Jajowar
SEG 720BS
PL
PL-7
2015 01/2015
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wyjmij urządzenie i jego wyposażenie z materiału opakowaniowego.
2. Przed pierwszym uruchomieniem wytrzyj powierzchnię nierdzewnej płyty grzewczej A3 szmatką
zwilżoną w roztworze ciepłej wody i neutralnego kuchennego środka do mycia. Powierzchnię,
do której zastosowałeś kuchenny środek do mycie wytrzyj dokładnie szmatką zwilżoną w czystej
wodzie i następnie wytrzyj do sucha.
3. Zdejmowane wieko A1 i wyjmowany uchwyt na jajka A2 umyj w ciepłej wodzie z zastosowaniem
neutralnego kuchennego środka do mycia. Części te następnie umyj pod czystą ciekącą wody i wysusz.
4. Teraz urządzenie gotowe jest do pracy.
OBSŁUGA JAJOWARU
1. Rozwiń kabel sieciowy i umieść urządzenia na stabilnej, równej i czystej powierzchni.
2. Uchwyt na jajka A2 umieść na płycie grzewczej A3, tak by krawędź płyty grzewczej A3 weszła
do rowka na dolnej części uchwytu A2.
Uwaga:
Uważaj, byś nie zamienił górnej i dolnej strony uchwytu A2. W przypadku nieprawidłowej
instalacji będzie uchwyt A2 niestabilny i może dojść do jego upadku.
3. Teraz odmierz wodę przy pomocy miarki Aqa. Miarkę Aqa napełniaj tylko zimną czystą wodą. Nie
dodawaj do niej żadnych przypraw, jak na przykład soli.
Ilość wody zależna jest od wymaganego stopnia ugotowania jajek (na miękko, na półtwardo lub na
twardo) i ich ilości. Na miarce Aqa wyznaczone są trzy podziałki:
– „Soft“ (jajka gotowane na miękko);
– „Medium“ (jajka gotowane na półtwardo);
– „Hard“ (jajka gotowane na twardo).
Na każde podziałce wyznaczone są ryski oznakowane od 1 do 7, które służą do odmierzania wody
według liczby jaj.
Przykład odmierzenia poprawnej ilości wody
Jeżeli potrzebujesz odmierzyć wodę do ugotowania 4 jaj na miękko, napełń miarkę Aqa czystą
zimną wodą do ryski oznakowanej liczbą 4 na podziałce „Soft“ (na miękko).
Uwaga:
I choć zastosowana jest ta sama ilość wody i dotrzymany identyczny czas gotowania, stopień
ugotowania poszczególnych jaj może się różnić w zależności od ich zróżnicowanej wielkości lub
świeżości.
4. Odmierzoną ilość wody nalej na płytę grzewczą A3. Uważaj, by nie doszło do rozlania wody na
podstawę urządzenia A4 albo aby woda nie przeciekała poprzez górną krawędź płyty grzewczej
A3.
5. Do uchwytu A2 umieść liczbę jaj (czubkiem do góry) według ilości odmierzonej wody. Maksymalnie
gotować można 7 jaj jednocześnie. Zawsze gotuj tylko świeże jajka. Bodźcem Aqs, umieszczonym
na dolnej części miarki Aqa, natłucz i przekłuj czubek każdego jajka. Nie stosuj zbyt dużej siły, by
jajko nie pękło. Z powodu przekłucia jaka, może podczas jego gotowania wyciec nieduża ilość
białka na powierzchnię skorupki, tam potem skrzepnie. Chodzi o normalne zjawisko.
Uwaga:
Bądź ostrożnym i nie skalecz się bodźcem do przekłuwania jaj Aqs znajdującym się na dolnej
części miarki Aqa.