Whirlpool MWD 201 SL instrukcja

Typ
instrukcja
MWD 201
www.whirlpool.com
2
PL
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE. Na-
leży również sprawdzić, czy drzwiczki zamy-
kają się dokładnie oraz czy nie jest uszkodzo-
na ich uszczelka. Opróżnić kuchenkę i oczyś-
cić jej wnętrze przy pomocy miękkiej, wilgot-
nej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
U
ZIEMIENIE URZĄDZENIA jest obowiązkowe.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za obrażenia ciała osób, zwie-
rząt oraz uszkodzenia przedmiotów wy-
nikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek problemy spowodowane niezastoso-
waniem się użytkownika do niniejszych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA jeśli ka-
bel zasilający lub wtyczka są uszkodzo-
ne, jeśli nie działa ono prawidłowo lub,
gdy zostało uszkodzone, bądź spad-
ło. Nie zanurzać kabla zasilającego ani
wtyczki w wodzie. Przewód zasilają-
cy należy utrzymywać z dala od gorą-
cych powierzchni. Mogą one spowodo-
wać porażenie prądem, pożar i inne za-
grożenia.
K
UCHENKĘ NALEŻY USTAWIĆ NA PŁASKIEJ
I STABILNEJ POWIERZCHNI, wy-
starczająco wytrzymałej
do utrzymania kuchen-
ki wraz z włożonymi do niej na-
czyniami. Z urządzeniem należy obchodzić się
ostrożnie.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE PODANE na tablicz-
ce znamionowej jest zgodne z tym, jakie
jest w Państwa mieszkaniu.
K
UCHENKA DZIAŁA TYLKO przy prawidłowo za-
mkniętych drzwiczkach.
JEŚLI KUCHENKA JEST ZAIN-
STALOWANIA w pobliżu od-
biornika radiowego, tele-
wizyjnego lub anteny, mogą
wystąpić zakłócenia w odbiorze.
K
UCHENKĘ NALEŻY UMIEŚCIĆ W PEWNEJ ODLEGŁOŚCI od
innych źródeł ciepła. Aby zapewnić dostatecz-
ną wentylację, należy pozostawić nad kuchen-
ką przynajmniej 30 cm wolnej przestrzeni.
Sprawdzić, czy przestrzeń pod kuchenką, nad i
wokół niej jest wolna, aby zapewnić prawidło-
wy przepływ powietrza. Nie wolno umieszcz
kuchenki mikrofalowej w szafce.
3
PL
DZIECI MOGĄ obsługiwać urządzenie bez nad-
zoru osób dorosłych jedynie wówczas, gdy
zostały odpowiednio poinstruowane, jak na-
leży bezpiecznie obchodzić się z urządzeniem
i rozumieją zagrożenia wynikające z niewłaś-
ciwego użycia urządzenia. Dzieci powinny
być nadzorowane podczas korzystania z in-
nych źródeł ciea (jeśli
dostępne) niezależnie
lub w połączeniu z ku-
chenką mikrofalową ze
względu na wytwarzane
wysokie temperatury.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO
ytku przez osoby (w tym dzieci) o ograni-
czonych zdolnościach ruchowych, postrze-
gania lub umysłowych, a także przez oso-
by nie posiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, z wyjątkiem sytuacji, gdy
osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeń-
stwo udzieliła odpowiedniego instruktażu
z zakresu obsługi urządzenia i nadzorowa-
ła takie czynności.
NALEŻY DOPILNOW, aby urządzenie nie było
przedmiotem zabaw dzieci.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do su-
szenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów lub innych palnych ma-
teriałów. Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub wykona-
nych z tworzyw sztucznych i innych ła-
twopalnych materiałów. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodza-
je plastiku mogą się topić podczas pod-
grzewania żywności.
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez
nadzoru, jeśli do gotowania używa
się dużych ilości tłuszczu lub ole-
ju, ponieważ może się on przegrzać i
spowodować pożar!
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wącz
kuchenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI mi-
krofalowej do podgrzewania
czegokolwiek w szczel-
nie zamkniętych pojemni-
kach. Wzrost ciśnienia może spowodować
szkody przy otwieraniu lub nawet spowo-
dować wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do goto-
wania lub podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mo
eksplodować nawet po zakoń-
czeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miej-
sca w ich pobliżu. W przypadku stwierdze-
nia uszkodzeń, nie należy używać kuchen-
ki, aż do czasu naprawienia uszkodzeń
przez wykwali kowanego technika ser-
wisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupiona
kuchenka została zaprojektowana spe-
cjalnie do podgrzewania i gotowania
produktów żywnościowych. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych
ani laboratoryjnych.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przed-
miotów na drzwiczkach, gdyż może to
spowodować uszkodzenie mechanizmu
otwierania i zawiasów kuchenki. Nie na-
leży wieszać żadnych przedmiotów na
klamce drzwi.
4
PL
UWAGI OGÓLNE
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE MOŻNA WŁĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
P
ODCZAS ĆWICZEŃ OBSŁUGI kuchenki należy umieś-
cić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie uszko-
dzeniu.
NALEŻY USUNĄĆ METALOWE WIĄZANIA tore-
bek papierowych lub plastikowych,
zanim zostaną włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE NALEŻY UŻYWAĆ do sma-
żenia na oleju, ponieważ nie jest możli-
we kontrolowanie jego tem-
peratury.
YNY
N
P. NAPOJE CZY WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastą-
pić bez oznak wrzenia. Może to
prowadzić do nagłego wygoto-
wania się gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić, nale-
ży wykonać następujące czynności:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem na-
czynia do kuchenki i pozostawić w naczy-
niu łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie ostroż-
nie wyjąć naczynie z kuchenki.
OSTRZEŻENIE
D
ODATKOWYCH INFORMACJI NALEŻY SZUKAĆ w książ-
kach kucharskich podających przepisy na go-
towanie w kuchenkach mikrofalowych. Szcze-
gólną ostrożność należy zachować zaszcza
podczas gotowania i podgrzewania potraw za-
wierających alkohol.
P
O PODGRZANIU POTRAW LUB YNÓW DLA
DZIECI w słoiczku lub butelce
dla niemowląt, należy zawsze
wymieszać zawartość i spraw-
dzić temperaturę przed podaniem. Zapewni to
równomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie
ryzyka poparz.
Przed podgrzewaniem naly zdjąć
pokrywkę i smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby zapobiec poparzeniom podczas do-
tykania pojemników, części kuchenki i
naczyń. Dostępne elementy mocno się
nagrzewają podczas pracy urządzenia.
Małe dzieci nie powinny przebywać w
jego pobliżu.
K
OMORY KUCHENKI NIE NALEŻY WYKORZYSTYWAĆ jako
szafki.
O
TWORY WENTYLACYJNE w kuchence nie mogą być
zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych
lub wylotowych powietrza może spowodować
uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezulta-
ty gotowania.
U
RZĄDZENIA NIE NALEŻY YWAĆ, ani pozostawiać
na zewnątrz.
NIE UŻYWAĆ niniejszego wyrobu w pobliżu zle-
wu kuchennego, w wilgotnych podpiwnicze-
niach, w pobliżu basenu, i tym podobnych
miejscach.
5
ZASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
M
AKS.
(700 W)
PODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych produktów
o dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, naly
wybr mniejs moc.
600 W G
OTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
400 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności, np. sosów z dużą zawartością białka,
potraw, których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania po-
traw duszonych. Gotowanie gulaszu, roztapianie masła.
R
OZMRAŻANIE
(160 W)
R
OZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
U
TRZYMYWANIE
TEMPERATURY
(90 W)
ZMIĘKCZANIE lodów.
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ METALOWYCH PRZED-
MIOTÓW z wnętrzem pracującej kuchenki może
dojść do powstania iskier, które mogą spowo-
dować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy sta-
wiać na podstawce obrotowej. Na
podstawce talerza obrotowego
nie należy kłaść żadnych innych
naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz obro-
towy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY WINIEN BYĆ UŻYWANY za-
wsze, niezależnie od sposobu
gotowania. Sły on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które moyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić
na jego podstawce.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ , NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
są one odporne na działa-
nie wysokich temperatur
i przepuszczają mikrofa- le.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, naly sprawdzić czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypadku
sprtu metalowego.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych
akcesoriów. Przed ich zakupem, należy upew-
nić się, czy nadają się do kuchenek mikrofalo-
wych.
WYBÓR MOCY MIKROFAL
ZANIM URUCHOMIMY KUCHENKĘ, należy zawsze
sprawdzać, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać. Jeśli talerz obrotowy nie
może się swobodnie obracać, należy uż
mniejszego naczynia.
6
PL
25’
20’
15’
10’
5’
OBSŁUGA KUCHENKI
q
WYBRAĆ POZIOM mocy i funkcję obracając
pokrętłem wielofunkcyjnym.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, aby ustawić
żądany czas gotowania. Kuchenka uru-
chomi się samoczynnie.
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA
Gotowanie można przerwać
otwierając drzwiczki, aby
sprawdzić, odwrócić lub wy-
mieszać potrawę.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE
Zamknąć drzwiczki. Gotowanie będzie konty-
nuowane od momentu przerwania.
JEŚLI NIE CHCEMY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIA
należy wyjąć potrawę, ustawić pokrętło regu-
lacyjne na zero i zamknąć drzwi.
7
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
K
URCZAK
(W CAŁOŚCI)
1000 G
700 W
18 - 20
MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w połowie go-
towania. Sprawdzić, czy sos
mięsny jest bezbarwny po za-
kończeniu gotowania.
K
URCZAK
( LE T Y LU B
KAWAŁKI)
500 G 8 - 10 MIN.5 MIN.
SPRAWDZIĆ, czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu go-
towania.
B
EKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UŁOŻ NA PAPIERZE KUCHENNYM NA
TALERZUW 2 lub 3 warstwach i
przykryć papierem kuchennym.
WARZYWA
(ŚWIE ŻE)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ BEZ PRZYKRYCIA i dodać 2
łyżki soli.
W
ARZYWA
(MROŻONE)
250 -
400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT.
4 SZT.
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
MIĘSO
(PIECZ)
600 -
700 G
600 W
12 - 14
MIN.5 MIN.
R
YBA
(W CAŁOŚCI)
600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod przy-
kryciem.
R
YBA (STE KI
LU B LE T Y )
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
UMIEŚCIĆ CIEŃSZYMI CZĘŚCIAMI w stro-
nę środka talerza. Gotować pod
przykryciem.
PL
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ ŻYWNOŚCI GOTUJEMY tym dłużej to trwa.
Podwójna ilość żywności wymaga w prakty-
ce prawie dwukrotnie dłuższego czasu goto-
wania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym
dłuższy jest wymagany czas gotowania.
Żywność będąca w temperaturze po-
kojowej gotuje się szybciej od tej która
została właśnie wyjęta z lodówki.
J
EŻELI GOTUJEMY WIĘKSZĄ ILOŚĆ tego samego
produktu, np. ziemniaki w mundurkach,
należy je rozmieścić pierścieniowo, aby uzy-
skać równomierny stopień ugotowania.
NIEKTÓRE PRODUKTY POKRYTE SKÓRKĄ LUB BŁON ,
np. ziemniaki, jabłka i żółtka jajek. Produkty ta-
kie winny być nakłute widelcem lub wykacz-
ką tak, aby uwolnić ciśnienie wewnętrzne i za-
pobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ niż
duże, zaś jednorodne kawałki gotują się bar-
dziej równomiernie od nieregularnych.
M
IESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to sposoby stoso-
wane zarówno podczas gotowania tradycyj-
nego, jak i w kuchence mikrofalowej, służące
szybkiemu rozprowadzeniu ciepła ku środko-
wi talerza i uniknięciu rozgotowania na
brzegach.
J
EŚLI GOTUJEMY PRODUKT o nieregularnym
kształcie lub grubości, należy umieś-
cić cieńszą część w kierunku środka ta-
lerza, gdzie zostanie rozgrzana najpóź-
niej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO TŁUSZCZU I CUKRU będą
gotować się krócej od produktów zawierają-
cych dużo wody. Tłuszcz i cukier ogrzewają się
do wyższej temperatury niż woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY ZAWSZE przewidzieć
czas dochodzenia. Czas dochodzenia, zawsze
polepsza rezultaty, ponieważ następuje wy-
równanie temperatury wewnątrz potrawy.
8
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
D
ANIE NA
TALERZU
300 G
450 G
700 W
3 - 5
MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
PRZYKR TALERZ
R
0,2 L
0,6 L
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN
PRZYKR POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN.PODGRZEWAĆ BEZ PRZYKRYCIA
NAPÓJ 0,2 L 1 - 2,5 MIN.1 MIN.
UMIEŚCIĆ ŁYŻECZKĘ METALOWĄ W
naczyniu, aby nie dopuścić
do przegrzania.
Z
UPA
(KLAROWNA)
0,25 L 2 - 2,5 MIN.1 MIN.
PODGRZEW BEZ PRZYKRYCIA w
głębokim talerzu lub mi-
seczce.
ZUPY I SOSY NA
BAZIE MLEKA
0,25 L 2,5 - 3 MIN.1 MIN.
NIE NAPEŁNIAĆ naczynia powy-
żej 3/4 objętości. Zamiesz
jeden raz podczas podgrze-
wania.
H
OT DOGI
1 SZT.
2 SZT.
600 W
0,5 - 1 MIN.
1 - 1,5 MIN.
1 MIN.
L
AZANIA 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
PL
TABELA PODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADYCYJNEGO,
potrawa podgrzewana w kuchence mikrofalo-
wej musi być doprowadzona do wrzenia.
NAJLEPSZE REZULTATY UZYSKAMY gdy grubsze
kawałki umieścimy na brzegu talerza zaś
cieńsze na jego środku.
C
IENKIE PLASTRY MIĘSA NALEŻY UŁOŻYĆ jeden
na drugim lub częściowo nałożyć na
siebie. Grubsze plastry mięsa i kiełbaski
powinny być ułożone ciasno obok siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB SOSÓW najle-
piej je raz zamieszać, aby rozprowadzić ciepło.
G
OTOWANIE POD PRZYKRYCIEM pomaga w zatrzyma-
niu wilgoci w potrawie, zmniejsza rozpryskiwa-
nie i skraca czas podgrzewania.
PODCZAS PODGRZEWANIA ZAMROŻONEJ
ŻYWNOŚCI porcjowanej należy stosować
się do instrukcji producenta podanych
na opakowaniu.
P
OTRAWY KTÓRYCH NIE DAJE SIĘ MIESZAĆ, jak
zapiekanki, najlepiej jest rozgrzewać
przy mocy 400-600 W.
ODSTAWIENIE NA KILKA MINUT CZASU DOCHODZENIA za-
pewni równomierne rozprowadzenie ciepła
wewnątrz potrawy.
9
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZENIA
PORADY
PIECZENIE 800 - 1000 G
ROZMRAŻANIE
20 - 22
MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie roz-
mrażania.
M
IĘSO MIELONE 500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie roz-
mrażania. Oddzielić roz-
mrożone fragmenty.
P
ŁATY, KOTLETY,
STEKI
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie roz-
mrażania.
K
URCZAK
(W CAŁOŚCI)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie roz-
mrażania.
KURCZAK W
KAWAŁKACH
LU B LE T Y
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w poło-
wie rozmrażania. Osło-
nić folią końce skrzydeł i
nóg aby zapobiec prze-
grzaniu.
R
YBA
(W CAŁOŚCI)
600 G
8 - 10
MIN.
5 - 10 MIN.
OBROCIĆ w połowie od-
mrażania i osłonić ogon
folią, aby zapobiec prze-
grzaniu.
R
YBA (STE KI
LU B LE T Y )
400 G 6 - 7 MIN.5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie roz-
mrażania. Oddzielić roz-
mrożone fragmenty.
BOCHEN CHLEBA 500 G 4 - 6 MIN.5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie roz-
mrażania.
B
UŁKI I BUŁECZKI
4 SZT.
(150 - 200 G)
1,5 - 2
MIN.
2 - 3 MIN.ROZŁ kołowo.
O
WOCE I
JAGODY
200 G 2 - 3 MIN. 2 - 3 MIN.
ODDZIEL podczas roz-
mrażania.
PL
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W TOREBKACH Z
TWORZYW SZTUCZNYCH , folii plastikowej lub opa-
kowaniach kartonowych można umieszczać
bezpośrednio w kuchence, o ile nie mają
one metalowych części (np. metalowe
zszywki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wywa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmraża-
ją się szybciej niż opakowania głębokie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI,
kiedy zaczynają się rozmrać. Oddzielne pla-
stry szybciej się rozmrażają.
ZABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU niewielkimi
kawałkami folii aluminiowej, kiedy zaczynają się
rozgrzewać (np. nóżki kurczaka lub skrzydełka).
D
UŻE KAWKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE rozmra-
żają się lepiej gdy je zamieszamy.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie pro-
duktu i pozwolić na dokończenie proce-
su w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU, za-
wsze polepsza rezultaty, ponieważ na-
stępuje wyrównanie temperatury we-
wnątrz potrawy.
10
PL
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, NORMALNIE WYMAGA czynnoś-
cią konserwacyjną. Należy je wykonywać przy
kuchence odłączonej od sieci.
KUCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI , aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny
wpływ na trwałość urządzenia oraz może prowa-
dzić do ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
N
IE UŻYWAĆ DRUCIAKÓW METALOW-
YCH , PREPARATÓW CZYSZCZĄCYCH
ZAWIERAJĄCYCH SUBSTANCJE
ŚCIERNE, zmywaków z weł-
ny stalowej, ostrych zmywa-
ków itp. mogących uszkodzić panel sterujący
oraz powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne
kuchenki. Należy stosować ścierki i delikatny
detergent lub ręczniki papierowe oraz środek
do mycia okien w rozpylaczu. Środek do mycia
okien należy rozpylić na ręcznik papierowy.
KUCHENKI NIE NALEŻY SPRYSKIWAĆ bezpośrednio.
REGULARNIE, a w szczególności po wylaniu
się płynów, należy wyjmować talerz
obrotowy oraz jego podstawę i wy-
cierać dno kuchenki do czysta.
KUCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w prze-
znaczonym nań miejscu.
NIE NALEŻY uruchamiać kuchenki, gdy
talerz obrotowy został wyjęty w celu
oczyszczenia.
DO CZYSZCZENIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH, ze-
wnętrznej i wewnętrznej powierzchni drzwi oraz
otworu drzwi należy stosow miękką i wilgotną
scierkę z dodatkiem delikatnego detergentu.
NIE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZTEK
TŁUSZCZU lub żywności wokół drzwiczek.
W PRZYPADKU TRUDNYCH DO USUNIĘCIA PLAM, należy
przez 2-3 minuty gotować w kuchence  liżan-
kę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
NIEPRZYJEMNE ZAPACHY WEWNĄTRZ KUCHENKI MOŻNA
WYELIMINOW, poprzez wstawienie do kuchenki
liżanki wypełnionej wodą z dodatkiem soku z
cytryny i gotowanie jej przez kilka minut.
NIE UŻYWAĆ PAROWYCH URZĄDZEŃ
CZYSZCZĄCYCH do czyszczenia kuchenki
mikrofalowej.
P
ODSTAWKĘ POD TALERZ OBROTOWY.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
11
PL
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontaktowa-
niem się z Serwisem, naly sprawdzić:
Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz ta-
lerz obrotowy są włożone na swoje miejsce.
Czy wtyczka jest prawiowo włożona do
gniazda sieciowego.
Czy drzwiczki są dobrze zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, czy
nie nastąpiła przerwa w dopływie prądu.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną
swobodną wentylację.
Należy odczekać 10 minut, a następnie po-
nowić próbę użycia kuchenki.
Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwiczki.
P
OWYŻSZE CZYNNOŚCI MAJĄ NA CELU ZAPOBIEGANIE
niepotrzebnym wezwaniom serwisu, za które
użytkownik zostanie obciążony.
Kontaktując się z Serwisem należy zawsze po-
dawać numer seryjny i model kuchenki (patrz
tabliczka serwisowa). Dalsze informacje poda-
no w książce gwarancyjnej.
JEŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY,
należy go wymienić na nowy
- oryginalny, dostępny w na-
szych punktach serwiso-
wych. Wymiana kabla zasi-
lającego może być wykonana
tylko przez wykwali kowane-
go technika serwisu.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ
TECHNIKA PRZESZKOLONEGO U PRO-
DUCENTA. Wykonywanie jakich-
kolwiek napraw, bądź czynno-
ści serwisowych przez osobę
nieprzeszkoloną, wiążących się ze zdej-
mowaniem wszelkich osłon zabezpiecza-
jących przed działaniem mikrofal jest nie-
bezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje się w
pełni do ponownego przetwo-
rzenia, co potwierdza sym-
bol recyklingu. Utylizację
produktu należy przeprowa-
dzać zgodnie z lokalnymi prze-
pisami. Materiały opakowaniowe,
które stanowią potencjalne zagrożenie (worki
plastikowe, polistyren, itp.), należy trzymać w
miejscach niedostępnych dla dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE). Zapewniając prawid-
łowe złomowanie niniejszego urządzenia przy-
czynią się Państwo do ograniczenia ryzyka wy-
stąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi, które mogłoby za-
istnieć w przypadku niewłaściwej utylizacji
urządzenia.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na dołą-
czonych do niego doku-
mentach oznacza, że niniejszy
produkt nie może być trakto-
wany jak odpad z gospodarstwa
domowego. W celu jego złomo-
wania, urządzenie należy zdać
w odpowiednim punkcie uty-
lizacji odpadów w celu recy-
klingu komponentów elek-
trycznych i elektronicznych.
URZĄDZENIE NALEŻY ZŁOMOW
zgodnie z lokalnymi prze-
pisami dot. utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat uty-
lizacji, złomowania i recyklingu opisywanego
urządzenia można uzyskać w lokalnym urzę-
dzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie uty-
lizacji odpadów lub w sklepie, w którym pro-
dukt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM należy odciąć kabel zasila-
jący, aby uniemożliwić ponowne podłączenie
urządzenia do sieci.
12
PRÓBA ILOŚĆ PRZYBL. CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750
G 10 MIN.700 W PYREX 3.220
12.3.2 475
G 5 MIN.700 W PYREX 3.827
12.3.3 900
G 14 MIN.700 W PYREX 3.838
13.3 500
G 12 MIN. ROZMRAŻANIE UMIEŚCIĆ NA TALERZU OBROTOWYM
NAPIĘCIE ZASILANIA 230 V / 50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 110 0 W
B
EZPIECZNIK 10 A
W
YJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
W
YMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 285 X 456 X 359
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁ.) 196 X 292 X 295
PL
PL
461965274631
Whirlpool jest zastrzeżonym znakiem towarowym  rmy Whirlpool, Stany Zjednoczone
ZGODNIE Z NORMĄ IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniż-
sze wartości:
DANE TECHNICZNE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool MWD 201 SL instrukcja

Typ
instrukcja