przybory do miksowania – przykłady zastosowań
ubijak „K”
●
Do przygotowywania różnego rodzaju ciast i ciastek, lukru, polew, mas,
nadzienia, eklerów i ziemniaków purée.
trzepaczka
●
Do ubijania jaj, śmietany, rzadkiego ciasta (np. naleśnikowego),
beztłuszczowego ciasta biszkoptowego, bezów, serników, lekkich pianek,
sufletów. Nie używać trzepaczki do gęstych mieszanin (np. ucierania cukru
z tłuszczem) – grozi to jej uszkodzeniem.
końcówka do zagniatania ciasta
●
Do ciast drożdżowych.
obsługa miksera
1 Dźwignię podnoszenia głowicy obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara i unieść głowicę miksera, aż zaskoczy.
Sprawdzić, czy podkładka pod miskę została prawidłowo założona –
strona oznaczona symbolem powinna być skierowana do góry.
zakładanie końcówek 2 Wsunąć do góry do oporu , a następnie przekręcić.
3 Umieścić miskę w podstawie – nacisnąć i przekręcić w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara .
4 Lekko podnieść głowicę, a następnie przekręcić dźwignię do podnoszenia
głowicy w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i opuścić
głowicę, aż się zablokuje.
5 Włączyć urządzenie, przekręcając przycisk wyboru prędkości do
wybranego ustawienia.
●
Do trybu pracy przerywanej użyć ustawienia .
6 Po zakończeniu pracy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.
zdejmowanie końcówek 7 Przekręcić i wyjąć.
wskazówki
●
Pracę należy regularnie przerywać, wyłączać urządzenie i zgarniać łopatką
składniki z boków miski.
●
Najlepiej ubijają się jaja o temperaturze pokojowej.
●
Przed ubijaniem białek sprawdzić, czy w misce i na trzepaczce nie ma
pozostałości po tłuszczu bądź żółtkach.
●
Do ciasta francuskiego, kruchego, ptysiowego itp. używać zimnych
składników, chyba że w przepisie podano inaczej.
wskazówki dotyczące pieczenia chleba
uwaga
●
Nie przekraczać maksymalnej pojemności dla danego typu składników,
podanej poniżej – spowoduje to przeciążenie miksera.
●
Jeżeli słychać, że silnik się przesila, wyłączyć urządzenie, wyjąć połowę
ciasta i każdą połowę przygotować osobno.
●
Składniki mieszają się najlepiej, gdy najpierw wlejemy składniki płynne.
maksymalne pojemności
CHEF MAJOR
kruche ciasto
(do potraw w cieście)
●
Waga mąki: 680 g Waga mąki: 910 g
twarde ciasto drożdżowe
●
Waga mąki: 1,36 kg Waga mąki: 1,5 kg
●
Waga całkowita: 2,18 kg Waga całkowita: 2,4 kg
miękkie ciasto drożdżowe
●
Waga mąki: 1,3 kg Waga mąki: 2,6 kg
●
Waga całkowita: 2,5 kg Waga całkowita: 5 kg
mieszanka do keksa
●
Waga całkowita: 2,72 kg Waga całkowita: 4,55 kg
białka
●
12 16
przycisk wyboru prędkości
ubijak „K”
●
ucieranie tłuszczu z cukrem rozpocząć od prędkości „min” i stopniowo
zwiększać do „max”.
●
łączenie jaj z utartymi składnikami od 4 do „max”.
●
dodawanie mąki, owoców itp. od „min” do 1
●
ciasta w proszku rozpocząć od prędkości „min” i stopniowo
zwiększać do „max”.
●
wcieranie tłuszczu do mąki od „min” do 2.
trzepaczka
●
stopniowo zwiększać prędkość do „max”.
końcówka do zagniatania ciasta
●
rozpocząć od prędkości „min”, stopniowo zwiększając do 1.
uwaga
Przed korzystaniem z wyjść innych nasadek należy sprawdzić, czy
w misce nie jest zamontowana ani przechowywana jedna z końcówek lub
przyborów.
146
mikser