5.2.1 Wyłączanie alarmu otwartych drzwi
Akustyczny sygnał ostrzegawczy można wyłączyć przy otwar-
tych drzwiach. Wyłączenie dźwięku jest skuteczne tylko dotąd,
dopóki drzwi są otwarte.
u
Nacisnąć przycisk Alarm
Fig. 2 (7)
.
w
Sygnał ostrzegawczy otwartych drzwi milknie.
5.3 Alarm temperaturowy*
Jeżeli temperatura mrożenia nie jest wystarczająco
niska, rozbrzmiewa akustyczny sygnał ostrzega-
wczy.
Jednocześnie miga wskaźnik temperatury i symbol
Alarmu
Fig. 2 (8)
.
Możliwymi przyczynami za wysokiej temperatury mogą być:
-
włożenie ciepłych, świeżych produktów spożywczych
-
dostanie się zbyt dużej ilości ciepłego powietrza do wnętrza
urządzenia podczas układania i wyjmowania żywności
-
brak prądu przez dłuższy czas
-
urządzenie jest uszkodzone
Akustyczny sygnał ostrzegawczy milknie automatycznie, znika
symbol Alarmu
Fig. 2 (8)
i wskaźnik temperatury przestaje
migać, gdy temperatura będzie ponownie wystarczająco niska.
Jeżeli stan alarmu nadal się utrzyma: (patrz 7 Usterki) .
Wskazówka
Jeżeli temperatura nie jest wystarczająco niska możliwe jest
popsucie się żywności.
u
Sprawdzić jakość produktów spożywczych. Nie spożywać
popsutej żywności.
5.3.1 Wyciszanie alarmu temperatury
Akustyczny sygnał ostrzegawczy można wyłączyć. Gdy tempe-
ratura będzie ponownie wystarczająco niska, funkcja alarmu
jest ponownie aktywna.
u
Nacisnąć przycisk Alarm
Fig. 2 (7)
.
w
Akustyczny sygnał ostrzegawczy milknie.
5.4 Chłodziarka
Przez naturalną cyrkulację powietrza w chłodziarce następuje
stworzenie różnych stref temperatury. Bezpośrednio nad
szufladami na warzywa i przy ściance tylnej jest najzimniej.
W górnej przedniej części oraz w drzwiach jest najcieplej.
5.4.1 Chłodzenie żywności
Wskazówka
Przy niewystarczającej wentylacji wzrasta zużycie energii,
a wydajność chłodzenia spada.*
u
Nie blokować kratek wentylatora.
u
Łatwo psujące się produkty spożywcze, takie jak gotowe
potrawy, mięso i wędliny należy przechowywać w najzimniej-
szej strefie. W górnej części i w drzwiach umieścić masło
i konserwy. (patrz 1 Prezentacja urządzenia)
u
Do pakowania produktów nadają się pojemniki wielokrot-
nego użytku z tworzywa sztucznego, metalu, aluminium,
szkła oraz folie zachowujące świeżość potraw.
u
Surowe mięso lub ryby należy zawsze przechowywać w
czystych, szczelnie zamkniętych pojemnikach na najniższej
półce komory chłodniczej, tak aby zapobiegać stykaniu się z
innymi produktami spożywczymi lub ociekaniu na nie.
u
Produkty łatwo oddające lub przyjmujące zapachy i smaki
oraz również płyny należy przechowywać zawsze
w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem.
u
Przednią część dna chłodziarki można wykorzystywać
wyłącznie do krótkotrwałego przechowywania żywności, np.
podczas porządkowania lub sortowania. Nie pozostawiać
tam żadnych produktów, ponieważ po zamknięciu drzwi
produkty mogą zostać przesunięte do tyłu lub przewrócone.
u
Nie stawiać produktów spożywczych za blisko siebie, aby
zapewnić dobrą cyrkulację powietrza.
5.4.2 Ustawianie temperatury
Temperatura zależy od następujących czynników:
-
częstość otwierania drzwi
-
czas, w którym drzwi pozostają otwarte
-
temperatura pomieszczenia w miejscu ustawienia
-
rodzaj, temperatura i ilość żywności
Zalecane ustawienie temperatury: 5 °C
W zamrażalniku ustawia się wtedy średnia temperatura
ok. -18 °C.
Temperatura może być zmieniana w sposób ciągły. Po osiąg-
nięciu ustawienia 1 °C, proces ustawiania powraca do 9 °C.
u
Wywoływanie funkcji temperatury: Nacisnąć
przycisk ustawiania
Fig. 2 (4)
.
w
Na wskaźniku temperatury pojawia się migająca
dotychczasowa, ustawiona wartość.
u
Zmiana temperatury krokami po 1 °C: Tyle razy
naciskać przycisk ustawiania
Fig. 2 (4)
, aż na
wskaźniku temperatury pojawi się żądana
temperatura.
u
Płynne zmienianie temperatury: nacisnąć i przy-
trzymać przycisk.
w
Podczas ustawiania miga wybrana wartość.
w
Ok. 5 sekund po ostatnim wciśnięciu przycisku nowe usta-
wienie zostaje przejęte i wskazywana jest ponownie usta-
wiona temperatura. Temperatura wnętrza powoli ustawia się
na nową wartość.
5.4.3 Wentylator*
Włączając wentylator można w razie potrzeby
szybko schładzać duże ilości świeżych produktów
spożywczych oraz osiągnąć stosunkowo równo-
mierny rozkład temperatury na wszystkich półkach.
Chłodzenie powietrzem obiegowym jest polecane w następują-
cych przypadkach:
-
przy wysokiej temperaturze pomieszczenia (wyższej niż
33 °C )
-
przy wysokiej wilgotności powietrza
Chłodzenie powietrzem obiegowym powoduje nieco większe
zużycie energii. Aby oszczędzać energię, wentylator wyłącza
się automatycznie przy otwarciu drzwi.
Włączanie wentylatora*
u
Krótko nacisnąć przycisk wentylatora
Fig. 2 (9)
.
w
Świeci symbol wentylatora
Fig. 2 (10)
.
w
Wentylator jest aktywny. W przypadku niektórych urządzeń
włącza się on dopiero po uruchomieniu sprężarki.
Wyłączanie wentylatora*
u
Krótko nacisnąć przycisk wentylatora
Fig. 2 (9)
.
w
Symbol wentylatora
Fig. 2 (10)
znika.
w
Wentylator jest wyłączony
5.4.4 Półki
Zmiana położenia lub usuwanie półek
Półki są zabezpieczone stoperami uniemożliwiającymi ich
niezamierzone wysunięcie się.
Obsługa
6 * zależne od modelu i wyposażenia