8
cyjnych pieców stosowanych przez nasze babki. Statyczny
piec konwekcyjny jest niezastàpiony w przygotowywaniu po-
traw sk∏adajàcych si´ z dwóch lub wi´kszej iloÊci oddziel-
nych sk∏adników, które po∏àczone tworzà ostateczne danie,
jak na przyk∏ad: kapusta i ˝eberka wieprzowe, dorsz na s∏o-
no po hiszpaƒsku, sztokfisz all’anconetana, krucha ciel´cina
z ry˝em, itp.
Doskona∏e rezultaty uzyskuje si´ równie˝ podczas przyrzà-
dzania daƒ z wo∏owiny lub ciel´ciny, takich jak: mi´sa duszo-
ne, gulasze, dziczyzna, noga lub ∏opatka wieprzowe, itp. Wy-
magajà one powolnego pieczenia i stopniowego dodawania
bulionu lub p∏ynów. Ten tryb pieczenia nadaje si´ równie˝ do-
skonale do pieczenia kruchych ciastek lub herbatników jak
równie˝ deserów owocowych. W trybie statycznego pieca
konwekcyjnego zalecane jest korzystanie jedynie z jednego
poziomu piekarnika. Wykorzystanie wi´kszej iloÊci tac wp∏y-
n´∏oby negatywnie na rozk∏ad temperatury wewnàtrz piekar-
nika. Wybór jednego z poziomów w piekarniku umo˝liwia
zró˝nicowanie stopnia wypieczenia górnej i dolnej cz´Êci po-
trawy. Pieczenie na dwóch pierwszych dolnych poziomach
zapewni rozprowadzanie wi´kszej iloÊci ciep∏a w dolnej cz´-
Êci piekarnika.
2. Pieczenie ciasta
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L” :
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M” : wybraç po∏o˝enie z zakresu po-
mi´dzy 50
o
C a Max
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie elemen-
ty zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie od do∏u. Ta funkcja
jest przeznaczona do gotowania delikatnych potraw,
w szczególnoÊci ciast, które muszà wyrosnàç, co u∏atwia
podgrzewanie od spodu.
Praktyczne rady:
•
przed w∏o˝eniem potrawy piekarnik musi byç rozgrzany
•
nie wolno piec wi´cej ni˝ jednà brytfann´
•
potrawy nale˝y ustawiaç na kratce piekarnika
•
kratk´ nale˝y wsunàç w pozycj´ nr 3
•
nie otwieraç drzwi piekarnika w trakcie pieczenia
3. Pieczenie pizzy
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L” :
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M” : wybraç po∏o˝enie z zakresu po-
mi´dzy 50
o
C a Max
W tej pozycji jest w∏àczone dolny i obwodowy element grzej-
ny oraz termoobieg. Pozwala to na szybkie nagrzanie piekar-
nika dzi´ki dostarczanej du˝ej mocy, przy czym ciep∏o roz-
chodzi si´ g∏ównie z do∏u. Funkcja „pieczenie pizzy” jest
szczególnie zalecana do potraw wymagajàcych du˝ej iloÊci
ciep∏a, na przyk∏ad: pizzy i du˝ych pieczeni. Nale˝y u˝ywaç
tylko jednego poziomu gdy˝ w przypadku u˝ywania dwóch
poziomów nale˝y zamieniç potrawy miejscami w trakcie ich
przygotowywania.
4. Piekarnik z nawiewem
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L” : po∏o˝enie
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M” : wybraç po∏o˝enie z zakresu po-
mi´dzy 50
o
C a Max
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo∏y-
wany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w dolnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç trzy pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „równoczesne
pieczenie na wielu pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowywanie zale-
cane jest w tym trybie: tryb ten umo˝liwia uzyskanie dosko-
na∏ych rezultatów przy pieczeniu daƒ wymagajàcych zapie-
kania i dosyç d∏ugiego czasu pieczenia, na przyk∏ad: laza-
nia, pieczone makarony, risotto, vol-au-vent, itp. Ponadto,
dzi´ki doskona∏emu rozk∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest stoso-
wanie ni˝szych temperatur do przygotowywania pieczeni.
Dzi´ki ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysychanie
i uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobiega si´ je-
go kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´ szczególnie do-
brze do pieczenia ryb z minimalnym dodatkiem przypraw –
pozwala to na zachowanie ich smaku i wyglàdu. Doskona-
∏e rezultaty uzyskuje si´ równie˝ przy duszeniu warzyw, na
przyk∏ad: kapusty, rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów,
papryki.
Desery: tryb ten gwarantuje równie˝ osiàgni´cie wyÊmieni-
tych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych, jak na
przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty, croissanty. Tryb z na-
wiewem mo˝e byç stosowany do rozmra˝ania mi´sa, ryb
i chleba – po ustawieniu temperatury na 80
o
C – 100
o
C. Aby
rozmroziç bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´-
t∏o termostatu na 60
o
C bàdê zastosowaç obieg zimnego po-
wietrza, ustawiajàc termostat na 0
o
C.
5. Grill
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L” : po∏o˝enie
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M” : Max
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromieniowy-
wanym z elektrycznego elementu grzejnego umieszczone-
go w górnej cz´Êci piekarnika. Wyjàtkowo wysoka tempera-
tura grilla, po∏àczona z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem,
umo˝liwia natychmiastowe przyrumienianie powierzchni
mi´s i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest
jednoczeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu dania.
Funkcja ta pozwala, wi´c na otrzymywanie soczystych i kru-
chych daƒ mi´snych. Pieczenie w tym trybie zalecane jest
przede wszystkim do przygotowywania daƒ, które wymaga-
jà wysokich temperatur na powierzchni, jak na przyk∏ad cie-
l´cina lub befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp. ...
6. Podwójny Grill
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „L” : po∏o˝enie
•
Po∏o˝enie pokr´t∏a „M” : Max
W trybie tym element grzejny jest znacznie wi´kszy ni˝
w normalnych trybach. Dzi´ki nowemu kszta∏towi, grill ten
ma wydajnoÊç wi´kszà o oko∏o 50% od tradycyjnych. Elimi-
nuje on ponadto obszary nie ogrzanego powietrza, które
mogà pojawiaç si´ w naro˝nikach piekarnika.
Uwaga z funkcji pieczenia: Grill nale˝y korzystaç przy za-
mkni´tych drzwiczkach osiàgniemy najlepsze rezultaty
pieczenia i zaoszcz´dzimy do 10% energii.