazu zaleca się korzystanie z garnków o płaskim dnie, z
pokrywką, o wielkości dopasowanej do palnika. Poniższa tabela przedstawia średnice garnków dla każdego palnika,
poczynając od najmniejszego.
Rodzaj (średnica palnika w cm) Wielkość pojemnika
(cm)
Palnik boczny (A) Ø 5 Ø 10 - 14**
Palnik pół-szybki (S) Ø 7,5 Ø 16 - 20
Palnik szybki (S) Ø 10 Ø 20 - 24
Palnik o potrójnym wieńcu płomieni (TC) Ø 13 Ø 24 - 28
Palnik do naczynia na rybę (PS) 6x23,5 maks. 14x35
** W modelach z kratką redukcyjną należy jej używać tylko do
palnika bocznego, jeśli używane są garnki o średnicy mniejszej
niż 12 cm.
PIEKARNIK
ĄCZANIE PIEKARNIKA
Przy pierwszym użyciu kuchni usunąć wszystkie załączone akcesoria i materiały, które znajdują się we wnętrzu komory, oraz
ączyć pusty piekarnik na przynajmniej jedną godzinę na najwyższym poziomie temperatury oraz przy zamkniętych drzwiach
(nie używać grilla). Następnie wyłączyć, otworzyć drzwi piekarnika i wywietrzyć pomieszczenie. Powstały zapach pochodzi z
odparowania substancji uszczelniających i ochronnych piekarnika.
KUCHNIA Z PIEKARNIKIEM GAZOWYM I GRILLEM ELEKTRYCZNYM
Piekarnik gazowy wyposażony jest w element grzewczy (palnik piekarnika) pod dolną częścią komory piekarnika oraz w górny
element grzewczy (opornik grillowy).
Niektóre modele są następnie wyposażone w tylny wentylator, który włącza się przyciskiem i który ułatwia równomierną
dystrybucję ciepła. Do obsługi piekarnika używa się pokrętła i 1 lub 2 przycisków ( / ).
Włączanie piekarnika musi zawsze odbywać się przy w pełni otwartych drzwiach piekarnika. Wcisnąć pokrętło i obrócić w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż znajdzie się ono w pozycji MAX
Przy wciśniętym pokrętle trzymać zapałkę (zapalniczkę gazową z iskrami lub płomieniem) przy otworze w dnie piekarnika. Pokrętło
trzymać wciśnięte przez kolejnych ok. 10 sekund, a następnie zwolnić nacisk i ustawić żądaną siłę płomienia. Jeśli nie dojdzie
do zapłonu w przeciągu 15 sekund, należy odczekać przynajmniej 1 minutę przed podjęciem kolejnej próby.
W kilku modelach zapłon następuje za pomocą położonego oddzielnie przycisku lub poprzez naciśnięcie na samo pokrętło.
Po udanym ączeniu pokrętło trzymać jeszcze wciśnięte przez kolejnych 15 sekund. Może się zdarzyć, że palnik zgaśnie, gdy
nacisk pokrętła zostanie zwolniony: oznacza to, że termoelement jeszcze niedostatecznie się nagrzał. Odczekać przynajmniej 1
minutę przed podjęciem kolejnej próby, przy czym pokrętło trzymać wciśnięte przez dłuższy czas.
GRILL ELEKTRYCZNY
Grill jest ączany za pomocą odpowiedniego przycisku. W kuchniach z wyposażeniem ochronnym pokrętła (emaliowane na
czarno zabezpieczenie termiczne) grillowanie należy wykonywać przy częściowo otwartych drzwiach piekarnika. Przed
ączeniem piekarnika umieścić zabezpieczenie termiczne na oczkach po bokach frontu między panelem obsługi a komorą
piekarnika.
Jeśli Państwa kuchnia nie posiada takiego wyposażenia, grillowanie musi odbywać się przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
KUCHNIA Z PIEKARNIKIEM GAZOWYM I GRILLEM GAZOWYM
Ten typ kuchni posiada palnik piekarnika umieszczony w dolnej części komory piekarnika oraz palnik grillowy w górnej części.
Kilka modeli jest wówczas wyposażonych również w tylny wentylator, który ułatwia równomierną dystrybucję ciepła podczas
pracy (funkcja niedostępna podczas grillowania). Do obsługi piekarnika normalnie używa się tylko jednego pokrętła .
Niektóre modele mogą być wyposażone w dwa osobne pokrętła , po jednym na palnik, które umożliwiają równoczesną
pracę obydwu palników wewnątrz komory piekarnika. Ta szczególna opcja, która jest popularna na niektórych rynkach, jest
przydatna do gotowania dużych ilości żywności i szybkiego podgrzewania komory piekarnika.
ZAPALANIE PALNIKÓW
Włączanie piekarnika musi zawsze odbywać się przy w pełni otwartych drzwiach piekarnika. Wcisnąć pokrętło i obrócić w
kierunku przeciwnym do ruchu wskaz k zegara, aż znajdzie się ono w pozycji MAX . Przy wciśniętym pokrętle trzymać zapałkę
(zapalniczkę gazową z iskrami lub płomieniem) przy otworze w dnie piekarnika. Dla palnika grillowego płomień trzymać w pobliżu
przednich otworów palnika. Pokrętło trzymać wciśnięte przez kolejnych ok. 10 sekund, a następnie zwolnić nacisk i ustawić
żądaną siłę płomienia. Jeśli nie dojdzie do zapłonu w przeciągu 15 sekund, należy odczekać przynajmniej 1 minutę przed
podjęciem kolejnej próby. W kilku modelach zapłon następuje za pomocą położonego oddzielnie przycisku lub poprzez naciś-
nięcie na samo pokrętło. Po udanym włączeniu pokrętło trzymać jeszcze wciśnięte przez kolejnych 15 sekund. Może się zdarzyć,
że palnik zgaśnie, gdy nacisk pokrętła zostanie zwolniony: oznacza to, że termoelement jeszcze niedostatecznie się nagrzał.
Odczekać przynajmniej 1 minutę przed podjęciem kolejnej próby, przy czym pokrętło trzymać wciśnięte przez dłuższy czas.
GRILL GAZOWY
Także w przypadku grillu gazowego, grillowanie musi się odbywać przy częściowo otwartych drzwiach piekarnika, podczas gdy
używane jest tu wyposażenie ochronne pokrętła. Przy niektórych modelach grillowanie może odbywać się także przy zamkniętych
drzwiach piekarnika, wówczas kuchenka jest wyposażona w specjalny deflektor ciepła w górnej części otworu komory.
KUCHNIA Z PIEKARNIKIEM ELEKTRYCZNYM
Piekarniki elektryczne w naszym asortymencie dzielimy na piekarniki statyczne (bez wentylatora) i wielofunkcyjne. Pierwsze
posiadają tylko jedno pokrętło do obsługi funkcji i temperatury wewnętrznej, podczas gdy piekarniki wielofunkcyjne posiadają dwa
pokrętła: jedno pokrętło do wyboru funkcji i jedno do ustawiania temperatury.
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY Z 1 POKRĘTŁEM (STATYCZNY - BEZ WENTYLATORA) DO OBSŁUGI PIEKARNIKA
Obracanie pokrętła w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawienie żądanej temperatury, obydwie lampki
kontrolne na panelu obsługi świecą i wskazują, że piekarnik jest ączony oraz że znajduje się on w fazie nagrzewania. Po
osiągnięciu ustawionej temperatury, lampka kontrolna gaśnie.
Rodzaj (wielkość nadruku w cm) Wielkość pojemn
ika
(cm)
Płyta elektryczna Ø 14,5 Ø 14,5
Płyta elektryczna Ø 18 Ø 18
Pole ceramiczne (Highlight) Ø 14,5 Ø 14,5
Rozszerzalne pole ceramiczne (Highlight) Ø 12 - 21 Ø 12 - 21
Pole ceramiczne (Highlight) Ø 21 Ø 21
Rozszerzalne pole ceramiczne (Highlight) Ø 17 - 26,5
Ø 17 – 26,5
W tych modelach grill ączany jest poprzez obrócenie pokrętła w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż do trzeciego
zatrzaśnięcia. Grill (opornik elektryczny) musi być używany z częściowo otwartymi drzwiami piekarnika. W takim przypadku na
pokrętłach koniecznie musi być nałożone urządzenie ochronne (emaliowane na czarno zabezpieczenie termiczne), które jest
zawarte w standardowym zakresie dostawy kuchni (znajduje się ono w komorze piekarnika). Gdy drzwi piekarnika są otwarte,
wkłada się je do szczelin po bokach frontu między panelem obsługi a komorą piekarnika.
Uwaga: Podczas korzystania z grilla dostępne elementy mogą stać się bardzo gorące.
PIEKARNIK WIELOFUNKCYJNY
Piekarniki elektroniczne wielofunkcyjne obsługiwane są za pomocą przełącznika funkcyjnego (pokrętła), który jest sprzężony z
termostatem, za pomocą którego można wybrać żądaną temperaturę. W zależności od modelu piekarnika dostępne są żne
konfiguracje (zob. Tabela funkcji gotowania, aby rozróżnić symbole i zastosowania).
Wybrać żądaną funkcję i temperaturę.
Jeśli kuchnia nie posiada zabezpieczenia termicznego, grillowanie należy wykonać przy zamkniętych drzwiach piekarnika i
ustawić temperaturę nieprzekraczającą 200 ° C.
Aby mieć natychmiastowy dostęp do funkcji gotowania, jeśli posiadają one urządzenie do ustawiania programu (ręcznie,
analogowo lub elektronicznie), zawsze ustawiać programator / wskaźnik czasu na „ręczny” .
ROŻEN GRILLA
Pieczeń z rożna można ączyć przyciskiem
manualnym lub automatycznym wybierając
odpowiednią funkcję . Produkt, który ma zostać
upieczony nadziać na rożen i zwrócić uwagę, aby
był trzymany przez obydwa widelce oraz aby środek
ciężkości znajdował się na środku, tak aby nie
przeciążać nadmiernie silnika przy obracaniu. Na
dolną półkę należy wstawić blachę do pieczenia
napełnioną szklanką wody (0,2 l), aby wyłapywać
nadmiar pryskającego tłuszczu i dym.
OŚWIETLENIE
Oświetlenie wewnętrzne można włączyć za pomocą odpowiednie przycisku lub poprzez obracanie pokrętła piekarnika .
WENTYLATOR OBIEGOWY DO CHŁODZENIA
Chłodzenie obiegowe umożliwia chłodzenie temperatury powierzchni kuchni poprzez wirowanie powietrza między drzwiami
piekarnika, panelem obsługi i częścią wewnętrzną poniżej poziomu gotowania. Wentylator obiegowy pomiędzy poziomem
gotowania a górną częścią piekarnika ącza się automatycznie kilka minut po ączeniu piekarnika. Urządzenie pracuje także
po wyłączeniu piekarnika, dopóki obszar zewnętrzny nie zostanie schłodzony.
FUNKCJA PHR (jeśli jest dostępna)
Funkcja ta umożliwia szybkie nagrzanie wstępne piekarnika, aby osiągnąć idealną temperaturę na początek procesu obróbki
termicznej. Aby ją ączyć (w modelach bez wskaźnika czasu/programowania cyfrowego i mechanicznego wskaźnika czasu na
końcu obróbki termicznej), należy jedynie przekręcić pokrętło funkcji piekarnika na PRH, przy czym zaświecą dwie lampki
kontrolne (PRH - °C), a po nagrzaniu wstępnym ponownie się wyłączą. Teraz wsunąć do piekarnika potrawy, które mają być
przygotowane i wybrać żądaną funkcję obróbki termicznej.
DOLNA PÓŁKA (pod drzwiami piekarnika)
Niektóre z naszych modeli posiadają dolną półkę do przechowywania akcesoriów metalowych, gdy nie są one używane.
Nie wolno przechowywać w niej żadnych materiałów palnych, papieru, ścierek itp.
PRZEŁĄCZYNIK PROGRAMÓW I MINUTNIK
MINUTNIK
Minutnik uruchamia się poprzez obracanie pokrętła, przekręcając je najpierw w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
aż „zaskoczy”, aby naprężyć mechanizm, a następnie w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby ustawić żądany
czas. Czas odliczany jest w minutach, dzwonek informuje o tym, że upłynęła ustawiona ilość minut.
MECHANICZNY WSKAŹNIK CZASU KONIEC OBRÓBKI TERMICZNEJ (tylko w modelach z piekarnikiem elektrycznym)
Chodzi o minutnik, który obok wskaźnika akustycznego służy także jako przełącznik do przerwania dopływu prądu. żni się on
od minutnika pierścieniem metalowym w pokrętle (rozetka), na którym obok wyświetlacza minut umieszczony jest także symbol
stylizowanej dłoni. W celu ustawienia pokrętło należy najpierw obrócić do momentu „zaskoczenia”, aby naprężyć mechanizm, a
następnie w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby ustawić żądany czas. Jeśli piekarnik ma być używany bez
ustawienia czasu, pokrętło należy ustawić na pozycji manualnej ze stylizowaną dłonią.
CYFROWY WSKAŹNIK CZASU 3 PRZYCISKI (rys. 3 str. 8)
Ustawienie czasu: wcisnąć przycisk wskaźnika czasu (timer) On/Off (dzwonek), a następnie natychmiast przycisk + lub –, aby
ustawić czas. Po ustawieniu czas zapisuje się automatycznie po 10 sekundach.
Wskaźnik czasu: aby ustawić czas obróbki termicznej, wciskać + lub – do momentu osiągnięcia żądanego czasu (wartość 1 do
99 minut). Gdy wskaźnik czasu jest aktywny, na wyświetlaczu pojawia się wskaźnik. Po upływie czasu wskaźnik czasu zaczyna
brzęczeć. Aby go wyłączyć, wcisnąć przycisk wskaźnika czasu (timer) On/Off (dzwonek).
Ustawianie głośności wskaźnika czasu: ustawić wskaźnik czasu na 1 minutę i podczas rozbrzmiewania sygnału akustycznego
wciskać przycisk -, aby zmienić poziom głośności.
PROGRAMATOR DOTYKOWY (rys. 4, str. 8)
Programator dotykowy działa na 3 sposoby:
- MINUTNIK Przy ustawieniu czasu minutnik zaczyna odliczać wstecz, a na końcu pojawia się sygnał akustyczny.
- AUTOMATYCZNY KONIEC OBRÓBKI TERMICZNEJ: Po upływie ustawionego czasu piekarnik wyłącza się i pojawia się sygnał
akustyczny (tylko w modelach z piekarnikiem elektrycznym).
- OŹNIONY START: Przy ustawieniu czasu obróbki termicznej i czasu wyłączenia, piekarnik uruchamia się i wyłącza automatycznie.
Blokada klawiatury: Programator jest wyposażony w automatyczną blokadę klawiatury, jeśli w przeciągu 7 sekund nie występuje
żadna aktywność. Aby zdjąć blokadę, jakikolwiek przycisk należy przytrzymać wciśnięty przez 2 sekundy.
Ustawienie czasu programatora: Trzymać wciśnięte jednocześnie przyciski + i - , aż środkowy kursor pomiędzy godzinami a
minutami zacznie mrugać. Następnie wcisnąć + lub - , aby ustawić czas. Gdy godzina jest ustawiona, nie przyciskać żadnego
kolejnego przycisku. Po kilku sekundach sygnał dźwiękowy potwierdza wprowadzone ustawienie.
Ustawienie odliczania wstecz (funkcja minutnika): minutnik pracuje niezależnie od piekarnika i może być używany do wszystkich
funkcji gotowania. Tak długo wciskać przycisk „Menu”, aż zmieni się ekran.
Przestać wciskać przycisk i ustawić czas (minuty) za pomocą przycisków + i - . Gdy żądany czas jest osiągnięty, zwolnić przycisk
i poczekać na potwierdzający sygnał dźwiękowy. Na ekranie pojawia się symbol dzwonka. Przy upływie minut wydawany jest
sygnał dźwiękowy. Aby skasować, wcisnąć jakikolwiek przycisk. Aby usunąć z wyświetlacza symbol dzwonka, przytrzymać
wciśnięty przycisk „Menu”.
Aby sprawdzić pozostały czas (przed upływem), przytrzymać wciśnięty przycisk „Menu”. Aby skasować ustawiony czas, wcisnąć
przycisk „Menu”, aż ekran się zmieni, a następnie wcisnąć jednocześnie przyciski + i - . W ten sposób ustawiony czas jest
kasowany.
Ustawienie automatycznego wyłączania (tylko w piekarnikach elektrycznych): Włączyć piekarnik i ustawić funkcję i temperaturę.
Wciskać przycisk „Menu”, aż zmieni się ekran, następnie wcisnąć ponownie. Na wyświetlaczu pojawiają się litery „DUR” (dla
”Dauer” - czas trwania). Wciskać przyciski + i -, aby ustawić czas gotowania. Następnie poczekać na potwierdzający sygnał
dźwiękowy, nie wciskając innych przycisków. Po upływie ustawionego czasu piekarnik się wyłącza i ychać sygnał dźwiękowy.
Aby skasować, wcisnąć jakikolwiek przycisk.
Aby usunąć z wyświetlacza symbol dzwonka, przytrzymać wciśnięty przycisk „Menu”. Aby sprawdzić pozostały czas (przed
upływem), przytrzymać wciśnięty przycisk „Menu”. Aby skasować ustawiony czas, wcisnąć przycisk „Menu”, aż ekran się zmieni,
a następnie wcisnąć jednocześnie przyciski + i - . W ten sposób ustawiony czas jest kasowany. Na zakończenie gotowania nie
zapomnieć, aby pokrętło funkcji (symbol) ponownie ustawić na pozycji „0”.
Ustawienie opóźnionego startu (tylko w piekarnikach elektrycznych): Wciskać przycisk „Menu”, aż zmieni się ekran, następnie
wcisnąć ponownie. Na wyświetlaczu pojawiają się litery „DUR” (dla ”Dauer” - czas trwania). Wciskać przyciski + i -, aby ustawić
czas gotowania. Przy jednokrotnym wciśnięciu przycisku „Menu” na wyświetlaczu pojawiają się litery END („Ende” - koniec), aby
wyświetlić Menu do ustawienia godziny wyłączenia. Wciskać przyciski + i -, aby ustawić godzinę wyłączenia. Następnie ustawić
funkcję obróbki termicznej i żądaną temperaturę. Zgodnie z założeniem piekarnik nie ącza się natychmiast. Po upływie
ustawionego czasu piekarnik się wyłącza i słychać sygnał dźwiękowy. Aby skasować, wcisnąć jakikolwiek przycisk. Aby usunąć
z wyświetlacza symbol dzwonka, przytrzymać wciśnięty przycisk „Menu”.
Ustawienie głośności: wciskać jednocześnie przyciski + i -, następnie „Menu”. W ten sposób wywołuje się tryb ustawiania
dźwięków. Przy ponownym wciśnięciu przycisku – można zmienić dźwięk alarmu. Po wybraniu dźwięku alarmu wskaźnik czasu
zapisuje wybór i zachowuje go, dopóki ponownie nie zostanie zmieniony.
Praktyczne wskazówki dotyczące korzystania z programatora: podczas ustawiania czasu obróbki termicznej należy wziąć pod
uwagę czas nagrzewania piekarnika. Na koniec procesów gotowania piekarnik należy wyłączyć.
ZEGAR ANALOGOWY ze wskazówkami (rys. 5)
Ustawianie godziny: Wyciągnąć bolec (F) i obracać go zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż zostanie ustawiony bieżący
czas. Po ustawieniu godziny bolec ponownie ustawić w pozycji początkowej.
Ustawienie czasu obróbki termicznej: Bolec (nie ciągnąc go) (F) obracać w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż
żądane minuty znajdą się na poziomie „9” tarczy na zegarze (E).
Najdłuższy czas wynosi 3 godziny. Dzwonek wskazuje, że upłynął czas i po 3 minutach automatycznie się wyłącza. Jeśli powinien
zostać wyłączony ręcznie, bolec obracać w kierunku ruchu wskazówek zegara, aż na tarczy E pojawi się 0 lub dzwonek w polu E
będzie przekreślony.
Ustawianie funkcji manualnej: Obracanie bolca w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na pozycję I lub , aby wyłączyć
minutnik.
PÓŁKI WEWNĘTRZNE (rys. 6-6a)
Piekarnik posiada 4 poziomy wewnętrzne, aby ustalić pozycję półek (prostokątna, czarna blacha do pieczenia lub chromowany
ruszt do piekarnika), na których umieszczone będążne potrawy.
Zalecamy, aby korzystać z tabeli czasów obróbki termicznej przedstawionej na kolejnych stronach w celu wyboru najlepszego
umiejscowienia i osiągania najlepszych efektów obróbki termicznej.
Rys.3
Rys.4
Rys.5
Rys.6
Rys.6a
PORADY DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA
FUNKCJA OBRÓBKI TERMICZNEJ
8
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
obróbki termicznej potraw
PIZZA
Dzięki programowi do pieczenia pizzy możliwe jest
pieczenie pizzy jak w piecu opalanym drewnem.
TRADYCYJNA OBRÓBKA TERMICZNA
Ciepło jest wytwarzane przez rezystory grzewcze dolnej i górnej
części piekarnika. Odpowiednia do wypieku ciast i tradycyjnych
przepisów kulinarnych.
GRZAŁKA GÓRNA
Umożliwia bezpośrednią obróbkę termiczną, najbardziej
odpowiednia do delikatnego zrumienienia.
GRZAŁKA DOLNA
Dolny rezystor grzewczy jest ączony. Odpowiednia do długiej
obróbki termicznej, do wzrostu drożdży i do utrzymywania w
cieple potraw.
GRZAŁKA DOLNA Z WENTYLATOREM
Ciepło z dolnego rezystora grzewczego jest rozprowadzane,
funkcja zalecana do zakańczania obróbki termicznej oraz do
sterylizacji.
FUNKCJA OBRÓBKI TERMICZNEJ
CZYSZCZENIE
Konieczne jest dokładne, regularne czyszczenie, aby unikać gromadzenia się tłuszczu, który może się z czasem zbierać, dymu,
nieprzyjemnych zapachów i awarii. Poniżej przedstawiamy nasze porady dotyczące różnych części kuchenki.
WSKAZÓWKA
Do czyszczenia urządzenia nie używać strumienia wody.
Para wodna mogłaby uszkodzić elementy elektryczne i spowodować zwarcie.
Do czyszczenia elementów stalowych lub części z powłoką metalową (np. anodowanie, nikiel, chrom) nie należy
używać środków czyszczących zawierających chlor, amoniak lub wybielacze.
Konieczne jest dokładne, regularne czyszczenie, aby unikać gromadzenia się tłuszczu, który może się z czasem zbierać, dymu,
nieprzyjemnych zapachów i awarii. Poniżej przedstawiamy nasze porady dotyczące różnych części kuchenki.
CZYSZCZENIE POLA GRZEWCZEGO
Zaleca się czyszczenie pola grzewczego codziennie po każdym użyciu, gdy wystygnie. Należy używać do tego celu specjalnego
środka do czyszczenia metalu lub zwykłego środka odtłuszczającego do kolorowych kuchenek. Starannie usunąć wszystkie
resztki z gotowania. Zdecydowanie odradza się stosowania produktów szorujących lub zawierających chlor.
CZYSZCZENIE RUSZTÓW
Czyścić regularnie letnią wodą i nieszorującymi środkami do czyszczenia, usuwać starannie wszystkie przypalenia.
CZYSZCZENIE CZARNEJ POKRYWY PALNIKA I KIELICHA PALNIKA
Pokrywę palnika i kielichy palnika można zdjąć, aby czyszczenie powierzchni kuchni było łatwiejsze. Umyć je ciepłą wodą i nie
szorującym środkiem czyszczącym, pamiętając o tym, że przed ponownym założeniem muszą być one dobrze osuszone.
CZYSZCZENIE ZAPALNIKA I TERMOELEMENTÓW
Aby unikać zakłóceń, należy kontrolować zapalniki i termoelementy pola grzewczego. Ewentualne resztki po gotowaniu usuwać
ostrożnie za pomocą lekko nawilżonej szmatki.
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA
Aby utrzymać piekarnik w dobrym stanie, po ostygnięciu należy go regularnie czyścić.
Wyjąć wszystkie wyjmowane elementy.
Ruszty piekarnika myć ciepłą wodą i nieszorującym środkiem czyszczącym, pozostawić do ocieknięcia i osuszyć.
Aby czyszczenie było łatwiejsze, można zdjąć drzwi piekarnika lub szkło drzwi piekarnika (zob. rozdział dot. utrzymania w stanie
sprawności technicznej).
Na zakończenie prac wilgotne elementy dobrze osuszyć. Wskazane jest pozostawienie piekarnika włączonego z maksymalną
mocą na 20 minut po użyciu specyficznych środków do czyszczenia, w celu usunięcia pozostałości z komory piekarnika.
Nie stosować żadnych środków szorujących ani ostrych skrobaków metalowych, aby wyczyścić szybę drzwi piekarnika, gdyż
mogą one porysować powierzchnie szkła i doprowadzić do pęknięcia szyby.
UTRZYMANIE SPRAWNOŚCI TECHNICZNEJ
WSKAZÓWKA
Przed każdą pracą z zakresu konserwacji koniecznie należy wyciągnąć wtyczkę z gniazdka i poczekać, aż
urządzenie ostygnie.
WYMIANA LAMPY PIEKARNIKA (rys. 7 str. 10)
Odkręcić kapturek ochronny wystający z wnętrza piekarnika. Wykręcić lampę (B) i zastąpić ją lampą odporną na temperaturę (300
° C) o tej samej mocy. Kapturek ochronny nakręcić ponownie, obracając w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
9
ZASTOSOWANIE WENTYLATORA
Ciepło dolnego i górnego rezystora grzewczego wraz z
wentylatorem umożliwia optymalne rozprowadzenie ciepła i
pozwala na jednoczesną obróbkę termiczną kilku potraw.
OKRĄGŁY REZYSTOR GRZEWCZY - WENTYLATOR
Wentylator zapewnia cyrkulację powietrza wewnątrz komory
piekarnika i umożliwia równomierną obróbkę cieplną na 3
płaszczyznach, bez przenoszenia zapachów.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
Funkcja ta ogranicza czas nagrzewania piekarnika, umożliwiając
osiągnięcie w krótkim czasie temperatury 200 °C.
ROZMRAŻANIE Z WENTYLATOREM
Wentylator jest włączony bez rezystorów grzewczych. Szybkie i
optymalne rozmrażanie w ciągu kilku minut.
GRILL
Używany do zapiekania. Optymalny do obróbki cieplnej
cienkich kawałków mięsa.
MAXI GRILL
Grill z grzałką górną do grillowania potraw o dużej powierzchni.
GRILL Z GORĄCYM POWIETRZEM
Grill z udziałem wentylatora dystrybuuje ciepło równomiernie.
Idealny do mięsa średniej grubości, aby miało chrupiącą
powierzchnię i było miękkie w środku.
MAXI GRILL Z WENTYLATOREM
Idealny do grillowanego mięsa i ryb
GAZ GRZAŁKA DOLNA
Zwykłe gotowanie na gazie. Idealne do potraw wymagających
„wilgotnego” ciepła, takich jak normalne mięso i pieczeń.
GORĄCE POWIETRZE - PIEKARNIK GAZOWY
Ciepło generowane przez palnik jest rozprowadzane, zapewniając
w ten
sposób równomierną temperaturę i obróbkę termiczną kilku
potraw jednocześnie.
ROŻEN DO PIECZENIA
Idealny do szaszłyków z dziczyzny i pieczeni. Do stosowania z
grillem statycznym lub grillem z wentylatorem.
GRILL GAZOWY
Odpowiedni do grillowania mięsa oraz do zrumieniania. Razem
z wentylatorem idealny do obróbki termicznej dziczyzny.
USUNIĘCIE DRZWI PIEKARNIKA
DRZWI PIEKARNIKA ZE STANDARDOWYM ZAWIASEM (rys. 8)
Unieść dźwignię B i chwycić drzwi obiema rękami w pobliżu zawiasów A.
Unieść drzwi do góry, tworząc kąt 45° i ostrożnie wyciągnąć. W celu ponownej instalacji zawiasy A opuścić w rowki i zaczepić
dźwignię B.
DRZWI PIEKARNIKA Z ZAWIASEM KOMPAKTOWYM (rys. 9)
Unieść dźwignię „2” do oporu z zawiasami „1” i unieść drzwi chwytając w pobliżu po obu stronach obydwoma rękami.
Unieść drzwi do góry, tworząc kąt 45° i ostrożnie wyciągnąć.
Aby zamontować, zawias "2" umieścić w odpowiednich rowkach, opuścić drzwi na dół i sprawdzić, czy są one tam
umieszczone w rowkach „3”, następnie odczepić dźwignię „1”.
WYJMOWANIE WEWNĘTRZNEJ SZYBY DRZWI PIEKARNIKA (dot. tylko modeli z taką szybą).
Pracę tę należy wykonywać tylko przy zimnym piekarniku.
Aby wyjąć szybę wewnętrzną z drzwi piekarnika, należy wykonać następujące kroki:
Lekko otworzyć drzwi piekarnika.
Jednocześnie wcisnąć czarne przyciski przy bocznych wspornikach drzwi piekarnika i przesunąć je do góry.
Usunąć górny profil drzwi piekarnika.
Wyciągnąć szybę pociągając do siebie.
Aby ponownie zamontować szybę należy postępować w odwrotnej kolejności. Przy tym zwrócić uwagę, aby szyba była
umieszczona prawidłowo w stosunku do bocznych wsporników oraz aby na dolnym rogu, oznaczonym strzałką znajdował się
napis VIT, a następnie ponownie założyć profil drzwi piekarnika.
Rys.8
Rys.9
WYMIANA PRZEWODU ZASILAJĄCEGO
(praca ta może być wykonana tylko przez wyspecjalizowany personel)
Zdjąć tylną ścianę kuchni, aby dostać się do listwy zaciskowej (rys. 10).
Poluzować śruby mocujące uchwytu przewodu, które przytrzymują trzy
przewody kablowe (rys. 11). Wymienić kabel na typ HO5 RR-F o
odpowiednim przekroju dla mocy wejściowej urządzenia i podłączyć go
do listwy zaciskowej w następujący sposób:
niebieski przewód neutralny do zacisku N;
brązowy przewód fazy do zacisku L;
żółto-zielony przewód uziemienia do zacisku.
Zamocować przewody do uchwytu przewodu (brązowa listwa zaciskowa) i
ponownie założyć tylną ścianę kuchni.
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
PRZEMIESZCZANIE URZĄZDZENIA
Urządzenie przemieszczać w dwie osoby.
Nie unosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika. Drzwi piekarnika otworzyć i
chwycić kuchnię za górną część komory
piekarnika.
Kuchni nie wolno ciągnąć ani posuwać.
INSTALACJA
Rys.10
Rys.11
WENTYLACJA POMIESZCZENIA (rys. 11)
To urządzenie może być instalowane i obsługiwane tylko w pomieszczeniach, które są stale wentylowane zgodnie z
obowiązującymi przepisami krajowymi. Konieczne jest, aby w obszarze, gdzie stoi kuchenka, powietrze krążyło w ilości równej
ilości wymaganej do prawidłowego spalania gazu.
Szczegółowo oznacza to, że przepływ powietrza wymagany do prawidłowego spalania nie może wynosić mniej niż 2 m
3
/h na
kW mocy nominalnej urządzenia. (Sprawdzić etykietę danych technicznych na urządzeniu, która znajduje się w drzwiach
piekarnika pod wspornikiem piekarnika lub na tylnej ścianie urządzenia).
Powietrze musi przepływać bezpośrednio przez stale odsłonięte otwory lub przez linie wentylacyjne, które prowadzą do obszarów
niezanieczyszczonych.
Rys.
7
ODCIĄG SPALIN (rys. 13)
WSKAZÓWKA
Wszelkie prace instalacyjne, ustawienie i konserwacja techniczna mogą być wykonywane zasadniczo tylko przez
personel wyspecjalizowany. Urządzenie musi być zainstalowane zgodnie z przepisami obowiązującymi w danym kraju.
Urządzenie to nie jest podłączone do urządzenia odciągającego pozostałości spalania. Urządzenie musi odprowadzać pozostałości
spalania na zewnątrz przez odpowiedni odciąg dymu, który jest podłączony do komina, odciągu dymu lub prowadzi bezpośrednio
na zewnątrz. Intensywne lub długotrwałe użytkowanie urządzenia może wymagać dodatkowej wentylacji, takiej jak otwarcie okna
lub silniejszej wentylacji w celu zwiększenia wentylacji mechanicznej, jeśli jest ona dostępna.
USTAWIENIE (rys. 14)
Urządzenie należy do urządzeń klasy 1 i klasy 2.1 (zob. rysunek poniżej). Można je ustawić jako urządzenie wolnostojące lub w
zabudowie (pomiędzy meblami kuchennymi), zachowując następujące odstępy minimalne. 750 mm pomiędzy polem grzewczym
i leżącymi ponad nim płaszczyznami poziomymi (np. regałami; tę odległość można zredukować do 650 mm, jeśli dostępny jest
odciąg dymu; 50 mm pomiędzy bokiem urządzenia a meblami, które są wyższe niż kuchnia. Można je przesunąć do ścian, z
których jedna wystaje ponad powierzchnię roboczą, zachowując minimalną odległość 50 mm od boku urządzenia.
W przypadku montażu między meblami temperatura, którą ściany mogą wytrzymać, musi wynosić co najmniej 90 ° C.
Urządzenia z miejscem na uchwyt na butle i piekarnikiem elektrycznym mogą być instalowane wyłącznie jako wolnostojące.
Rys.12
Rys.13
Otwór wentylacyjny wlotu
powietrza dla prawidłowego
spalania
Powiększenie przełomu ściany w celu
umożliwienia prawidłowego dopływu powietrza z
sąsiedniego pomieszczenia
Bezpośrednie odprowadzenie
na zewnątrz
odprowadzenie przez odciąg dymu
specjalnie dla kuchenki
URZĄDZENIE STABILIZACYJNE
Rys.14
Urządzenie do zabudowy
(Klasa 2, podklasa 1)
Urządzenie do zabudowy
(Klasa 2, podklasa 1)
Instalacja
urządzenia
wolnostojącego
(klasa 1)
WSKAZÓWKA
Aby zapobiec możliwości przewrócenia się urządzenia, konieczne jest zainstalowanie urządzenia stabilizującego, tak
jak to pokazano na rysunku poniżej.
W modelach o szerokości 50, 60, 70, 80, 90, 100 cm tylne urządzenie zabezpieczające musi być przymocowane, aby zagwaran-
tować, że kuchenka nie będzie mogła się przewrócić do przodu, nawet przy dużym obciążeniu na otwartych drzwiach piekarnika.
W tylnej części kuchni znajduje się ściana osłonowa tylnej strony kuchni. Należy dokładnie zmierzyć odległość H od
najwyższego punktu ściany do podłogi (A).
Wykorzystać zmierzoną wartość H, aby na ścianie, przy której będzie instalowana kuchnia, oznaczyć miejsca otworów do
wywiercenia na dyble (B).
Oznaczyć na ścianie również środek kuchenki, na tej samej wysokości jak zmierzona uprzednio wartość H (C).
Teraz zamontować obydwa wsporniki dystansowe w odległości 400 mm (200 mm od środka) i umieścić kuchenkę pod
ścianą pod obydwoma wspornikami (D).
A
B
C
D
400
mm
ŚRODEK KUCHNI
WSPORNIK 1 WSPORNIK 2
200 mm 200 mm
Jeśli Państwa kuchnia posiada uchwyt na butle o wymiarach 90 x 60, uchwyt na butle o wymiarach 80 x 50 lub miejsce o
wymiarach 80 x 50, wsporniki należy przymocować w odległości takiej, jak pokazano na poniższych zdjęciach:
Kuchnia 90x60 uchwyt na butle
Kuchnia 80x50 uchwyt na butle
Kuchnia 80x50 miejsce
POZIOMOWANIE
Po włożeniu i wkręceniu załączonych nóżek, urządzenie może wymagać wypoziomowania, poprzez ich obracanie. Pomoże to
uniknąć kołysania się.
Umiejscowienie tabliczki z danymi
technicznymi (lub na tylnej ścianie w
przypadku stałej klapy)
PODŁĄCZENIE
PODŁĄCZENIE GAZU
Przyłącze do sieci gazowej lub do butli gazowej może być wykonane przy zastosowaniu żnych przewodów (wąż gumowy lub
stalowy). Należy je jednak przeprowadzić zgodnie z obowiązującymi wytycznymi wraz z późniejszymi zmianami oraz po
upewnieniu się, że urządzenie jest ustawione na zamierzony rodzaj gazu (zob. tabliczka z danymi technicznymi wewnątrz dolnej
klapy lub na tylnej ścianie kuchenki).
PRZYŁĄCZE Z UŻYCIEM WĘŻA METALOWEGO (rys. 15 str. 13)
Przyłącze wykonywane jest za pomocą węża zgodnego z przepisami krajowymi, który jest połączony z gwintowanym przyłączem
urządzenia, do którego podłączone jest złącze uszczelniające (uszczelka). Największe przedłużenie węża nie może przekraczać
2 m długości.
PRZYŁĄCZE ZA POMOCĄ WĘŻA GUMOWEGO
Przyłącze to jest niedozwolone, jeśli chodzi o urządzenie do zabudowy (klasa urządzeń 2/1) i nie ma możliwości sprawdzania
węża na całej jego długości. Przymocować ącze węża do połączenia gwintowego, podłączyć złącze uszczelniające (uszczelkę).
W zależności od typu gazu węże posiadajążne średnice:
Wąż gazowy G30 (LPG) (rys. 16) przymocować do złącza węża o średnicy 8 mm;
Wąż gazowy G20 (METAN) (rys. 17) przymocować do złącza węża o średnicy 12 mm;
Obydwa końce węża przymocować za pomocą odpowiednich zacisków węża zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wąż należy
wymienić w podanych nadrukowanych terminach, a jego długość może wynosić maksymalnie 1,5 m.
Wąż nie może mieć kontaktu z ostrymi krawędziami lub szpiczastymi narożnikami; nie może być narażony na obciążenia
rozciągające lub wiertnicze; w żadnym miejscu temperatura nie powinna przekraczać 50°C.
PRZYŁĄCZE DO BUTLI GAZOWEJ
W modelach z miejscem na uchwyt butli można podłączyć butlę z gazem butanowym o masie do 15 kg, której właściwości są
zgodne z obowiązującymi przepisami.
Butla musi być wyposażona w reduktor ciśnienia zgodny z obowiązującymi przepisami.
Przyłącze należy wykonać zgodnie z przepisami instalacyjnymi, które odpowiadają obowiązującym przepisom krajowym.
Wąż użyty do podłączenia musi mieć średnicę wewnętrzną 8 mm, musi być zgodny z wytycznymi i musi zostać wymieniony po
upływie odpowiedniego okresu, musi być on podłączony do ącza węża kuchenki lub do reduktora ciśnienia za pomocą opasek
zaciskowych zgodnych z przepisami.
W fazie podłączania butli konieczne jest przestrzeganie następujących instrukcji:
przewód gazowy nie może być dłuższy niż 1 m;
połączenie reduktora ciśnienia musi być skierowane w stronę klapy komory butli;
wąż musi być ułożony w taki sposób, aby nie prowadził obok źródła ciepła kuchenki (ściana wewnętrzna po lewej stronie wózka
uchwytu butli, tylna ściana kuchenki, dach) i MUSI przebiegać zgodnie z trasą podaną na odpowiednich wspornikach;
butla musi być podłączona w taki sposób, aby nie dotykała ona ściany obok kuchenki. Na zakończenie każdego procesu obróbki
termicznej kurek butli powinien być zawsze zamknięty.
PRZYŁĄCZE Z UŻYCIEM RURY MIEDZIANEJ (rys. 18 str. 13)
Stałą część połączenia gwintowego na tylnej ścianie urządzenia połączyć ze ączem uszczelniającym zgodnym z
obowiązującymi przepisami.
KONTROLA SZCZELNOŚCI
Po instalacji sprawdzić, czy przyłącza są dobrze zamocowane. Do testu szczelności w obwodach gazowych nigdy nie używać
otwartego płomienia, lecz roztworu piany.
H
H
H
ŚRODEK KUCHNI
WSPORNIK 1
WSPORNIK 2
200 mm 310 mm
ŚRODEK KUCHNI
WSPORNIK 1
WSPORNIK 2
280 mm
ŚRODEK KUCHNI
WSPORNIK 1
200 mm 315/320 mm
PRZYŁĄCZE ELEKTRYCZNE
Do kabla podłączyć wtyczkę, która odpowiada obciążeniu, jak wskazano na tabliczce z danymi technicznymi (wewnątrz dolnej
klapy lub na tylnej ścianie kuchenki).
Przyłącze elektryczne musi być wyposażone w sprawne uziemienie. Żółto-zielony przewód kabla zasilającego nie może być
przerywany przez przełączniki.
Przy podłączaniu bezpośrednio do sieci, między urządzeniem a siecią należy podłączyć przełącznik wielobiegunowy o
minimalnym rozstawie między stykami 3 mm, który odpowiada obciążeniu i jest zgodny z obowiązującymi przepisami (przewód
uziemiający nie może być przerywany przez przełącznik). Kabel zasilający musi być ułożony w taki sposób, aby temperatura
otoczenia przy żadnym jego punkcie nigdy nie przekraczała 50°C.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadkach, w których podłączenie nie zostało wykonane „profesjonalnie”
przez wyspecjalizowany personel, zgodnie z obowiązującymi przepisami elektrycznymi.
Rys.15
Rys.16
Rys.17
Rys.18
DOSTOSOWANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW GAZU
WSKAZÓWKA
Urządzenie jest wyposażone do pracy z różnymi rodzajami gazu; każdy rodzaj gazu wymaga specjalnych dysz i
ustawień. Aby wprowadzić ewentualne zmiany, urządzenie należy odłączyć od prądu i czasowo zamknąć dopływ
gazu.
WYMIANA DYSZ PALNIKÓW POLA GRZEWCZEGO (rys. 19 str. 14)
Palniki wyjąć ręcznie (nie są wymagane dalsze prace demontażowe) i użyć klucza nasadowego, aby odkręcić dysze i zastąpić je
takimi, które są odpowiednie dla rodzaju gazu w tabeli z danymi technicznymi i tabliczką znamionową kuchenki (patrz rysunek
powyżej na stronie 12).
USTAWIENIE MOCY MINIMALNEJ NA PALNIKACH POLA GRZEWCZEGO (rys. 20 str. 14)
Ustawienie zredukowanej mocy (minimum) odbywa się w fabryce. Po wymianie dyszy w celu dopasowania do dostępnego gazu
lub do szczególnych warunków ciśnienia w sieci może być konieczne ponowne wyregulowanie minimum. Zapalić palnik i pozwolić,
aby przez ok. 10 minut palił się z maksymalną mocą. Pokrętło przekręcić na minimum. Odciągnąć pokrętło z bolca kurka. Używając
małego śrubokręta ustawić minimum, obracając śrubę bypass zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby zmniejszyć płomień i
przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, aby go zwiększyć. W kurkach zaopatrzonych w zawory śruba regulacyjna (bypass)
znajduje się na korpusie kurka. W kurkach nie posiadających zaworów śruba znajduje się we wnętrzu korpusu kurka. Po każdej
wymianie dysz lub po regulacji należy się zawsze upewnić, że płomień ma lekko niebieskawy kolor, jest stabilny i cichy, nie
oddziela się od palnika, nie cofa się przy przejściu od maksimum do minimum.
WYMIANA DYSZ PALNIKÓW KOMORY PIEKARNIKA (rys. 21 str. 14)
Usunąć palnik, odkręcając śruby mocujące. Za pomocą odpowiedniego klucza można odkręcić dysze i zastąpić je innymi,
odpowiednimi dla rodzaju gazu wymienionego w tabeli.
USTAWIENIE POWIETRZA PIERWOTNEGO PALNIKÓW KOMORY PIEKARNIKA (tylko modele z palnikiem rurowym)
Poluzować odpowiednią śrubę nad metalowym pierścieniem na końcu palnika. Wyregulować otwarcie powietrza (zwiększyć lub
zmniejszyć ilość powietrza), w zależności od uzyskanego wyniku. Po każdej wymianie należy się zawsze upewnić, że płomień
ma lekko niebieskawy kolor, jest stabilny i cichy, nie oddziela się od palnika, nie cofa się przy przejściu od maksimum do minimum.
USTAWIENIE MINIMUM NA PALNIKU PIEKARNIKA I GRILLA (rys. 22 str. 14)
Zapalić palnik a pokrętło ustawić na temperaturę maksymalną. Nagrzewać piekarnik przez przynajmniej 10 minut. Pokrętło
przekręcić na minimum. Używając małego śrubokręta ustawić minimum, obracając śrubę bypass zgodnie z ruchem wskazówek
zegara, aby zmniejszyć płomień i przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, aby go zwiększyć. Płomień powinien być krótki i
stabilny, musi wytrzymać ewentualne uderzenia powietrza i zamykanie drzwi piekarnika, nie może się cofać. Śruba regulacyjna
(bypass) znajduje się standardowo na korpusie termostatu. W kurkach zaopatrzonych w zawory śruba regulacyjna (bypass)
znajduje się na korpusie kurka. W kurkach nie posiadających zaworów śruba znajduje się we wnętrzu korpusu kurka (rys.22 str.
14).
Po każdej wymianie dysz lub po regulacji elementów kuchenki wszystkie elementy muszą być ponownie zamontowane, aby
przywrócić oryginalne funkcje. Adaptacji do gazu musi towarzyszyć wymiana ącza węża. W takim przypadku należy również
sprawdzić szczelność obwodu za pomocą roztworu piany, nie używając nigdy otwartego omienia. Na koniec zastąpić starą
tabliczkę dot. kalibracji przez nową tabliczkę, zgodną z nowo zastosowanym gazem.
Państwa produkt jest teraz poprawnie zainstalowany. Wszystkie tabliczki informacyjne i dostarczone materiały (w
komorze piekarnika) należy usunąć przed uruchomieniem kuchenki.
Rys.19
Rys.
22
Rys.20
Rys.21
DANE TECHNICZNE
MOC ELEMENTÓW GRZEJNYCH
PIEKARNIK
Element komory
grzewczej
(waty)
POLE GRZEWCZE
POJEMNOŚĆ
PIEKARNIKA
(LIT
RY)
Element
dolny
(waty)
Element
górny
(waty)
Element
grilla
(waty)
Element
podwójnego
grilla (waty)
Element
okrągły
(waty)
Średnica
(mm)
Moc
(waty)
Średnica
(mm)
Moc
(waty)
123 1500 950 2000 2950 / /
Normalna płyta
elektryczna
145
1000
Okrągły High-Light
145
1200
111 1500 950 1500 2450 2400 /
Normalna płyta
elektryczna
145
1500
Okrągły High-Light
180
1800
105 1500 950 2000 2950 / /
95 1500 950 1500 2450 2400 /
Szybka płyta
elektryczna
180
2000
Okrągły High-Light
210
2200
90 1500 950 2000 2950 / /
Rozszerzalny
High-Light
120/210 700/2100
80 1500 950 1500 2450 2400 /
67 1400 850 1400 2250 / /
Rozszerzalny
High-Light
170/265 1400/2200
61 1400 850 1400 2250 2200 /
61 Piekarnik
podwójny
1100 700 1400 2100 2200 500
58 1100 650 1350 2000 / /
51 1100 650 1350 2000 2200 /
47 900 600 1350 1950 / /
37 Piekarnik
podwójny
800 500 1200 1700 / 500
PALNIK
(Dane w mm)
RODZAJ GAZU
CIŚNIENIE GAZU
(mbar)
OZNACZENIE
DYSZ
(1/100 mm)
ZUŻYCIE
GAZU*
MOC (KW) SENS. ŚREDNICA
GARNKA**
(cm)
MAKS. MIN.
PALNIK
POMOCNICZY Ø
55
Gaz płynny G30/G31 50 43 73 g/h
1,000
0,300
12÷14
6 z przystawką
do palnika
Gaz ziemny G20
20 72 X 95 dm3/h
G25 77 111 dm3/h
PALNIK NORMALNY
Ø 75
Gaz płynny G30/G31 50 58 127 g/h
1,750
0,440
16÷20
Gaz ziemny G20
20 98 167 dm3/h
G25 100 194 dm3/h
PALNIK MOCNY Ø
100
Gaz płynny G30/G31 50 75 S 218 g/h
3,000
0,750
20÷24
Gaz ziemny G20 20 116 286 dm3/h
G25 134 332 dm3/h
PALNIK FLASH Ø
120
Gaz płynny G30/G31 50 73 240 g/h
3,300
1,500
22÷26
Gaz ziemny G20 20 124 314 dm3/h
G25 137 365 dm3/h
PALNIK
PODŁUŻNY
60x235
Gaz płynny G30/G31 50 71 211 g/h
2,900
1,500
Maks.
14 x 35
Gaz ziemny G20
20 120 276 dm3/h
G25 132 321 dm3/h
PIERŚCIEŃ
POTRÓJNY Ø
130
Gaz płynny G30/G31 50 75 F4 262 g/h
3,600
1,500
24÷28
Gaz ziemny G20
20 135 343 dm3/h
G25 145 399 dm3/h
* W warunkach odniesienia temperatura gazu 15 ° C, ciśnienie atmosferyczne 1013,25 mbar
** Zgodnie z wydajnością palników i garnków
14
TYP PALNIKA
RODZAJ GAZU
CIŚNIENIE GAZU
(mbar)
OZNACZENIE DYSZ
(1/100 mm)
ZUŻYCIE GAZU*
MOC (KW)
MAKS. MIN.
PIEKARNIK (dm3 37)
FP 96-16 2piekarniki
(mały piekarnik)
Gaz płynny G30/G31 50 62 145 g/h
2,000
0,700
Gaz ziemny
G20
20
108 190 dm3/h
G25 119 221 dm3/h
PIEKARNIK
(dm3 47/67)
55-65-75-66
P85-P96
FG 96-16 2piekarniki
(średni piekarnik)
Gaz płynny G30/G31 50 62 193 g/h
2,650
1,000
Gaz ziemny
G20
20
122 252 dm3/h
G25 133 293 dm3/h
PIEKARNIK
(dm3 80/105)
85-86 (duży piekarnik)
Gaz płynny G30/G31 50
276 g/h
3,800
1,000
Gaz ziemny
G20
20
140 362 dm3/h
G25
421 dm3/h
PIEKARNIK
(dm3 111/123)
96-16 (bardzo duży piekarnik)
Gaz płynny G30/G31 50
305 g/h
4,200
1,000
Gaz ziemny
G20
20
150 400 dm3/h
G25
465 dm3/h
GRILL
(dm3 37)
FP 96-16 2piekarniki
(mały piekarnik)
Gaz płynny G30/G31 50 50 116 g/h
1,600
Gaz ziemny
G20
20
101 152 dm3/h
G25 108 177 dm3/h
GRILL
(dm3 47/67)
55-65-75-66
P85-P96
FG 96-16 2piekarniki
(średni piekarnik)
Gaz płynny G30/G31 50 60 145 g/h
2,000
Gaz ziemny
G20
20
108 190 dm3/h
G25 123 221 dm3/h
GRILL
(dm3 80/123)
85-86-96-16
(duży i bardzo duży piekarnik)
Gaz płynny G30/G31 50
240 g/h
3,300
Gaz ziemny
G20
20
136 314 dm3/h
G25
365 dm3/h
* W warunkach odniesienia temperatura gazu 15 ° C, ciśnienie atmosferyczne 1013,25 mbar
SERWIS TECHNICZNY
Aby znaleźć najbliżej położony serwis techniczny, należy zwrócić się do swojego sprzedawcy. Zalecamy, aby mieć przygotowane dane dot. modelu znajdujące się na tabliczce z
danymi technicznymi (zob. str. 12).
UTYLIZACJA URZĄDZENIA I OPAKOWANIA
Opakowanie naszych produktów można poddać recyklingowi, dlatego prosimy o nie wyrzucanie opakowania lub
jego części, ale jego utylizację w sposób prawidłowy, aby możliwie jak najmniej obciążać środowisko. W przypadku
wymiany starego urządzenia na zakup naszego urządzenia, należy je przekazać lokalnej firmie upoważnionej do
odbioru zużytych urządzeń gospodarstwa domowego. Umożliwia to ponowne użycie materiałów nadających się
do recyklingu i nie zanieczyszcza środowiska.
Zgodnie z wytycznymi 2002/95 / WE, 2002/96 / WE, 2003/108 / WE w sprawie redukcji niebezpiecznych substancji
w urządzeniach elektrycznych i elektronicznych, a także w zakresie usuwania odpadów.
Przekreślony symbol pojemnika na kółkach na urządzeniu wskazuje, że produkt należy usunąć osobno od innych
odpadów po zakończeniu okresu użytkowania. Klient musi zatem przekazać urządzenie pod koniec okresu jego
użytkowania do odpowiedniego punktu zbiórki odpadów elektrycznych i elektronicznych lub przekazać je
sprzedawcy, jeśli zostanie zakupione w stosunku jeden do jednego równoważne urządzenie. Odpowiednie
sortowanie odpadów w celu dalszego przekazania danego urządzenia do recyklingu, przetwarzanie i przyjazna
dla środowiska utylizacja pomaga uniknąć negatywnych skutków dla środowiska i zdrowia oraz promuje recykling
materiałów, z których składa się urządzenie. Niedozwolona utylizacja produktu przez klienta prowadzi do kar
administracyjnych.
15
16
TABELA OBRÓBKI TERMICZNEJ
ZASTOSOWANIE
KUCHENKA STATYCZNA
(bez wentylatora)
KUCHENKA ELEKTRYCZNA LUB
GAZOWA
PIEKARNIK KONWEKCYJNY
(obróbka termiczna na wielu
poziomach)
CZAS OBRÓBKI
TERMICZNEJ
Poziom
obróbki,
zastosowanie
Temperatura °C
Poziom
obróbki,
zastosowanie
Temperatura °C
Minuty
Dania słodkie
Ciasto Kruche
3
190-200
2 (1-3)
180-190
30-35
Ciasto ugniatane
2
200-210
2 (1-3)
190-200
30-35
Ciasto kruche
2
190-200
2 (1-3)
180-190
30-35
Ciasto śliwkowe
3
190-200
2 (1-3)
180-190
30-35
Ciastka owocowe
3
175-190
2 (1-3)
165-180
35-45
Ciasto orzechowe
3
190-200
2 (1-3)
180-190
40-45
Strucla
2
195-200
2 (1-3)
185-195
35-45
Babka piaskowa
2
195-210
2 (1-3)
185
35-45
Pudding karmelowy
3
130-150
2 (1-3)
130
30-35
Ciasto czekoladowe
2
180-190
2 (1-3)
180
35-40
Brioszki
2
190-200
2 (1-3)
180-190
25-30
Ciastka
2
180
2 (1-3)
165
20
Ciasta
3
230-250
2 (1-3)
200-230
10-15
Słodkie bułeczki z marmoladą
1
190-210
1 (1-2)
180-190
20
Muffinki
3
205-220
2 (1-3)
185-200
25-35
Chleb i pizza
Pizza
2
215-230
2 (1-3)
195-210
20-30
Pita
2
220
2 (1-3)
190-210
20-30
Pieczywo
3
235-250
3 (2-3)
215-230
40-50
Przystawki
Lasagne
3
185-200
2 (2-4)
165-180
30-40
Makaron pieczony w piekarniku
3
190-200
2 (2-4)
180-190
35-45
Zapiekanka warzywna
2
180-190
2 (1-3)
170-180
30-40
Pieczeń mięsna
Wołowina 1 kg
2
220-225
2 (1-3)
200-220
50-60
Jagnięcina 1 kg
2
190-220
2 (1-3)
180-200
50-60
Wieprzowina 1 kg
2
190-220
2 (1-3)
180-200
60-70
Cielęcina 1 kg
2
190-220
2 (1-3)
180-200
60-70
Drób
2
205-215
2 (1-3)
195-210
0 40
Kaczka
2
210-220
2 (1-3)
195-210
120-180
Gęś
2
210-220
2 (1-3)
195-210
120
Indyk
2
215-230
2 (1-3)
195-210
0 120
Królik
2
215-235
2 (1-3)
200-200
0 40
Bażant
2
205-215
2 (1-3)
195-210
40-50
Ryby
Filet i kawałki mięsa
2
170-180
2 (1-3)
160-170
20-30
Pieczenie
2
190-200
2 (1-3)
180-190
25-35
Pieczenie w folii
2
200-210
2 (1-3)
190-200
25-35
Uwagi do obr
ó
bki termicznej
Podane dane należy traktować jako wytyczne. Dlatego mogą i powinny być one zmieniane, w zależności od własnego
smaku i przyzwyczajeń. Podany w tabeli czas nie uwzględnia czasu wstępnego nagrzewania piekarnika, który zawsze
jest godny polecenia.
Podany czas i temperatury dotyczą średniej ilości potraw. 1/1,5 kg dla mięsa, słodkiego ciasta,
pizzy, chleba 0,5/0,8 kg.
Wielokrotne pieczenie na różnych poziomach realizować z użyciem naczyń do gotowania
na poziomie środkowym.
TABELA GRILLOWANIA
ZASTOSOWANIE
Poziom obróbki,
zastosowanie
wewn.
Temperatura °C
Czas obróbki
termicznej,
minut
Tosty
3-4
200
3-4
Hamburger
3-4
200
5-7
Potrawy z ryb
3-4
200
6-8
Skorupiaki
3-4
200
6-8
Kiełbaski
3-4
200
7-10
Żeberka
3-4
200
7-10
Dania mięsne
3-4
200
8-10
Steki
3-4
200
8-12
Drób
3-4
200
30-35
Uwagi do grillowania:
Nagrzewanie wstępne 5-10 minut jest wystarczające dla przepisów, które tego wymagają.
Podany czas dotyczy jednej strony potrawy, musi być więc ona obrócona.
Grillowanie z zamkniętymi drzwiami piekarnika dopuszczalne
jest tylko w kuchenkach z wentylatorem, w innych modelach
należy korzystać z zabezpieczenia termicznego przy częściowo
otwartych drzwiach piekarnika. Na dolną półkę należy wstawić
blachę do pieczenia napełnioną szklanką wody (0,2 l), aby
wyłapywać nadmiar pryskającego tłuszczu i dym
.
011Y86 06/2013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Bartscher 155660 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi