Whirlpool AKZM 779/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL21
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL22
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci (w
wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
PL23
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
PL24
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem
należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min.
90 °C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
INSTALACJA
PL25
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego łącznego czasu pieczenia. Jeśli potrawy
wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/
95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej ("EMC") nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się " " oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
PL26
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
"Instrukcji wyszukiwania usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów
wejdzie przez przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu
wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane,
mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy
jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potraw o dużej
zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby
ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby
ułatwić czyszczenie górnej części komory urządzenia.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.)
może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po
wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL27
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek lub
szorstkich gąbek do mycia naczyń ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ
mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby
pracował przez ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki
potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL28
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V,
typ G9, T300°C.
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest
odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE)
Nr 244/2009).
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL29
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Dolna grzałka (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie grzałek.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: rusztu można używać do grillowania potraw lub jako podstawkę dla blach, form i innych
naczyń do pieczenia.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focaccia itp.
C. WYSUWANE PROWADNICE: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
D. PANELE KATALITYCZNE: dla łatwiejszego i lepszego czyszczenia ścianek piekarnika.
E. BLACHA DO PIECZENIA: do pieczenia różnych rodzajów pieczywa oraz produktów cukierniczych,
ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
PL30
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Fig. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie płaskim "B"
skierowaną do góry (Fig. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: Włączenie/wyłączenie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO WYSZUKIWANIA: do przeglądania menu oraz regulacji fabrycznie ustawionych wartości
UWAGA:obydwa pokrętła są chowane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór i potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Ustawić pokrętło wyboru funkcji w dowolnym położeniu - piekarnik zostanie włączony: na wyświetlaczu
pojawią się funkcje lub związane z nimi podmenu.
Podmenu są dostępne i można je wybrać obracając pokrętło na funkcje GRILL, SPECIALS (SPECJALNE),
SETTINGS (USTAWIENIA), CHLEB/PIZZA, CZYSZCZENIE AUTOMATYCZNE.
Uwaga: wykaz i opis funkcji znajduje się w tabeli na str.35.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: zegar czasowy, czas pieczenia, zakończenie czasu pieczenia, godzina
C. Informacje o wybranych funkcjach
D. Informacja o wybraniu automatycznej funkcji CHLEB/PIZZA
E. Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia
(pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja czyszczenia (pirolizy) (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienianie i przypiekanie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzym. w cieple, Wyrastanie
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA - USTAWIANIE JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się komunikat: ENGLISH
Obracać pokrętłem nawigacji dopóki nie zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć
przycisk , aby potwierdzić.
Fig. 1 Fig. 2
A
B C D
E
I H G F
PL31
WŁĄCZENIE PIEKARNIKA - USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po ustawieniu języka na zegarze należy ustawić godzinę. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Obrócić pokrętło wyszukiwania, aby wyświetlić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić; na wyświetlaczu będą migały dwie cyfry minutowe.
3. Obrócić pokrętło wyszukiwania, aby wyświetlić prawidłowe minuty.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję; na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
dotyczące pieczenia.
2. Jeśli pokazane wartości są odpowiednie, nacisnąć . Aby je zmienić, należy postępować zgodnie z
poniższym opisem.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Obrócić pokrętło wyszukiwania, aby wyświetlić prawidłową wartość.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło wyboru funkcji na symbol ,
2. Potwierdzić naciskając : ustawienia zostaną wyświetlone na wyświetlaczu.
3. Jeśli wstępnie ustawiona temperatura jest odpowiednia, należy nacisnąć przycisk . Aby zmienić
temperaturę, postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawi się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia wartość
(np 200°C) i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Pod koniec nagrzewania piekarnik automatycznie
wybierze funkcję pieczenia tradycyjnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji na żądane ustawienie.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Ta funkcja służy do ustawienia czasu pieczenia na określony czas (od 1 minuty do maksymalnego czasu
dopuszczalnego dla danej funkcji), po którym piekarnik automatycznie wyłącza się.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
PL32
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE PROGRAMU
WAŻNE:funkcja opóźnionego uruchomienia programu nie jest dostępna dla następujących funkcji:
SZYBKIE NAGRZEWANIE, CHLEB/PIZZA.
UWAGA:przy tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czas
pieczenia będzie nieco dłuższy niż podano w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawi się godzina zakończenia pieczenia (na przykład
15:45) i zacznie migać symbol .
Aby opóźnić czas zakończenia pieczenia (a tym samym również czas rozpoczęcia pieczenia), należy
wykonać następujące czynności:
1. Pokrętłem wyszukiwania ustawić godzinę, o której ma zakończyć się pieczenie (na przykład 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość za pomocą przycisku : dwie kropki zakończenia czasu pieczenia
migają, sygnalizując, że ustawienie zostało dokonane w sposób prawidłowy.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W dowolnym czasie ustawione wartości (temperatura, ustawienia grilla, czas pieczenia) można
zmienić. W tym celu należy nacisnąć przycisk , aby powrócić do poprzedniego ekranu, a następnie
za pomocą pokrętła wyszukiwania zmienić wartości i potwierdzić nowe ustawienia za pomocą
przycisku .
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godziny i 59 minut.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji w położenie zero a pokrętłem wyszukiwania ustawić żądany czas.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawi się "END" oraz rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina).
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć i przez co najmniej 3 sekundy przytrzymać wciśnięte i . Jeśli
jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się symbol klucza. Funkcję tę
można również włączyć w trakcie pieczenia. Aby ją wyłączyć, powtórzyć powyższe czynności. Gdy blokada
przycisków jest włączona, piekarnik można wyłączyć ustawiając pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji, jednakże,
należy ponownie ustawić wcześniej wybraną funkcję,
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego funkcje specjalne.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i uruchomić ją, należy:
PL33
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat "DEFROST"
(rozmrażanie) oraz symbol tej funkcji.
2. Przewinąć listę funkcji pokrętłem nawigacji. ROZMRAŻANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE, WYM.
OBIEG ECO
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
W przypadku niektórych funkcji, pod koniec pieczenia, na wyświetlaczu pojawia się symbol wskazujący na
możliwość przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas
pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: "NACISNĄĆ , ABY PRZYRUMIENIĆ".
Po naciśnięciu przycisku rozpocznie się 5-minutowy cykl przyrumieniania. Funkcję tę można wykonać
jedynie dwa razy z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu , aby wejść do podmenu zawierającego automatyczne
funkcje pieczenia chleba i pizzy.
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat "CHLEB"
oraz obok niego AUTO.
2. Nacisnąć , aby wybrać tę funkcję.
3. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądaną temperaturę (między 180°C i 220°C) oraz potwierdzić
przyciskiem .
4. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądany czas pieczenia oraz nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się komunikat "CHLEB".
Aby wybrać funkcję "PIZZA", należy wykonać następujące czynności:
2. Obrócić pokrętło wyszukiwania: Na wyświetlaczu pojawi się komunikat "PIZZA".
3. Nacisnąć , aby wybrać tę funkcję.
4. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądaną temperaturę (między 220°C i 250°C) oraz potwierdzić
przyciskiem .
5. Ustawić pokrętłem wyszukiwania żądany czas pieczenia oraz nacisnąć , aby rozpocząć pieczenie.
USTAWIENIA
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego pięć ustawień
wyświetlania, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "LANGUAGE" (JEZYK)
2. Wcisnąć , aby przejść do ustawienia
3. Obracać pokrętłem nawigacji dopóki nie zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć
przycisk potwierdzenia .
PL34
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ZEGAR". Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eko
Jeżeli wybrana jest opcja (ON) trybu ECO, jasność wyświetlacza zostaje zmniejszona, a po 3 minutach od
przejścia
w tryb gotowości wyświetlany jest zegar. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu,
wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do ustawień (ON/OFF) (WŁ./WYŁ.).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest tryb ECO, oświetlenie piekarnika zostanie wyłączone po
1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "TON".
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do ustawień (ON/OFF) (WŁ./WYŁ.).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obracać pokrętłem wyszukiwania, aż pojawi się komunikat "JASNOŚĆ".
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Ustawić pokrętłem wyszukiwania odpowiednią jasność oraz potwierdzić ustawienie, naciskając .
PL35
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Wstrzymanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
LAMP (KONTROLKA) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM.
W CIEPLE
Do utrzymywania temperatury i chrupkości przed chwilą przygotowanych
potraw (np. mięsa, ryb, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w komorze
przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zapewnić
odpowiednie warunki wyrastania ciasta, ta funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 40°C. Zaleca się umieszczenie ciasta
na
2. poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia potraw nadziewanych oraz mięsa w kawałkach na jednym
poziomie. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch
wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. W
przypadku wybrania funkcji Eco oświetlenie jest wyłączone podczas
pieczenia i można je na chwilę włączyć poprzez naciśnięcie przycisku
potwierdzenia. Zaleca się umieszczanie potraw na 3. poziomie. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
3. poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1. lub 2. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na
jednym poziomie. Należy używać 3. półki. Podgrzać piekarnik przed
pieczeniem.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do jednoczesnego pieczenia potraw na dwóch półkach. Potrawy mogą
być różne, lecz muszą wymagać takiej samej temperatury pieczenia (np.
ryby, warzywa, ciasta). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Aby piec na
dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i czwartego, po
uprzednim podgrzaniu piekarnika.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
3. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa Nie trzeba nagrzewać
piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzysk
równomierne przyrumienienie po obu stronach. Najlepiej jest polać co
jakiś czas mięso powstałym sosem, aby zapobiec jego wysychaniu.
PL36
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, kebabów i kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie
potrawy na poziom 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć
ociekacz na poziom 3. lub 4., wlewając do niego około pół litra wody. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2.,
wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest dostępny.
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Służy do konfigurowania ustawień wyświetlacza (język, godzina, jasność,
głośność sygnału dźwiękowego, tryb ekologiczny).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach tej
funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik
automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać wstępnie
piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL37
TABELE PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
łka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 160-180 30-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 3 160-200 30-85
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do ciasta na
ruszcie
Tak 1-4 160-200 35-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka/tarteletki
Tak 3 170-180 15-45
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Ptysie
Tak 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 180-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Bezy
Tak 3 90 110-150
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 90 130-150
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Chleb/pizza/
focaccia
Tak 1/2 190-250 15-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 190-250 20-50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Mrożona pizza
Tak 3 250 10-15
Półka 3: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia lub ruszt
Tak 1-4 250 10-20
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Tarty "na słono"
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
Tak 2/3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 180-190 45-60
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
PL38
Nadziewane ciasto
francuskie/
przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 180-190 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
Lasagne/zapiekany
makaron/
cannelloni/
zapiekanka
Tak 3 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Baranina/cielęcina/
wołowina/
wieprzowina 1 kg
Tak 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak/klik/
kaczka 1 kg
Tak 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk/gęś 3 kg Tak 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone w
papierze (filet, w
całości)
Tak 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tosty - 5 3 (Wysoka) 3-6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4 2 (Średnia) 20-30
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski/szaszłyki/
żeberka/
hamburgery
- 5
2-3
(Średnia–
wysoka)
15-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2 (Średnia) 55-70
Półka 2: ruszt (obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3 (Wysoka) 60-80
Półka 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 3 2 (Średnia) 35-50
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3 2 (Średnia) 60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
łka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL39
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w
zależności od własnych preferencji.
Pieczone ziemniaki - 3 2 (Średnia) 45-55
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 3 (Wysoka) 10-25
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-4 200 50-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-4 200 45-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-4 180 30-50*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
łka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL40
SPRAWDZONE PRZEPISY (zgodne z normami IEC 60350-1:2011-12 i DIN 3360-12:07:07)
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
łka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka
Tak 3 170 15-25
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 150 25-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka
Tak 3 170 20-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160 25-35
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt
beztłuszczowy
Tak 2 170 30-40 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 160 35-45
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Dwa jabłeczniki
Tak 2/3 185 70-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-4 175 75-95
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost** - 5 3 (Wysoka) 3-6 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery** - 5 3 (Wysoka) 18-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto
drożdżowe
Tak 3 180 30-40
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Tak 1-4 160 55-65
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 2 170 110-150 Półka 2: blacha-ociekacz
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek Tak 3 170 35-45
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Whirlpool AKZM 779/IX instrukcja

Typ
instrukcja