- 47 -
Klasa izolacji I
Urządzenie to wykonane zostało w klasie I, dlatego
powinno być podłączone do uziemienia.
Podłączenie do sieci elektrycznej powinno zostać wyko-
nane w następujący sposób:
BRĄZOWY = L linia
NIEBIESKI = N neutralny
ŻÓŁTO/ZIELONY = uziemienie.
Przewód neutralny powinien zostać podłączony do
zacisku oznaczonego symbolem N, natomiast przewód
ŻÓŁTO/ZIELONY powinien zostać podłączony do zacisku
w sąsiedztwie symbolu uziemienia
.
Podczas czynności podłączania elektrycznego należy
upewnić się, czy gniazdko wyposażone jest w bolec
uziemienia. Po zamontowaniu okapu odciągu należy
upewnić się, czy gniazdko elektryczne jest łatwo dostęp-
ne. W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
elektrycznej koniecznym jest umieszczenie pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznika wielopolowego z mini-
malnym otwarciem między stykami wynoszącym 3 mm,
przystosowanego do obciążenia zgodnego z obowiązu-
jącymi normami.
• Minimalna odległość między płaszczyzną nośną naczyń
urządzenia kuchennego i najniższą częścią okapu ku-
chennego powinna wynosić przynajmniej 65 cm. Przy
zastosowaniu rury łączącej składającej się z dwóch lub kil-
ku części, część górna rury musi znajdować się wewnątrz
części dolnej. Nie należy łączyć przewodu wyciągowego
okapu z przewodem, w którym krąży gorące powietrze
lub z przewodem przeznaczonym do odprowadzania dymu
z urządzeń zasilanych energią inną niż energia elektryczna.
Przed przystąpieniem do montażu, należy wyłączyć filtr
(Rys.7A) w celu łatwiejszego manipulowania urządzeniem.
- W przypadku montażu urządzenia w wersji ssącej przygo-
tować otwór odprowadzenia powietrza.
• Sugeruje się, aby używać przewodu do oprowadzania
powietrza o takiej samej średnicy jak otwór wylotowy. Uży-
wanie przewężenia może zmniejszyć sprawność produktu i
zwiększyć hałas.
•Montażnaścianie:
- Wywiercić otwory A uwzględniając podane wielkości
(Ryc.2).
- Umocować urządzenie na ścianie i ustawić w poziomie
za pomocą zawieszek.
- Następnie przymocować okap za pomocą dwóch śrub A
(Ryc.5).
W zależności od montażu użyć śrub i kołków odpowiednich
dla danego rodzaju muru (np. żelbeton, płyta karto-
nowo–gipsowa, itp.) W przypadku gdy śruby i kołki
wchodzą w skład zestawu, należy upewnić się, że są
one odpowiednie dla rodzaju ściany, na której ma być
zamocowany okap.
•Montażteleskopowychzłączekozdobnych:
- Przed założeniem złączki ozdobnej zamontować
zasilanie elektryczne.
- Jeśli urządzenie instalowane jest w wersji zasysającej
lub w wersji z silnikiem zewnętrznym należy najpierw
zamontować otwór odprowadzający powietrze.
- Ustawić szerokość podpory górnej złączki (Ryc.3).
- Następnie przymocować podporę do sufitu za pomocą
śrub z uwzględnieniem odległości wskazanej na Ryc.2 w
taki sposób, aby była równoległa do okapu A (Ryc.3).
- Przyłączyć kołnierz C do otworu odprowadzającego
powietrze za pomocą rury łączącej (Ryc.5).
- Umieścić górną złączkę wewnątrz dolnej.
- Przymocować dolną złączkę do okapu używając śrub
B (w zestawie) (Ryc.5), naciągnąć górną złączkę aż do
skrzynki i zamocować za pomocą śrub B (Ryc.3).
- Jezeli Wasze urzadzenie posiada dolne zlaczki jak na
Fig.4A, nalezy dokonac umocowania jak pokazano na
Fig.6A.
- Aby przekształcić okap z wersji zasysającej w wersję
filtrującą, należy zakupić filtry z węgla aktywnego i
postępować według instrukcji montażu.
•Wersjazfiltrem:
Uwaga!
- Aby okap Z WENTYLATOREM przekształcić na okap z
FILTREM, należy zamówić u dostawcy filtry węglowe
jako dodatkowe wyposażenie. Mamy do dyspozycji dwa
inne Zestawy, jeden z filtrem z węglem aktywnym w
skrzynce (Rys.7B) i drugi z filtrem z węglem aktywnym
do wielokrotnego użytku (które można myć) (Rys.7C).
- Aby wymienić filtry z aktywnym X węglem, należy
pociągnąć na zewnątrz dźwignię w sposób pokazany na
Rys.7B.
EKSPLOATACJA I KONSERWACJA
• Zaleca się uruchomienie urządzenia przed przystą-
pieniem do gotowania jakiejkolwiek potrawy. Zaleca
się, aby nie wyłączać urządzenia przez około 15 minut
po zakończeniu gotowania potraw w celu całkowitego
usunięcia nieświeżego powietrza. Prawidłowe działa-
nie okapu uwarunkowane jest prawidłową i regularną
konserwacją; szczególną uwagę należy zwrócić na filtr
przeciwtłuszczowy oraz na filtr z węglem aktywnym.
•Filtrprzeciwtłuszczowy ma za zadanie zatrzymy-
wanie cząsteczek tłuszczu zawieszonych w powietrzu,
dlatego narażony jest na zatkanie, które może nastąpić
w różnym czasie, zależnie od eksploatacji urządzenia.
- Aby zapobiec ewentualnemu ryzyku pożaru, maksy-
malnie co 2 miesiące należy ręcznie myć filtry przeciw-
tłuszczowe, używając płynnych neutralnych nie ściernych
środków czyszczących lub też myć je w zmywarce przy
niskiej temperaturze i krótkich cyklach mycia.
- Po kilku umyciach, ich kolor może się zmienić. Nie stano-
wi to powodu do reklamacji w celu ewentualnej wymiany.
•Filtryzwęglemaktywnym służą do oczyszczania
powietrza, które jest wypuszczane do otoczenia oraz
zatrzymują nieprzyjemne zapachy powstające podczas
gotowania.
- Filtry z węglem aktywnym nieregenerowane muszą
być wymieniane maksymalnie co 4 miesiące. Nasycenie
węgla aktywnego zależy od przedłużonego lub nie użycia
urządzenia, rodzaju kuchenki oraz częstotliwości czysz-
czenia filtra przeciwtłuszczowego.
- Filtry z węglem aktywnym regenerowane muszą być
myte ręcznie, neutralnymi nie ściernymi środkami my-
jącymi lub w zmywarce w maksymalnej temperaturze
65°C (cykl mycia musi być całkowity bez naczyń). Usunąć
nadmiar wody uważając aby nie uszkodzić filtra, zdjąć
plastikowe części i wysuszyć poduszkę w piekarniku przez
około 15 minut w maksymalnej temperaturze 100°C. Aby
utrzymać skuteczność filtra węglowego regenerowane-