PL 16
ROZMRAŻANIE
Obieg powietrza w tym trybie odbywa się przy
wyłączonych grzałkach.
Rozmrażane mogą być ciastka z gęstą śmietaną lub
śmietaną na bazie masła, ciastka i wypieki, chleb i
bułki oraz mrożonki owocowe.
W większości przypadkach zaleca się wyjęcie
żywności z opakowania (nie zapomnieć o usunięciu
wszelkich metalowych zacisków lub klipsów).
W połowie czasu rozmrażania fragmenty żywności
trzeba przewrócić na drugą stronę, pomieszać, a w
przypadku, gdy uległy zmrożeniu, rozdzielić.
POWOLNE PIECZENIE
(GENTLEBAKE)
Funkcja umożliwia delikatne, powolne i równomierne
pieczenie, dlatego jedzenie pozostaje miękkie i
soczyste. Zaleca się do pieczenia mięsa i ryb na
jednym poziomie.
Wsunąć blachę w drugą prowadnicę piekarnika.
AQUA CLEAN
Energię cieplną emituje wyłącznie grzałka znajdująca
się w dolnej ściance piekarnika. Program ten służy do
usuwania z piekarnika zanieczyszczeń i resztek
żywności. Czas trwania programu: 30 minut.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Upewnić się, że urządzenie zostało
wyłączone z prądu, i poczekać aż
urządzenie ostygnie.
Bez odpowiedniego nadzoru dzieci nie powinny
czyścić urządzenia lub wykonywać jakichkolwiek
czynności konserwacyjnych.
Powłoka aluminiowa (palnik gazowy)
Do czyszczenia aluminiowej powłoki stosować
przewidziane do takich powierzchni płynne i
pozbawione właściwości ściernych środki czystości.
Nałożyć środek czystości na mokrą szmatkę i
oczyścić nią powierzchnię. Następnie przepłukać
powierzchnię wodą. Nie stosować środka czystości
bezpośrednio na powłokę aluminiową. Nie używać
środków czystości lub gąbek o właściwościach
ściernych.
Powierzchnie aluminiowe nie powinny mieć
kontaktu ze środkami do czyszczenia piekarników w
aerozolu, ponieważ mogłoby to spowodować
widoczne i trwałe uszkodzenia.
Przód obudowy ze stali nierdzewnej
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia tej powierzchni stosować wyłącznie
delikatne detergenty (mydliny) i miękką gąbkę, która
nie porysuje wykończenia. Nie stosować środków
czystości o właściwościach ściernych lub
zawierających rozpuszczalniki, ponieważ mogłyby
one uszkodzić powłokę obudowy.
Powierzchnie lakierowane i elementy plastikowe
(w zależności od modelu)
Do czyszczenia pokręteł i przycisków, rączek drzwi,
naklejek i tabliczek znamionowych nie stosować
środków czystości lub materiałów czyszczących o
właściwościach ściernych oraz środków czystości
zawierających alkohol lub na bazie alkoholu. Aby
uniknąć uszkodzenia powierzchni, wszelkie
zabrudzenia usuwać natychmiast miękką szmatką
nie posiadającą właściwości ściernych i niewielką
ilością wody.
Można także stosować środki czystości i materiały
czyszczące przeznaczone do takich powierzchni
zgodnie z instrukcjami ich producentów.
Powierzchnie emaliowane (piekarnik, płyta
kuchenki)
Czyścić przy pomocy wilgotnej gąbki z detergentem.
Tłuste plamy można usuwać przy pomocy ciepłej
wody i specjalnego detergentu do emalii. Do
czyszczenia powierzchni emaliowanych nigdy nie
używać środków o właściwościach ściernych
nieodwracalnie uszkadzających powierzchnię
urządzenia.
Powierzchnie szklane
Do czyszczenia szklanych drzwiczek piekarnika nie
używać silnych środków czyszczących o
właściwościach ściernych lub ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogłyby one doprowadzić do
pęknięcia powierzchni, a w konsekwencji rozbicia
szkła. Powierzchnie szklane czyścić specjalnymi
środkami do szkła, luster i okien.
CZYSZCZENIE KUCHENEK
Powierzchnie wokół stref gotowania czyścić gorącą
wodą z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do
zmywania naczyń.
Do usuwania uporczywych zabrudzeń używać
nasączonego w detergencie zmywaka z wełny
stalowej. Następnie przepłukać i wytrzeć kuchenkę
do sucha.
Płyny zawierające sól, pozostałości po wykipieniu i
wilgoć mają niekorzystny wpływ na strefy gotowania.
Zawsze czyścić strefy gotowania.
Do utrzymania stref gotowania w dobrym stanie
używać zwykłych środków czyszczących i
dostępnych w handlu kondycjonerów. Jeśli strefa
gotowania jest trochę ciepła, środkowi czyszczącemu
łatwiej będzie dotrzeć do porów.