29
PL
Wskazówki dotyczące przygotowania żywności
• W celu bezpiecznego i higienicznego przygoto-
wania jedzenia, dokładnie umyj żywność przed
umieszczeniem jej w suszarce.
• Nie umieszczaj w suszarce zepsutej żywności-
nadgniłe elementy jedzenia należy usunąć.
• Suszenie jest bardziej równomierne, jeśli umiesz-
czone w urządzeniu owoce lub warzywa zostaną
pocięte na mniej więcej równe kawałki.
• Czas suszenia będzie tym krótszy, im mniejsze
lub cieńsze będą kawałki warzyw lub owoców.
• Żywność w urządzeniu będzie poddawana ciągłe-
mu procesowi suszenia. Nigdy nie przerywaj pro-
cesu suszenia uruchomionego przez urządzenie.
Odpowiedni czas suszenia i wskazówki dotyczycące różnych warzyw i owoców
Czas suszenia w znacznym stopniu zależy od
rodzaju suszonej żywności - zawartości wody, do-
jrzałości, grubości, ustawień temperatury i wilgot-
ności wewnątrz komory.
Przechowywanie suszonej żywności
• Wysuszoną żywność pozostaw do ostygnięcia.
Upewnij się też, czy jest ona zupełnie suche.
Powyższe czynniki są kluczowe dla właściwego
przechowywania żywności.
• Aby zapobiec zepsuciu żywności, podczas prze-
chowywania suszone warzywa lub owoce nie
mogą pochłaniać żadnej wilgoci. W związku z
powyższym, wszelkie puszki oraz szklane lub
plastikowe pojemniki, w których przechowywana
jest suszona żywność, muszą zostać szczelnie
zamknięte. Najodpowiedniejsze w takim przy-
padku byłoby przechowywanie próżniowe.
• Suszona żywność powinna być przechowywana
w suchym, chłodnym i czystym pomieszczeniu -
takie warunki gwarantują długoterminowe prze-
chowywanie suszonej żywności.
Obsługa
• Umieść urządzenie na poziomym, stabilnym, an-
typoślizgowym i ognioodpornym podłożu.
• Rozłóż żywność na tackach równomiernie, tak
aby poszczególne jej fragmenty nie nachodziły
na siebie. Aby zachować właściwą wentylację we-
wnątrz urządzenia, na 10% powierzchni półek nie
powinno być żywności.
• Puste półki należy usunąć z suszarki. Jednocze-
śnie w urządzeniu może znajdować się 10 półek.
• Wsuwając półki do suszarki upewnij się, czy zo-
stały one umieszczone prawidłowo w stosunku do
ścianek bocznych. Dokładnie zamknij drzwiczki.
• Następnie podłącz wtyczkę do odpowiedniego
gniazdka elektrycznego - urządzenie znajduje
się w trybie czuwania (STANDBY). Rozlegnie się
sygnał dźwiękowy; przełącznik (ON / OFF) zosta-
nie podświetlony na niebiesko, a na wyświetlaczu
LED ukaże się „0000” w kolorze biały.
• Wciśnij przełącznik (ON/OFF), aby zacząć pracę
- na wyświetlaczu pojawi się domyślna wartość
czasu „10:00” (10 godzin). Wszystkie przyciski na
panelu sterowania zostaną podświetlone na nie-
biesko.
Ustawienie czasu:
• Za pomocą przycisków „+” lub „-” możesz wydłu-
żyć lub skrócić czas suszenia. (Zakres: od 00:30
do 24:00, w odstępach półgodzinnych).
• Ustawiony czas zostanie automatycznie zapisany
po upływie kilku sekund.
• Urządzenie rozpocznie pracę - pozostały czas su-
szenia pokazywany będzie na wyświetlaczu LED.
Uruchomi się wentylator znajdujący się z tyłu
urządzenia.
Ustawienie temperatury:
• Wciśnij przycisk TEMP/TIME raz, by sprawdzić
aktualne ustawienie temperatury. Aby zmniejszyć
lub zwiększyć wartość ustawienia temperatury,
wciśnij przyciski „+” lub „-”. (Domyślna tempera-
tura: 70°C, zakres: od 35°C do 75°C, ustawienie
co 5°C).