Blooma Makalu Chrystal instrukcja

Typ
instrukcja
24
MONTAŻ, EKSPLOATACJA I KONSERWACJA PL
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za zakup Grilla SUNDAY®: jest to produkt wysokiej jakości, który - złożony i eksploatowany
zgodnie z zaleceniami niniejszej instrukcji - długo wytrzyma naprężenia spowodowane działaniem ognia oraz
niepogody.
Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Państwu satysfakcji i... smacznego!
A) INSTRUKCJA MONTAŻU
Grill jest przeznaczony do użytku na otwartym powietrzu, stąd też nie może być montowany w pomieszc-
zeniach zamkniętych, powinien być ponadto montowany z dala od drzew, roślin i innych materiałów
łatwopalnych.
Materiały niezbędne do montażu: to: wysokoelastyczny klej do grillów murowanych SUNDAY® BETON-
FAST® lub inny wysokoelastyczny klej do grillów murowanych, odporny na temperaturę minimalną 200°C.
Zalecamy klej BETONFAST®, ponieważ zapewnia większą skuteczność i bezpieczeństwo niż inne produkty
dostępne na rynku. W razie potrzeby umożliwia ponadto demontaż komponentów.
Przed rozpoczęciem eksploatacji należy uważnie przeczytać ostrzeżenia podane na opakowaniu.
Kategorycznie zabrania się stosowania lepiszczy o właściwościach niezgodnych z powyższymi
wymogami, jak na przykład cement wysokowytrzymały lub szybkowiążący (np. cement biały, cement
glinowy, cement żaroodporny lub kleje do płytek itp.), ponieważ materiały te nie umożliwiają zjawiska
rozszerzalności cieplnej elementów i tworzą napięcia mogące powodować pękanie komponentów, a w
niektórych przypadkach nawet poważniejsze uszkodzenia.
1. Sprawdzić czy liczba komponentów się zgadza, oraz czy nie są uszkodzone. Jeżeli któregoś brak lub jest
wadliwy, nie należy go używać lecz przed rozpoczęciem montażu poprosić o wymianę.
2. Zasadniczą czynnością jest przygotowanie betonowej podstawy, która udźwignie ciężar grilla.Powinna być
ona idealnie pozioma a na powierzchni nie może być żadnych nierówności. Jeżeli grill będzie stał na tara-
sie lub w podobnym miejscu, podstawową sprawą jest sprawdzenie z pomocą specjalisty udźwigu stropu.
Grill nie powinien być klejony na zaprawie do podstawy/podłogi, w przeciwnym razie pod wpływem
ciepła nie będzie on mógł się rozszerzać.
W przypadku montażu w pobliżu budynku nie należy opierać ani przyklejać grilla do ścian, aby umożliwić
rozszerzalność cieplną używanych komponentów. Należy ponadto pozostawić co najmniej 10 cm między
blatem grilla a ścianami, co zapewni prawidłową wentylację.
3. Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności roboczej zaleca się, aby założyć rękawice i obuwie ochronne.
Podczas usuwania taśm stalowych należy zachować ostrożność, ponieważ spadające elementy mogą
spowodować obrażenia osób lub uszkodzenia innych przedmiotów.
4. Skleić elementy zgodnie z numeracją podaną na schemacie łącząc je ze sobą tak, aby utworzyły dosko-
nale stabilną konstrukcję. Nie należy przesadzać z ilością kleju, aby nie powstały miejsca bardziej odporne
na rozszerzalność, przede wszystkim w obszarze paleniska. Wystarczy jedna warstwa kleju między dwie-
ma łączonymi powierzchniami.
Dozwolone jest nakładanie na siebie tylko dwóch elementów komina, dzięki czemu uniknie się nad-
miernego nacisku masy na okap.
Zachować kolejność łączenia elementów, wymiary, tolerancje oraz
podane czasy. W przypadku gdy w obszarze paleniska znajdują się trzy elementy, należy sprawdzić czy
odległość jest odpowiednia, próbując włożyć na miejsce ruszt grilla.
5. Akcesoriów (w zależności od wersji: płyty do grilli, EASY FIRE®, ruszty, kasety na popiół, itd.), nie
należy nigdy kleić.
6. Po zakończeniu wszystkich czynności, przed włożeniem akcesoriów i użyciem grilla, należy
odczekać przynajmniej 24 godziny.
UWAGA: przyczyną wykwitów w postaci białych plam jest wodorotlenek wapnia, który wydostaje się na
powierzchnię i łączy z dwutlenkiem węgla obecnym w atmosferze. Aby usunąć te naturalne przebarwienia,
wystarczy je zmyć wodą i miękką szczotką. Może się okazać, iż należy tę czynność powtórzyć kilkakrotnie.
25
B) EKSPLOATACJA I KONSERWACJA GRILLA PL
Grill jest przeznaczony wyłącznie do przygotowywania posiłku, a nie jako palenisko grzewcze.
Nie należy więc w nim palić materiałów ani żadnego rodzaju odpadów domowych lub ogrodowych.
Kiedy używamy grilla po raz pierwszy, przed rozpoczęciem gotowania należy go włączyć na 30 minut z
włożonym rusztem.
Paliwo należy zawsze rozpalać powoli i stopniowo, nie dopuszczając do tworzenia płomienia, co ułatwia
stopniowe usunięcie wilgoci wchłoniętej przez konstrukcję w następstwie działania czynników kli-
matycznych oraz umożliwia powolne i bezpieczne rozszerzenie cieplne elementów.
Zalecamy przygotować żar na około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku.
Kiedy żar jest prawie gotowy, rozsunąć go równomiernie na płycie paleniska i założyć ruszt w
odpowiednie gniazda paleniska, tak aby mógł się odpowiednio rozgrzać.
Nie rozpoczynać grillowania zanim paliwo nie zmieni się w warstwę żaru.
OSTROŻNIE! Ten grill rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur.
Nie korzystać z niego w pomieszczeniach!
OSTROŻNIE! Do rozpalania i ponownego rozpalania nie stosować alkoholu, benzyny ani podobnych
cieczy!
Używać wyłącznie rozpałek zgodnych z normą: EN 1860-3.
OSTRZEŻENIE! Pilnować, aby dzieci ani zwierzęta domowe nie zbliżały się do grilla.
UWAGA! Barbecue nie można używać w namiocie, mieszkaniu, przyczepie turystycznej, pojeździe ani
zamkniętym pomieszczeniu z powodu zagrożenia śmiertelnym zatruciem tlenkiem węgla.
WAŻNE: stosować węgiel drzewny lub drewno, maksymalnie 3 kg na jeden raz.
Nie dokładać węgla do grilla jeśli wcześniejszy jeszcze się nie spalił.
Zawsze używać rękawic ochronnych i szczypiec. Przed wyczyszczeniem grilla odczekać, aż ostygnie.
Nie gasić ognia wodą ani innymi płynami i nie polewać nimi rozgrzanego grilla.
Podczas korzystania z grilla nie pozostawiać go bez nadzoru oraz zawsze zachowywać dużą ostrożność.
Palenisko grilla, wykonane z najlepszych ogniotrwałych materiałów, może pod wpływem ciepła ulec zjawisku
rozszerzalności, a ciągłe wahania temperatury mogą w niektórych przypadkach spowodować mikropęknięcia. Te
mikropęknięcia nie są wadą produktu i nie wpływają negatywnie na stabilność konstrukcji.
Aby jak najlepiej chronić grill przed wpływem czynników atmosferycznych, należy w okresie zimowym lub kiedy
nie jest używany przykryć go płachtą nieprzemakalnego materiału.
Płytę paleniska oraz popielnik (jeżeli jest) należy utrzymywać w czystości.
Po wykorzystaniu ruszt można wyczyścić specjalną szczotką do grillów, dostępną oddzielnie w katalogu akceso-
riów SUNDAY®.
Po użyciu zaleca się, aby odłożyć wszystkie akcesoria w czystym i suchym miejscu, w przeciwnym razie
połączenie wilgoci z brudem może spowodować korozję.
Ruszt łatwiej wyczyścić jeżeli jest jeszcze ciepły. Po usunięciu najtrudniejszych zabrudzeń można je wyczyścić
również zwykłą gąbką nasączoną ciepłą wodą i płynem mycia do naczyń.
NIE PRZESTRZEGANIE, NAWET CZĘŚCIOWE, ZALECEŃ ZAWARTYCH W NINIEJSZYM DOKUMENCIE
ZWALNIA PRODUCENTA Z WSZELKIEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI I POWODUJE CAŁKOWITĄ UTRATĘ GWA-
RANCJI.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, gwarancja obejmuje wysłanie pojedynczych wadliwych części, a
NIE CAŁEGO GRILLA.
Uwagi końcowe:
Podane wymiary mają charakter przykładowy i mogą ulec zmianom.
Drewniane części opakowania, karton, styropian oraz folię należy oddać do miejscowych punktów recyklingu
materiałów. Nie zanieczyszczać środowiska.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Blooma Makalu Chrystal instrukcja

Typ
instrukcja