Whirlpool AKZM 752 Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL61
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i
których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego ryzyka oraz informują,
w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia. Należy ściśle przestrzegać następujących instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do każdej czynności
instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnie przepisami bezpieczeństwa. Nie naprawiać i
nie wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający piekarnik powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa, należy zamontować
wyłącznik wielobiegunowy o minimalnym odstępie styków wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych
urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania żywności.
Wszystkie inne zastosowania (np. do ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie będzie
ponosił żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub
nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci ani osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej
lub mentalnej, a także osoby bez doświadczenia, chyba że obsługa odbywa się pod nadzorem lub zgodnie
z instrukcją doświadczonych osób, które przejmą odpowiedzialność za ich bezpieczeństwo.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy piekarnika. Należy pilnować, aby dzieci nie
zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek ani wewnętrznych powierzchni
urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Nie dopuszczać do kontaktu ze ściereczkami lub innym
łatwopalnym materiałem, dopóki wszystkie komponenty urządzenia nie wystygły wystarczająco.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwiczki urządzenia i pozwolić na stopniowe wyjście
gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwiczki urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem sterowania. Nie wolno blokować
otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać odpowiednich
rękawiczek. Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
- Nie wkładać do urządzenia materiałów łatwopalnych i nie przechowywać ich w jego pobliżu. W razie
przypadkowego włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie wolno podgrzewać ani piec w urządzeniu potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ciśnienie,
jakie wytworzy się wewnątrz, może spowodować eksplozję pojemnika i uszkodzenie urządzenia.
- Nie używać pojemników plastikowych.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomości dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz
następującymi oznaczeniami.
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
prowadzi do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie
mogłoby prowadzić do poważnych urazów.
PL62
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy nadzorow pieczenie potraw z dużą ilością
tłuszczu lub oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeśli do pieczonych potraw dodano napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino itp.), należy pamiętać,
że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze. Nie można zatem wykluczyć, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostały wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem
należy odciąć przewody zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest niezdatny do użytku.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy
skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy nie został on uszkodzony w czasie transportu oraz czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie problemów należy skontaktować się z autoryzowanym
serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze
styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na ciepło (min.
90 °C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między
blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych
drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie
wykwalifikowany technik. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200° na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na
usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiczkach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni
emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego
emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami
piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
INSTALACJA
PL63
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części
opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) oraz polską
ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, jeśli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają
ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego łącznego czasu pieczenia. Jeśli potrawy
wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania
określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i
wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/
95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi
zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej (“EMC”) nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Elektroniczny programator nie działa:
Na wyświetlaczu pojawia się “ oraz numer. Skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem. Należy wtedy podać numer, który następuje po literze “ .
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
PL64
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w
“Instrukcji wyszukiwania usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie dalej nie działa prawidłowo, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na
prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo
wszedł w kontakt z urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel
płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane,
mogą z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy
jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potraw o dużej
zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby
ułatwić czyszczenie piekarnika, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby
ułatwić czyszczenie górnej części komory urządzenia.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.)
może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po
wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Akcesoria po użyciu należy umyć płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać rękawice
kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie przeprowadzać, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
PL65
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych
(jeśli urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz
szorstkich gąbek do mycia naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ
mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik na temperaturę 200°C w funkcji Termoobieg i pozwolić, żeby pracował przez
ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu pozwolić urządzeniu ostygnąć, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady
(D) (Rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić dwa zaczepy.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (Rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (Rys. 4) i ją obniżyć (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL66
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (Rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (Rys. 3).
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (Rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (Rys. 9).
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V,
typ G9, T300°C.
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce
pozostają odciski palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL67
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Wentylator
7. Rożen
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Drzwi
10. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
11. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT (2): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ (1): służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. ROŻEN (1): do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu; umożliwia ich równomierne dopieczenie.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C
PL68
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią “A” do góry (Rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie “B” (Rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca - “C” (Rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie i wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik; na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu są dostępne i można je wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach, GRILL, SPECJALNE,
USTAWIENIA, CHLEB/PIZZA.
UWAGA:Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na str.73.
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
PL69
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna PIZZA/CHLEB
E. Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia
(pirolizy) (niedostępnej w tym modelu)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja automatycznego czyszczenia (pirolizy) (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzym. w cieple, Wyrastanie
WŁĄCZENIE PIEKARNIKA - USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po podłączeniu piekarnika do zasilania elektrycznego należy ustawić bieżącą godzinę. Na wyświetlaczu
migają dwie cyfry godzinowe.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minutowe.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję: na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli zaproponowane parametry odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
A
B C D
E
I H G F
PL70
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło wyboru funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury zostanie on zastąpiony odpowiednią
wartością (np. 200°) oraz rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania piekarnik
automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA / OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE PROGRAMU
WAŻNE:Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu: SZYBKIE
NAGRZEWANIE, CHLEB/PIZZA, DELIKATNY TERMOOBIEG.
UWAGA:W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując, że
ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia), wracając przyciskiem , zmieniając wartości pokrętłem nawigacji oraz potwierdzając
przyciskiem .
PL71
WSKAŹNIK CIEPŁA RESZTKOWEGO W PIEKARNIKU
Po zakończeniu pieczenia lub po wyłączeniu piekarnika, jeżeli w jego komorze panuje temperatura
powyżej 50°C, na wyświetlaczu pojawia się komunikat HOT ze wskazaniem aktualnej temperatury. Gdy
ciepło resztkowe osiągnie poziom 50°C, na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło wyboru funkcji jest na zero, wybrać żądany czas pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się “0:00” i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina).
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta umożliwia zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej 3
sekundy. Jeśli jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się klucz.
Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przycisków jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło
na 0 (zero). W takiej sytuacji należy jednak ponownie ustawić wcześniej wybraną funkcję.
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu trzech funkcji
specjalnych.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się “DEFROST
(Rozmrażanie) oraz symbol tej funkcji.
2. Obrócić pokrętło nawigacji, aby przejrzeć listę funkcji; ich nazwy są w języku angielskim: DEFROST
(rozmrażanie), KEEP WARM (utrzymywanie w cieple), RISING (wyrastanie).
3. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: “PRESS TO BROWN” (Naciśnij , aby
przyrumienić). Po naciśnięciu przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut.
Funkcję tę można wykonać jedynie dwa razy z rzędu.
PL72
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu dwóch automatycznych
funkcji pieczenia - “pizza” oraz “chleb”.
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się “PIZZA” oraz
komunikat AUTO.
2. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 180°C a 220°C) i potwierdzić przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się “BREAD” (Chleb). Aby
wybrać funkcję “PIZZA, należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się “PIZZA.
3. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 220°C a 250°C) i potwierdzić
przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
USTAWIENIA
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu czterech ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Zegar
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat CLOCK (Zegar).
Aby zmienić godzinę, patrz poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eko
Jeśli włączony jest tryb Eko (ON), wyświetlacz gaśnie, gdy piekarnik jest w trybie czuwania lub gdy upłynęło
5 minut od zakończenia pieczenia. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu, wystarczy
nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem.
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis “ECO”.
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się komunikat “SOUND” (Dźwięk).
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis “BRIGHTNESS” (Jasność).
2. Wcisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się numer 1.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
PL73
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
KONTROLKA Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECJALNE
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYM.
W CIEPLE
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw
(np:mięsa, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy tempera-
tura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze przekracza 40°C. Umieścić ciasto na drugim poziomie. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 3-
go poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz nadzie-
wanych ciast stosować natomiast poziom 1-go lub 2-go. Nagrzać wstęp-
nie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZ. KONWEK-
CYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich), pizzy na
jednej półce. Z funkcji tej można również korzystać podczas pieczenia na
dwóch półkach. Zmienić pozycji potrawy, aby zapewnić jej równomierne
upieczenie. Korzystać z 3. poziomu, gdy pieczenie odbywa się tylko na
jednej półce, a z 1-go i 4-go poziomu, gdy pieczenie odbywa się na dwóch
półkach. Nagrzać piekarnik przed rozpoczęciem pieczenia.
DELIKATNY
TERMOOBIEG -
GENTLE FAN
Do pieczenia mięs, ciast z nadzieniem (sernik, strucla, szarlotka) oraz
nadziewanych warzyw na jednej półce. Funkcja ta wykorzystuje delikatny
termoobieg działający z przerwami, który zapobiega nadmiernemu wysu-
szeniu potraw. Zaleca się używanie półki na drugim poziomie. Nagrzać
piekarnik przed rozpoczęciem pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się włoże-
nie potrawy na poziom 4 lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się stoso-
wanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na
poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba nagrze-
wać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2.,
wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą
funkcją można stosować rożen, pod warunkiem że dostępne są odpo-
wiednie akcesoria.
PL74
USTAWIENIA
Do regulacji ustawień wyświetlacza (godzina, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, oszczędność energii).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach tej
funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik auto-
matycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać wstępnie pie-
karnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL75
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2/3 160-180 30-90 Tortownica na ruszcie
Tak 1-4 160-180 30-90
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzie-
niem (sernik,
strucla, szarlotka)
GENTLE
Tak 2 160-200 35-90
Ociekacz/blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
Tak 1-4 160-200 35-90
Poz. 4: tortownica na ruszcie
(zamienić poziomy w połowie
pieczenia)
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Biszkopty/Tarty
Tak 3 170-180 15-45 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 160-170 20-45
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: ociekacz / blacha do ciast
Ptysie
Tak 3 180-200 30-40 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 180-190 35-45
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: ociekacz / blacha do ciast
Bezy
Tak 3 90 110-150 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 90 130-150
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: ociekacz / blacha do ciast
Chleb / Pizza /
Focaccia
Tak 1/2 190-250 15-50 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 190-250 25-50
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: ociekacz / blacha do ciast
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Ociekacz/blacha do ciast lub
ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30 Ociekacz/blacha do ciast
Mrożone pizze
Tak 3 250 10-15
Poz. 3: ociekacz/blacha do ciast
lub ruszt
Tak 1-4 250 10-20
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: ociekacz / blacha do ciast
PL76
Tarta
warzywa+mięso
(tarty warzywne,
quiche)
Tak 3 180-190 40-55 Tortownica na ruszcie
Tak 1-4 180-190 40-55
Poz. 4: tortownica na ruszcie
(zamienić poziomy w połowie
pieczenia)
Poz. 1: tortownica na ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone
paluszki
Tak 3 190-200 20-30 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 180-190 15-40
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: ociekacz / blacha do ciast
Lasagne/Zapiekany
makaron/Cannel-
loni/Zapiekanka
Tak 3 190-200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina / Cielęcina
/ Wołowina / Wie-
przowina 1 kg
GENTLE
Tak 2 180-190 80-120 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Kurczak / Królik /
Kaczka 1kg
GENTLE
Tak 3 200-220 50-100 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Indyk / Gęś 3kg Tak 2 190-200 80-130 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona/w
folii (filet, w całości)
Tak 3 180-200 40-60 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Nadziewane
warzywa (pomi-
dory, cukinie,
bakłażany)
GENTLE
Tak 2 170-190 30-60 Blacha na ruszcie
Chleb tostowy - 5 3 (Wysoka) 3-6 Ruszt
Filety / kawałki ryb - 4 2 (Średnia) 20-30
Poz. 4: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu piecze-
nia)
Poz. 3: ociekacz napełniony
wodą
Kiełbaski / Szaszłyki
/ Kotlety / Hambur-
gery
- 5
2-3
(Średnia-
Wysoka)
15-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu piecze-
nia)
Poz. 4: ociekacz napełniony
wodą
Kurczak pieczony 1-
1,3 kg
- 2 2 (Średnia) 55-70
Poz. 2: ruszt (obrócić potrawę po
upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia)
Poz. 1: ociekacz napełniony
wodą
- 2 3 (Wysoka) 80-110
Poz. 2: rożen (jeśli jest w zesta-
wie)
Poz. 1: ociekacz napełniony
wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL77
* Czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawy wyjmuje się w różnym czasie w zależności od osobistych
preferencji.
Krwisty rostbef 1 kg - 3 2 (Średnia) 35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 3 2 (Średnia) 60-90
Ociekacz lub blacha na ruszcie
(w razie potrzeby obrócić potra-
wę po upływie 2/3 czasu piecze-
nia)
Pieczone ziemniaki - 3 2 (Średnia) 45-55
Ociekacz / blacha do ciasta (w
razie potrzeby obrócić potrawę
po upływie 2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3 3 (Wysoka) 10-15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-4 200 50-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-4 200 45-100*
Poz. 4: blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-4 180 30-50*
Poz. 4: blacha na ruszcie (zamie-
nić poziomy w połowie piecze-
nia)
Poz. 1: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL78
LISTA SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW zgodnie z normami IEC 50304/60350:2009-03 i DIN 3360-12:07:07
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Herbatniki kruche
(Shortbread)
Tak 3 170 15-25 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 160 25-35
Poz. 4: blacha do ciast (zamienić
poziomy w połowie pieczenia)
Poz. 1: ociekacz
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Ciasteczka (Small
cakes)
Tak 3 170 20-30 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 160 25-35
Poz. 4: blacha do ciast (zamienić
poziomy w połowie pieczenia)
Poz. 1: ociekacz
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Biszkopt beztłusz-
czowy (Fatless
sponge cake)
Tak 2 170 30-40 Tortownica na ruszcie
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
Dwa jabłeczniki
(Two apple pies)
Tak 2/3 185 55-75 Tortownica na ruszcie
Tak 1-4 175 75-95
Poz. 4: tortownica na ruszcie
(zamienić poziomy w połowie
pieczenia)
Poz. 1: tortownica na ruszcie
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Tosty (Toast)** - 5 3 (Wysoka) 3-6 Ruszt
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Hamburgery (Bur-
gers)**
- 5 3 (Wysoka) 18-30
Poz. 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Poz. 4: ociekacz napełniony wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Szarlotka, ciasto
drożdżowe w for-
mie (Apple cake,
yeast tray cake)
Tak 3 180 30-40 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 160 50-60
Poz. 4: blacha do ciast (zamienić
poziomy w połowie pieczenia)
Poz. 1: ociekacz
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa
(Roast Pork)
- 3 190 150-170
Poz. 3: ruszt
Poz. 2: ociekacz napełniony wodą
(uzupełnić wodę w razie
potrzeby)
PL79
W poniższej tabeli przedstawione zostały zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie
optymalnych rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W przypadku korzystania z funkcji termoobiegu
do pieczenia na jednym poziomie zaleca się umieszczenie potrawy na trzeciej półce i ustawienie tej samej
temperatury, która zalecana jest w przypadku opcji “PIECZ. KONWEKCYJNE” na kilku poziomach.
** W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3-4 cm wolnej przestrzeni od krawędzi przedniej
rusztu, aby ułatwić jego wyciągnięcie.
Wskazania w tabeli dotyczą stosowania akcesoriów bez wysuwanych prowadnic.
Klasa energetyczna (zgodnie z normą EN 50304)
Aby przeprowadzić testy, należy skorzystać z odnośnej tabeli.
DIN 3360-12:07 Załącznik C
Placek (Flat cake)
Tak 3 170 35-45 Ociekacz/blacha do ciast
Tak 1-4 160 40-50
Poz. 4: blacha do ciast (zamienić
poziomy w połowie pieczenia)
Poz. 1: ociekacz
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min.)
Akcesoria i uwagi
PL80
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za
wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo stosować niższe sugerowane wartości, a później,
jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można
stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub z porcelany. Czas pieczenia
nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli
pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji “PIECZ. KONWEKCYJNE” można równocześnie piec na kilku poziomach różne potrawy
(np. ryby i warzywa) wymagające tej samej temperatury. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego
pieczenia, i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko
poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia
na kilku poziomach wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby
powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym
miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto “opada” podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia należy ustawić niższą
temperaturę lub zmniejszyć ilość płynu i delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają funkcji “PIECZ. KONWEKCYJNE”.
Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub
pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięsa
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów
pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia nieco rosołu, aby nieco
zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10-15 min.
lub zawinąć w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki
mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec
przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym
poziomie. Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający sok - należy do niego wlać pół litra wody i
umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Rożen
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć
mięso na szpikulec rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić się, że
jest unieruchomione przed włożeniem szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym
oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się
umieszczenie na pierwszej półce ociekacza, do którego należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada
plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia dodać mozzarellę na pizzę.
RADY I SUGESTIE
1 / 1

Whirlpool AKZM 752 Instrukcja obsługi

Kategoria
Piekarniki
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla