Kernau KBO 1076 S PT B Instrukcja obsługi

Kategoria
Płyty
Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PIEKARNIK
KBO 1074.1 PTB
KBO 1074.1 PT X
www.kernau.com
2
Uwaga!
Piekarnik obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszeją instrukcją.
Piekarnik przeznaczony jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia ła nie
urządzenia.
SZANOWNY KLIENCIE,
Piekarnik Kernau to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po
prze czy ta niu instrukcji, obsługa piekarnika nie będzie problemem.
Piekarnik, który opuścił fabrykę był dokładnie sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypadków.
Piekarnik uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.........................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania........................................4
Jak oszczędzać energię...........................................................................................
6Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................7
Opis wyrobu.........................................................................................................8
Charakterystyka wyrobu......................................................................................9
Instalacja..............................................................................................................11
Montaż piekarnika.................................................................................................11
Przyłączenie piekarnika do instalacji elektrycznej.................................................11
Obsługa...............................................................................................................13
Przed pierwszym włączeniem piekarnika..............................................................13
Działanie programatora i sterowanie piekarnikiem.................................................14
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................20
Potrawy testowe.......................................................................................................20
Czyszczenie i konserwacja piekarnika..............................................................26
Rozwiązywanie problemów...........................................................................31
Dane techniczne..................................................................................................32
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Do czyszczenia piekarnika nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
Aby uniknąć przegrzania, nie należy instalować urządzenia
za drzwiami dekoracyjnymi.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do
jakich zostało zaprojektowane. Wszelkie inne zastosowania
( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać za niewłaściwe
i niebezpieczne.
l Należy, zwrócić uwagę, aże by drob ny sprzęt go spo dar stwa do mo we go wraz z przewodami
nie dotykał bez po śred nio do roz grza ne go piekarnika, gdyż izolacja tego sprzę tu nie jest
odporna na działanie wysokich tem pe ra tur.
l Nie należy po zo sta wiać piekarnika bez nadzoru podczas pieczenia. Oleje
i tłuszcze mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma sie prze kra cza cej 15 kg.
l Zabrania się użytkowania piekarnika niesprawnego technicznie. Wszel kie uster ki mogą
być usuwane wy łącz nie przez osobę po sia da cą sto sow ne upraw nie nia.
l W każdej sytuacji spo wo do wa nej usterką techniczną, należy bez względ nie odłą czyć za
si la nie elek trycz ne piekarnika.
6
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w spo
sób od po wie dzial ny, chroni
nie tylko do mo wy budżet,
lecz działa świa do mie na
rzecz śro do wi ska na tu ral
ne go. Dla te go po móż my,
oszczę dzaj my ener gię elek
trycz ną! A czyni się to w następujący sposób:
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia do
przygotowywanych potraw”.
Nie otwierać niepotrzebnie często drzwi pie
kar ni ka.
lUżywanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kg daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut bezwzględnie wy łą czać
piekarnik na 10 minut przed koń cem przy
rzą dza nia.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le
piej jest usu wać je od razu.
lNie wbudowywanie piekarnika w bez po-
śred niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
7
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem przez
opa ko wa nie. Po roz pa ko wa
niu urzą dze nia pro si my Pań
stwa o usu nię cie ele men tów
opa ko wa nia w spo sób nie
za gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznac-
zone zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2012/19/UE oraz
polską Ustawą o zużytym
sprzęcie elektrycznym i ele-
ktronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na
odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do odda-
nia go prowadzącym zbieranie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty
zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą
odpowiedni system umożliwiający oddanie
tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia
się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
8
OPIS WYROBU
Pokrętło wyboru
funkcji piekarnika
Programator
elektroniczny
Pokrętło regulatora
temperatury
Lampka kontrolna
termoregulatora
(czerwona)
Lampka kontrolna
pracy piekarnika
(pomarańczowa)
9
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależności od modelu
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
Typ piekarnika KBO 1074.1 PTB KBO 1074.1 PT X
Elementy grzejne i funkcjonalne
piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Programator elektroniczny
Ts sensory l l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
l
l
l
l
l
l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l l
Inne elementy wyposażenia
zawiasy drzwi soft close
zawiasy drzwi soft close / soft open
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
l
l
l
l
l
l
10
Prowadnice druciane
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Akcesoria
Blacha do pieczywa Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Blacha do pieczeni Blokada rusztu (drabinki)
11
INSTALACJA
Montaż piekarnika w zabudowie
Pomieszczenie kuchenne po win no być
suche i przewiewne. Powinno również
po sia dać spraw we nty la cję, a usta
wie nie pie kar ni ka po win no gwa ran to
wać swo bod ny do stęp do wszystkich
ele men tów ste ro wa nia, przede wszyst-
kim wtyczka zasilająca powinna być ła-
two dostępna.
Piekarnik jest zbudowany w klasie Y.
Me ble do za bu do wy mu szą mieć okła
dzi oraz kle je do jej przy kle je nia
od por ne na tem pe ra tu 100°C. Nie
speł nie nie tego wa run ku może spo wo
do wać zde for mo wa nie po wierzch ni lub
od kle je nie okła dzi ny.
Przygotować otwór w meblu o wy mia
rach podanych na rysunkach. W przy-
padku istnienia w szafce ścia ny tylnej
należy w niej wyciąć otwór pod przy łą
cze elektryczne.
Wsuń piekarnik całkowicie w otwór za
bez pie cza jąc go przed wysunięciem
czte re ma wkrętami.
Uwaga: Montażu urządzenia powinien do-
konać wykwalikowany specjalista. Czyn-
ności związane z montażem należy prze-
prowadzać przy odłączonym od zasilania
urządzeniu.
Podłączenie piekarnika do zasilania
Przed dokonaniem przyłączenia pie kar ni ka
do instalacji elektrycznej, należy zapoznać
się z informacjami zawartymi na tabliczce
znamionowej.
Piekarnik przystosowany jest fa brycz
nie do za si la nia prą dem prze mien nym,
jed no fa zo wym (230V 1N~50 Hz) i wy po
sa żo ny w prze wód przy łą cze nio wy 3 x
1,5mm2 o dłu go ści około 1,5 m z wtycz
ze sty kiem ochron nym.
Gniazdo przyłączeniowe instalacji elek
trycz nej musi być wyposażone w bo lec
ochron ny. Po usta wie niu pie kar ni ka wy
ma ga się, aby gniaz do przy łą cze nio we
in sta la cji elek trycz nej było do stęp ne dla
użyt kow ni ka.
Przed podłączeniem piekarnika do
gniaz da sprawdź czy:
Bezpiecznik oraz instalacja elektryczna
wytrzymają obciążenie piekarnika, ob-
wód za si la cy gniazdo wty ko we po wi
nien być za bez pie czo ny bez piecz ni kiem
min. 16A,
Instalacja elektryczna wyposażona
jest w skuteczny system uziemiający
spełniający wymagania aktualnych norm
i przepisów,
Po zainstalowaniu piekarnika powinna
być dostępna wtyczka.
Uwaga: Jeżeli przewód zasilający nie od łą
czal ny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on
być wymieniony u wytwórcy lub w spe cja li
stycz nym zakładzie naprawczym, albo przez
wykwalikowaną osobę w celu unik nię cia
zagrożenia.
12
56
523
550
429
1034
116
7
600
595
40
40
560
40
560
560
560
600
16
25
595
595
570
max50
595
578
INSTALACJA
13
Przed pierwszym włączeniem pie-
karnika
Usunąć elementy opakowania, oczyścić
ko mo piekarnika ze środ ków kon ser
wa cji fabrycznej.
Wyjąć wyposażenie piekarnika i umyć
w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Włączyć wentylację w po miesz cze niu lub
otworzyć okno.
Pokrętło funkcji piekarnika przekręcić
na pozycję lub (patrz rozdział:
Działanie programatora i sterowanie
piekarnikiem).
Wygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok.
30 min.), usunąć za bru dze nia i dokładnie
umyć.
Ważne!
Komorę piekarnika należy myć tyl ko
przy uży ciu cie płej wody z do dat kiem
nie wiel kiej ilości płynów do my cia
na czyń.
OBSŁUGA
Uwaga!
W piekarnikach wy po sa żo nych w
pro gra ma tor elek tro nicz ny, po włą
cze niu do sieci w polu wy świe tla cza
uka że się pulsująca cy klicz nie go
dzi na „0.00”.
Należy usta wić czas bie żą cy pro-
gra ma to ra.(Patrz Instrukcjaobsługi
pro gra ma to ra - do łą czo na do in-
struk cji ob słu gi piekarnika).Brak
na sta wy cza su bieżącego unie moż-
li wia pra cę piekarnika.
Ważne!
Programator elektroniczny wy po sa żo
ny jest w sen so ry ob słu gi wa ne przez
do tknię cie pal cem ozna ko wa nych
po wierzch ni.
Każde przesterowanie sensora po twier
dza ne jest sygnałem aku stycz nym.
Powierzchnie sensorów należy utrzy
my wać w czystości.
Uwaga! Zdjąć folię ochronną z prowadnic
teleskopowych przed włączeniem piekar-
nika.
Pokrętła „schowane” w panelu ste ro wa nia,
w celu wybrania funkcji na le ży:
de li kat nie wcisnąć pokrętło i pu ścić,
usta wić na wybraną funkcję.
Oznakowanie po krę tła na jego ob wo dzie
od po wia da ko lej nym funkcjom re ali zo wa nym
przez piekarnik.
14
OBSŁUGA
Działanie programatora i sterowanie
piekarnikiem
MENU  sensor wyboru trybu pracy
+  sensor Plus
-  sensor Minus
 symbol gotowości do pracy
 symbol minutnika
 symbol czasu trwania pracy
 symbol czasu zakończenia pracy
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponownym za
łą cze niu po za ni ku na pię cia wyświetlacz
wska zu je pulsujące 0.00,
nacisnąć i przytrzymać sensor MENU (lub
jednocześnie sensory - / +) do momentu
pojawienia się sym bolu na wyświe-
tlaczu, kropka pod symbolem będzie
pulsować,
w ciągu 7 sek. ustawić bieżący czas ko
rzy sta jąc z sen so rów - / +.
Po upływie ok. 7 sek. od zakończenia czyn
no ści ustawiania czasu, nowe dane zo sta
zapamiętane, a kropka pod symbolem
przestanie pulsować.
Korektę czasu można wykonać później na ci
ska jąc jed no cze śnie sensory - / +, w czasie
gdy kropka pod symbolem będzie pul so wać
moż na sko ry go wać czas bieżący.
Uwaga: Piekarnik można uruchomić po po ja
wie niu się symbolu na wy świe tla czu.
Minutnik
Minutnik może być uaktywniony w każdym
mo men cie, bez względu na stan aktywności
in nych funk cji programatora. Za kres od mie
rza ne go cza su wy no si od 1mi nu ty do 23
go dzin i 59 mi nut.
Aby nastawić minutnik należy:
nacisnąć sensor MENU, na wyświetlaczu
dzie pul so wać sym bol ,
ustawić czas minutnika sensorami - / +,
wyświetlacz wskazuje ustawiony czas
mi nut ni ka oraz aktywną funkcję pracy
po upływie nastawionego czasu włącza
się sy gnał dźwiękowy, i pulsuje ,
nacisnąć i przytrzymać sensor - / + lub
MENU w celu wy łą cze nia sy gna łu, symbol
zgaśnie, a wy świe tlacz po ok. 7 sek.
wska że czas bieżący.
Uwaga: Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie
wyłączony ręcznie, wyłączy się au to ma tycz
nie po ok. 7 minutach.
Praca półautomatyczna
Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o usta lo nej
godzinie, to należy:
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na pozycje,
na których ma pracować piekarnik,
lprzyciskać sensor MENU do momentu,
gdy na wyświetlaczu pojawi się na krótko
dur a symbol będzie pulsować,
lustawić żądany czas pracy sensorami
- / +, w za kre sie od 1 minuty do 10 godzin.
Ustawiony czas zostanie wprowadzony do
pamięci po ok. 7 sek., wyświetlacz po now
nie pokaże czas bieżący przy zapalonym
symbolu .
Po upływie nastawionego czasu pie kar nik
15
OBSŁUGA
wy łą czy się automatycznie, włączy się sy
gna li za cja dźwiękowa, a symbole i będą
pulsować,
ustawić pokrętła funkcji piekarnika i re
gu la cji temperatury w pozycji wyłączone,
nacisnąć i przytrzymać sensor - / + lub
MENU w celu wy łą cze nia sy gna łu, symbole
i zgasną, a wy świe tlacz po ok. 7
sek. wska że czas bieżący.
Praca automatyczna
Jeśli piekarnik ma włączyć się na określony
czas pracy i o ustalonej go dzi nie wyłączyć,
to należy ustawić czas trwania pracy oraz
go dzi nę zakończenia pracy:
przyciskać sensor MENU do momentu,
gdy na wyświetlaczu pojawi się na krótko
dur a symbol będzie pulsować,
ustawić żądany czas pracy sensorami - /
+ jak dla pracy półautomatycznej,
przyciskać sensor MENU do momentu,
gdy na wyświetlaczu pojawi się na krótko
End a symbol będzie pulsować,
ustawić godzinę wyłączenia(zakończe-
nia pracy) sensorami - / +, która jest
ogra ni czo na do cza su odległego o 23
go dzi ny i 59 mi nut,
ustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na żąda-
ne po zy cje, na których ma pracować
piekarnik. Symbole i aktywne,
pra ca pie kar ni ka roz pocz nie się od mo
men tu wy ni ka ce go z róż ni cy mię dzy
na sta wio nym cza sem za koń cze nia pra
cy a na sta wio nym cza sem pracy, (np.
na sta wio ny czas pracy wy no si 1 godz.,
na sta wio ny czas za koń cze nia pracy
14.00, pie kar nik au to ma tycz nie za łą czy
się o godz. 13.00).
Po osiągnięciu godziny zakończenia pracy
piekarnik wyłączy się automatycznie, włą czy
się sygnalizacja dźwiękowa przy pulsujących
symbolach i ,
ustawić pokrętła funkcji piekarnika i re
gu la cji temperatury w pozycji wyłączone,
nacisnąć i przytrzymać sensor - / + lub
MENU w celu wy łą cze nia sy gna łu, symbole
i zgasną, a wy świe tlacz po ok. 7
sek. wska że czas bieżący.
Kasowanie ustawień
W każdej chwili można skasować usta wie nia
minutnika lub funkcji pracy au to ma tycz nej.
Kasowanie ustawień pracy automatycznej:
nacisnąć jednocześnie sensory - / +.
Kasowanie ustawień minutnika:
sensorem MENU wybrać funkcję minut-
nika,
nacisnąć ponownie sensory - / +.
Zmiana tonu sygnału dźwiękowego
Ton sygnału dźwiękowego moż na zmie nić w
na ste pu cy sposób:
nacisnąć jednocześnie sensory - / +,
sensorem MENU wybrać funkcję ton,
wska za nia wy świe tla cza będą pulsować
ton I,
sensorami - / + wybrać odpowiedni ton:
w zakresie od 1 do 3 sensorem +
w zakresie od 3 do 1 sensorem - .
Zmiana jasności wyświetlacza
Możliwa jest zmiana jasności wyświetlacza
w zakresie od 1 do 9, gdzie 1 oznacza naj-
ciemniejszą nastawę, a 9 najjaśniejszą.
Wprowadzona wartość ma zastosowanie,
gdy zegar jest nieaktywny (tzn. użytkownik
nie dotykał żadnego z sensorów przez co
najmniej 7 sekund).
Jasność wyświetlacza można zmienić w
następujący sposób:
nacisnąć jednocześnie sensory - / +,
sensorem MENU wybrać funkcję bri (pierw
16
OBSŁUGA
sze naciśnięcie spowoduje przejście do
funkcji ton, drugie do bri).
sensorami - / + wybrać odpowiednią
jasność:
w zakresie od 1 do 9 sensorem +
w zakresie od 9 do 1 sensorem - .
Uwaga: Gdy zegar jest aktywny (tzn. użyt-
kownik nacisnął sensor w ciągu ostatnich 7
sekund) jasność wyświetlacza jest maksy-
malna.
Tryb nocny
W godzinach od 22.00 do 6.00 zegar auto-
matycznie zmniejsza jasność wyświetlania.
17
OBSŁUGA
Piekarnik może być na grze wa ny przy po mo cy
grzej ni ka dolnego i górnego, opiekacza oraz
grzejnika termoobiegu. Ste ro wa nie pra
tego pie kar ni ka od by wa się przy po mo cy po
krę tła ro dza ju pra cy pie kar ni ka usta wie nie
po le ga na ob ce niu po krę tła na wy bra
funk cję,
oraz pokrętła regulacji temperatury ustaw ie
nie polega na obróceniu pokrętła na wy bra
wartość temperatury.
Wyłączenie następuje poprzez usta wie nie
obu po krę teł w po zy cji l / 0.
Uwaga!
Włączenie nagrzewania(grzejnika
itp.) przy załączeniu któ rej kol wiek z
funk cji piekarnika nastąpi dopiero po
usta wie niu tem pe ra tu ry.
0 Ustawienie zerowe
Włączony wentylator, opie kacz i
grzejnik górny
Wy ko rzy sta nie tej funkcji w prak ty ce
po zwa la na przy spie sze nie pro ce su
opie ka nia i po d nie sie nie wa lo rów
smakowych potraw.
Rozmrażanie
Włączony tylko wentylator, bez użycia
jakichkolwiek grzejników.
Szybki rozgrzew
Włączony grzejnik górny, opiekacz i
wentylator. Zastosowanie do wstęp-
nego nagrzewu piekarnika.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill))
Włączenie funk cji „wzmoc nio ne go
opie ka cza’’ po zwa la na pro wa dze nie
opie ka nia przy jed no cze śnie włą czo
nym grzej ni ku gór nym. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod wyż szo
nej tem pe ra tu ry w górnej prze strze ni
ro bo czej pie kar ni ka, co po wo du je
moc niej sze przy ru mie nie nie po tra wy,
po zwa la jąc tak że na opie ka nie więk
szych jej porcji.
Włączony opiekacz
„Grilowanie” powierzchniowe, stosuje
się do opiekania małych porcji mięsa:
steki, sznycle, ryby, tosty, kiełbaski, za-
piekanki (grubość opiekanej potrawy
nie powinna być większa niż 23 cm
w trakcie pieczenia należy odwrócić
ją na drugą stronę).
Piekarnik z wymuszonym obiegiem
powietrza
(grzejnik termoobiegu + wentylator)
0
5050
100
150
200
250
Włączony grzejnik dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je ogrze wa nie wy łącz nie przy
uży ciu grzej ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i
nadziewane owocami).
18
OBSŁUGA
Ważne!
lPodczas realizowania szybkiego roz
grze wu w komorze piekarnika nie może
znajdować się blacha z cia stem ani inne
elementy nie sta no wią ce wyposażenia
piekarnika. Nie zaleca się korzystania z
funkcji szybkiego rozgrzewu przy za pro
gra mo wa nym programatorze.
Włączony grzejnik dol ny i gór ny
Ustawienie pokrętła w tej po zy cji po
zwa la na re a li za cję na grze wa nia pie
kar ni ka spo so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pieczenia
ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy (ko-
nieczne wstępne rozgrzanie piekarni-
ka oraz stosowanie ciemnych blachy)
pieczenie na jednym poziomie.
Włączony termoobieg
Ustawienie pokrętła w po zy cji „włą czo
ny ter mo obieg” pozwala na re a li za cję
ogrze wa nia pie kar ni ka w spo sób
wy mu szo ny przy po mo cy ter mo wen
ty la to ra, umiesz czo ne go w cen tral
nym miej scu tylnej ścia ny ko mo ry
pie kar ni ka. W stosunku do piekarnika
konwencjonalnego stosuje się niższe
temperatury pieczenia.
Korzystanie z tego spo so bu ogrze wa
nia po zwa la na równomierny obieg
ciepła wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
ączony wen ty la tor,grzej nik dolny
i grzej nik górny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik re
ali zu je funkcję ciasto. Pie kar nik kon
wen cjo nal ny z wentylato rem (funkcja
zalecana podczas pie cze nia).
.
Włączony termoobieg i grzej nik
dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je funk cję ter mo obie gu i ą
czo ne go grzej ni ka dol ne go co po wo du je
pod wyż sze nie tem pe ra tu ry od spodu
wypieku. Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta mokre,
pizza.
Lampki kontrolne
Włączenie piekarnika jest sy gna li zo wa ne
zapaleniem się dwóch lam pek kon tro l nych,
pomarańczowej i czer wo nej. Świe ce nie lamp
ki kon tro l nej koloru pomarańczowego sy gna
li zu je pra pie kar ni ka. Zga śnię cie czer wo nej
lamp ki kon tro l nej jest sy gna łem uzyskania
przez pie kar nik na sta wio nej tem pe ra tu ry.
O ile prze pi sy ku li nar ne zalecają wkła da nie
po tra wy do roz grza ne go piekarnika, należy
to uczynić nie wcześniej jak po pierw szym
zga śnię ciu czer wo nej lamp ki kontrolnej. W
trakcie pro wa dze nia wypieku czerwona lamp-
ka będzie się okre so wo włączać i wyłączać
(utrzy my wa nie tem pe ra tu ry wewnątrz komory
piekarnika).
Funkcja grzania eco
Przy użyciu tej funkcji uruchamia się
zoptymalizowany sposób grzania
mający na celu oszczędzanie energii
podczas przygotowywania potraw.
Przy tej pozycji pokrętła oświetlenie
piekarnika jest wyłączone.
Oświetlenie pie kar ni ka
Poprzez ustawienie po krę tła w tej po
zy cji uzy sku je my oświe tle nie ko mo ry
piekarnika.
19
W celu włączenia opiekacza na le ży:
lustawić pokrętło piekarnika w po zy cji
ozna czo nej symbolem ,
l wygrzewać piekarnik przez ok. 5 mi nut
(przy za mknię tych drzwiach piekarnika).
l włożyć do piekarnika blachę z po tra na
wła ści wy poziom ro bo czy, a w przy pad ku
opie ka nia na ru szcie należy umieścić na
po zio mie bez po śred nio niższym (po ni żej
rusz tu) bla chę na ście ka cy tłuszcz,
lzamknąć drzwi pie kar ni ka.
OBSŁUGA
Użytkowanie opiekacza
Uwaga!
Opiekanie należy pro wa dzić przy za-
mkniętych drzwiach piekarnika.
Gdy użytkowany jest opiekacz, czę ści
dostępne mogą stać się gorące.
Zaleca się nie dopuszczać dzieci do
piekarnika.
Dla funkcji opiekanie i wzmocnione opie-
ka nie temperaturę na le ży usta wić na mak-
symalnie 2200C, a dla funkcji opiekanie z
wentylatorem maksymalnie na 1900C.
20
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Tabele z przykładowymi nastawami piekarnika
Pieczenie ciast
Rodzaj
żywności Akcesoria Po-
ziom
Funkcja
grzania
Temperatura
(OC) Czas (min)
Ciasta w formach
Biszkopt Forma okrągła tortowa
handlowa czarna
kładziona na ruszt 1-2 170 – 2001) 38 – 502)
Babka
drożdżowa/
piaskowa
Forma handlowa do
babki okrągła lub
prostokątna czarna
kładziona na ruszt 1-2 160 – 1701) 25 – 402)
Babka
drożdżowa/
piaskowa
Forma handlowa do
babki okrągła lub
prostokątna czarna
kładziona na ruszt 3150 – 160 25 – 40
Biszkopt bez-
tłuszczowy
Forma do ciasta
powlekane na czarno
okrągła lub kwadrato-
wa kładzione na ruszt 1-2 170-1801) 38  452)
Szarlotka
Forma do ciasta
czarna okrągła lub
kwadratowa kładzione
na ruszt 1-2 190-2001) 50  652)
Ciasto na blasze
Małe ciasta
muny
Forma papierowe oko-
ło Ø 48mm handlowe
kładziona na blachę do
pieczywa 31551601) 37  452)
Forma papierowe oko-
ło Ø 48mm handlowe
kładziona na blachę do
pieczywa 31501601) 34 - 382)
Forma papierowe oko-
ło Ø 48mm handlowe
kładziona na blachę do
pieczywa 31501601) 34 - 382)
Forma papierowe
około Ø 48mm
2Blacha do pieczywa
lub pieczeni
4Blacha do pieczywa
2 + 4 1501601) 34 - 402)
Kruche ciasto
Blacha do pieczywa 21501601) 30 - 402)
Blacha do pieczywa 21501701) 25  352)
Blacha do pieczywa 21501701) 25  352)
2Blacha do pieczywa
lub pieczeni
4Blacha do pieczywa 2 + 4 1601751) 25  352)
1) Rozgrzej pusty piekarnik przez 5 minut, nie używaj funkcji szybkiego rozgrzewu.
2) Czasy obowiązują, jeżeli nie podano inaczej, dla nierozgrzanej komory urządzenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Kernau KBO 1076 S PT B Instrukcja obsługi

Kategoria
Płyty
Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach