IKEA 601 237 48 Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

OVN 600 / OVN 900
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 610 56207
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący
1)
(niewidoczny)
3. Ochrona Grilla
2)
4. Blokada Drzwiczek
3)
5. Katalizator
6. Zabezpieczenie górnego elementu grzewczego
7. Element grilla
8. Górny element grzewczy
9. Oświetlenie tylne piekarnika
10. Wentylator piekarnika
11. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
12. Zimne drzwiczki piekarnika
1)
Wentylator chłodzenia może nadal działać również po
wyłączeniu piekarnika. Podczas trwania pirolizy prędkość
działania wentylatora jest większa niż podczas funkcji
przygotowywania potraw.
2)
Uniemożliwia bezpośredni kontakt z grillem. W trakcie
funkcjonowania piekarnika radzimy nie dotykać
zabezpieczenia.
3)
Podczas funkcji pirolizy włącza się automatyczny
mechanizm “blokady drzwi”, a na wyświetlaczu programatora
zapala się kontrolka “ ”, a żarówka pozostaje wyłączona.
Podczas trwania pirolizy wzrasta temperatura drzwiczek, w
związku z tym zalecamy
niedopuszczanie do drzwiczek
dzieci
.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Przycisk programowania: (“zestaw”)
3. Przycisk potwierdzenia ("ok")
4. Przyciski zmiany wartości czasu
5. Pokrętło termostatu
Pokrętła wysuwane
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0
i
nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
Wspornik tacki
do ociekania:
Sonda temperatury
wewnątrz potrawy:
Tacka do pieczenia:
1
2
5
3
4
Ostrzeżenia:
Podczas cyklu samoistnego czyszczenia (pirolizy), wszystkie akcesoria powinny bwyjęte, aby nie zwiększać
dodatkowo temperatury zewnętrznej drzwi oraz zagwarantować lepszą wydajność czyszczenia wewnętrznej
części piekarnika.
Patrz czasy nagrzewania w tabeli pieczenia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura do
regulacji
Opis funkcji
-
Piekarnik wyłączony
- -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
80°C - 250°C
Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę do
piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
80°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
80°C - 250°C
Pieczenie mięsa i drobiu na rożnie.
Włożyć wsparcie na drugą półkę i wsunąć potrawę na szpikulec
rożna mocując specjalnymi widelcami.
Włożyć rożen głęboko do gniazda w ściance tylnej po prawej
stronie i podeprzeć na wsporniku.
Dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Wyjąć plastykową rączkę przed zamknięciem drzwiczek,
pamiętając, aby ponownie ją zainstalować przed wyjęciem
potrawy po zakończeniu pieczenia.
TURBOGRILL
80°C - 250°C
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
FUNKCJA
ROZMRAŻANIA
Patrz tabela
programatora
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury
otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
PIROLIZA
Dalsze informacje
podane w karcie
programatora
Czas trwania samoczynnego oczyszczania może być regulowany
w zakresie obejmującym minimalnie
1 godz. i 30 min, a maksymalnie 3 godziny.
FUNKCJE
SPECJALNE
80°C / Utrzymywanie
ciepła potraw
250°C Pizza
Utrzymywanie ciepła potraw: pozwala na utrzymywanie potraw w
stałej temperaturze ok. 80°C.
Pizza: idealna do pieczenia pizzy i chleba 250°C.
TABELE PIECZENIA
* Czasy nagrzewania, patrz informacje w rozdziale “Funkcje specjalne”.
POTRAWY
Funkcja
Ogrzewanie wstępne
(minuty)
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Jagnięcina, baranina
12 2 200 90 - 110
14 2 200 90 - 110
Pieczeń (cielęcina,
wieprzowina, wołowina)
(kg 1)
12 2 200
100 - 110
14 2 200
100 - 110
Kurczak, królik,
kaczka
12 2 200 80 - 90
14 2 200 80 - 90
Indyk
(kg 3-4)
12 1 200 160 - 180
14 1
200
160 - 180
Gęś (kg 2)
12 2 200 100 - 130
14 2 200 100 - 130
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
12 2 200 50 - 60
12 2 180 50 - 60
(W KAWAŁKACH)
(1 kg)
Siodłak, tuńczyk
12 2 200 50 - 60
12 3 180 50 - 60
Nadziewane papryki i pomidory
12 2 200 60 - 70
12 2 180 60 - 70
Pieczone ziemniaki
12
2
200
50 - 60
14
2
200
50 - 60
Pizza - Chleb
*
2
250
15 - 20
*
2 250 15 - 20
*
1-3
250
20 - 30
*
1-3
250
20 - 30
Ciasta drożdżowe
10 2 170 40 - 50
11 2 170 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
11 2 190 70 - 90
11 2 170 70 - 90
Ta r ta
11 2 180
50 - 60
12 2 180
50 - 60
Strucla
12 2 200
50 - 60
12 2 180
50 - 60
Biszkopty
9 2 160 30 - 40
10 2 150 30 - 40
M
I
Ę
S
O
R
Y
B
Y
W
A
R
Z
Y
W
A
P
I
Z
Z
A
C
H
L
E
B
S
Ł
O
D
Y
C
Z
E
W
Y
P
I
E
K
I
I
T
D
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga:
GRILL, obrócić mięso w połowie pieczenia.
POTRAWY
Funkcja
Ogrzewanie wstępne
(minuty)
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Bezy
11 2 190
40 - 50
12 2 180 40 - 50
Słone ciasta
12 2 200 50 - 60
13 2 190 50 - 60
Ciasta z nadzieniem owocowym
np. z ananasem, brzoskwinią
11 2 180 50 - 60
12 2 180 50 - 60
Bezy
7 2 120 150 - 180
- 2- 4 120 150 - 180
Paszteciki
12 2 200 30 - 40
13 2 190 30 - 40
Suflet
12 2 200 50 - 60
13 2 190 50 - 60
Lasagna
12 2 200 50 - 60
13 2 190 50 - 60
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie wstępne
(minuty)
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot 16 3-4
225-250
40 - 50
Kotlety 16 3-4
225-250
30 - 40
Kiełbaski 16 3-4
225-250
30 - 40
Kotlety pieczone na żarze 16 3-4
225-250
30 - 40
Udka kurczaka 12 3-4
200-225
40 - 50
Rożen 12 3-4
200-225
40 - 50
Żeberka 12 3-4
200-225
40 - 50
1/2 kurczaka 12 3
200-225
50 - 60
1/2 kurczaka 8 2
200-225
50 - 60
Kurczak w całości 8 2
200
60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
8 2
200
70 - 80
Kaczka 8 2
200-210
80 - 90
Udziec jagnięcy 8 2
200
70 - 80
Rostbef 9 2
225-250
50 - 60
Pieczone ziemniaki 8 3 200-210 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) 7 2 190-200 50 - 60
Ryby (w kawałkach) 12 3-4 200-225 30 - 40
S
Ł
O
D
Y
C
Z
E
W
Y
P
I
E
K
I
I
T
D
M
I
Ę
S
O
R
Y
B
Y
INSTRUKCJA OBSŁUGI ELEKTRONICZNEGO TIMERA NUTID
PL
Timer elektroniczny
Włączenie piekarnika
Po podłączeniu piekarnika do zasilania po raz pierwszy lub po awarii zasilania elektrycznego na wyświetlaczu
pojawia się “
12:00
”.
Ustawienie oraz zmiana ustawień zegara:
1. Nacisnąć przycisk “set”. Na wyświetlaczu miga godzina.
2. Nacisnąć przycisk
“-”
lub
“+”
, aby ustawić godzinę.
3. Nacisnąć przycisk “set” i
“-”
lub
“+”
, aby ustawić minuty.
4. Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”.
Aby zmienić ustawienie godziny:
Wcisnąć przycisk “ok” na 3 sekundy, dopóki na wyświetlaczu nie zacznie migać godzina. Powtórzyć wyżej opisane
czynności.
Wybór funkcji pieczenia:
1. Ustawić pokrętło
na wybranej funkcji.
2. Przy pomocy pokrętła
#
ustawić temperaturę.
Należy pamiętać, że: podczas rozmrażania (“defrost”) temperatura wyświetlana na wyświetlaczu to tylko prosta
informacja i nie oznacza, że piekarnik się rozgrzewa: temperatura piekarnika pozostaje porównywalna z
temperaturą otoczenia tak jak to wskazano w opisie funkcji w karcie opisowej urządzenia).
3. Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”; piekarnik się włącza. Włącza się wskaźnik obok .
Aby zmienić temperaturę:
1. Przy pomocy pokrętła
#
wybrać ponownie żądaną temperaturę.
Ostrzeżenia:
Aby anulować jakikolwiek dokonany wybór, należy ustawić pokrętło
na
“0”
. Alternatywnie, nacisnąć przycisk
“set”, aby wyłączyć piekarnik utrzymując uprzednio wybrane funkcje.
Wybór długości czasu pieczenia:
Wybrać długość pieczenia (dostępne ze wszystkimi funkcjami za wyjątkiem specjalnych), jeśli piekarnik na się
włączyć na określony czas. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączy się automatycznie. Maksymalna długość
czasu pieczenia, jaką można ustawić 6 godzin.
1. Ustawienie funkcji oraz temperatury (patrz rozdział: “Wybór funkcji pieczenia”), aż do punktu 2 bez
potwierdzania przy pomocy przycisku “ok”.
2. Wcisnąć przycisk “set” (na wyświetlaczu zapali się wskaźnik długości czasu pieczenia ) oraz, w ciągu 8
minut, wybrać żądany czas opóźnienia przyciskami
“-”
lub
“+”
.
3. Potwierdzić wybór przyciskiem “ok”; piekarnik się włączy, a wyświetlacz będzie pokazywać pozostały czas pieczenia.
4. Aby zmienić uprzednio wybraną temperaturę, obrócić pokrętłem
#
.
Po 5 sekundach na wyświetlaczu ponownie pojawi się wskazanie czasu pozostałego do zakończenia pieczenia.
Na wyświetlaczu pojawia się :
Po upływie ustawionego czasu, na ekranie pojawia się i rozlega się sygnał dźwiękowy.
Piekarnik automatycznie wyłączy się.
Długość czasu pieczenia można modyfikować za pomocą przycisków
-
lub
-
“+”
.
Wrócić do punktu 3 w rozdziale “Wybór czasu trwania pieczenia”.
1. Ustawić pokrętło
na “0”
Na wyświetlaczu ponownie pojawia się bieżąca godzina.
Wybór czasu zakończenia pieczenia
Czynność ta pozwala na wcześniejsze ustawienie czasu zakończenia pieczenia. Czas zakończenia pieczenia
można zaprogramować maksymalnie z wyprzedzeniem 23 godzin i 59 minut.
1. Postępować zgodnie z opisami zawartymi w punktach 1 i 2 rozdziału “Wybór czasu trwania pieczenia”
2. Aby ustawić godzinę zakończenia pieczenia, nacisnąć przycisk “set”: włączy się wskaźnik obok symbolu .
3. Ustawić godzinę zakończenia pieczenia za pomocą przycisków
“-”
lub
“-”
“+”
.
4. Nacisnąć przycisk “ok”, aby potwierdzić czas zakończenia pieczenia.
Piekarnik automatycznie rozpocznie pracę tak, aby zakończyć pieczenie o określonej godzinie przy zachowaniu
ustawionej długości czasu pieczenia: na wyświetlaczu zapalają się wskaźniki nad symbolami
.
Funkcja specjalne
Ustawić pokrętło
na funkcji
:
Włączy się obok symbolu .
Utrzymywanie ciepła potraw
Pozwala na utrzymywanie piekarnika w stałej temperaturze 80°C.
1. Ustawić pokrętło
#
odpowiednio na symbolu
2. Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”.
3. Wskaźnik obok na panelu sterowania zgaśnie, gdy osiągnięta zostanie temperatura 80 °C, a przez 5 minut
- zgodnie z ustawieniem fabrycznym - wyświetlacz będzie migać i słychać będzie sygnał dźwiękowy.
4. Włożyć danie.
5. Ustawiony fabrycznie czas można zmienić za pomocą przycisków
“+”
lub
“+”
“-”
.
6. Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”.
7. Po upływie ustawionego czasu, piekarnik automatycznie się wyłącza, na wyświetlaczu pojawia się napis i
rozlega się sygnał dźwiękowy.
Pizza
Stała temperatura 250 °C odpowiednia do pieczenia pizzy.
1. Ustawić pokrętło
#
odpowiednio na symbolu .
2. Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”.
3. Wskaźnik obok na panelu sterowania zgaśnie, gdy osiągnięta zostanie temperatura 250 °C, a przez 12 minut
- zgodnie z ustawieniem fabrycznym - wyświetlacz będzie migać i słychać będzie sygnał dźwiękowy.
4. Włożyć danie.
5. Ustawiony fabrycznie czas można zmienić za pomocą przycisków
“+” “-”
.
6. Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”.
7. Po upływie ustawionego czasu, piekarnik automatycznie się wyłącza, na wyświetlaczu pojawia się napis i
rozlega się sygnał dźwiękowy.
Wyświetlacz
Pokrętło przełącznika funkcji
Przycisk programowania: (“zestaw”)
!
Przycisk potwierdzenia (“ok”)
"
Przyciski zmiany wartości czasu (
“-”
“+”
)
#
Pokrętło termostatu piekarnika
1
2
5
3
4
INSTRUKCJA OBSŁUGI ELEKTRONICZNEGO TIMERA NUTID
PL
Funkcja “Piroliza”
1. Ustawić pokrętło
na funkcji samoistnego czyszczenia Piroliza , a na wyświetlaczu przez 2 pojawi się
Cln
(czyszczenie); pokrętło automatycznie ustawi minimalną długość wynoszącą
1:30
godz.
2. Aby zmienić długość cyklu czyszczenia, naciskać przyciski
“+” “-”
. Maksymalna długość programu to 3 godz.
Aby ustawić zakończenie cyklu pirolizy, należy:
1. wcisnąć przycisk “set”, aby ustawić zakończenie trwania pirolizy.
Zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
2. Ustawić zakończenie cyklu pirolizy przyciskami
“+” “-”
.
3. Nacisnąć przycisk “ok”, aby potwierdzić zakończenie cyklu pirolizy.
Piekarnik automatycznie włączy się wtedy, gdy do czasu zakończeniu cyklu pozostanie ustawiona długość trwania
cyklu pirolizy (ustawiona poprzednio).
Włączają się wskaźniki nad symbolami .
4. Aby wydłużyć czas trwania pirolizy, wcisnąć przycisk “set” i ustawić nową wartość przy pomocy przycisku
“+”
.
5. Potwierdzić przyciskiem “ok”.
Po upływie ustawionego czasu, rozlega się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się .
6. Nacisnąć przycisk “ok”, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
7. Ustawić pokrętło
na “0”: na wyświetlaczu ponownie pojawi się godzina.
Minutnik
Z minutnika można korzystać jedynie wtedy, gdy piekarnik nie pracuje. Minutnik umożliwia ustawienie czasu
maksymalnie w zakresie 6 godzin.
Aby zaprogramować minutnik:
1. Ustawić pokrętło
na pozycji
“0”
. Na wyświetlaczu pojawia się bieżąca godzina.
2. Nacisnąć przycisk “set”. Zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
Przy pomocy przycisków
“-”
lub
“+”
ustawić żądany czas.
3. Aby potwierdzić wybór, nacisnąć przycisk “ok”.
Po upływie ustawionego czasu:
Rozlega się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu miga .
Nacisnąć przycisk “ok”: wyłącza się sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu ponownie pojawia się bieżąca godzina.
Zabezpieczenie przed dziećmi :
1. Po ustawieniu pokręteł
i
#
na “0”, wcisnąć przyciski
“-”
i
“+”
równocześnie na 3 sekundy.
Uwaga!
Włączenie funkcji blokady zostanie potwierdzone sygnałem dźwiękowym, a na wyświetlaczu pojawi się symbol .
Po ustawieniu, na wyświetlaczu nadal wyświetlana będzie godzina.
2. Po włączeniu blokady, korzystanie z funkcji piekarnika zostanie niemożliwe.
3. Aby wyłączyć blokadę, należy powtórzyć czynności opisane w punkcie 1.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

IKEA 601 237 48 Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla