Whirlpool AKZM 784/NB instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL21
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zostać przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL22
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urdzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0–3 lat) i małe dzieci
(w wieku 3–8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez
nadzoru osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
PL23
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
PL24
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania nie należy wyrzucać,
lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL25
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów wejdzie przez
przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka
kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL26
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
ączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez
ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
PL27
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25–40 W/230 V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40 W/230 V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL28
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Dolna grzałka (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: rusztu można używać do grillowania potraw lub jako podstawkę dla blach, form i innych
naczyń do pieczenia.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focaccia itp.
C. WYSUWANE PROWADNICE: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
D. PANELE KATALITYCZNE: dla łatwiejszego i lepszego czyszczenia ścianek piekarnika.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D
PL29
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: Włączenie/wyłączenie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO WYSZUKIWANIA: do przeglądania menu oraz regulacji fabrycznie ustawionych wartości
UWAGA:obydwa pokrętła są chowane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór i potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Ustawić pokrętło wyboru funkcji w dowolnym położeniu - piekarnik zostanie włączony: na wyświetlaczu
pojawią się funkcje lub związane z nimi podmenu.
Podmenu są dostępne i można je wybrać obracając pokrętło na funkcje GRILL, SPECIALS (SPECJALNE),
SETTINGS (USTAWIENIA), CHLEB/PIZZA, AUTOMATIC CLEANING (CZYSZCZENIE AUTOMATYCZNE).
Uwaga: wykaz i opis funkcji znajduje się w tabeli na str.34.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: zegar czasowy, czas pieczenia, zakończenie czasu pieczenia, godzina
C. Informacje o wybranych funkcjach
D. Informacja o wybraniu automatycznej funkcji CHLEB/PIZZA
E.
Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia (pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja czyszczenia (pirolizy) (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienianie i przypiekanie
I. Funkcje specjalne: rozmrażanie, utrzymywanie w cieple, wyrastanie, eco termoobieg.
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA – USTAWIANIE JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się komunikat ENGLISH (Angielski).
Obracać pokrętłem nawigacji dopóki nie zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć
przycisk , aby potwierdzić.
Rys. 1 Rys. 2
A
B C D
E
I H G F
PL30
USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po ustawieniu języka należy ustawić godzinę na zegarze. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godziny. Na
wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Obrócić pokrętło wyszukiwania, aby wyświetlić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić; na wyświetlaczu będą migały dwie cyfry minutowe.
3. Obrócić pokrętło wyszukiwania, aby wyświetlić prawidłowe minuty.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję; na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
dotyczące pieczenia.
2. Jeśli pokazane wartości są odpowiednie, nacisnąć . Aby je zmienić, należy postępować zgodnie z
poniższym opisem.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Obrócić pokrętło wyszukiwania, aby wyświetlić prawidłową wartość.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło wyboru funkcji na symbol ,
2. Potwierdzić naciskając : ustawienia zostaną wyświetlone na wyświetlaczu.
3. Jeśli wstępnie ustawiona temperatura jest odpowiednia, należy nacisnąć przycisk . Aby zmienić
temperaturę, postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawi się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia wartość
(np 200°C) i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Pod koniec nagrzewania piekarnik automatycznie
wybierze funkcję pieczenia tradycyjnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji na żądane ustawienie.
PL31
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Ta funkcja służy do ustawienia czasu pieczenia na określony czas (od 1 minuty do maksymalnego czasu
dopuszczalnego dla danej funkcji), po którym piekarnik automatycznie wyłącza się.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE PROGRAMU
WAŻNE:funkcja opóźnionego uruchomienia programu nie jest dostępna dla następujących funkcji:
FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE), CHLEB/PIZZA.
UWAGA:przy tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czas
pieczenia będzie nieco dłuższy niż podano w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się godzina zakończenia pieczenia (na przykład
15:45) i zacznie migać symbol .
Aby opóźnić czas zakończenia pieczenia (a tym samym również czas rozpoczęcia pieczenia), należy
wykonać następujące czynności:
1. Pokrętłem wyszukiwania ustawić godzinę, o której ma zakończyć się pieczenie (na przykład 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość za pomocą przycisku : dwie kropki zakończenia czasu pieczenia
migają, sygnalizując, że ustawienie zostało dokonane w sposób prawidłowy.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W dowolnym czasie ustawione wartości (temperatura, ustawienia grilla, czas pieczenia) można
zmienić. W tym celu należy nacisnąć przycisk , aby powrócić do poprzedniego ekranu, a następnie
za pomocą pokrętła wyszukiwania zmienić wartości i potwierdzić nowe ustawienia za pomocą
przycisku .
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godziny i 59 minut.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji w położenie zero a pokrętłem wyszukiwania ustawić żądany czas.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawi się "END" oraz rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina).
PL32
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć i przez co najmniej 3 sekundy przytrzymać wciśnięte i . Jeśli
jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się symbol klucza. Funkcję tę
można również włączyć w trakcie pieczenia. Aby ją wyłączyć, powtórzyć powyższe czynności. Gdy blokada
przycisków jest włączona, piekarnik można wyłączyć ustawiając pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji, jednakże,
należy ponownie ustawić wcześniej wybraną funkcję,
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego cztery funkcje
specjalne.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i uruchomić ją, należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat
"ROZMRAZANIE" oraz symbol tej funkcji.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYMYWANIE W CIEPLE,
WYRASTANIE, ECO TERMOOBIEG.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
W przypadku niektórych funkcji, pod koniec pieczenia, na wyświetlaczu pojawia się symbol wskazujący na
możliwość przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas
pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: " , ABY ZARUMIENIC". Po naciśnięciu
przycisku rozpocznie się 5-minutowy cykl przyrumieniania. Funkcję tę można wykonać jedynie dwa razy
z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu , aby wejść do podmenu zawierającego automatyczne
funkcje pieczenia chleba i pizzy.
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat "CHLEB"
oraz obok niego AUTO.
2. Nacisnąć , aby wybrać tę funkcję.
3. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądaną temperaturę (między 180°C i 220°C) oraz potwierdzić
przyciskiem .
4. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądany czas pieczenia oraz nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
PL33
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat "CHLEB".
Aby wybrać funkcję "PIZZA", należy wykonać następujące czynności:
2. Obrócić pokrętło wyszukiwania: Na wyświetlaczu pojawi się komunikat "PIZZA".
3. Nacisnąć , aby wybrać tę funkcję.
4. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądaną temperaturę (między 220°C i 250°C) oraz potwierdzić
przyciskiem .
5. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądany czas pieczenia oraz nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
USTAWIENIA
Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu , aby przejść do podmenu pięciu ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JEZYK"
2. Nacisnąć , aby przejść do ustawienia
3. Obracać pokrętłem nawigacji, aż zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć przycisk
potwierdzenia .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ZEGAR". Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
Jeżeli wybrana jest opcja (ON) trybu ECO, jasność wyświetlacza zostaje zmniejszona, a po 3 minutach od
przejścia w tryb gotowości wyświetlany jest zegar. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest tryb ECO, oświetlenie piekarnika zostanie wyłączone po
1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu użytkownika.
5. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądane ustawienie oraz potwierdzić je, naciskając .
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obracać pokrętłem wyszukiwania, aż pojawi się komunikat "DZWIEK".
2. Nacisnąć , aby wejść do ustawień (WŁ./WYŁ.).
3. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądane ustawienie oraz potwierdzić je, naciskając .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obracać pokrętłem wyszukiwania, aż pojawi się komunikat "JASNOSC".
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Ustawić pokrętłem wyszukiwania odpowiednią jasność oraz potwierdzić ustawienie, naciskając .
PL34
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Wstrzymanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
LAMP (KONTROLKA) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (FUNZIONI SPECIALI)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Do utrzymywania temperatury i chrupkości przed chwilą
przygotowanych potraw (np. mięsa, ryb, zapiekanek). Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się,
gdy temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zapewnić
odpowiednie warunki wyrastania ciasta, ta funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 40°C. Zaleca się umieszczenie ciasta
na 2. poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Przygotowywanie pieczeni z nadzieniem lub porcji mięsa na jednej
półce. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. Podczas
pieczenia przy włączonej funkcji ECO oświetlenie piekarnika jest
wyłączone, ale można je tymczasowo włączyć, naciskając przycisk
potwierdzenia. Aby zapewnić maksymalną wydajność zużycia energii,
zaleca się nieotwieranie drzwiczek podczas cyklu pieczenia. Zaleca się
korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
3. poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3. poziomu. Zaleca się nagrzanie piekarnika
przed rozpoczęciem pieczenia.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą
być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.
ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i czwartego, po
uprzednim podgrzaniu piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
3. poziomu w zależności od rozmiaw mięsa Nie trzeba nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzysk
wnomierne przyrumienienie po obu stronach. Najlepiej jest polać co
jakiś czas mięso powstałym sosem, aby zapobiec jego wysychaniu.
PL35
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, kebabów i kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie
potrawy na poziom 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się stosowa-
nie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na
poziom 3. lub 4., wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2.,
wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest dostępny.
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, tryb eko).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach
tej funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik auto-
matycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać wstępnie
piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL36
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 160-180 30-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z
nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 3 160-200 30-85
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do ciasta
na ruszcie
Tak 1-4 160-200 35-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka/tarteletki
Tak 3 170-180 15-45
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 180-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Bezy
Tak 3 90 110-150
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 90 130-150
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb/pizza/
focaccia
Tak 1/2 190-250 15-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 190-250 20-50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Mrożona pizza
Tak 3 250 10-15
Półka 3: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia lub ruszt
Tak 1-4 250 10-20
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
PL37
Tarty "na słono"
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
Tak 2/3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 180-190 45-60
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie/
przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 180-190 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Lasagne/zapiekany
makaron/
cannelloni/
zapiekanka
Tak 3 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Baranina/cielęcina/
wołowina/
wieprzowina 1 kg
Tak 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak/klik/
kaczka 1 kg
Tak 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk/gęś 3 kg Tak 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone
w papierze (filet, w
całości)
Tak 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tosty - 5 3 (Wysoka) 3-6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 2 (Średnia) 20-30
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski/
szaszłyki/żeberka/
hamburgery
- 5
2-3
(Średnia–
wysoka)
15-30
Półka 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2 (Średnia) 55-70
Półka 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3 (Wysoka) 60-80
Półka 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL38
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w
zależności od własnych preferencji.
Krwisty rostbef
1kg
- 3 2 (Średnia) 35-50
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3 2 (Średnia) 60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3 2 (Średnia) 45-55
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane
warzywa
- 3 3 (Wysoka) 10-25
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-4 200 50-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-4 200 45-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-4 180 30-50*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pieczone potrawy
nadziewane
- 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnięcina)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL39
SPRAWDZONE PRZEPISY (zgodne z normami IEC 60350-1:2011-12 i DIN 3360-12:07:07)
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka
Tak 3 170 15-25 Blacha-ociekacz/blacha do pieczenia
Tak 1-4 150 25-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka
Tak 3 170 20-30 Blacha-ociekacz/blacha do pieczenia
Tak 1-4 160 25-35
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt
beztłuszczowy
Tak 2 170 30-40 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 160 35-45
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Dwa
jabłeczniki
Tak 2/3 185 70-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 175 75-95
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost** - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery** - 5
3
(Wysoka)
18-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz napełniona
wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik,
ciasto
drożdżowe
Tak 3 180 30-40 Blacha-ociekacz/blacha do pieczenia
Tak 1-4 160 55-65
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń
wieprzowa
- 2 170 110-150 Półka 2: blacha-ociekacz
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
Tak 3 170 35-45 Blacha-ociekacz/blacha do pieczenia
Tak 1-4 160 40-50
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
PL40
W tabeli podano zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie optymalnych rezultatów dla
wszystkich przepisów. Jeśli pieczenie ma przebiegać tylko na jednej półce z użyciem termoobiegu, należy
umieścić potrawę na drugiej półce i wybrać temperaturę zalecaną dla funkcji "FORCED AIR" (TERMOOBIEG)
na więcej niż jednej półce.
Informacje w tabeli nie uwzględniają używania prowadnic. Testy należy wykonywać bez prowadnic.
** W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3–4 cm wolnej przestrzeni od przedniej krawędzi rusztu,
aby ułatwić jego wyjęcie.
Klasa energooszczędności (zgodnie z normą EN 60350-1:2013-07)
Aby wykonać test, należy użyć odpowiedniej tabeli.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Whirlpool AKZM 784/NB instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla